RECEPT: Surinaamse fish and chips (telo en bakkeljauw)

Bij fish and chips denk je al snel aan Engeland, waar ze allerlei soorten gebakken witvis dopen in (bier)beslag, frituren en serveren met patat (chips). Leuk en lekker op zijn tijd, maar met tropische ingrediënten kan je daar ook een Surinaamse draai aan geven. Dat cassave en bakkeljauw een heerlijke combinatie zijn, weten we al, maar door de bakkeljauw te omhullen met een krokant en pittig jasje, zet je een spannend nieuw gerecht op tafel dat ik Surinaamse fish and chips noem! 

Ooit zag ik een reisprogramma op de BBC waarin de presentator in Griekenland was en iets proefde wat ik meteen op mijn ’to make’ lijst heb gezet: bakaliaros skordalia. Dat is een Grieks gerecht bestaande uit gefrituurde gezouten kabeljauw met knoflook aardappelpuree. In het item werd de grote moot gezouten kabeljauw, die in het Grieks bakaliaro(s) heet, een nacht geweekt in water om te ontzouten.

Hmm… dacht ik, dat klinkt best een beetje als bakkeljauw… En dat was het natuurlijk ook! Na het nachtje weken werd de vis (het was een groot stuk) in stukken gesneden, in beslag gedoopt en gefrituurd. Het zag er zo lekker uit en ik vond het zo leuk om bakkeljauw eens anders bereid te zien, dat ik het EINDELIJK zelf eens heb gemaakt. Niet met de knoflook/aardappelpuree, maar met cassave frietjes, oftewel telo. Plus, voor wat extra pit ook cayennepeper in het bierbeslag.

Op het moment dat je je tanden zet in het jasje om de bakkeljauw, hoor je een heerlijke kraak, alsof je in een chipje bijt

Normaalgesproken wordt bakkeljauw in Surinaamse gerechten uitgekookt om te ontzouten, maar voor dit recept van Surinaamse fish and chips, week je de bakkeljauw. Ik denk dat uitkoken wel sneller is, maar de bakkeljauw wordt door het koken ook zachter en valt dan misschien sneller uit elkaar. Je zou het op die manier kunnen proberen, maar ik weet dus niet of het werkt. Wat wel werkt en dus lekker is, is om het minstens een dag te laten weken.

Ik had aan 8 uur genoeg (met een paar keer water verversen), maar misschien kwam dat omdat ik maar 250 gram bakkeljauwfilet heb gebruikt en al een deel van het zout eraf had geveegd. De filetjes zijn ook dunner dan zo’n groot blok bakkeljauw waar meer zout tussen de lagen zit. Hoe dan ook, proef na die 8 uur even een stukje bakkeljauw om te bepalen er genoeg zout is verdwenen. Zo niet, laat het dan langer weken tot je tevreden bent. Wel tussentijds het water verversen!

Wat het bierbeslag betreft, daarvoor kan je in principe elk soort pils gebruiken. Om het Surinaams te houden, is Parbo Bier dan natuurlijk de beste optie, maar ook het huismerk bier van de supermarkt kan. Omdat ik niet van eten weggooien hou, heb ik geprobeerd zo weinig mogelijk beslag te maken, maar alsnog hield ik wat over. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik ga dit bierbeslag recept ook zeker gebruiken om vegan fried chicken mee te maken. Dus als je wat overhoudt, kan je dat ook gebruiken om andere dingen mee te frituren.

surinaamse fish and chips telo cassave bakkeljauw recept

Ik moet het ook echt nog even hebben over het jasje van de bakkeljauw. Je moet het eigenlijk horen, maar ik ga mijn best doen om het te omschrijven. Op het moment dat je je tanden erin zet, hoor je een heerlijke kraak, alsof je in een chipje bijt. Het krokante laagje is niet vettig of deegachtig zoals dat van een lekkerbekje bij de visboer vaak is, maar heeft wel een lekkere kick door de cayennepeper. En dan ook nog crispy cassave frietjes erbij, hier ga je echt van smullen!

