RECEPT: Surinaamse Berlinerbollen (uit de oven)

Misschien herken jij het volgende wel: bij de bakker (in Nederland) zie je een bordje waarop ‘Berlinerbollen’ staat. Je verheugt je al op die heerlijke Surinaamse Berlinerbol met knalrode jam, maar wanneer je goed kijkt, zie je dat het een bolletje is dat gevuld is met gele room. Meh. Dat hoeft je niet meer te overkomen, want Surinaamse Berlinerbollen kan je makkelijk zelf maken!

Ik vond Surinaamse Berlinerbollen naast kaneelbollen altijd de lekkerste Surinaamse zoete broodjes. Sinds ik al een paar jaar veel minder suiker eet, zijn zulke broodjes me nu te zoet. Ook worden Berlinerbollen gefrituurd en alhoewel je ze vast niet dagelijks eet, kan het toch gezonder. Ik ging op zoek naar een recept om Surinaamse Berlinerbollen niet te frituren, maar te bakken in de oven. En ik vond er een van Jenny Jones (de talkshowhost van vroeger die nu een kookwebsite heeft) dat ik een beetje heb aangepast.

recept Surinaamse Berlinerbollen baked jelly doughnuts

Het deeg van de ‘jelly doughnuts’ zoals Surinaamse Berlinerbollen in Amerika heten, deed me een beetje denken aan briochedeeg. Dat is ook ‘nat’ deeg dat een beetje plakt. Hoewel het verleidelijk is om meer bloem toe te voegen dan in het recept vermeld staat, moet je dat zeker niet (teveel) doen. Het maakt je uiteindelijke Berlinerbollen namelijk droog. Als je bloem wil toevoegen, doe dat dan per eetlepel of zelfs per theelepel.

Om het deeg te bewerken, wordt de ‘stretch and fold’ techniek toegepast. Dat betekent dat je het deeg van onderen vastpakt, uitrekt en vouwt. Bekijk hier een filmpje van ‘stretching and folding’. En in dit artikel wordt goed uitgelegd waarom je de techniek moet toepassen. Het is handig als je dit rekken en vouwen doet met een deegschraper. Daarmee heb je meer grip op het deeg en plakt het niet vast aan je handen.

Wat betreft de vulling: ik vind jam te zoet en ben op zoek gegaan naar een ‘jam’ met zo min mogelijk suiker. Dat betekent naast de ingrediëntenlijst echt etiketten checken en kijken hoeveel gram suiker per 100 gram erin zit. Ik kwam uit bij deze fruitspread van Zonnatura. Je zou er ook voor kunnen kiezen om zelf ‘jam’ te maken. Dan kan je zelf kiezen hoeveel suiker erin zit. Klik hier voor een recept voor aardbeienjam.

recipe jelly doughnut recept Surinaamse Berlinerbollen

Ingrediënten Surinaamse Berlinerbollen:
VOOR DE BERLINERBOLLEN:

 • 1 ½ cup (212 gram) bloem
 • 2 eetlepels (30 gram) kristalsuiker (biologisch)
 • ½ theelepel zout
 • 1 zakje (7 gram) gedroogde (instant)gist
 • 2/3 cup (160 ml) warme melk (niet heet, anders gaat de gist dood)
 • 3 eetlepels (45 gram ongezouten boter), gesmolten
 • 2 eidooiers
 • 1 theelepel (homemade) vanille extract

VOOR DE TOPPING EN VULLING:

 • 20 gram ongezouten boter, gesmolten
 • een schaaltje basterd-, kristal- of poedersuiker
 • ongeveer 100 gram jam/fruitspread

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de melk en smelt de boter.

2: Meng bloem, gist, zout en suiker in de kom van je keukenmachine.

3: Kluts de warme melk samen met de eidooiers, gesmolten boter en het vanille extract los en voeg langzaam toe aan de droge ingrediënten in de kom terwijl de machine zachtjes draait.

4: Laat als alles gemengd is, de machine 2 minuten op hoog draaien. Het deeg zal er daarna glad uitzien, maar nog steeds plakkerig zijn als je het aanraakt. LET OP: het deeg hoort te plakken aan je handen!

5: Haal het deeg uit de beslagkom en ‘strek en vouw’ het 50 keer. Dat is een techniek waarbij je het deeg uitrekt vanaf de onderkant en het opvouwt. Het handigst gaat dat met een deegschraper.

6: Laat het deeg nu 20 minuten rusten onder vershoudfolie.

recept Surinaamse Berlinerbollen jelly doughnut resting dough

7: Rol na deze rustperiode het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een dikte van ongeveer 1,5 cm. Hoe dunner, hoe platter de Berlinerbollen zullen worden.

recept Surinaamse Berlinerbollen jelly doughnut dough

8: Maak nu rondjes met een koekjesuitsteker (als je die hebt) die je ronddraait in wat bloem. Ik gebruikte een glas.

recept Surinaamse Berlinerbollen baked jelly doughnut cutting rounds

9: Probeer er zoveel mogelijk rondjes uit te halen. Kneed de restjes van het deeg weer samen en vorm daar ook weer rondjes van tot het op is.

recept Surinaamse Berlinerbollen baked jelly doughnut rounds

10: Plaats de rondjes op een stuk bakpapier op een bakplaat en laat afgedekt (bijvoorbeeld met een vochtige theedoek) 45-60 minuten rijzen op een warme plek. Ik gebruikte de oven waarvan ik het lampje aandeed.

recept Surinaamse Berlinerbollen recipe jelly doughnut before rise

11: Verwarm na 45 minuten de oven voor (als je de Berlinerbollen in de oven liet rijzen, haal ze er dan uit) op 190 graden, smelt de boter en plaats de suiker in een plastic zak die groot genoeg is om een Berlinerbol in rond te husselen.

