RECEPT: romige en zoete Surinaamse kokosijsjes (suikervrij)

GA NAAR HET RECEPT

Kokos en ijs zijn een match made in heaven! Je kan er heerlijke Surinaamse kokosijsjes mee maken van echte kokos en kokosmelk en als je dat wilt, zonder toegevoegde suiker. Kokosijsjes zijn niet alleen super lekker, ze zijn ook snel en makkelijk te maken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Ik ben sinds een paar jaar echt mevrouw kokos; gek op alle etenswaar waar kokos in verwerkt zit. Thaise curry’s, soepen of juist verkoelende ijsjes, I love them all! Kokosijs at ik voor het eerst in Suriname in de jaren negentig, waar ik samen met mijn neef bij zijn buurvrouw ijsjes in een plastic zakje kocht. Ik koos een kokosijsje en ik geloof dat ik nog nooit zo een heerlijk ijsje had gegeten.

surinaams kokosijs maken

Door de jaren heen heb ik een tic ontwikkeld waarbij ik, als ik Surinaamse kokosijsjes zie, ik ze absoluut moet kopen. Wat ik door de jaren merkte, is dat deze ijsjes naast kokos vrijwel altijd melk en veel suiker bevatten. Ik reageer zelf niet altijd even goed op koemelk, dus dat probeer ik tegenwoordig zo min mogelijk te drinken. Vandaar dat ik ben gaan experimenteren met een kokosijsje waarbij geen koemelk en suiker wordt gebruikt. Ik heb in dit recept gecondenseerde melk gebruikt waar wel suiker in zit, maar je kunt dit evengoed weglaten, omdat kokosmelk ook een zoete smaak heeft.

Ik was toen ik de Surinaamse kokosijsjes maakte meteen verkocht, ze zijn namelijk super romig en verfrissend. Als ik er een eet en mijn ogen sluit, ben ik weer even in Suriname op die plek waar ik voor het eerst een kokosijsje at.

Ingrediënten Surinaamse kokosijsjes (6 stuks):
 • blikje kokosmelk (400 ml)
 • verse kokos in stukjes gesneden (is kant en klaar te koop bij de AH)
 • een handje rozijnen
 • 125 ml gecondenseerde melk (LET OP: wil je een suikervrije variant, laat dan de gecondenseerde melk weg!)
 • blender of staafmixer
 • ijsvormpjes
Zo ga je te werk:

1: Snijd de bruine kokosbast of schil van de kokos af.

2: Doe alle ingrediënten behalve de rozijnen in de blender.

3: Zet de blender aan en laat alles goed mixen tot op het punt dat de kokos versnipperd is, maar nog wel herkenbaar is als kokos. Ik heb de blender ongeveer drie minuten aangehad.

kokosijs blender

4: Mix nu de rozijntjes door het kokosmengsel en schenk het in de ijsvormpjes.

kokosijs rozijnen

5: Even goed roeren en de Surinaamse kokosijsjes kunnen in de diepvries.

6: Na drie uur in de diepvries kun je genieten van je coco heaven!

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: Surinaamse kokosijsjes

Ingrediënten Surinaamse kokosijsjes (6 stuks)

 • blikje kokosmelk (400 ml)
 • verse kokos in stukjes gesneden (is kant en klaar te koop bij de AH)
 • een handje rozijnen
 • OPTIONEEL: 125 ml gecondenseerde melk (LET OP: wil je een suikervrije variant, laat dan de gecondenseerde melk weg!)
 • blender of staafmixer
 • ijsvormpjes

Zo ga je te werk

 1. Snijd de bruine kokosbast of schil van de kokos af.
 2. Doe alle ingrediënten behalve de rozijnen in de blender.
 3. Zet de blender aan en laat alles goed mixen tot op het punt dat de kokos versnipperd is, maar nog wel herkenbaar is als kokos. Ik heb de blender ongeveer drie minuten aangehad.
 4. Mix nu de rozijntjes door het kokosmengsel en schenk het in de ijsvormpjes.
 5. Even goed roeren en de Surinaamse kokosijsjes kunnen in de diepvries.
 6. Na drie uur in de diepvries kun je genieten van je coco heaven!

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

7 Replies to "RECEPT: romige en zoete Surinaamse kokosijsjes (suikervrij)"

 • comment-avatar
  Sérènity 9 augustus 2016 (18:44)

  Heerlijk en zo lekker simpel om te maken!
  Ga ik uitproberen, heel gauw!
  X

 • comment-avatar
  chan 21 oktober 2016 (12:04)

  even een vraag wil dat ijs suikervrij maken. Is de smaak nog lekker als met gecond melk? of moet ik iets anders erdoorheen doen ?

  leuke website ! ontzettend leuk

  • comment-avatar
   TGSCC 21 oktober 2016 (21:26)

   Dag Chan
   Dankjewel voor je leuke compliment!
   Ja je kunt de ijsjes zeker maken zonder gecondenseerde melk, want kokosmelk is ook zoet van zichzelf. Ik maak het meestal zonder gecondenseerde melk en ik vind het dan al zoet genoeg! Eet smakelijk!! groetjes Tewa

 • comment-avatar
  marijke 23 mei 2017 (10:41)

  wat een super leuke site heb je!! helemaal verliefd op al het lekkers! ga snel het een en ander maken waaronder deze ijsjes en de colalimonade telo bakkeljauw en en en …. kan niet kiezen zoveel lekkers

  • comment-avatar
   TGSCC 23 mei 2017 (14:51)

   Dankjewel Marijke!! En laat ons zeker weten hoe het is geworden!! groetjes Tewa en One’sy

 • comment-avatar
  Raja 26 juni 2017 (14:47)

  Ik ben opzoek naar het recept van die roze ijsjes in een plastic zak die je in suriname meestal bij hindustanen of javanen kon kopen.
  Ik hoop dat je snapt welke ik bedoel en of je mij erbij kan helpen.

  Leuke recepten heb je btw.
  Niet persé authentiek surinaams, maar wel een leuke twist.

  • comment-avatar
   TGSCC 4 juli 2017 (14:30)

   Hoi Raja,

   We weten welke je bedoelt inderdaad. Daar smulden we zelf ook altijd van als we op vakantie waren in Suriname! Het recept daarvan staat nog niet online. We gaan ons best doen om een ‘verantwoorde’ variant ervan te maken zonder synthetische kleurstof.

   En fijn dat je onze recepten leuk vindt! We hebben zowel authentieke recepten (van onze oma) als die met een twist.

   Groetjes,

   Tewa en One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.