Denk je aan Surinaamse zoete lekkernijen, dan zeg ik maizenakoekjes! Onze oma maakte een heerlijke variant, die al bijna verkruimelde als je er naar keek en heerlijk smolt op je tong. Helaas zat daar ook behoorlijk wat suiker in, dus ben ik gaan experimenteren om te kijken hoe je toch die authentieke smaak kan behouden, maar dan met een stuk minder suiker!
Als je niet zo veel suiker/zoete dingen eet, verandert je smaak. Sinds ik een paar jaar geleden echt ben gaan letten op mijn suikerinname, vind ik dingen snel (te) zoet. Dat kan lastig zijn als je dingen wil bakken, omdat suiker niet alleen voor de smaak wordt gebruikt, maar ook voor de structuur. Vaak verminder ik de hoeveelheid suiker in recepten al, omdat het voor mij anders te zoet is. Maar hoe ver kan je daarmee gaan?
Omdat ik niet zo ben van het experimenteren en dan eten moeten weggooien, hoopte ik dat er iemand anders was die me antwoord kon geven op die vraag. En natuurlijk stelt het internet je nooit teleur, op de website van King Arthur Flour is hier een mooi artikel over geschreven. Iemand testte hoeveel suiker je kan weglaten zonder dat de koekjes niet te vreten zijn. Het komt erop neer dat je maximaal 1/3 deel suiker kan missen.
Recepten voor maizenakoekjes gaan uit van een hele hoop koekjes (meer dan 40) waarbij 100-125 gram suiker wordt gebruikt. Ik ben uitgegaan van 100 gram suiker en heb daarna alle hoeveelheden van de ingrediënten gehalveerd omdat ik 40 koekjes een beetje veel vond. Daarna heb ik er 1/3 van af gehaald (50 gram : 3 =33 gram). Maar je kan alle aantallen makkelijk verdubbelen. Ik vond persoonlijk de maizenakoekjes alsnog aan de zoete kant, maar misschien dat geldt niet voor jou. Je kan dan de hoeveelheid suiker een volgende keer opschroeven naar maximaal 50 gram.
Toen ik mijn moeder de maizenakoekjes liet proeven, was het eerste wat ze zei: “Waar zijn de muisjes?” Die heb ik bewust weggelaten, omdat daar weer extra suiker en bovendien (chemische) kleurstoffen in zitten. Vind jij dat ze je koekjes net dat beetje extra geven? Gewoon toevoegen dan! 🙂 Je zou deze biologische van Ekoplaza kunnen gebruiken met natuurlijke kleurstoffen.
Ingrediënten Surinaamse maizenakoekjes met minder suiker (ongeveer 20-25 stuks):
- 63 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 30 gram ei, losgeklutst (half groot ei)
- 1 tl (zelfgemaakt) vanille extract
- 33-50 gram (biologische) kristalsuiker
- ⅛ tl zout
- 125 gram maizena
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
2: Klop de boter luchtig met een garde of mixer.
3: Voeg de suiker toe en klop weer luchtig.
4: Voeg het losgeklutste ei en het vanille extract toe en klop alles weer goed door.
5: Voeg in delen de maizena toe tot alles is opgenomen en je een mooi glimmend deeg hebt. Vorm er een bal van.
6: Maak balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze met genoeg ruimte ertussen naast elkaar op een bakplaat.
7: Druk de balletjes met een vork plat. Dip de vork eventueel in wat maizena om plakken te voorkomen.
8: Plaats de bakplaat in de oven en bak de maizenakoekjes in 14-16 minuten tot de onderkant lichtbruin is. De bovenkant hoort nog wit te zijn!
Laat nog even afkoelen en bewaar in een luchtdicht bakje (maximaal 1 week).
Nyan switi!
HANDIG KOOKGEREI VOOR DIT RECEPT:
RECEPT: Surinaams maizenakoekjes met minder suiker
Ingrediënten
- 63 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 30 gram ei - (losgeklutst)
- 1 tl zelfgemaakt vanille extract
- 33-50 gram biologische kristalsuiker
- ⅛ tl zout
- 125 gram maizena
Ook nodig
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de boter luchtig met een garde of mixer.
- Voeg de suiker toe en klop weer luchtig.
- Voeg het losgeklutste ei en het vanille extract toe en klop alles weer goed door.
- Voeg in delen de maizena toe tot alles is opgenomen en je een mooi glimmend deeg hebt. Vorm er een bal van.
- Maak balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze met genoeg ruimte ertussen naast elkaar op een bakplaat.
- Druk de balletjes met een vork plat. Dip de vork eventueel in wat maizena om plakken te voorkomen.
- Plaats de bakplaat in de oven en bak de maizenakoekjes in 14-16 minuten tot de onderkant lichtbruin is. De bovenkant hoort nog wit te zijn!
No Replies to "RECEPT: Surinaamse maizenakoekjes met minder suiker"