12: Plaats als de oven is voorverwarmd de bollen in de oven voor 15-20 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.

recept Surinaamse Berlinerbollen baked jelly doughnuts

13: Besmeer de boven- en zijkant van de Surinaamse Berlinerbollen zodra ze uit de oven komen meteen met de gesmolten boter en hussel ze rond in de zak met suiker.

14: Maak in elke bol een gat (dat deed ik met de achterkant van een houten lepel) dat je een beetje heen en weer draait om ruimte te maken voor de jam.

recept Surinaamse Berlinerbollen baked jelly doughnut poke a hole

Als je een spuitzak hebt, hoef je dat gat niet van tevoren te maken, maar spuit je de jam er rechtstreeks in.

15: Maak van een plastic zak een spuitzak door er wat theelepels jam in te scheppen in een van de hoeken en de onderkant eraf te knippen.

recept Surinaamse Berlinerbollen jelly doughnuts strawberry jam

16: Vul elk gat met wat jam. Je voelt en ziet vanzelf of het gat gevuld is.

recept Surinaamse Berlinerbollen baked jelly doughnut hole for jam

De Surinaamse Berlinerbollen zijn het lekkerst als je ze meteen opeet. Anders kan je ze even oppiepen in de magnetron of oven.

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: Surinaamse Berlinerbollen (uit de oven)

Voorbereidingstijd: 100 minuten (inclusief rijstijd)
Kooktijd: 15-20 minuten
Aantal porties: 15 bolletjes

Ingrediënten Surinaamse Berlinerbollen

 • VOOR DE BERLINERBOLLEN:
 • 1 ½ cup (212 gram) bloem
 • 2 eetlepels (30 gram) kristalsuiker (biologisch)
 • ½ theelepel zout
 • 1 zakje (7 gram) gedroogde (instant)gist
 • 2/3 cup (160 ml) warme melk (niet heet, anders gaat de gist dood)
 • 3 eetlepels (45 gram ongezouten boter), gesmolten
 • 2 eidooiers
 • 1 theelepel (homemade) vanille extract
 • VOOR DE TOPPING EN VULLING:
 • 20 gram ongezouten boter, gesmolten
 • een schaaltje basterd-, kristal- of poedersuiker
 • ongeveer 100 gram jam/fruitspread

Zo ga je te werk

 1. Verwarm de melk en smelt de boter.
 2. Meng bloem, gist, zout en suiker in de kom van je keukenmachine.
 3. Kluts de warme melk samen met de eidooiers, gesmolten boter en het vanille extract los en voeg langzaam toe aan de droge ingrediënten in de kom terwijl de machine zachtjes draait.
 4. Laat als alles gemengd is, de machine 2 minuten op hoog draaien. Het deeg zal er daarna glad uitzien, maar nog steeds plakkerig zijn als je het aanraakt. LET OP: het deeg hoort te plakken aan je handen!
 5. Haal het deeg uit de beslagkom en ‘strek en vouw’ het 50 keer. Dat is een techniek waarbij je het deeg uitrekt vanaf de onderkant en het opvouwt. Het handigst gaat dat met een deegschraper.
 6. Laat het deeg nu 20 minuten rusten onder vershoudfolie.
 7. Rol na deze rustperiode het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een dikte van ongeveer 1,5 cm. Hoe dunner, hoe platter de Berlinerbollen zullen worden.
 8. Maak nu rondjes met een koekjesuitsteker (als je die hebt) die je ronddraait in wat bloem. Ik gebruikte een glas.
 9. Probeer er zoveel mogelijk rondjes uit te halen. Kneed de restjes van het deeg weer samen en vorm daar ook weer rondjes van tot het op is.
 10. Plaats de rondjes op een stuk bakpapier op een bakplaat en laat afgedekt (bijvoorbeeld met een vochtige theedoek) 45-60 minuten rijzen op een warme plek. Ik gebruikte de oven waarvan ik het lampje aandeed.
 11. Verwarm na 45 minuten de oven voor (als je de Berlinerbollen in de oven liet rijzen, haal ze er dan uit) op 190 graden, smelt de boter en plaats de suiker in een plastic zak die groot genoeg is om een Berlinerbol in rond te husselen.
 12. Plaats als de oven is voorverwarmd de bollen in de oven voor 15-20 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
 13. Besmeer de boven- en zijkant van de Surinaamse Berlinerbollen zodra ze uit de oven komen meteen met de gesmolten boter en hussel ze rond in de zak met suiker.
 14. Maak in elke bol een gat (dat deed ik met de achterkant van een houten lepel) dat je een beetje heen en weer draait om ruimte te maken voor de jam.Als je een spuitzak hebt, hoef je dat gat niet van tevoren te maken, maar spuit je de jam er rechtstreeks in.
 15. Maak van een plastic zak een spuitzak door er wat theelepels jam in te scheppen in een van de hoeken en de onderkant eraf te knippen.
 16. Vul elk gat met wat jam. Je voelt en ziet vanzelf of het gat gevuld is.

Extra info

De Surinaamse Berlinerbollen zijn het lekkerst als je ze meteen opeet. Anders kan je ze even oppiepen in de magnetron of oven.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: Surinaamse Berlinerbollen (uit de oven)"

  Leave a reply

  Your email address will not be published.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.