RECEPT: Surinaamse djarpesi moksi alesi

Wat is echt Surinaams comfort food waar je relatief snel makkelijk veel van kan maken? Moksi alesi natuurlijk! Deze Surinaamse klassieker is er in vele varianten: gele pesi, bita w’wiri, masoesa, blak’ ay pesi en natuurlijk ook djarpesi moksi alesi. Verder zit er vaak ook zoutvlees, (gerookte) kip, bakkeljauw, zalm, makreel of ham doorheen. Maar helemaal vega(n) is net zo lekker!

Net als de bruine bonen variaties die we wekelijks aten vroeger, kookte onze moeder ook verschillende soorten moksi alesi toen we jong waren. Het was voor een gezin van 5 een relatief makkelijk te maken gerecht waarvoor onze vader (die huisvader was) dan overdag de voorbereiding trof. Snipperen van ui en tomaat, zoutvlees uitkoken, en natuurlijk de djarpesi vast koken. Als onze moeder dan thuiskwam uit het werk, hoefde ze alleen de moksi alesi nog ’te draaien’. Haar kookkunsten waren zelfs zo in trek dat ons neefje dat om de hoek woonde altijd even door het keukenraam naar binnen keek om te zien of ze niet toevallig moksi alesi maakte, want dan at ‘ie mee.


En dat zijn ze nog steeds, want moksi alesi staat regelmatig op het menu als onze moeder bij ons thuis voor ons kookt voor onze gezinnen. De eerste keer dat ze dat bij mij deed, was ze licht geïrriteerd, want ik heb ‘geen goede moksi alesi pan.’ Daarom neemt ze haar eigen pan mee, ‘want daarin lukt het wel.’ Ze vertelde me laatst dat ze de pan waarin ze de djarpesi moksi alesi maakt ooit kocht van een verkoper die hem aanprees met de woorden ‘dit is een eenmalige aanschaf mevrouw.’ En dat blijkt, want hij is net zo oud als ik (veertig jaar dus!). 

Om djarpesi moksi alesi te maken, moet je de boontjes eerst weken. Gratis tip van onze moeder: koop een groot pak, week ze een nachtje in water, kook ze de volgende dag en vries ze dan in porties in zodat je altijd djarpesi klaar hebt om een snelle moksi alesi te maken! Dat kan heel goed met de djarpesi van Valle Del Sole, want dat is een pak van 500 gram. Van dit merk kan je in (tropische) supermarkten allerlei soorten peulvruchten (gedroogd en in blik) kopen. Daarnaast heeft Valle Del Sole ook andere ingrediënten voor gerechten uit de Surinaamse keuken. De kokosmelk of kokosolie die je gebruikt om djarpesi moksi alesi te maken bijvoorbeeld, maar ook kikkererwten (voor vegan roti toespijs), urid splitbonen (voor bara’s) en gele pesi (voor phulauri).

Ingrediënten Surinaamse djarpesi moksi alesi (4 personen):

  • 100 gram gedroogde djarpesi (nog niet geweekt/gekookt)
  • 1 tomaat, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 rijstcups parboiled rijst
  • 2 eetlepels kokosmelk (of meer/het hele blik naar smaak) OF 5 eetlepels kokosolie
  • 2-4 rijstcups water
  • zout en peper naar smaak
  • 1 madame Jeanette peper (optioneel)

Zo ga je te werk:

1: DE AVOND ERVOOR: Week de djarpesi in ruim water en laat een nacht staan (bekijk helemaal onderaan tips voor een snellere weektijd). Ze moeten de volgende dag in grootte zijn verdubbeld.

2: Gooi het weekwater weg en spoel de djarpesi. Kook ze tot ze beetgaar zijn. Dit kan een uur duren. Ze moeten nog niet helemaal zacht zijn, want je kookt de djarpesi nog mee met de rijst.

3: Bak de ui en tomaat in wat olie.

4: Voeg als de ui glazig is en de tomaat zacht, de rijst en pesi toe met de kokosmelk of kokosolie.

5: Roer goed om en voeg dan ook het water toe (hoeveelheid water is afhankelijk van de hoeveelheid kokosmelk, hou in totaal 3 tot 4 cups vocht aan) en eventueel een peper.

6: Meng alles weer goed en laat de moksi alesi op middelhoog vuur koken met het deksel van de pan af.

7: Als het water bijna is verdampt, plaats je het deksel er weer op en laat je het nog 5-10 minuten koken tot de rijst gaar is. 

