RECEPT: Surinaamse jus voor stamppot

Bij de koude wintermaanden hoort stevige kost! Ik denk dan gelijk aan stamppot, een gerecht dat ik de laatste tijd vaak heb gemaakt. Die kan nóg zo lekker zijn, als er geen goede jus bij zit, is hij waardeloos! Daarom heb ik mijn jus recept geperfectioneerd. Ik noem het Surinaamse jus omdat voor mijn gevoel dit een echte Surinaamse smaak heeft, maar wellicht ervaar jij hem anders. Gewoon maken, proeven en smakelijk eten!

Jus is een saus gemaakt van het sap van vlees of groenten dat bij het braden vrij komt en meestal wordt ingedikt/aangelengd met bloem, boter/margarine, water en kruiden. Vroeger maakten onze ouders soms jus uit een pakje waar je alleen water aan hoeft toe te voegen. Maar zulke jus is best zout en bevat meestal smaakversterkers. Wil je iets meer controle over wat je eet, dan kan je je jus beter zelf maken. Het bereiden van Surinaamse jus duurt niet heel veel langer dan het bereiden van die uit een pakje!

recipe Surinaamse jus
Aan ons recept voor amsoi stamppot hebben we een ander jus recept toegevoegd. Het grootste verschil zit hem in de marinade die in deze Surinaamse jus zit. En natuurlijk de toevoeging van een madame Jeanette peper. 🙂

Ingrediënten Surinaamse jus (4-5 personen):

 • 1 trostomaat
 • 1 halve witte ui
 • 1 klein stukje gember (1 cm)
 • 1 grote knoflookteen
 • 2 eetlepels roomboter (ongezouten)
 • 4 eetlepels bbq marinade of zoete ketjap (ik heb de bbq marinade gebruikt van Lufo)
 • 2 eetlepels zelfgemaakt bouillonpoeder (of 1 bouillonblokje)
 • 60 ml water
 • zout en peper naar smaak
 • optioneel: een middelgrote madame Jeanette peper

Zo ga je te werk:

1: Snipper de ui en tomaat fijn. Rasp de gember fijn en pers de knoflookteen uit.

2: Zet een koekenpan op het vuur en smelt de 2 eetlepels boter in de pan.

3: Bak als de boter bruin is, de ui aan tot deze glazig is op hoog vuur.

4: Als de ui glazig is, zet je het vuur iets lager en doe je de geraspte gember en de knoflook erbij. Dit bak je vijf minuten en roer je goed door elkaar. Daarna bak je de tomaat mee tot hij gaar en ietwat slap is.

5: Doe nu de 4 eetlepels marinade, 2 eetlepels bouillonpoeder en 60 ml water erbij.

6: Doe een deksel op de pan en laat het geheel 15 minuten sudderen. Als je van spicy houdt is nu het moment om een madame Jeanette peper in zijn geheel toe te voegen en mee te laten sudderen.

7: Proef na 15 minuten hoe de jus smaakt en voeg naar wens nog water, zout en peper toe. De jus moet mooi dik van substantie zijn dus laat hem nog gerust 10 minuten doorsudderen als hij te waterig oogt. Voeg alleen een klein scheutje water toe als de jus te heftig is van smaak.

8: Schep daarna de jus in een grote kom en serveer eventueel met wat soepgroenten/selderij. Zo kan iedereen zelf bepalen hoeveel jus hij/zij op zijn stamppot wil. Vergeet niet de madame Jeanette eruit te halen!

9: De Surinaamse jus is vers natuurlijk heerlijk, maar je kunt hem ook gerust invriezen (maximaal twee maanden bewaren).

Nyan switi!

Surinaamse jus voor stamppot recept


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


RECEPT: Surinaamse jus voor stamppot

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Aantal porties: 4-5

Ingrediënten Surinaamse jus

 • 1 trostomaat
 • 1 halve witte ui
 • 1 klein stukje gember (1 cm)
 • 1 grote knoflookteen
 • 2 eetlepels roomboter (ongezouten)
 • 4 eetlepels bbq marinade of zoete ketjapsaus (ik heb de bbq marinade gebruikt van Lufo)
 • 2 eetlepels zelfgemaakt bouillonpoeder (of 1 bouillonblokje)
 • 60 ml water
 • zout en peper naar smaak
 • optioneel: een middelgrote madame Jeanette peper

Zo ga je te werk

 1. Snipper de ui en tomaat fijn. Rasp de gember fijn en pers de knoflookteen uit.
 2. Zet een koekenpan op het vuur en smelt de 2 eetlepels boter in de pan.
 3. Bak als de boter bruin is, de ui aan tot deze glazig is op hoog vuur.
 4. Als de ui glazig is, zet je het vuur iets lager en doe je de geraspte gember en de knoflook erbij. Dit bak je vijf minuten en roer je goed door elkaar. Daarna bak je de tomaat mee tot hij gaar en ietwat slap is.
 5. Doe nu de 4 eetlepels marinade, 2 eetlepels bouillonpoeder en 60 ml water erbij.
 6. Doe een deksel op de pan en laat het geheel 15 minuten sudderen. Als je van spicy houdt is nu het moment om een madame Jeanette peper in zijn geheel toe te voegen en mee te laten sudderen.
 7. Proef na 15 minuten hoe de jus smaakt en voeg naar wens nog water, zout en peper toe. De jus moet mooi dik van substantie zijn dus laat hem nog gerust 10 minuten doorsudderen als hij te waterig oogt. Voeg alleen een klein scheutje water toe als de jus te heftig is van smaak.
 8. Schep daarna de jus in een grote kom en serveer eventueel met wat soepgroenten/selderij. Zo kan iedereen zelf bepalen hoeveel jus hij/zij op zijn stamppot wil. Vergeet niet de madame Jeanette eruit te halen!

Extra info

De Surinaamse jus is vers natuurlijk heerlijk, maar je kunt hem ook gerust invriezen (maximaal twee maanden bewaren).

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

No Replies to "RECEPT: Surinaamse jus voor stamppot"

  Leave a reply

  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.