RECEPT: Surinaamse Berlinerbollen (uit de oven)

Misschien herken jij het volgende wel: bij de bakker (in Nederland) zie je een bordje waarop ‘Berlinerbollen’ staat. Je verheugt je al op die heerlijke Surinaamse Berlinerbol met knalrode jam, maar wanneer je goed kijkt, zie je dat het een bolletje is dat gevuld is met gele room. Meh. Dat hoeft je niet meer te overkomen, want Surinaamse Berlinerbollen kan je makkelijk zelf maken!

Ik vond Surinaamse Berlinerbollen naast kaneelbollen altijd de lekkerste Surinaamse zoete broodjes. Sinds ik al een paar jaar veel minder suiker eet, zijn zulke broodjes me nu te zoet. Ook worden Berlinerbollen gefrituurd en alhoewel je ze vast niet dagelijks eet, kan het toch gezonder. Ik ging op zoek naar een recept om Surinaamse Berlinerbollen niet te frituren, maar te bakken in de oven. Win-win, want jij en je huis ruiken daarna ook niet drie dagen naar olie.

recept Surinaamse Berlinerbollen homemade jam poedersuiker jelly donut

Het eerste recept datĀ ik vond, was erĀ een van Jenny Jones (de talkshowhost van vroeger die nu een kookwebsite heeft) dat ik aanpaste. Hoewel dat de versie was die ik hier in eerste instantie had gedeeld, was het toch niet helemaal naar tevredenheid. De broodjes waren net iets te droog en te plat om echt door te kunnen gaan voor Surinaamse Berlinerbollen.

Gelukkig stelt het internet nooit teleur! Ik maakte de gebakken donuts uit dit recept, met net iets andere (verhoudingen van) ingrediĆ«nten. Een paar dingen zijn belangrijk als je wil dat jeĀ ‘jelly doughnuts’ zoals Surinaamse Berlinerbollen in Amerika heten, qua smaak zoveel mogelijk lijken op hun gefrituurde zusjes:
*het deeg van de donuts moet een beetje ‘plakkerig’ zijn, dus wees voorzichtig met extra bloem toevoegen
*rol het deeg niet te plat uit, want anders worden het geen mooie hoge bolletjes. Aan de smaak verandert niet zoveel, maar ze zullen er minder uitzien als Berlinerbollen
*de donuts zijn net uit de oven het lekkerst. Ga je ze niet meteen opeten, bewaar ze dan in de vriezer (zonder jam)

Wat betreft de vulling: ik vind jam te zoet en ben op zoek gegaan naar een ‘jam’ met zo min mogelijk suiker. Dat betekent naast de ingrediĆ«ntenlijst echt etiketten checken en kijken hoeveel gram suiker per 100 gram erin zit. Ik kwam uit bijĀ deze fruitspread van Zonnatura.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om zelf ‘jam’ te maken. Dan kan je zelf kiezen hoeveel suiker erin zit. En hoewel we gewend zijn aan rode jam in Surinaamse Berlinerbollen, kan je ze natuurlijk vullen met elke smaak die jij lekker vindt! Klik hier voor ons recept voor homemade jam met tropisch fruit.

recept Surinaamse Berlinerbollen chia aardbeienjam jelly donut

Ingrediƫnten Surinaamse Berlinerbollen:
VOOR DE BERLINERBOLLEN:

 • 120 ml warm water (niet te heet, anders gaat de gist dood)
 • 0,5 tl (homemade) vanille extract
 • 2,25 tl (1 zakje is 7 gram) instantgist
 • 4 eidooiers
 • 2-4 el (30-60 gram) kokosbloesem- of kristalsuiker
 • 320 gram tarwebloem
 • 0,25 tl zout
 • 4 el (60 gram) ongezouten (vegan) boter, op kamertemperatuur
 • 80 ml slagroom (ongeklopt)

VOOR DE TOPPING EN VULLING:

 • 20 gram ongezouten boter, gesmolten
 • een schaaltje basterd-, kristal- of poedersuiker
 • ongeveer 100 gram jam/fruitspread

Zo ga je te werk:

1: Meng water, vanille extract, gist, eidooiers en suiker in de kom van je keukenmachine met de deeghaak.

2: Voeg in delen de bloem en daarna het zout toe. Als dat goed is gemengd kan ook de boter en slagroom erbij.

