Traditionele Surinaamse maizenakoekjes zijn brosse witte, op je tong smeltende koekjes met suikermuisjes. Maar wist je dat je alle kanten op kan met ons basisrecept? Door bijvoorbeeld cacao toe te voegen, krijg je chocolade maizenakoekjes. Bonus: ze zijn glutenvrij en bevatten minder suiker dan gebruikelijk!
Op zoek naar leuke variaties voor maizenakoekjes, kwam ik Braziliaanse maizenakoekjes tegen met chocoladesmaak. Dat vond ik zo’n leuke variant dat ik verder op zoek ging naar recepten voor chocolade maizenakoekjes. Ik wilde weten hoeveel cacao handig was om toe te voegen, omdat dat dat voor de smaak en structuur uitmaakt. De eerste poging vond ik niet geslaagd, hoewel de koekjes er wel leuk uitzagen (ik maakte er een soort marmerkoekjes van), was de cacao wat mij betreft te overheersend. Ik had teveel toegevoegd waardoor het deeg droger was dan het normale maizenakoekjes deeg.
Nog een poging verder, was ik wel tevreden. De chocoladesmaak was niet zo heftig meer en de koekjes hadden dezelfde structuur als normale maizenakoekjes. Maar omdat ik niet mijn ’tolerantie voor cacao’ aan jou wil opdringen, heb ik hieronder in het recept verschillende hoeveelheden cacao en maizena aangehouden. Vind je een wat meer pure chocoladesmaak lekkerder, voeg dan meer cacao toe. Voeg de cacao wel in delen toe en let goed op het deeg, dat mag niet te droog zijn (het moet er een beetje glanzend/kleverig uitzien en niet scheuren). Het recept is makkelijk te verdubbelen trouwens!
Ingrediënten Surinaamse chocolade maizenakoekjes (ongeveer 20-25 stuks):
- 63 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 30 gram ei, losgeklutst (half groot ei)
- 1 tl (zelfgemaakt) vanille extract
- 33-50 gram (biologische) kristalsuiker
- ⅛ tl zout
- 110 gram maizena + 15 gram cacaopoeder OF: 115 gram maizena + 10 gram cacaopoeder
- suikermuisjes voor de garnering (optioneel)
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
2: Klop de boter luchtig met een garde of mixer.
3: Voeg de suiker toe en klop weer luchtig.
4: Voeg het losgeklutste ei en het vanille extract toe en klop alles weer goed door.
5: Voeg in delen de maizena en cacao toe tot alles is opgenomen en je een mooi glimmend deeg hebt. Het deeg moet er een beetje glanzend/kleverig uitzien en niet scheuren.
6: Vorm er een bal van en maak daarna balletjes ter grootte van een walnoot. Leg ze met genoeg ruimte ertussen naast elkaar op een bakplaat (met een vel bakpapier erop).
7: Druk de balletjes tussen je handen of met een vork plat. Dip de vork eventueel in wat maizena om plakken te voorkomen. Verstrooi als je dat lekker of mooi vindt, op elk koekje wat suikermuisjes.
8: Plaats de bakplaat in de oven en bak de maizenakoekjes in 14-16 minuten tot de onderkant lichtbruin is. Omdat de koekjes bruin zijn, is het wat lastiger te zien, maar check daarom na 14 minuten of ze gaar zijn.
Laat nog even afkoelen en bewaar in een luchtdicht bakje (maximaal 1 week).
Nyan switi!

RECEPT: Surinaamse chocolade maizenakoekjes
Ingredients
- 63 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 30 gram ei - losgeklutst (half groot ei)
- 1 tl (zelfgemaakt) vanille extract
- 33-50 gram (biologische) kristalsuiker
- ⅛ tl zout
- 110-115 gram maizena
- 10-15 gram cacaopoeder
- suikermuisjes voor de garnering - optioneel
Ook nodig
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de boter luchtig met een garde of mixer.
- Voeg de suiker toe en klop weer luchtig.
- Voeg het losgeklutste ei en het vanille extract toe en klop alles weer goed door.
- Voeg in delen de maizena en cacao toe tot alles is opgenomen en je een mooi glimmend deeg hebt. Het deeg moet er een beetje glanzend/kleverig uitzien en niet scheuren.
- Vorm er een bal van en maak daarna balletjes ter grootte van een walnoot. Leg ze met genoeg ruimte ertussen naast elkaar op een bakplaat (met een vel bakpapier erop).
- Druk de balletjes tussen je handen of met een vork plat. Dip de vork eventueel in wat maizena om plakken te voorkomen. Verstrooi als je dat lekker of mooi vindt, op elk koekje wat suikermuisjes.
- Plaats de bakplaat in de oven en bak de maizenakoekjes in 14-16 minuten tot de onderkant lichtbruin is. Omdat de koekjes bruin zijn, is het wat lastiger te zien, maar check daarom na 14 minuten of ze gaar zijn.
- Laat nog even afkoelen en bewaar in een luchtdicht bakje.
2 Replies to "RECEPT: Surinaamse chocolade maizenakoekjes"
Tamara d 12 november 2017 (12:31)
Hoeft er geen bakpapier op de plaat?
TGSCC 12 november 2017 (12:54)
Hoi Tamara, bedankt voor je scherpte! Ik zal dat nog even toevoegen inderdaad.
Groetjes,
One’sy