Eksi kuku is een van de meest bewerkelijke recepten uit de Surinaamse keuken om te maken. Er zijn veel recepten te vinden met onduidelijke receptuur (‘zoveel lepels van dit, zoveel lepels van dat) of ellenlange mixperiodes (klop de eieren een uur lang luchtig). Met alsnog geen garantie dat het lukt om eksi kuku te maken.
Je beslagkom was vet, je hebt niet lang genoeg geklutst, iets was te koud of te warm, je hebt de oven te vroeg open gedaan, zomaar een paar redenen die worden genoemd als je een fadon kuku (gevallen cake) krijgt. Ons neefje heeft eksi kuku leren maken van onze oma en zelfs bij hem gaat het niet altijd goed. Daarom ging ik op zoek naar een foolproof eksi kuku recept om er vanuit daar een eigen draai aan te geven.
Ik kwam een recept voor eksi kuku tegen van tv-kok Rudolph van Veen. Ja, de Rudolph van de pom met aardappel, ‘zodat iedereen het gerecht kan maken.’ Maar bear with me. Al praat hij een beetje raar over eksi kuku (‘de taart met de allerleukste naam ooit’), hij heeft wel verstand van bakken en de chemie daarachter. Rudolph scheidt namelijk de eiwitten van de dooiers om een zo luchtig mogelijk resultaat te krijgen.
Ik heb dit recept nu al een paar keer geprobeerd en als de cake toch niet helemaal was gelukt, kwam dat omdat ik iets niet goed of in de juiste volgorde had gedaan. Dit zijn een paar tips en tricks om een heerlijk luchtige Surinaamse eksi kuku te krijgen:
- Zorg dat alles op kamertemperatuur is;
- De boter moet gesmolten zijn, maar niet warm en ook niet gestold;
- Klop de eiwitten in een grote kom zodat je genoeg ruimte hebt om het beslag luchtig te spatelen met de overige ingredienten;
- Zet alles wat je nodig hebt, van tevoren klaar zodat je goed door kan werken en je beslag meteen in de oven kan.
En dan nog even dit: zoals je op de foto’s ziet, heb ik eksi kuku donuts en wafels gemaakt. Niet alleen ziet dat er super leuk uit, het verkleint ook de kans dat je eksi kuku mislukt. Met onderstaand recept bak je een grote eksi kuku, maar wil je eerst de methode proberen voordat je meteen een grote maakt, deel alles dan door 3. Met een derde van onderstaand recept bakte ik 6 donuts en 3 wafels. Ook verminderde ik de hoeveelheid suiker, maar voel je vrij om de maximale hoeveelheid toe te voegen. De eksi kuku is daardoor niet meteen superzoet.
Net als bij ons maizenakoekjes recept zitten op deze cake geen suikermuisjes. Ik vind dat de smaak van eksi kuku in de cake zelf zit en niet in de muisjes. Uiteraard moet je dat voor jezelf beslissen. Wil je een niet chemische variant, dan zou je deze muisjes van Ekoplaza kunnen gebruiken met natuurlijke kleurstoffen.
En als het allemaal toch mislukt, dan hoef je je taart niet weg te gooien! Snij hem horizontaal/over de lengte in twee of drie lagen, besmeer met slagroom, beleg met fruit en voilà, je eigen slagroomtaart op basis van Surinaamse eksi kuku!
Ingrediënten Surinaamse eksi kuku:
- 135 gr roomboter
- 9 eieren, dooiers gesplitst van de eiwitten
- 180-240 gr (biologische) kristalsuiker
- 1 mespunt vanillepoeder/ 1 tl vanille extract
- 1 tl amandelextract (optioneel)
- 225 gr tarwebloem
- 1 tl bakpoeder
VOOR NA HET BAKKEN
- 100 gr roomboter, gesmolten
- 50-100 ml rum
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
2: Smelt de boter en laat een beetje afkoelen (maar niet stollen).
3: Vet een springvorm (24-26 cm) of bakblik in met op de bodem een extra stuk bakpapier zodat je de eksi kuku er naderhand makkelijk uit kan halen.
4: Klop de eiwitten met de helft van de suiker (90-120 gr) stijf. Dit gaat het snelst met een mixer.
5: Doe de eidooiers samen met de vanille (en eventueel het amandelextract) en de rest van de suiker in een kom. Deze kom moet passen op een pan waar een laagje water in zit zodat je het dooiermengsel au bain-marie kan verwarmen.
