RECEPT: de Surinaamse frita burger

Surinaamse frita van batjauw aten wij vroeger standaard op Goede Vrijdag. De visballetjes worden ook vaak als snack gegeten op Surinaamse feestjes. Nadat ik laatst tien balletjes (want: zoooo lekker) had weggetikt, dacht ik: hoe lekker zou het zijn om hier een burger van te maken? En dat is gelukt: de visburger is heerlijk krokant van buiten en zalig mals en kruidig van binnen. Een goed gerecht als je eens een dagje vis wil eten, maar toch een fastfood vibe wil hebben!

Als je net als ik gek bent op burgers en nog eens houdt van vis, dan is dit echt een recept voor jou! De frita fish filet burger maak je net als hamburgers van vlees met paneermeel en ei. Welke ingrediënten er nog meer in gaan, lees je hieronder. Alvast een tip voor de bakkeljauw die je nodig hebt voor de Surinaamse frita burger: mijn moeder koopt meestal die blauwe rechthoekige pakken bakkeljauw die je nog moet koken om te ontzouten en daarna moet ontdoen van de graten, maar dat duurt me te lang, dus kocht ik deze bakkeljauw filet van Lufo die alleen nog een half uurtje in heet water hoeft te weken om het zout kwijt te raken.

Surinaamse frita bakkeljauw filet lufo

Ingrediënten Surinaamse frita burger (8 stuks):

  • 1 pak Lufo bakkeljauw filet
  • Een halve witte gesnipperde ui
  • Een tomaat in stukjes gesneden
  • 1 groot ei
  • Paneermeel
  • Twee sneetjes (liefst oud) wit brood
  • Een handje peterselie, gesneden
  • Zonnebloemolie of kokosolie om in te bakken (ik heb het eerst met kokosolie geprobeerd en dat vereist wat meer geduld. Zonnebloemolie is ongezonder, maar maakt de burger wel knapperiger van buiten en zachter van binnen)
  • Een biologisch bouillonblokje of een eetlepel bouillonpoeder voor de extra smaak (optioneel)
  • Een madam Jeanette peper als je van extra spicy houdt (optioneel)

ingredienten Surinaamse frita

Zo ga je te werk:

1: Ontzout de bakkeljauw door heet water te koken en de stukken daar een half uur in te leggen.

2: Snijd de tomaat, ui en peterselie.

Surinaamse frita ingredienten

3: Doe de sneetjes brood in een klein laagje water (ongeveer 10 ml) en laat ze even weken.

brood peterselie Surinaamse frita

4: Giet het overtollige water weg en voeg aan het brood de peterselie en het ei toe. Mix dit goed, zodat je een soort mengsel van broodbrokjes, ei en peterselie krijgt. Dit klinkt niet zo lekker en zo ziet het er ook niet uit, maar het komt goed!

Surinaamse frita mengsel

5: Doe wat roomboter of olijfolie in een pannetje en fruit de ui tot hij glazig is. Doe er daarna de tomaat bij en eventueel het bouillonblokje en/of de gesneden madame Jeanette. Laat alles gaar worden tot het een beetje een prutje is. Ook geen smakelijk gezicht, maar wederom: het komt goed!

Surinaamse frita ui en tomaat

6: Laat het prutje afkoelen en doe het daarna bij het peterselie-ei-brood mengsel. Mix alles door elkaar.

7: Giet het water van de bakkeljauw af en pluis de bakkeljauw. Al is het filet, let hierbij toch goed op dat er geen graten in zitten!

Surinaamse frita bakkeljauw lufo pluizen

8: Doe de gepluisde bakkeljauw bij de rest van het mengsel. Roer goed en breng op smaak met een klein beetje zwarte peper. Let op: GEEN ZOUT! Hoewel je de bakkeljauw hebt ontzout, blijft het een zoute vis en als je er nog zout aan toevoegt, is het echt niet te eten (en bovendien ongezond).