 

Ingrediënten Surinaamse fish and chips (voor 2 personen):

 • 250 gram bakkeljauwfilet
 • 70 gram bloem + extra bloem om te paneren
 • 1/2-1 tl cayennepeper (afhankelijk van hoe pittig je het wil maken)
 • 1/2 tl knoflookpoeder
 • 1/2 tl zout
 • 165 ml bier
 • 1 liter frituurolie (ik gebruikte arachideolie)
 • 1/2 verse cassavewortel of een half pak ontdooide cassave uit de diepvries
 • 2-3 eetlepels olijf- of kokosolie
 • zout naar smaak
 • peper naar smaak
 • knoflookpoeder naar smaak

Zo ga je te werk:

1: Veeg voorzichtig zoveel mogelijk zout van de bakkeljauwfilets af.

2: Week de bakkeljauwfilets minstens 8 uur in water dat je meermaals ververst (zeker 2 keer).

3: Verwarm de oven voor op 180 graden.

4: Schil de verse cassave met een aardappelschilmesje of dunschiller. Snij de cassave eerst in stukken en daarna in patatreepjes.

5: Doe de cassave frietjes in een pan met ruim water en kook ze in 10-15 minuten tot ze zacht zijn, maar nog niet uit elkaar vallen.

6: Laat ze uitlekken in een vergiet (dep eventueel voorzichtig met wat keukenpapier).

7: Doe de cassave samen met 2 eetlepels olijfolie, zout, peper en knoflookpoeder naar smaak in een kom/schaal. Schud voorzichtig zodat alles gemengd is.

8: Leg de frietjes naast elkaar neer in een ovenschaal of op bakpapier met genoeg ruimte ertussen.

9: Sprenkel nog een halve theelepel olie over de frietjes heen en plaats de schaal voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.

10: Keer de frietjes voorzichtig om en laat ze nog eens 15 minuten bakken tot ze een lekker goudbruine kleur hebben en knapperig zijn.

11: Als je je frietjes in de oven hebt gestopt, ga je de bakkeljauw frituren.

12: Verwarm de olie in een diepe pan of friteuse tot 180 graden. Test of de olie heet genoeg is door er een stukje brood of beslag in te laten vallen. Als dat mooi goudbruin wordt en meteen naar boven komt drijven, is je olie op temperatuur. Als het niet meteen gaat sissen, nog niet, als het meteen donkerbruin wordt, is je olie te heet.

13: Dep alle bakkeljauwfilets goed droog met wat keukenrol.

14: Maak het beslag door bloem, cayennepeper, knoflookpoeder en zout te zeven boven een kom. Voeg dan het bier toe en meng tot je een mooi glad beslag hebt.

15: Strooi de overige bloem op een bord en wentel elk stuk filet daarin tot het helemaal bedenkt is met bloem.

16: Dompel het dan voorzichtig onder in het beslag en laat het in de olie glijden. Niet te veel tegelijk, omdat dat de temperatuur van de olie teveel daalt.

17: Laat de gefrituurde vis uitlekken op een bord bedekt met wat keukenpapier.

EXTRA INFO:
*Serveer de Surinaamse fish and chips met ketchup, zoete chilisaus of madame Jeanette mayonaise. En vergeet je groente niet als je dit als hoofdgerecht gaat eten!
*Als je nog fish and chips overhoudt, kan je ze weer oppiepen door het op te warmen in een voorverwarmde oven (een minuut of 10-15 op 180 graden).
*Je kan er ook voor kiezen de cassave niet in de oven te bakken maar ook te frituren. Frituur dan eerst de cassave frietjes in de olie en daarna de bakkeljauw. Hou de cassave warm in de oven (op 100 graden).

