RECEPT: Surinaamse cola siroop maken

Surinaamse cola siroop, ook wel cola stroop of limonade genoemd, kan je kopen, maar het is net zo makkelijk en goedkoper om het zelf te maken. Je kunt het zo zoet, zuur of fris maken als je wil. In deze post deel ik mijn moeders recept voor Surinaamse cola siroop.

Surinaamse cola siroop is roze rood! Huh? Cola is toch bruin, denk je misschien? Je bent niet de enige die dat denkt. Toen ik samen met mijn moeder, oma en dochter meewerkte aan het Surinaamse kookboek Un buku, deelde mijn moeder haar recept voor Surinaamse cola siroop. Wij gaven alleen de recepten door en de makers van het boek voerden het recept uit en fotografeerden het ook.

Toen het ineens veel slechter met mijn oma ging, heb ik gevraagd of ik het boek alvast mocht laten zien aan haar, voor het geval dat er iets zou gebeuren met haar en ze nooit had gezien waar ze nou aan had meegewerkt. Toen we het boek zagen, waren we geshockt. De cola stroop was namelijk bruin omdat zij dachten dat cola siroop bruin hoorde te zijn en niet roze rood, zoals wij hem kennen. Gelukkig heb ik ze op tijd kunnen mailen, zodat ze een nieuwe foto konden maken en de juiste look bij het recept stond!

 De allerlekkerste Surinaamse cola siroop bevat de juiste essence én verse citroenen! 

Cola stroop of limonade, zoals Nederlanders het noemen, heeft voor mij een sterke nostalgische waarde. Mijn moeder maakte deze stroop eens per week, vaak op zondag, en dan hadden we de rest van de week weer lekker stroop om mee naar school te nemen in bekers die áltijd lekten. De geur en smaak van Surinaamse cola siroop brengen me weer even terug in de tijd!

jo-la cola essence surinaamse stroop

Sommige mensen gebruiken citroenzuur of korrels, maar ik geef de voorkeur aan biologische citroenen of soms zelfs limoenen, waarvan ik het sap uitpers. De stroop proeft hierdoor niet zo kunstmatig zuur, maar je proeft er echt citroen doorheen. Houd je van een ietwat zure stroop? Gebruik dan die combinatie van 2 citroenen en 2 limoenen!

Zelf Surinaamse stroop limonade maken

Deze Surinaamse cola siroop is een lekkere dorstlesser op een bloedhete dag! Dan leng je hem aan met ijskoud water en veel ijsblokjes. Soms doe ik er een takje munt in en dat geeft de stroop nog meer frisheid. Ook lekker is om van deze cola stroop waterijsjes voor kinderen te maken of om de cola stroop over schaafijs (crushed ice) te doen.

Hoe dan ook, van deze Surinaamse cola siroop zal je ultiem genieten. Hij is lang houdbaar door de hoeveelheid suiker, maar meestal is hij bij mij binnen twee weken op! Je kan de cola stroop het beste bewaren in een schone glazen fles. Ik heb mijn glazen fles gekocht bij Xenos, maar je kan hem ook kopen bij BOL.com of Blokker.

Benieuwd hoe het komt dat cola siroop eigenlijk rood is? We leggen het hier uit.

Ingrediënten voor 1 liter Surinaamse cola siroop:

  •  1 liter water
  • 1,5 kilo witte kristalsuiker
  • 1 flesje cola essence (ik gebruik ook weleens cola champagne, voor de variatie)
  • 1/2 flesje peren essence
  • 2 verse citroenen of 3 limoenen (liefst biologisch)

Zo ga je te werk:
1: Breng 1 liter water aan de kook.

1 liter water voor stroop

2: Zet het vuur lager en doe voorzichtig de suiker erbij.

suiker bij water voegen

3: Zet het vuur nu weer hoger en blijf roeren tot alle suiker is opgelost.

suiker aan water toegevoegd

4: Zet het vuur op middelhoog en laat het geheel met een deksel op de pan koken.