Surinaamse frita mix met brood mengsel

9: Kijk goed of het mengsel niet te nat is en goed bindt. Als het te nat is, kun je er twee beschuiten en wat bloem bij doen of wat paneermeel. Rol van het mengsel acht grote compacte ballen.

Surinaamse frita ballen batjauw

10: Maak een diep bord klaar waarin je een goede laag paneermeel doet. Rol elke bal in het paneermeel en druk zachtjes plat tot een hamburgervorm. Besprenkel nogmaals met paneermeel.

Surinaamse frita burger in paneermeel

11: Verhit in een koekenpan een laag zonnebloemolie (of drie eetlepels kokosolie), laat de olie heet worden en bak de burgers aan beide kanten bruin.

Surinaamse frita burger bakkeljauw

12: Serveer ze op een kaiserbroodje met wat verse sla, gesneden tomaat, komkommer, augurk en ravigottesaus. Kies als bijgerecht voor zoete aardappelfrietjes.

Surinaamse frita burger 3

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Plaats dan wel altijd een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: de Surinaamse frita burger

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Aantal porties: 8 burgers

Ingrediënten Surinaamse frita burger

  • 1 pak Lufo bakkeljauw filet
  • Een halve witte gesnipperde ui
  • Een tomaat in stukjes gesneden
  • 1 groot ei
  • Paneermeel
  • Twee sneetjes (liefst oud) wit brood
  • Een handje peterselie, gesneden
  • Zonnebloemolie of kokosolie om in te bakken
  • Een biologisch bouillonblokje of een eetlepel bouillonpoeder voor de extra smaak (optioneel)
  • Een madam Jeanette peper als je van extra spicy houdt (optioneel)

Zo ga je te werk

  1. Ontzout de bakkeljauw door heet water te koken en de stukken daar een half uur in te leggen.
  2. Snijd de tomaat, ui en peterselie.
  3. Doe de sneetjes brood in een klein laagje water (ongeveer 10 ml) en laat ze even weken.
  4. Giet het overtollige water weg en voeg aan het brood de peterselie en het ei toe. Mix dit goed, zodat je een soort mengsel van broodbrokjes, ei en peterselie krijgt. Dit klinkt niet zo lekker en zo ziet het er ook niet uit, maar het komt goed!
  5. Doe wat roomboter of olijfolie in een pannetje en fruit de ui tot hij glazig is. Doe er daarna de tomaat bij en eventueel het bouillonblokje en/of de gesneden madame Jeanette. Laat alles gaar worden tot het een beetje een prutje is. Ook geen smakelijk gezicht, maar wederom: het komt goed!
  6. Laat het prutje afkoelen en doe het daarna bij het peterselie-ei-brood mengsel. Mix alles door elkaar.
  7. Giet het water van de bakkeljauw af en pluis de bakkeljauw. Al is het filet, let hierbij toch goed op dat er geen graten in zitten!
  8. Doe de gepluisde bakkeljauw bij de rest van het mengsel. Roer goed en breng op smaak met een klein beetje zwarte peper. Let op: GEEN ZOUT! Hoewel je de bakkeljauw hebt ontzout, blijft het een zoute vis en als je er nog zout aan toevoegt, is het echt niet te eten (en bovendien ongezond).
  9. Kijk goed of het mengsel niet te nat is en goed bindt. Als het te nat is, kun je er twee beschuiten en wat bloem bij doen of wat paneermeel. Rol van het mengsel acht grote compacte ballen.
  10. Maak een diep bord klaar waarin je een goede laag paneermeel doet. Rol elke bal in het paneermeel en druk zachtjes plat tot een hamburgervorm. Besprenkel nogmaals met paneermeel.
  11. Verhit in een koekenpan een laag zonnebloemolie (of drie eetlepels kokosolie), laat de olie heet worden en bak de burgers aan beide kanten bruin.
  12. Serveer ze op een kaiserbroodje met wat verse sla, gesneden tomaat, komkommer, augurk en ravigottesaus.

Extra info

Kies als bijgerecht voor zoete aardappelfrietjes.

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

No Replies to "RECEPT: de Surinaamse frita burger"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.