RECEPT: Surinaamse pom met kip maken

There is nothing like the real thing baby! Een goede Surinaamse pom vraagt om voorbereiding, kennis en de juiste verhoudingen, maar ook een goed gevoel voor smaak en vorm. Wat die juiste smaak en vorm zijn, lees je hieronder in dit enige echte Surinaamse pom met kip recept!

Het van oorsprong Creools-Joodse recept is jaren oud en ieders oma maakt het op een andere manier. Mijn oma heeft dit recept voor het eerst geleerd op de Huishoudschool. Toen zij eenmaal getrouwd was, werd pom echt een speciale feestmaaltijd. Ze vertelde dat ze de pom voorbereidde en daarna naar meneer Peroti ging. Meneer Peroti was een man uit de buurt die een oven had, iets dat heel speciaal was in die tijd.

Bij deze buurtoven kon mijn oma de pom tegen betaling in de oven bakken. Mocht je trouwens een Surinaamse familie hebben, dan kennen ze dit verhaal en deze meneer Peroti zeker. Na het bakken moest de pom afkoelen en rusten. De volgende dag kon het (pom)feest beginnen!

Pom bestaat uit twee delen: de basis van pomtayer én de vulling. Zorg ervoor dat je eerst de vulling maakt. Een pom maak ik altijd in een schaal van ongeveer 25 bij 20 cm, waarvan de hoogte 5 cm is. Ik zou deze verhoudingen aanhouden, want als je bijvoorbeeld een kleinere, hogere schaal hebt, kan ik je geen garantie geven dat de pom even gaar wordt als in dit recept. Met een schaal zoals ik gebruik, kun je met zeker acht mensen de pom eten. Surinaamse pom met kip kun je invriezen in stukjes, dus geen zorgen als het niet in één keer op gaat.

Ingrediënten Surinaamse pom met kip:
VOOR DE VULLING VAN KIP:

  • 3 kippenbouten in stukken gekapt of 6 borrelpootjes (hou je niet van kip met bot in je pom , kies dan 3 stuks kipdijfilet die je in stukjes snijdt)
  • 1 half onsje uitgekookt zoutvlees in stukjes gesneden (uitkoken doe je zo: 1 hele nacht het zoutvlees in water zetten, daarna 1,5 uur koken en dan in stukjes snijden. Weinig tijd? Dan kun je ook kant en klaar zoutvlees gebruiken, te vinden in het diepvriesvak (zie foto beneden). Let wel op: dit is al gekruid!)
  • 1 halve witte ui
  • 1 halve tomaat
  • snufje zout
  • 1 eetlepel gemalen piment (te koop bij de toko)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 takje selderij fijngesneden
  • 2 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels ketchup
  • 300 ml water

VOOR DE POMTAYER BASIS:

  • 1 pak Lufo pom taya (je hebt diverse merken, maar mijn oma zei: “Koop nooit iets anders dan Lufo! De rest is rommel.” Vandaar dat mijn voorkeur hier naar uitgaat. Je kunt het bij de toko of Chinese winkel, zoals Oriental, kopen en sommige supermarkten hebben de tayer ook. Ik heb één keer een ander merk gebruikt – want goedkoper – en toen was de pom jammerlijk mislukt… #justsayin)
  • 1 eetlepel gemalen piment
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels piccalilly
  • 2 eetlepels ketchup
  • het sap van 1 perssinaasappel (ongeveer 100 ml)
  • 2 eetlepels suiker
  • boter om je bakblik in te vetten
  • 100 ml water

Links zie je het zoutvlees dat je nog uit moet koken en rechts het kant en klare zoutvlees. Voor dit recept heb ik het kant en klare zoutvlees gebruikt. Kijk wat jij zelf prettiger vindt!

Zo ga je te werk:
VOOR DE KIP:
1: Snipper de ui en tomaat en snijd de selderij heel fijn.

2: (optioneel) Haal de velletjes van de kip en was de kip met een beetje azijn en citroen. Mijn oma deed dit om de rauwe smaak van de kip te halen.

3: Kruid de kip met de piment en het zout.

4: Zet een braadpan op hoog vuur, voeg de olijfolie en 1 eetlepel roomboter toe en bak de kip.

5: Als de kip krokant is gebakken of bruin is, voeg je het zoutvlees en de gesneden tomaat en ui toe. Dit bak je mee tot de ui zacht is.

6: Zet het vuur zachter en voeg het water en de ketchup toe zodat er een jus ontstaat.