5: Check elke tien minuten of de suiker niet aanbrandt en roer goed door. Alle suiker moet opgelost zijn in het water.

6: Na ongeveer 40 minuten is het mengsel klaar. Laat dit goed afkoelen, minimaal 2 uur.

7: Doe nu het hele flesje cola essence en het halve flesje peren essence erbij.

jola essence cola aan stroop toevoegen

8: Pers de citroenen uit en roer het sap van de citroenen door de siroop.

9: Roer alles nogmaals goed door en je Surinaamse cola siroop is klaar!

surinaamse limonade stroop maken

10: Leng de stroop naar smaak aan met water. Extra lekker is ‘ie met veel ijsblokjes en een takje munt.

recept surinaamse cola rozen limonade stroop


Recept afdrukken

RECEPT: Surinaamse cola siroop

Surinaamse cola siroop kan je kopen, maar het is net zo makkelijk en goedkoper om deze dorstlesser zelf te maken.
Gang: Drankje
Keuken: Surinaams
Bereidingstijd: 1 uur
Rusttijd: 2 uur
Totale tijd: 3 uur
Porties: 1 liter
Auteur: Tewa
Surinaamse cola siroop kan je kopen, maar het is net zo makkelijk en goedkoper om deze dorstlesser zelf te maken.

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 1,5 kilo witte kristalsuiker
  • 1 flesje cola essence - ik gebruik ook weleens cola champagne, voor de variatie
  • 0,5 flesje peren essence
  • 2 verse citroenen of 3 limoenen - liefst biologisch

Instructies

  • Breng 1 liter water aan de kook.
  • Zet het vuur lager en doe voorzichtig de suiker erbij.
  • Zet het vuur nu weer hoger en blijf roeren tot alle suiker is opgelost.
  • Zet het vuur op middelhoog en laat het geheel met een deksel op de pan koken.
  • Check elke tien minuten of de suiker niet aanbrandt en roer goed door. Alle suiker moet opgelost zijn in het water.
  • Na ongeveer 40 minuten is het mengsel klaar. Laat dit goed afkoelen, minimaal 2 uur.
  • Doe nu het HELE flesje cola essence en het HALVE flesje peren essence erbij.
  • Pers de citroenen uit en roer het sap van de citroenen door de siroop.
  • Roer alles nogmaals goed door en je Surinaamse cola siroop is klaar!
  • Leng de stroop naar smaak aan met water. Extra lekker is 'ie met veel ijsblokjes en een takje munt.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

HANDIG KOOKGEREI VOOR DIT RECEPT:


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdient This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.


author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

16 Replies to "RECEPT: Surinaamse cola siroop maken"

  • comment-avatar
    carline schluter 25 augustus 2016 (23:17)

    AANGAANDE DE COLA STROOP…DE RODE KLEURSTOF IS VRESELIJK SLECHT VOOR DE GEZONDHEID
    ik heb geleerd het te maken van “sjoeroe” en volgens mijn surinaamse man deed zijn oma dat ook. en volgens hen is dat de werkelijke cola stroop.

    • comment-avatar
      TGSCC 26 augustus 2016 (14:29)

      Dag Carline
      Ik heb jou een mailtje gestuurd, hopelijk heb je die ontvangen! Groetjes Tewa

  • comment-avatar
    Karin Smits 30 januari 2017 (16:29)

    Hai Tewa,

    Ik wil mijn zus verrassen met deze zelfgemaakte siroop. Had al een aantal recepten ervoor gevonden en nu viel me op dat in jouw recept niet alleen meer suiker maar ook veel meer essence gebruikt wordt. Is hierdoor dan het gebruik van de siroop zuiniger of de smaak alleen intenser?
    Alvast bedankt. groetjes Karin.

  • comment-avatar
    Jeanne 23 september 2018 (12:43)

    Waar koop ik de cola essence?

