RECEPT: Surinaamse pindakoekjes (met minder suiker)

Vroeger was het weekend het moment in huize Muller waarop wat meer werd uitgepakt qua eten. Onze moeder maakte dan saoto soep, mihoen, of ging koekjes bakken. We aten vaak maizenakoekjes en kaaskoekjes, en soms bakte ze ook pindakoekjes. Je weet wel, die ronde koeken met een halve pinda in het midden bovenop. Sinds ik minder suiker eet, heb ik ze eigenlijk niet meer gegeten (want te zoet), maar ik was benieuwd of ik alsnog Surinaamse pindakoekjes kon maken met minder suiker, die ook nog eens niet geraffineerd is.

Er is een verschil tussen Surinaamse pindakoekjes en Surinaams pindabanket. De eerste zijn koekjes met bloem, pinda, boter en suiker en banketjes worden gemaakt van alleen pinda, ei en suiker. Die laatste zijn dus glutenvrij. Ik heb vier verschillende versies van pindakoekjes en banketjes gemaakt zodat zoveel mogelijk mensen een variant kunnen maken die ze kunnen/willen eten. Maar omdat ik nog niet uit geëxperimenteerd ben, verschijnen die recepten (zoals een vegan variant) later op This Girl Can Cook. Nu eerst dus de variant die de meeste mensen kennen als het standaard koekje.

recept Surinaamse pindakoekjes experiment

Toch heb ik een twist toegepast, want ik heb de gewone witte suiker in het recept vervangen door kokosbloesemsuiker omdat ik die zelf het lekkerst vind smaken. De Surinaamse pindakoekjes krijgen daardoor een wat diepere karamelsmaak en een wat donkerdere kleur. Maar het allerbelangrijkst om te weten als je deze koekjes gaat maken, is dat ze zo gemaakt zijn!

recept Surinaamse pindakoekjes pindabanket

 

Ingrediënten Surinaamse pindakoekjes (18 stuks):

 • 75 gram zachte roomboter op kamertemperatuur
 • 50-75 gram kokosbloesem-/(biologische) kristalsuiker
 • 1 ei op kamertemperatuur
 • 1 tl (homemade) vanille extract
 • 125 gram ongezouten geroosterde pinda’s plus minstens 18 halve pinda’s voor de versiering
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel OF 125 gram tarwebloem + 1 1/2 tl bakpoeder + 1/4 tl zout

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 160 graden.

2: Klop de boter en suiker luchtig tot de kleur een stuk lichter is en de suikerkorrels minder zichtbaar zijn (ongeveer 3-5 minuten). Dit kan met een garde, maar met een elektrische garde of handmixer is het wat makkelijker.

3: Voeg het ei en het vanille extract toe en klop weer luchtig.

4: Hak de pinda’s tot meel in een hakmolen of keukenmachine (let op: doe dit niet te lang, anders krijg je pindakaas). Als je die niet hebt, kan je ze ook in een zakje doen en daar met een hard voorwerp op slaan. Je koekjes zullen dan wel grotere stukjes pinda bevatten.

5: Spatel de fijngemalen pinda’s door de luchtige massa en voeg dan in delen de bloem/het zelfrijzend bakmeel toe tot alles goed gemengd is.

6: Rol tussen je handpalmen balletjes ter grootte van een golfbal (ik haalde er 18 uit) en verdeel ze over twee bakplaten (met bakpapier erop) met genoeg ruimte ertussen.

7: Druk elk balletje plat met een vork en druk een halve pinda in het midden van elk koekje.

8: Plaats de bakplaat/bakplaten (afhankelijk van je oven in een of twee keer) in de oven voor 15-20 minuten tot de randen van de koekjes bruin zijn.

9: Laat ze afkoelen op een rooster.

*Ik decoreerde een paar koekjes met wat gesmolten chocola en stukjes pinda omdat dat er leuk uitziet. Je kan de bovenkant ook helemaal dopen in chocola en de chocola dan hard laten worden.
*De koekjes blijven in een luchtdichte bak/zak een dag of vier vers.

Nyan switi!


Surinaamse pindakoekjes pindabanket recept
Recept afdrukken

RECEPT: Surinaamse pindakoekjes (met minder suiker)

Surinaamse pindakoekjes zijn heerlijk brosse koekjes die je binnen een half uur kan maken en opeten. In ons recept gebruiken we een stuk minder suiker.
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 18 koekjes
Auteur: Onesy
Surinaamse pindakoekjes zijn heerlijk brosse koekjes die je binnen een half uur kan maken en opeten. In ons recept gebruiken we een stuk minder suiker.

Ingrediënten

 • 75 gram zachte roomboter - op kamertemperatuur
 • 50-75 gram kokosbloesem-/biologische kristalsuiker
 • 1 ei - op kamertemperatuur
 • 1 tl (homemade) vanille extract
 • 125 gram ongezouten geroosterde pinda’s plus minstens 18 halve pinda’s voor de versiering
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel OF 125 gram tarwebloem + 1,5 tl bakpoeder + 0,25 tl zout

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 160 graden.
 • Klop de boter en suiker luchtig tot de kleur een stuk lichter is en de suikerkorrels minder zichtbaar zijn (ongeveer 3-5 minuten). Dit kan met een garde, maar met een elektrische garde of handmixer is het wat makkelijker.
 • Voeg het ei en het vanille extract toe en klop weer luchtig.
 • Hak de pinda’s tot meel in een hakmolen of keukenmachine (let op: doe dit niet te lang, anders krijg je pindakaas). Als je die niet hebt, kan je ze ook in een zakje doen en daar met een hard voorwerp op slaan. Je koekjes zullen dan wel grotere stukjes pinda bevatten.
 • Spatel de fijngemalen pinda’s door de luchtige massa en voeg dan in delen de bloem/het zelfrijzend bakmeel toe tot alles goed gemengd is.
 • Rol tussen je handpalmen balletjes ter grootte van een golfbal (ik haalde er 18 uit) en verdeel ze over twee bakplaten (met bakpapier erop) met genoeg ruimte ertussen.
 • Druk elk balletje plat met een vork en druk een halve pinda in het midden van elk koekje.
 • Plaats de bakplaat/bakplaten (afhankelijk van je oven in een of twee keer) in de oven voor 15-20 minuten tot de randen van de koekjes bruin zijn.
 • Laat ze afkoelen op een rooster.

Extra info:

*Ik decoreerde een paar koekjes met wat gesmolten chocola en stukjes pinda omdat dat er leuk uitziet. Je kan de bovenkant ook helemaal dopen in chocola en de chocola dan hard laten worden.
*De koekjes blijven in een luchtdichte bak/zak een dag of vier vers.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.


author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

2 Replies to "RECEPT: Surinaamse pindakoekjes (met minder suiker)"

 • comment-avatar
  Heidi 20 oktober 2019 (16:11)

  Overheerlijke koekjes, had pinda’s meegebracht uit kenya verser kan niet

  • comment-avatar
   TGSCC 20 oktober 2019 (21:03)

   Oeh, dat klinkt goed! Kan me voorstellen dat ze dan nog lekkerder smaken. 🙂

   Groetjes,

   One’sy

Leave a reply


Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.