7: Voeg nu de selderij en suiker toe en roer alles goed door. Doe tot slot een deksel op de pan en laat dit 25 minuten op laag vuur sudderen.

8: Proef ondertussen hoe de jus van dit mengsel smaakt. De jus moet eigenlijk nu al heerlijk smaken. Als dat niet het geval is, kun je nog een klein beetje piment of zout toevoegen.

9: Als het zoutvlees zacht is, is het mengsel klaar.

Nu ben je klaar om de basis van de pom te maken.

10: Verwarm de oven voor op 175 graden.

11: Haal de pomtayer uit het pak en doe het in een grote kom. Voeg alle ingrediënten toe, behalve de boter.

12: Roer dit goed door. Pak daarna drie flinke eetlepels jus van het kipmengsel dat je als eerste hebt gemaakt en voeg dit aan het mengsel toe. Roer alles door en proef of het mengsel op smaak is. Voeg waar nodig nog zout en/of piment toe.

13: Vet het bakblik in met boter. Doe een laagje van het pomtayermengsel in het bakblik.

14: Schep daarna alle kip en zoutvlees uit de pan en verdeel die over de eerste laag.

15: Doe de rest van het pomtayermengsel in een tweede laag in de schaal.

16: Verspreid de resterende jus van de kip over de bovenste laag. Nu is de pom klaar om in de oven te gaan.

17: Doe de pom 1,5 uur in de oven op 175 graden. Prik na 1,5 uur met een vork in de pom om te kijken of hij gaar is en kijk of hij niet te snel bakt.

De bovenkant van de pom moet donkerbruin worden en van binnen goed gaar. Als de bovenkant te bruin wordt, zet de oven dan lager op 165 graden. Als je een lastige oven hebt is het beter om de pom heel langzaam te garen op 165 graden voor twee uur.

De pom is pas klaar als je op een paar plekken met een vork in de pom hebt geprikt en er geen pom aan je vork vast blijft zitten.

Hoewel het redelijk simpel lijkt, luistert het mengsel en de bereiding ervan vrij nauw, het mag geen ‘scheppom’ worden (pom die zo waterig is dat je hem alleen met een lepel kan eten), maar ook geen ‘koekpom’ (pom die meer taart is geworden). De beste pom zit hier tussenin en was volgens mijn oma een kwestie van oefenen.

Dit is de substantie die je Surinaamse pom met kip moet hebben:
pom maken recept

18: Laat de pom goed afkoelen. De pom is op zijn lekkerst als je hem een dagje laat ‘rusten’. De volgende dag kan je de pom het beste tien minuutjes in de oven op 170 graden opwarmen.

Nyan switi!

Dit recept kan ik delen met grote dank aan mijn lieve oma zaliger: Geertruida Tafleur-Pengel.

Liever pom zonder vlees? Ons recept voor vegan pom vind je hier.

Surinaamse pom met kip en zoutvlees recept
Recept afdrukken

RECEPT: Surinaamse pom met kip

Met trots delen we het recept voor Surinaamse pom met kip en zoutvlees dat we van onze oma hebben mogen leren maken. En jij kan dat nu ook!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Trefwoord: authentiek Surinaams, kip, pom, zoutvlees
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 2 uur 5 minuten
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Porties: 1 pom
Auteur: Tewa
Met trots delen we het recept voor Surinaamse pom met kip en zoutvlees dat we van onze oma hebben mogen leren maken. En jij kan dat nu ook!

Ingrediënten

VOOR DE VULLING VAN KIP:

  • 0,5 witte ui
  • 0,5 tomaat
  • 1 takje selderij - (fijngesneden)
  • 3 kippenbouten in stukken gekapt / 6 borrelpootjes / 3 stukken kipdijfilet
  • 1 el pimentpoeder (all spice)
  • 0,25 tl zout
  • 3 el olijfolie - (mild)
  • 1 el roomboter
  • 50 gram uitgekookt zoutvlees - in stukjes gesneden (instructies om zoutvlees uit te komen, vind je onderaan bij 'extra info')
  • 300 ml water
  • 4 el ketchup - (evt. suikervrij)
  • 2 el (kokosbloesem-, riet of andere ongeraffineerde) suiker - (biologisch)

VOOR DE POMTAYER BASIS:

  • 1 kg ontdooide Lufo pom taya - (zie 'extra info' onderaan voor uitleg over het merk Lufo)
  • 1 el pimentpoeder (all spice)
  • 1 tl zout
  • 2 tl piccalilly
  • 2 el ketchup - (evt. suikervrij)
  • 100 ml versgeperst sinaasappelsap - (dat komt neer op het sap van 1 perssinaasappel)
  • 2 el (kokosbloesem-, riet of andere ongeraffineerde) suiker - (biologisch)
  • 100 ml water
  • boter om het bakblik in te vetten