6: Zet die pan met een laagje water vast op het vuur, zodat het water warm wordt.
7: Plaats de kom met het dooier-suikermengsel op de pan en klop het met een garde mooi schuimig tot het lichtgeel is en de suikerkorrels zijn opgelost. Verwijder de kom van de pan en laat een beetje afkoelen.
8: Meng ondertussen de bloem met het bakpoeder.
9: Spatel een beetje van de stijve eiwitten door het dooier-suikermengsel zodat dat vast een beetje luchtig wordt. Probeer zodanig te mengen dat er veel lucht in het beslag blijft. Een grote spatel is hierbij handig.
10: Voeg dan het dooier-suikermengsel toe aan de eiwitten en spatel alles goed om.
11: Voeg in twee of drie delen de bloem toe en spatel weer met veel lucht door.
12: Nu komt het spannendste gedeelte: de gesmolten boter erdoorheen spatelen. Doe dit heel voorzichtig, want hierdoor kan je hele beslag inzakken!
13: Schenk je beslag in de springvorm en bak in ongeveer 45 minuten gaar.
OF
Verdeel het beslag over een muffin-, donut- of wafelvorm en bak in ongeveer 30-35 minuten gaar. Prik met een satéprikker in de cake om dat te testen. De prikker moet er droog uitkomen.
14: Laat de cake afkoelen en smeer in met de gesmolten boter en de rum. Bestrooi eventueel met muisjes of poedersuiker.
Extra tip van Rudolph: laat de cake in de bakvorm de hele nacht in de uitgezette oven staan met de deur op een kiertje. Zo is de kans op inzakken kleiner.
Nyan switi!
RECEPT: Surinaamse eksi kuku
Ingrediënten
- 135 gram (biologische) roomboter
- 9 (biologische) eieren - (dooiers gesplitst van de eiwitten)
- 180-240 gram biologische kristalsuiker
- 1 mespunt vanillepoeder / 1 tl vanille extract
- 1 tl amandelextract - (optioneel)
- 225 gram (biologische) tarwebloem
- 1 tl bakpoeder
VOOR NA HET BAKKEN
- 100 gram (biologische) roomboter - (gesmolten)
- 50-100 ml rum
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smelt de boter en laat een beetje afkoelen (maar niet stollen).
- Vet een springvorm (24-26 cm) of bakblik in met op de bodem een extra stuk bakpapier zodat je de eksi kuku er naderhand makkelijk uit kan halen.
- Klop de eiwitten met de helft van de suiker (90-120 gr) stijf. Dit gaat het snelst met een mixer.
- Doe de eidooiers samen met de vanille (en eventueel het amandelextract) en de rest van de suiker in een kom. Deze kom moet passen op een pan waar een laagje water in zit zodat je het dooiermengsel au bain-marie kan verwarmen.
- Zet die pan met een laagje water vast op het vuur, zodat het water warm wordt.
- Plaats de kom met het dooier-suikermengsel op de pan en klop het met een garde mooi schuimig tot het lichtgeel is en de suikerkorrels zijn opgelost. Verwijder de kom van de pan en laat een beetje afkoelen.
- Meng ondertussen de bloem met het bakpoeder.
- Spatel een beetje van de stijve eiwitten door het dooier-suikermengsel zodat dat vast een beetje luchtig wordt. Probeer zodanig te mengen dat er veel lucht in het beslag blijft. Een grote spatel is hierbij handig.
- Voeg dan het dooier-suikermengsel toe aan de eiwitten en spatel alles goed om.
- Voeg in twee of drie delen de bloem toe en spatel weer met veel lucht door.
- Nu komt het spannendste gedeelte: de gesmolten boter erdoorheen spatelen. Doe dit heel voorzichtig, want hierdoor kan je hele beslag inzakken!
- Schenk je beslag in de springvorm en bak in ongeveer 45 minuten gaar.
OF
- Verdeel het beslag over een muffin-, donut- of wafelvorm en bak in ongeveer 30-35 minuten gaar. Prik met een satéprikker in de cake om dat te testen. De prikker moet er droog uitkomen.
- Laat de cake afkoelen en smeer in met de gesmolten boter en de rum. Bestrooi eventueel met muisjes of poedersuiker.
No Replies to "RECEPT: Surinaamse eksi kuku (muffins, donuts, wafels)"