Sinds ik een klein meisje ben, vind ik hartige snacks lekkerder dan zoetigheid. Ik at liever een zak chips dan een zak drop. Nu eet ik beide niet echt meer, maar Surinaamse kaaskoekjes zijn een van mijn guilty pleasures (vooral als ik in Suriname ben). Die zijn zo makkelijk te maken dat het echt heel erg is dat ik dat nooit eerder heb gedaan. Ik wilde ook proberen er een andere twist aan te geven en daarom heb ik de tarwebloem vervangen door havermout, zodat de kaaskoekjes glutenvrij zijn. Lees snel verder hoe je Surinaamse kaaskoekjes maakt!
Standaard Surinaamse kaaskoekjes kunnen een beetje droog zijn en soms weinig naar kaas smaken. Waar dat eerste precies aan ligt, weet ik niet, maar om kaaskoekjes te maken, is het belangrijk om alleen extra belegen of oude kaas te gebruiken. Die heeft de meeste smaak, waardoor je echt proeft dat je kaaskoekjes eet. Omdat je in dit recept havermout gebruikt, hebben de Surinaamse kaaskoekjes een iets andere bite en blijven ze iets minder lang knapperig. Gewoon snel opeten, dan heb je dat ‘probleem’ niet!
In dit recept heb ik biologische geraspte kaas gebruikt. Die wordt meestal verkocht in een zakje van 150 gram, waardoor je onderstaand recept makkelijk kan vermenigvuldigen. Biologische kaas is een bewuste keus. Sinds ik bij alles wat ik koop naar de ingrediëntenlijst kijk, koop ik niet anders meer. ‘Gewone’ kaas bevat namelijk ook vaak kleurstoffen (like why???) en conserveringsmiddelen en die krijg ik liever niet binnen. Biologische (geraspte) kaas is wel een stuk duurder, dus ik kan me voorstellen dat je dat meeneemt in je overweging om het wel of niet te kopen.
Verder is het bij het maken van de glutenvrije Surinaamse kaaskoekjes belangrijk dat je geen extra zout toevoegt. De kaas bevat namelijk al genoeg zout. Ik heb zelf een beetje peper en paprikapoeder toegevoegd omdat ik dat lekker vind, maar dat hoeft niet per se. Wat je wel moet doen? Alles lekker mengen en kneden zodat je binnen een half uur kan genieten van je zelfgemaakte Surinaamse kaaskoekjes!
Ingrediënten glutenvrije Surinaamse kaaskoekjes:
- 75 gram glutenvrije havermout
- 75 gram biologische geraspte oude kaas
- 1 ei
- 15 gram (ontgeurde) kokosolie of roomboter (zacht, maar niet gesmolten)
- 1½ theelepel bakpoeder
- ½-1 theelepel peper (aanpassen naar smaak)
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder (optioneel)
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
2: Doe havermout, ei, kaas, kokosolie/roomboter, bakpoeder, peper en eventueel paprikapoeder in een grote kom.
3: Meng en kneed alles goed door elkaar tot je er een bal van kan vormen.
4: Maak ongeveer 12 balletjes van het deeg en plaats die op een met bakpapier beklede bakplaat.
5: Druk de balletjes goed plat. Als je ze niet plat genoeg drukt, zullen ze in het midden niet helemaal knapperig worden. Even lekker hoor, maar wel een andere structuur.
6: Plaats de bakplaat met de Surinaamse kaaskoekjes in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 12-15 minuten goudbruin.
7: Laat ze even afkoelen op een rooster en bewaar in een luchtdichte zak of bak. Ze blijven ongeveer drie dagen goed.
Liever ‘gewone’ kaaskoekjes? Je maakt ze met dit recept (vervang de geitenkaas door koeienkaas).
Nyan switi!
RECEPT: Surinaamse kaaskoekjes (glutenvrij)
Ingrediënten
- 75 gram glutenvrije havermout
- 75 gram biologische geraspte oude kaas
- 1 ei
- 15 gram ontgeurde kokosolie of roomboter - zacht, maar niet gesmolten
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 0,5-1 theelepel peper - aanpassen naar smaak
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder - optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe havermout, ei, kaas, kokosolie/roomboter, bakpoeder, peper en eventueel paprikapoeder in een grote kom.
- Meng en kneed alles goed door elkaar tot je er een bal van kan vormen.
- Maak ongeveer 12 balletjes van het deeg en plaats die op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Druk de balletjes goed plat. Als je ze niet plat genoeg drukt, zullen ze in het midden niet helemaal knapperig worden. Even lekker hoor, maar wel een andere structuur.
- Plaats de bakplaat met de Surinaamse kaaskoekjes in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 12-15 minuten goudbruin.
- Laat ze even afkoelen op een rooster en bewaar in een luchtdichte zak of bak. Ze blijven ongeveer drie dagen goed.
No Replies to "RECEPT: Surinaamse kaaskoekjes (glutenvrij)"