RECEPT: Surinaamse moksi alesi van bulgur

Sommige mensen eten liever geen witte rijst, bijvoorbeeld omdat ze er niet tegen kunnen. Op This Girl Can Cook vind je daarom een lijst met alternatieven voor gewone witte rijst. Een van die alternatieven is bulgur. Onze neef vertelde me een tijd geleden dat hij daar altijd zijn moksi alesi mee maakt. Tijd om zelf eens te proberen! De reactie van het testpanel? “Het proeft als gewone moksi alesi hoor!”

Bulgur wordt gemaakt van durum (harde) tarwe. De tarwekorrels worden gestoomd, gedroogd en daarna grof gemalen of gebroken. Afhankelijk van of de bulgur al voorgekookt is, kan je hem wellen om te garen. Voor deze moksi alesi heb ik hem gekookt in water en kokosmelk. Helaas is dit recept niet geschikt voor mensen die glutenvrij eten. Bulgur is immers tarwe.

recipe rice and beans Suriname moksi alesi gaar

Djarpesi kan je kopen in tropische winkels, maar de bonen die ik heb gebruikt, komen uit mijn moeders diepvries. Zij weekt en kookt altijd een heleboel djarpesi in een keer en vriest ze dan in afzonderlijke porties in. Omdat ik zelf niet zo van kokos hou, heb ik maar 2 eetlepels toegevoegd. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een heel blikje kokosmelk en minder water te gebruiken. Dan smaakt de moksi alesi gewoon wat meer naar kokos. En hij wordt wat vettiger, omdat de kokosmelk dat is.

recipe rice and beans Suriname moksi alesi ingredients

Ingrediënten Surinaamse moksi alesi van bulgur (4 personen):

  • 100 gram (zelfgemaakt) zoutvlees
  • 1 tomaat, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 200 gram geweekte en gekookte djarpesi
  • 2 rijstcups (ongeveer 230 gram) bulgur
  • 2 eetlepels kokosmelk (of meer/het hele blik naar smaak)
  • 2-4 rijstcups water
  • zout en peper naar smaak
  • 1 madame Jeanette peper (optioneel)

Zo ga je te werk:

1: DE AVOND ERVOOR: Week de djarpesi in ruim water en laat een nacht staan.

2: Kook de djarpesi tot de bonen beetgaar zijn. Dit kan een uur duren. Ze moeten nog niet helemaal zacht zijn, want je kookt de djarpesi nog mee met de bulgur.

3: Kook ondertussen ook het zoutvlees uit (ik ververste het water drie keer) tot het niet meer superzout smaakt en snij in stukjes.

4: Bak het zoutvlees in wat olie krokant en voeg dan de ui en tomaat toe.

5: Voeg als de ui glazig is en de tomaat zacht, bulgur en pesi toe met twee eetlepels kokosmelk.

6: Roer goed om en voeg dan ook het water toe (hoeveelheid water is afhankelijk van de hoeveelheid kokosmelk, hou in totaal 3 tot 4 cups vocht aan) en eventueel een peper.

recipe rice and beans Suriname moksi alesi cooking

7: Meng alles weer goed en laat de moksi alesi op middelhoog vuur koken met het deksel van de pan af.

8: Als het water bijna is verdampt, plaats je het deksel er weer op en laat je het nog 5-10 minuten koken tot de bulgur gaar is.

recipe rice and beans Suriname moksi alesi

10: Serveer de moksi alesi met gekookte of gebakken bakbanaan, antroewa en oker op zuur en tomaat en komkommer.

Nyan switi!


 

recipe rice and beans Suriname moksi alesi plantain
Recept afdrukken

RECEPT: Surinaamse moksi alesi van bulgur

Surinaamse moksi alesi kan je ook maken met bulgur. Een geweldig alternatief voor wie geen rijst wil of kan eten, met dezelfde authentieke Surinaamse smaak!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Weektijd: 8 uur
Totale tijd: 9 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Onesy
Surinaamse moksi alesi kan je ook maken met bulgur. Een geweldig alternatief voor wie geen rijst wil of kan eten, met dezelfde authentieke Surinaamse smaak!

Ingrediënten

  • 100 gram (zelfgemaakt) zoutvlees
  • 1 tomaat - fijngesneden
  • 1 ui - fijngesneden
  • 200 gram geweekte en gekookte djarpesi
  • 2 rijstcups bulgur - ongeveer 230 gram
  • 2 eetlepels kokosmelk of meer/het hele blik naar smaak
  • 3-4 rijstcups water
  • zout en peper naar smaak
  • 1 madame Jeanette peper - optioneel

Instructies

DE AVOND ERVOOR:

  • Week de djarpesi in ruim water en laat een nacht staan.
  • Kook de djarpesi tot de bonen beetgaar zijn. Dit kan een uur duren. Ze moeten nog niet helemaal zacht zijn, want je kookt de djarpesi nog mee met de bulgur.
  • Kook ondertussen ook het zoutvlees uit (ik ververste het water drie keer) tot het niet meer superzout smaakt en snij in stukjes.
  • Bak het zoutvlees in wat olie krokant en voeg dan de ui en tomaat toe.
  • Voeg als de ui glazig is en de tomaat zacht, bulgur en pesi toe met twee eetlepels kokosmelk.
  • Roer goed om en voeg dan ook het water toe (hoeveelheid water is afhankelijk van de hoeveelheid kokosmelk, hou in totaal 3 tot 4 cups vocht aan) en eventueel een peper.
  • Meng alles weer goed en laat de moksi alesi op middelhoog vuur koken met het deksel van de pan af.
  • Als het water bijna is verdampt, plaats je het deksel er weer op en laat je het nog 5-10 minuten koken tot de bulgur gaar is.

Extra info:

*Serveer de moksi alesi met gekookte of gebakken bakbanaan, antroewa en oker op zuur en tomaat en komkommer.
*Je kan eindeloos varieren met moksi alesi: vervang bijvoorbeeld het zoutvlees door ontzoute bakkeljauw, de djarpesi door blaka ai pesi of gele erwten of de bulgur door zilvervlies- of zwarte rijst. Pas voor rijst de kooktijd aan (langere kooktijd nodig).
*Ik kook de bonen in grote hoeveelheden die ik bewaar in de vriezer. Dan kan je binnen een uur moksi alesi op tafel zetten omdat je de bonen niet nog hoeft te weken en koken.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

2 Replies to "RECEPT: Surinaamse moksi alesi van bulgur"

  • comment-avatar
    Yvon 19 december 2017 (18:43)

    Er zijn verschillende bulgur. Welke is het beste te gebruiken voor moksi-alesi?

    • comment-avatar
      TGSCC 19 december 2017 (20:53)

      Hoi Yvon,

      Ik heb de biologische bulgur van Albert Heijn gebruikt. Volgens mij is dat het standaard formaat korrel.

      Groetjes,

      One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.