Nyan switi!


recept surinaamse fish and chips telo cassave bakkeljauw
Recept afdrukken

RECEPT: Surinaamse fish and chips (telo en bakkeljauw)

Cassave en vis zijn een match made in heaven en dat bewijst ons recept voor Surinaamse fish and chips van telo en gefrituurde bakkeljauw ook!
Gang: Snack
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Weektijd: 8 uur
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 2 porties
Auteur: Onesy
Cassave en vis zijn een match made in heaven en dat bewijst ons recept voor Surinaamse fish and chips van telo en gefrituurde bakkeljauw ook!

Ingrediënten

 • 250 gram bakkeljauwfilet
 • 70 gram bloem + extra bloem om te paneren
 • 0,5-1 tl cayennepeper - (afhankelijk van hoe pittig je het wil maken)
 • 0,5 tl knoflookpoeder
 • 0,5 tl zout
 • 165 ml bier
 • 1 liter frituurolie - (ik gebruikte arachideolie)
 • 0,5 verse cassavewortel of een half pak ontdooide cassave uit de diepvries
 • 2-3 el olijf- of kokosolie
 • zout, peper en knoflookpoeder naar smaak

Instructies

 • Veeg voorzichtig zoveel mogelijk zout van de bakkeljauwfilets af.
 • Week de bakkeljauwfilets minstens 8 uur in water dat je meermaals ververst (zeker 2 keer).
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Schil de verse cassave met een aardappelschilmesje of dunschiller. Snij de cassave eerst in stukken en daarna in patatreepjes.
 • Doe de cassave frietjes in een pan met ruim water en kook ze in 10-15 minuten tot ze zacht zijn, maar nog niet uit elkaar vallen.
 • Laat ze uitlekken in een vergiet (dep eventueel voorzichtig met wat keukenpapier).
 • Doe de cassave samen met 2 eetlepels olijfolie, zout, peper en knoflookpoeder naar smaak in een kom/schaal. Schud voorzichtig zodat alles gemengd is.
 • Leg de frietjes naast elkaar neer in een ovenschaal of op bakpapier met genoeg ruimte ertussen.
 • Sprenkel nog een halve theelepel olie over de frietjes heen en plaats de schaal voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.
 • Keer de frietjes voorzichtig om en laat ze nog eens 15 minuten bakken tot ze een lekker goudbruine kleur hebben en knapperig zijn.
 • Als je je frietjes in de oven hebt gestopt, ga je de bakkeljauw frituren.
 • Verwarm de olie in een diepe pan of friteuse tot 180 graden. Test of de olie heet genoeg is door er een stukje brood of beslag in te laten vallen. Als dat mooi goudbruin wordt en meteen naar boven komt drijven, is je olie op temperatuur. Als het niet meteen gaat sissen, nog niet, als het meteen donkerbruin wordt, is je olie te heet.
 • Dep alle bakkeljauwfilets goed droog met wat keukenrol.
 • Maak het beslag door bloem, cayennepeper, knoflookpoeder en zout te zeven boven een kom. Voeg dan het bier toe en meng tot je een mooi glad beslag hebt.
 • Strooi de overige bloem op een bord en wentel elk stuk filet daarin tot het helemaal bedenkt is met bloem.
 • Dompel het dan voorzichtig onder in het beslag en laat het in de olie glijden. Niet te veel tegelijk, omdat dat de temperatuur van de olie teveel daalt.
 • Laat de gefrituurde vis uitlekken op een bord bedekt met wat keukenpapier.

Extra info:

*Serveer de Surinaamse fish and chips met ketchup, zoete chilisaus of madame Jeanette mayonaise. En vergeet je groente niet als je dit als hoofdgerecht gaat eten!
*Als je nog fish and chips overhoudt, kan je ze weer oppiepen door ze op te warmen in een voorverwarmde oven (een minuut of 10-15 op 180 graden).
*Je kan er ook voor kiezen de cassave niet in de oven te bakken maar ook te frituren. Frituur dan eerst de cassave frietjes in de olie en daarna de bakkeljauw. Hou de cassave warm in de oven (op 100 graden).
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Gerelateerde berichten

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: Surinaamse fish and chips (telo en bakkeljauw)"

  5 from 1 vote (1 rating without comment)

  Leave a reply


  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.