Surinaamse frita van batjauw aten wij vroeger standaard op Goede Vrijdag. De visballetjes worden ook vaak als snack gegeten op Surinaamse feestjes. Nadat ik laatst tien balletjes (want: zoooo lekker) had weggetikt, dacht ik: hoe lekker zou het zijn om hier een burger van te maken? En dat is gelukt: de visburger is heerlijk krokant van buiten en zalig mals en kruidig van binnen. Een goed gerecht als je eens een dagje vis wil eten, maar toch een fastfood vibe wil hebben!
Als je net als ik gek bent op burgers en nog eens houdt van vis, dan is dit echt een recept voor jou! De frita fish filet burger maak je net als hamburgers van vlees met paneermeel en ei. Welke ingrediënten er nog meer in gaan, lees je hieronder. Alvast een tip voor de bakkeljauw die je nodig hebt voor de Surinaamse frita burger: mijn moeder koopt meestal die blauwe rechthoekige pakken bakkeljauw die je nog moet koken om te ontzouten en daarna moet ontdoen van de graten, maar dat duurt me te lang, dus kocht ik deze bakkeljauw filet van Lufo die alleen nog een half uurtje in heet water hoeft te weken om het zout kwijt te raken.
Ingrediënten Surinaamse frita burger (8 stuks):
- 1 pak Lufo bakkeljauw filet
- Een halve witte gesnipperde ui
- Een tomaat in stukjes gesneden
- 1 groot ei
- Paneermeel
- Twee sneetjes (liefst oud) wit brood
- Een handje peterselie, gesneden
- Zonnebloemolie of kokosolie om in te bakken (ik heb het eerst met kokosolie geprobeerd en dat vereist wat meer geduld. Zonnebloemolie is ongezonder, maar maakt de burger wel knapperiger van buiten en zachter van binnen)
- Een biologisch bouillonblokje of een eetlepel bouillonpoeder voor de extra smaak (optioneel)
- Een madam Jeanette peper als je van extra spicy houdt (optioneel)
Zo ga je te werk:
1: Ontzout de bakkeljauw door heet water te koken en de stukken daar een half uur in te leggen.
2: Snijd de tomaat, ui en peterselie.
3: Doe de sneetjes brood in een klein laagje water (ongeveer 10 ml) en laat ze even weken.
4: Giet het overtollige water weg en voeg aan het brood de peterselie en het ei toe. Mix dit goed, zodat je een soort mengsel van broodbrokjes, ei en peterselie krijgt. Dit klinkt niet zo lekker en zo ziet het er ook niet uit, maar het komt goed!
5: Doe wat roomboter of olijfolie in een pannetje en fruit de ui tot hij glazig is. Doe er daarna de tomaat bij en eventueel het bouillonblokje en/of de gesneden madame Jeanette. Laat alles gaar worden tot het een beetje een prutje is. Ook geen smakelijk gezicht, maar wederom: het komt goed!
6: Laat het prutje afkoelen en doe het daarna bij het peterselie-ei-brood mengsel. Mix alles door elkaar.
7: Giet het water van de bakkeljauw af en pluis de bakkeljauw. Al is het filet, let hierbij toch goed op dat er geen graten in zitten!
8: Doe de gepluisde bakkeljauw bij de rest van het mengsel. Roer goed en breng op smaak met een klein beetje zwarte peper. Let op: GEEN ZOUT! Hoewel je de bakkeljauw hebt ontzout, blijft het een zoute vis en als je er nog zout aan toevoegt, is het echt niet te eten (en bovendien ongezond).
9: Kijk goed of het mengsel niet te nat is en goed bindt. Als het te nat is, kun je er twee beschuiten en wat bloem bij doen of wat paneermeel. Rol van het mengsel acht grote compacte ballen.
10: Maak een diep bord klaar waarin je een goede laag paneermeel doet. Rol elke bal in het paneermeel en druk zachtjes plat tot een hamburgervorm. Besprenkel nogmaals met paneermeel.
11: Verhit in een koekenpan een laag zonnebloemolie (of drie eetlepels kokosolie), laat de olie heet worden en bak de burgers aan beide kanten bruin.