3: Kneed het deeg ongeveer 6-8 minuten op de middelste snelheid tot het er mooi glad en enigszins plakkerig uitziet. LET OP: het deeg hoort te plakken aan je handen!

4: Plaats de deegbal in een geoliede kom en dek af. Laat 1 tot 1,5 uur rijzen of tot het deeg is verdubbeld in volume. Ik doe dat meestal in een oven die ik tijdens het kneden heb voorverwarmd op 50 graden of in de magnetron waarin ik twee minuten een glas water heb verwarmd (in de zomer/als het warm is, kan je de kom gewoon op tafel of het aanrecht laten staan).

5: Rol na deze rijsperiode het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een dikte van ongeveer 1,5-2 cm. Hoe dunner, hoe platter de Berlinerbollen zullen worden.

recept Surinaamse Berlinerbollen jelly doughnut dough

6: Maak nu rondjes met een koekjesuitsteker (als je die hebt) die je ronddraait in wat bloem. Heb je geen koekjesuitsteker, dan kan je ook een glas gebruiken.
recept Surinaamse Berlinerbollen baked jelly doughnut cutting rounds

Probeer er zoveel mogelijk rondjes uit te halen. Bij mij waren dat er ongeveer 10, maar dat hangt af van de grootte van je uitsteker natuurlijk. Kneed de restjes van het deeg weer samen en vorm daar ook weer rondjes van tot het op is.

recept Surinaamse Berlinerbollen baked jelly doughnut rounds

7: Plaats de rondjes op een stuk bakpapier op een bakplaat en laat afgedekt (bijvoorbeeld met een vochtige theedoek) 30 minuten rijzen op een warme plek.

recept Surinaamse Berlinerbollen recipe jelly doughnut before rise

8: Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en bak de Berlinerbollen ongeveer 10-20 minuten tot ze mooi lichtbruin zijn (tijd hangt af van de grootte). De truc is om ze niet te bruin te laten worden, anders worden ze droog.

recept Surinaamse Berlinerbollen baked jelly doughnuts

9: Plaats de suiker in een plastic zak die groot genoeg is om een Berlinerbol in rond te husselen.

10: Besmeer de boven- en zijkant van de Surinaamse Berlinerbollen zodra ze uit de oven komen meteen met de gesmolten boter en hussel ze rond in de zak met suiker.

11: Maak in elke bol een gat (dat deed ik met de achterkant van een houten lepel) dat je een beetje heen en weer draait om ruimte te maken voor de jam. Als je een spuitzak hebt, hoef je dat gat niet van tevoren te maken, maar spuit je de jam er rechtstreeks in.

recept Surinaamse Berlinerbollen baked jelly doughnut poke a hole

12: Maak van een plastic zak een spuitzak door er wat theelepels jam in te scheppen in een van de hoeken en de onderkant eraf te knippen.

recept Surinaamse Berlinerbollen jelly doughnuts strawberry jam

13: Vul elk gat met wat jam. Je voelt en ziet vanzelf wanneer het helemaal gevuld is.

recept Surinaamse Berlinerbollen baked jelly doughnut hole for jam

De Surinaamse Berlinerbollen zijn het lekkerst als je ze meteen opeet. Als je dat niet doet, vries ze dan in (zonder jamvulling).

Nyan switi!


recept Surinaamse Berlinerbollen homemade jam jelly donut
Recept afdrukken

RECEPT: Surinaamse Berlinerbollen uit de oven

Deze Surinaamse Berlinerbollen smaken als de gefrituurde variant, maar zijn gezonder omdat ze worden gebakken in de oven en minder suiker bevatten.
Gang: Dessert
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rijstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur
Porties: 10 Berlinerbollen
Auteur: Onesy
Deze Surinaamse Berlinerbollen smaken als de gefrituurde variant, maar zijn gezonder omdat ze worden gebakken in de oven en minder suiker bevatten.