    • comment-avatar
      TGSCC 25 september 2018 (12:01)

      Hoi Jeanne,

      Die koop je bij tropische toko’s, Turkse supermarkten of winkels als Amazing Oriental.

      Succes met het vinden ervan!

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

  • comment-avatar
    Mel 5 februari 2019 (09:24)

    Hallo
    Bij mij cristaliseerd het weer tot 1 klomp suiker.
    Wat doe ik verkeerd

    • comment-avatar
      TGSCC 11 februari 2019 (13:31)

      Hoi Mellie,

      Kristalliserende suiker komt omdat de suiker nog niet helemaal is opgelost. Als het mengsel begint te koken voordat alle suiker is opgelost, moet je de pan van het vuur halen en blijven roeren totdat de stroop een beetje is afgekoeld. Daarna kan je de pan weer op het vuur zetten en verder gaan. Succes ermee!

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

  • comment-avatar
    Saimo 23 oktober 2019 (02:03)

    moet je nou die rode kleurstof gebruiken of “sjoeroe”?

    • comment-avatar
      TGSCC 23 oktober 2019 (11:06)

      Hoi Saimo,

      Om Surinaamse colastroop te maken zoals we die nu kennen, gebruik je rode kleurstof. Vroeger werd het gemaakt met kolanoten. Hier lees je daar meer over. Wil je een recept zonder chemische kleurstof, maak dan ons sjoeroe recept. Hou er dan wel rekening mee dat de smaak anders is, want sjoeroe is van nature zuur van smaak.

      Succes ermee!

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

  • comment-avatar
    Nanette 20 januari 2020 (11:33)

    Hi, ik heb de siroop gemaakt, in een fles gedaan (toen het meer dan 2 uur was afgekoeld) en in de koelkast bewaard. Nu zie ik dat de onderkant is gaan kristalliseren terwijl er in het mengsel wel gewoon alles was opgelost. Wat doe ik verkeerd & hoe kan ik dit het beste fixen? Terug in de pan gooien?

    • comment-avatar
      TGSCC 3 februari 2020 (14:24)

      Hi Nanette,

      We hebben even overlegd maar helaas: eenmaal gekristalliseerd zou ik het niet meer opwarmen. Ik zou het een volgende keer proberen buiten de koelkast laten afkoelen op kamertemperatuur. Hopelijk krijg je zo die heerlijke stroop. Succes ermee! Groetjes Tewa

  • comment-avatar
    Ashley 1 februari 2020 (18:52)

    Na dat ik het 40 min had gekookt en daarna van t vuur haalde werd het weer een brok.. wat doe ik verkeerd?

    • comment-avatar
      TGSCC 3 februari 2020 (14:22)

      Hi Ashley

      Hm wat vreemd. Ik kan me voorstellen dat het te kort is afgekoeld. Een volgende keer als je het kookt zou je het wellicht na afkoelen elk half uur kunnen doorroeren. En echt een nacht lang op kamertemperatuur laten afkoelen (dus niet in de koelkast) Hopelijk lukt het zo. groetjes Tewa

  • comment-avatar
    Daan 18 maart 2020 (19:43)

    Eindelijk na weken uitstellen vandaag dan geprobeerd en het is gelukt. Heb de smaak te pakken dus ga nu vaker siroop koken. Volgende siroop wordt markoesa smaak. Is het precies de zelfde stappen volgen of toch een tikkeltje anders? Bedankt voor je duidelijke recept want de rest op internet vond ik minder duidelijk

    • comment-avatar
      TGSCC 21 maart 2020 (17:31)

      Hoi Daan,

      Wat fijn dat de stroop gelukt is! Markoesa staat ook nog op ons lijstje om te maken. Mocht je het zelf eerder gaan proberen, dan is het misschien handig om de pitjes er eerst uit te halen met een zeef voor je de pulp gebruikt voor stroop.

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

Leave a reply






Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.