Instructies

VOOR DE KIP:

  • Snipper de ui en tomaat en snijd de selderij heel fijn.
  • OPTIONEEL: Haal de velletjes van de kip en was de kip met een beetje azijn en citroen. Mijn oma deed dit om de rauwe smaak van de kip te halen.
  • Kruid de kip met de piment en het zout.
  • Zet een braadpan op hoog vuur, voeg de olijfolie en 1 eetlepel roomboter toe en bak de kip.
  • Als de kip krokant is gebakken of bruin is, voeg je het zoutvlees en de gesneden tomaat en ui toe. Dit bak je mee tot de ui zacht is.
  • Zet het vuur zachter en voeg het water en de ketchup toe zodat er een jus ontstaat.
  • Voeg nu de selderij en suiker toe en roer alles goed door. Doe tot slot een deksel op de pan en laat dit 25 minuten op laag vuur sudderen. Proef ondertussen hoe de jus van dit mengsel smaakt. De jus moet eigenlijk nu al heerlijk smaken. Als dat niet het geval is, kun je nog een klein beetje piment of zout toevoegen.
  • Als het zoutvlees zacht is, is het mengsel klaar.

VOOR DE POMBASIS:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Haal de pomtayer uit het pak en doe het in een grote kom. Voeg alle ingrediënten toe, behalve de boter.
  • Roer dit goed door. Pak daarna drie flinke eetlepels jus van het kipmengsel dat je als eerste hebt gemaakt en voeg dit aan het mengsel toe. Roer alles door en proef of het mengsel op smaak is. Voeg waar nodig nog zout en/of piment toe.
  • Vet het bakblik in met boter. Doe een laagje van het pomtayermengsel in het bakblik.
  • Schep daarna alle kip en zoutvlees uit de pan en verdeel die over de eerste laag.
  • Doe de rest van het pomtayermengsel in een tweede laag in de schaal.
  • Verspreid de resterende jus van de kip over de bovenste laag. Nu is de pom klaar om in de oven te gaan.
  • Doe de pom 1,5 uur in de oven op 175 graden. Prik na 1,5 uur met een vork in de pom om te kijken of hij gaar is en kijk of hij niet te snel bakt.
  • De bovenkant van de pom moet donkerbruin worden en van binnen goed gaar. Als de bovenkant te bruin wordt, zet de oven dan lager op 165 graden. Als je een lastige oven hebt is het beter om de pom heel langzaam te garen op 165 graden voor twee uur.
  • De pom is pas klaar als je op een paar plekken met een vork in de pom hebt geprikt en er geen pom aan je vork vast blijft zitten.
  • Laat de pom goed afkoelen. De pom is op zijn lekkerst als je hem een dagje laat ‘rusten’. De volgende dag kan je de pom het beste tien minuutjes in de oven op 170 graden opwarmen.

Extra info:

*Hoewel het redelijk simpel lijkt, luistert het mengsel en de bereiding van pom vrij nauw. Het mag geen ‘scheppom’ worden (pom die zo waterig is dat je hem alleen met een lepel kan eten), maar ook geen ‘koekpom’ (pom die meer taart is geworden). De beste pom zit hier tussenin en was volgens mijn oma een kwestie van oefenen.

*Zoutvlees uitkoken doe je zo: leg het zoutvlees een nachtje in een pan met  water zetten, en kook het daarna 1,5 uur. Daarna kan je het in stukjes snijden. Weinig tijd? Dan kun je ook kant en klaar zoutvlees van Lufo gebruiken, onder andere hier te koop. Let wel op: dit is al gekruid!

*Je hebt diverse merken pomtayer, maar mijn oma zei: “Koop nooit iets anders dan Lufo! De rest is rommel.” Vandaar dat mijn voorkeur hier naar uitgaat. Je kunt het bij de toko of Chinese winkel, zoals Oriental, kopen en sommige supermarkten hebben de tayer ook. Ik heb één keer een ander merk gebruikt – want goedkoper – en toen was de pom jammerlijk mislukt… #justsayin

*Pimentpoeder (all spice) is te vinden bij tropische winkels, toko's en goed gesorteerde supermarkten.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

13 Replies to "RECEPT: Surinaamse pom met kip maken"

  • comment-avatar
    Gwendelien 24 juli 2013 (09:21)