12: Serveer ze op een kaiserbroodje met wat verse sla, gesneden tomaat, komkommer, augurk en ravigottesaus. Kies als bijgerecht voor zoete aardappelfrietjes.
Nyan switi!

RECEPT: de Surinaamse frita burger
Ingredients
- 1 pak Lufo bakkeljauw filet
- 0,5 witte ui - gesnipperd
- 1 tomaat - in stukjes gesneden
- 2 sneetjes - liefst oud wit brood
- 1 groot ei
- 1 handje peterselie - gesneden
- zonnebloemolie of kokosolie om in te bakken
- 1 (biologisch) bouillonblokje - optioneel
- 1 madame Jeanette peper - als je van extra spicy houdt
- paneermeel
Instructions
- Ontzout de bakkeljauw door heet water te koken en de stukken daar een half uur in te leggen.
- Snijd de tomaat, ui en peterselie.
- Doe de sneetjes brood in een klein laagje water (ongeveer 10 men laat ze even weken.
- Giet het overtollige water weg en voeg aan het brood de peterselie en het ei toe. Mix dit goed, zodat je een soort mengsel van broodbrokjes, ei en peterselie krijgt. Dit klinkt niet zo lekker en zo ziet het er ook niet uit, maar het komt goed!
- Doe wat roomboter of olijfolie in een pannetje en fruit de ui tot hij glazig is. Doe er daarna de tomaat bij en eventueel het bouillonblokje en/of de gesneden madame Jeanette. Laat alles gaar worden tot het een beetje een prutje is. Ook geen smakelijk gezicht, maar wederom: het komt goed!
- Laat het prutje afkoelen en doe het daarna bij het peterselie-ei-brood mengsel. Mix alles door elkaar.
- Giet het water van de bakkeljauw af en pluis de bakkeljauw. Al is het filet, let hierbij toch goed op dat er geen graten in zitten!
- Doe de gepluisde bakkeljauw bij de rest van het mengsel. Roer goed en breng op smaak met een klein beetje zwarte peper. Let op: GEEN ZOUT! Hoewel je de bakkeljauw hebt ontzout, blijft het een zoute vis en als je er nog zout aan toevoegt, is het echt niet te eten (en bovendien ongezond).
- Kijk goed of het mengsel niet te nat is en goed bindt. Als het te nat is, kun je er twee beschuiten en wat bloem bij doen of wat paneermeel. Rol van het mengsel acht grote compacte ballen.
- Maak een diep bord klaar waarin je een goede laag paneermeel doet. Rol elke bal in het paneermeel en druk zachtjes plat tot een hamburgervorm. Besprenkel nogmaals met paneermeel.
- Verhit in een koekenpan een laag zonnebloemolie (of drie eetlepels kokosolie), laat de olie heet worden en bak de burgers aan beide kanten bruin.
- Serveer ze op een kaiserbroodje met wat verse sla, gesneden tomaat, komkommer, augurk en ravigottesaus.
3 Replies to "RECEPT: de Surinaamse frita burger"
Ramon 20 mei 2020 (02:46)
Oké ik ga m proberen. Resultaat krijg je later .
TGSCC 20 mei 2020 (14:05)
Hoi Ramon,
Succes, en hopelijk eet smakelijk! 🙂
Groetjes,
Tewa en One’sy
Surinaamse Frita Burger Recept - Lufo International Trading 25 juni 2020 (14:40)
[…] Thisgirlcancook deelde een heerlijk receptje voor de Surinaamse Frita Burger. In Suriname schotelen wij onze gasten tijdens feestjes namelijk een hele hoop lekkere hapjes voor. Zo maken wij ook graag de Frita Burger of bakkeljauw frita. Zo’n Surinaamse frita is op zich goed te vergelijken met een Nederlandse kroket maar hij is bijlange niet zo smeuïg vanbinnen. Deze kroketten kunnen erg makkelijk van te voren gemaakt worden zodat jij ze op het feestje zelf enkel nog maar moet opwarmen (frituren). […]