8: Serveer de moksi alesi met gekookte of gebakken bakbanaan, groenten, zuur en tomaat en komkommer.

EXTRA INFO:
Dit recept is een basisrecept voor moksi alesi zonder vlees of vis. Dat kan je naar eigen inzicht toevoegen. Denk aan bakkeljauw, (zelfgemaakt) zoutvlees, zalm of gerookte kip. Afhankelijk van of dat ingrediënt al gaar is, voeg je het eerder of later toe aan de moksi alesi. Hou er rekening mee dat je misschien minder zout moet toevoegen als je een van deze toevoegingen doet.

Geen tijd om de djarpesi de hele nacht te weken? Daar zijn een paar trucjes voor!
1) Laat de bonen weken in water dat je net hebt gekookt tot ze in grootte zijn verdubbeld;
2) Zet de bonen op het vuur in een pan met ruim water tot het water kookt. Laat zo nog 5 minuten koken en zet dan het vuur uit en een deksel op de pan.

Nyan switi!


Recept afdrukken

RECEPT: Surinaamse djarpesi moksi alesi

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Weektijd: 8 uur
Totale tijd: 9 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 1 tomaat - fijngesneden
  • 1 ui - fijngesneden
  • 100 gram gedroogde djarpesi
  • 2 rijstcups parboiled rijst
  • 2 eetlepels kokosmelk of meer/het hele blik naar smaak

OF

  • 5 eetlepels kokosolie
  • 3-4 rijstcups water
  • zout en peper naar smaak
  • 1 madame Jeanette peper - optioneel

Instructies

DE AVOND ERVOOR:

  • Week de djarpesi in ruim water en laat een nacht staan (bekijk helemaal onderaan tips voor een snellere weektijd). Ze moeten de volgende dag in grootte zijn verdubbeld.
  • Gooi het weekwater weg en spoel de djarpesi. Kook ze tot ze beetgaar zijn. Dit kan een uur duren. Ze moeten nog niet helemaal zacht zijn, want je kookt de djarpesi nog mee met de rijst.
  • Bak de ui en tomaat in wat olie.
  • Voeg als de ui glazig is en de tomaat zacht, de rijst en pesi toe met de kokosmelk of kokosolie.
  • Roer goed om en voeg dan ook het water toe (hoeveelheid water is afhankelijk van de hoeveelheid kokosmelk/kokosolie, hou in totaal 3 tot 4 cups vocht aan) en eventueel een peper.
  • Meng alles weer goed en laat de moksi alesi op middelhoog vuur koken met het deksel van de pan af.
  • Als het water bijna is verdampt, plaats je het deksel er weer op en laat je het nog 5-10 minuten koken tot de rijst gaar is. 
  • Serveer de moksi alesi met gekookte of gebakken bakbanaan, groenten, zuur en tomaat en komkommer.

Extra info:

*Dit recept is een basisrecept voor moksi alesi zonder vlees of vis. Dat kan je naar eigen inzicht toevoegen. Denk aan bakkeljauw, zoutvlees, zalm, gerookte kip. Afhankelijk van of dat ingrediënt al gaar is, voeg je het eerder of later toe aan de moksi alesi. Hou er rekening mee dat je misschien minder zout moet toevoegen als je een van deze toevoegingen doet.
*Geen tijd om de djarpesi de hele nacht te weken? Daar zijn een paar trucjes voor
  1. Laat de bonen weken in water dat je net hebt gekookt tot ze in grootte zijn verdubbeld;
  2. Zet de bonen op het vuur in een pan met ruim water tot het water kookt. Laat zo nog 5 minuten koken en zet dan het vuur uit en een deksel op de pan.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Valle Del Sole.


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

2 Replies to "RECEPT: Surinaamse djarpesi moksi alesi"

  • comment-avatar
    Lisa 17 december 2021 (11:32)

    Dankjewel Onesy voor het delen van dit recept,
    Wat is een goede pan volgens uw moeder om de moksi alesi in te bereiden?
    Groeten, Lisa

    • comment-avatar
      TGSCC 20 december 2021 (20:50)

      Hoi Lisa,

      Onze moeder maakt de moksi alesi altijd in een grote aluminium (RVS) pot die ze al heeft van voor ik geboren ben. Dat is ook haar advies, om er een te kopen van roestvrij staal en/of aluminium. ‘Geen goedkope’, zegt ze. 😀

      Kook ze!

      Groetjes,

      One’sy

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a reply






Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.