    Oma’s recepten zijn de lekkerste!!!! Ik ga het zeker een keer uitproberen. Ps; ipv kipfilet kan ook dijfilet gebruikt worden. Die vind ik persoonlijk malser dan kipfilet 😀

    • comment-avatar
      TGSBB 24 juli 2013 (09:38)

      Oh wat een goede tip zeg! Mijn oma had het over delen van de kip die ik niet eens kende, zoals de rug van de kip. Misschien bedoelde ze ook de dijen, haha. Als vega recept kan de kip worden vervangen door champignons! Groetjes Tewa, TGSBB

    • comment-avatar
      Macblogster 27 juli 2013 (17:36)

      Kipfilet is ranzig en waterig! Eugh. Kipdij filet rules! Lekker sappig!

  • comment-avatar
    fen 25 juli 2013 (13:21)

    Oooh wat fijn Tewatha dank je!

    Ga mijn eerste pom zonder potje maken hiermee.

    • comment-avatar
      TGSBB 28 juli 2013 (22:10)

      Gezellig!!!

  • comment-avatar
    Macblogster 27 juli 2013 (17:38)

    Ik kan ook geen pom maken, wel pastei en bb met r. Telt dat ook? 🙂
    Thanx voor het recept, nu ik weet dat jij het ook kan als leek, durf ik hey ook te proberen 🙂

    • comment-avatar
      TGSBB 27 juli 2013 (18:44)

      Haha ik kan ook geen pastei en geen bb met r! Maar die ga ik leren in de toekomst.

  • comment-avatar
    Koekie75 27 december 2013 (10:31)

    Bedankt voor dit recept! Mijn hele schoonfamilie was onder de indruk! Heerlijke Pom. Nu kan ik hem eindelijk zelf maken en hoef ik niet te wachten tot verjaardagen en feestdagen bij mijn schoonouders 🙂
    Ik kan nu pom en bojo maken, mijn favorieten. Nu nog de Roti!!

    • comment-avatar
      TGSBB 27 december 2013 (10:34)

      Hai !!!
      wat ontzettend leuk om te horen zeg!! Het roti recept is makkelijker dan pom en… Binnenkort komt er ook een recept voor Surinaamse bami en pastei!!
      Groetjes Tewa

  • comment-avatar
    mizz1212 28 december 2013 (19:43)

    Nou ik heb hem net gemaakt zoals in jou recept en hij is verrukkelijk!.
    Ik weet voortaan hoe ik me pom op zen lekkerst krijg!
    Ik hoop dat je snel nog meer recepten met ons gaat delen..

    • comment-avatar
      TGSBB 28 december 2013 (19:58)

      Dag! Wat leuk om te horen!
      Jazeker, het recept voor roti staat erop en er komen nog een aantal nieuwe zoals surinaamse pastei, Antiliaanse pastei en javaanse bami op!
      Groetjes tewa

  • comment-avatar
    Riek 24 oktober 2015 (14:29)

    Hoi, Ik heb jaren geleden van een surinaamse vrouw pom leren maken, zeker wel 35 jaar geleden. Toendertijd moest ik zelf tayer raspen en deed er nieuwe spijkers in tegen brand ! Op advies van die vriendin.Mijn zoon vroeg mam wanneer maak je weer eens surinaams eten met pom?
    Dat ben ik nu dus aan t maken met jouw recept want ik wist t niet meer precies hoe. Ik heb alleen een vraag wat smaakt het lekkerst erbij?
    Ik heb verzonnen Kouseband (of spercibonen) zoet-zuur komkommer witte rijst en kipsate. Heb jij daar nog goeie tips over?
    Ik laat je overigens nog weten hoe t smaakte de pom. Groet Riek uit Zaandijk.

    • comment-avatar
      TGSBB 26 oktober 2015 (09:11)

      Dag Riek
      Hahah ja dat verhaal van de spijkers komt me bekend voor! Ik vind amsoi (Surinaamse bladgroenten) of kousenband er altijd erg lekker bij als groenten en natuurlijk rijst. Daarnaast maak ik weleens gemarineerde kip uit de oven. Ik ben erg benieuwd hoe de pom heeft gesmaakt!
      Binnenkort geef ik trouwens een workshop Surinaams koken! Mocht je dat leuk vinden, schrijf je dan vrijblijvend in voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte! Dit is de link om je in te schrijven : http://thisgirlsblackbook.us11.list-manage.com/subscribe?u=a660c22ea898f8f66d48a694b&id=a1270aadbc
      Groetjes Tewa

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.