RECEPT: Surinaamse maizenakoekjes met minder suiker

Denk je aan Surinaamse zoete lekkernijen, dan zeg ik maizenakoekjes! Onze oma maakte een heerlijke variant, die al bijna verkruimelde als je er naar keek en heerlijk smolt op je tong. Helaas zat daar ook behoorlijk wat suiker in, dus ben ik gaan experimenteren om te kijken hoe je toch die authentieke smaak kan behouden, maar dan met een stuk minder suiker!

Als je niet zo veel suiker/zoete dingen eet, verandert je smaak. Sinds ik een paar jaar geleden echt ben gaan letten op mijn suikerinname, vind ik dingen snel (te) zoet. Dat kan lastig zijn als je dingen wil bakken, omdat suiker niet alleen voor de smaak wordt gebruikt, maar ook voor de structuur. Vaak verminder ik de hoeveelheid suiker in recepten al, omdat het voor mij anders te zoet is. Maar hoe ver kan je daarmee gaan?

Surinaamse maizenakoekjes met minder suiker recept

Omdat ik niet zo ben van het experimenteren en dan eten moeten weggooien, hoopte ik dat er iemand anders was die me antwoord kon geven op die vraag. En natuurlijk stelt het internet je nooit teleur, op de website van King Arthur Flour is hier een mooi artikel over geschreven. Iemand testte hoeveel suiker je kan weglaten zonder dat de koekjes niet te vreten zijn. Het komt erop neer dat je maximaal 1/3 deel suiker kan missen.

Recepten voor maizenakoekjes gaan uit van een hele hoop koekjes (meer dan 40) waarbij 100-125 gram suiker wordt gebruikt. Ik ben uitgegaan van 100 gram suiker en heb daarna alle hoeveelheden van de ingrediënten gehalveerd omdat ik 40 koekjes een beetje veel vond. Daarna heb ik er 1/3 van af gehaald (50 gram : 3 =33 gram). Maar je kan alle aantallen makkelijk verdubbelen. Ik vond persoonlijk de maizenakoekjes alsnog aan de zoete kant, maar misschien dat geldt niet voor jou. Je kan dan de hoeveelheid suiker een volgende keer opschroeven naar maximaal 50 gram.

Toen ik mijn moeder de maizenakoekjes liet proeven, was het eerste wat ze zei: “Waar zijn de muisjes?” Die heb ik bewust weggelaten, omdat daar weer extra suiker en bovendien (chemische) kleurstoffen in zitten. Vind jij dat ze je koekjes net dat beetje extra geven? Gewoon toevoegen dan! 🙂 Je zou deze biologische van Ekoplaza kunnen gebruiken met natuurlijke kleurstoffen.

Ingrediënten Surinaamse maizenakoekjes met minder suiker (ongeveer 20-25 stuks):

  • 63 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 30 gram ei, losgeklutst (half groot ei)
  • 1 tl (zelfgemaakt) vanille extract
  • 33-50 gram (biologische) kristalsuiker
  • ⅛ tl zout
  • 125 gram maizena

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 180 graden.

2: Klop de boter luchtig met een garde of mixer.

Surinaams maizenakoekjes recept how to make glutenfree cornstarch cookies fluffy butter

3: Voeg de suiker toe en klop weer luchtig.

Surinaams maizenakoekjes recept how to make glutenfree cornstarch cookies butter and sugar

4: Voeg het losgeklutste ei en het vanille extract toe en klop alles weer goed door.

5: Voeg in delen de maizena toe tot alles is opgenomen en je een mooi glimmend deeg hebt. Vorm er een bal van.

Surinaams maizenakoekjes recept how to make glutenfree cornstarch cookies dough

6: Maak balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze met genoeg ruimte ertussen naast elkaar op een bakplaat.

Surinaams maizenakoekjes recept how to make glutenfree cornstarch cookies little balls

7: Druk de balletjes met een vork plat. Dip de vork eventueel in wat maizena om plakken te voorkomen.

Surinaams maizenakoekjes recept how to make glutenfree cornstarch cookies making cookies

8: Plaats de bakplaat in de oven en bak de maizenakoekjes in 14-16 minuten tot de onderkant lichtbruin is. De bovenkant hoort nog wit te zijn!

recept Surinaamse maizenakoekjes

Laat nog even afkoelen en bewaar in een luchtdicht bakje (maximaal 1 week).

Nyan switi!


HANDIG KOOKGEREI VOOR DIT RECEPT:


recept Surinaamse maizenakoekjes
Recept afdrukken

RECEPT: Surinaams maizenakoekjes met minder suiker

Surinaamse maizenakoekjes zijn lekker bros en smelten op je tong! Wij maakten deze heerlijke glutenvrije koekjes met minder suiker dan normaal.
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 20 koekjes
Auteur: Onesy
Surinaamse maizenakoekjes zijn lekker bros en smelten op je tong! Wij maakten deze heerlijke glutenvrije koekjes met minder suiker dan normaal.

Ingrediënten

  • 63 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 30 gram ei - (losgeklutst)
  • 1 tl zelfgemaakt vanille extract
  • 33-50 gram biologische kristalsuiker
  • tl zout
  • 125 gram maizena

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Klop de boter luchtig met een garde of mixer.
  • Voeg de suiker toe en klop weer luchtig.
  • Voeg het losgeklutste ei en het vanille extract toe en klop alles weer goed door.
  • Voeg in delen de maizena toe tot alles is opgenomen en je een mooi glimmend deeg hebt. Vorm er een bal van.
  • Maak balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze met genoeg ruimte ertussen naast elkaar op een bakplaat.
  • Druk de balletjes met een vork plat. Dip de vork eventueel in wat maizena om plakken te voorkomen.
  • Plaats de bakplaat in de oven en bak de maizenakoekjes in 14-16 minuten tot de onderkant lichtbruin is. De bovenkant hoort nog wit te zijn!

Extra info:

*Afhankelijk van hoe groot je de koekjes maakt, kan je er 20-25 uithalen.
*De hoeveelheid ei voor 20-25 koekjes is 30 gram. Dat komt neer op ongeveer een half ei (M).
*Bewaar de maizenakoekjes in een luchtdicht bakje (maximaal 1 week).
*Wil je toch muisjes op je maizenakoekjes? Deze zijn vegan, biologisch en gekleurd met natuurlijke kleurstoffen en te koop bij Ekoplaza.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: Surinaamse maizenakoekjes met minder suiker"

    Leave a reply






    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.