RECEPT: Surinaamse frietjes van bakbanaan, cassave en zoete aardappel)

De patat zoals we die eten in Nederland is gemaakt van aardappel, maar de laatste paar jaar wordt van van alles friet gemaakt: courgette, wortel, pastinaak en ga zo maar door. In de Surinaamse keuken kennen we teloh, in feite in ook een soort friet, alleen dan in grotere stukken. Bakbanaan bakken we ook, maar dan als chips of baka bana. En zoete aardappel friet is helemaal in, overal ter wereld. Als je die drie Surinaamse aardvruchten samenvoegt, krijg je niet alleen een lekker, maar ook voedzaam (bij)gerecht dat wij Surinaamse frietjes noemen!

Het is best gek hoe je sommige dingen vroeger regelmatig at en nu eigenlijk nooit meer. Heri heri is voor mij een van die dingen. Het Surinaamse gerecht bestaat uit gekookte groene en gele bakbanaan, cassave, zoete aardappel, napi en bakkeljauw. De losse ingrediënten van heri heri eet ik wel vaak (I LOVE bakbanaan en zoete aardappel!), dus bedacht ik een manier om ze toch weer samen te voegen. Daarom maakte ik er Surinaamse frietjes van.

Surinaamse frietjes recept

Je kan de Surinaamse frietjes los van elkaar eten, maar ook samen serveren. Om het zo gezond mogelijk te houden, bakken we de patat in de oven in plaats van in olie. Je kan ze in plaats van normale patat eten, bijvoorbeeld met (madame Jeanette) mayonaise, maar ook met bakkeljauw zijn ze heerlijk!

Ingrediënten Surinaamse frietjes:
ZOETE AARDAPPEL FRIETJES:

 • 2 grote zoete aardappels
 • 4 theelepels (biologische) maizena
 • 2 theelepels olie (bijvoorbeeld kokos- of olijfolie)
 • ½ theelepel knoflookpoeder of andere kruiden (optioneel)

CASSAVE FRIETJES:

 • 1 verse cassavewortel of 1 zak cassave uit de diepvries
 • 2-3 eetlepels olie (bijvoorbeeld kokos- of olijfolie)
 • zout en kruiden (zoals knoflook) naar smaak

BAKBANAAN FRIETJES:

 • 2 groene of gele bakbananen (niet zwart!)
 • 2 eetlepels olie (bijvoorbeeld kokos- of olijfolie)
 • zout en kruiden (zoals knoflook) naar smaak

Zo ga je te werk:

KLIK HIER VOOR DE BEREIDING VAN DE ZOETE AARDAPPEL FRIETJES
KLIK HIER VOOR DE BEREIDING VAN DE CASSAVE FRIETJES
KLIK HIER VOOR DE BEREIDING VAN DE BAKBANAAN FRIETJES

Om de frietzakjes te maken zoals op de foto, knip je bakpapier (of ander papier) in vierkanten. Vouw die vierkanten in een driehoek en rol er kegels van. Plak de rand vast met een stukje plakband. Voila, je patatzakjes voor Surinaamse frietjes zijn klaar!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: Surinaamse frietjes van bakbanaan, cassave en zoete aardappel)"

  Leave a reply

  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.