Ingrediƫnten

VOOR DE BERLINERBOLLEN:

 • 120 ml warm water - (niet te heet, anders gaat de gist dood)
 • 0,5 tl (homemade) vanille extract
 • 2,25 tl instant gist - (staat gelijk aan 1 zakje / 7 gram)
 • 4 eidooiers
 • 2-4 el (30-60 gram) kokosbloesem- of kristalsuiker
 • 320 gram tarwebloem
 • 0,25 tl zout
 • 4 el (60 gram) ongezouten (vegan) boter - op kamertemperatuur
 • 80 ml slagroom - ongeklopt

VOOR DE TOPPING EN VULLING:

 • 20 gram ongezouten boter - gesmolten
 • een schaaltje basterd-, kristal- of poedersuiker
 • 100 gram (homemade) jam/fruitspread

Instructies

 • Meng water, vanille extract, gist, eidooiers en suiker in de kom van je keukenmachine met de deeghaak.
 • Voeg in delen de bloem en daarna het zout toe. Als dat goed is gemengd kan ook de boter en slagroom erbij.
 • Kneed het deeg ongeveer 6-8 minuten op de middelste snelheid tot het er mooi glad en enigszins plakkerig uitziet. LET OP: het deeg hoort te plakken aan je handen!
 • Plaats de deegbal in een geoliede kom en dek af. Laat 1 tot 1,5 uur rijzen of tot het deeg is verdubbeld in volume. Ik doe dat meestal in een oven die ik tijdens het kneden heb voorverwarmd op 50 graden of in de magnetron waarin ik twee minuten een glas water heb verwarmd (in de zomer/als het warm is, kan je de kom gewoon op tafel of het aanrecht laten staan).
 • Rol na deze rijsperiode het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een dikte van ongeveer 1,5-2 cm. Hoe dunner, hoe platter de Berlinerbollen zullen worden.
 • Maak nu rondjes met een koekjesuitsteker (als je die hebt) die je ronddraait in wat bloem. Heb je geen koekjesuitsteker, dan kan je ook een glas gebruiken.
 • Probeer er zoveel mogelijk rondjes uit te halen. Bij mij waren dat er ongeveer 10, maar dat hangt af van de grootte van je uitsteker natuurlijk. Kneed de restjes van het deeg weer samen en vorm daar ook weer rondjes van tot het op is.
 • Plaats de rondjes op een stuk bakpapier op een bakplaat en laat afgedekt (bijvoorbeeld met een vochtige theedoek) 30 minuten rijzen op een warme plek.
 • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en bak de Berlinerbollen ongeveer 10-20 minuten tot ze mooi lichtbruin zijn (tijd hangt af van de grootte). De truc is om ze niet te bruin te laten worden, anders worden ze droog.
 • Plaats de suiker in een plastic zak die groot genoeg is om een Berlinerbol in rond te husselen.
 • Besmeer de boven- en zijkant van de Surinaamse Berlinerbollen zodra ze uit de oven komen meteen met de gesmolten boter en hussel ze rond in de zak met suiker.
 • Maak in elke bol een gat (dat deed ik met de achterkant van een houten lepedat je een beetje heen en weer draait om ruimte te maken voor de jam. Als je een spuitzak hebt, hoef je dat gat niet van tevoren te maken, maar spuit je de jam er rechtstreeks in.
 • Maak van een plastic zak een spuitzak door er wat theelepels jam in te scheppen in een van de hoeken en de onderkant eraf te knippen.
 • Vul elk gat met wat jam. Je voelt en ziet vanzelf wanneer het helemaal gevuld is.

Extra info:

*De Surinaamse Berlinerbollen zijn het lekkerst als je ze meteen opeet. Als je dat niet doet, vries ze dan in (zonder jamvulling).
*Voor dit recept gebruikte ik vegan boter (dit is het recept). Ik heb nog geen volledige vegan versie gemaakt van de donuts, maar je zou kunnen proberen om ook de slagroom en eidooiers te vervangen door vegan varianten. Klik hier voor suggesties voor de eidooiers.
*Zelf jam maken, doe je zo.
*Dit recept voor Berlinerbollen is geĆÆnspireerd op dit recept.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

HANDIG KOOKGEREI VOOR DIT RECEPT:


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

author-avatar

Ik heet Oneā€™sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

2 Replies to "RECEPT: Surinaamse Berlinerbollen (uit de oven)"

 • comment-avatar
  Monique 18 november 2020 (16:53)

  Bij de Lidl zijn Berlinerbollen echt wel met rode jam. Zelf gemaakt lijkt mij alleen veel en veel lekkerder. Ga het gauw een keer proberen!

  • comment-avatar
   TGSCC 19 november 2020 (11:34)

   Hoi Monique,

   Goed om te weten dat Lidl ze wel verkoopt! En succes met zelf Berlinerbollen maken. šŸ™‚

   Groetjes,

   One’sy

Leave a reply


Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.