Zeg je Surinaamse keuken, dan zeg je bami! Dit authentieke gerecht verdelen Surinamers vaak onder in dikke en dunne bami. Beide zijn lekker, maar er is ook een ‘mindere’ kant aan Surinaamse bami: het gerecht bevat geen groenten en voor de dikke variant wordt witte pasta (spaghetti) gebruikt, die minder voedingswaarde heeft en een minder verzadigd gevoel geeft. Ik geef je daarom wat tips om Surinaamse bami gezonder te maken, plus een recept voor een overheerlijk bord bami met kip!
Tip 1 Surinaamse bami: gebruik volkoren spaghetti/noedels
Witte en volkoren pasta bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën en koolhydraten, maar volkoren pasta levert bijna drie keer zoveel vezels op. Vezels zorgen ervoor dat je sneller een vol gevoel krijgt en zijn goed voor je stoelgang. Door te kiezen voor volkoren, hoef je je bord dus minder vol te scheppen met bami (meer ruimte voor groente, jeeh!) om toch verzadigd te raken. Als je kiest voor spelt in plaats van tarwe, neem dan ook daarvan de volkoren variant. Wil je glutenvrije bami eten? Ga dan voor Japanse soba noedels, gemaakt van boekweit. Let er dan wel goed op dat ze 100 % van boekweit zijn gemaakt. En dan nog een voor de echte durfals: vervang de pasta of noedels door courghetti (slierten courgette). Dan heb je ook meteen je portie groenten binnen!
Tip 2 Surinaamse bami: maak je eigen ketjap
De mooie bruine kleur krijgt Surinaamse bami door de toevoeging van ketjap. Zoete ketjap uit de winkel bevat een hoeveelheid suiker die je niet zelf kan kiezen en daarnaast ook nog conserveringsmiddelen, die je misschien liever niet binnen krijgt. Met dit recept voor zoete ketjap maak je het zelf. Geef verder vooral smaak aan je bami door kruiden en specerijen in plaats van door heel veel ketjap.
Tip 3 Surinaamse bami: eet er genoeg groenten bij
Als je denkt aan een bord bami, zal je hoogstwaarschijnlijk naast de bami ook wat kip, zuurgoed en ei voor je zien. Er ontbreekt alleen nog iets belangrijks: groente! Probeer minstens een derde, maar het liefst de helft van je bord te reserveren voor groente die je ook bereidt. En, als je dunne bami maakt, voeg dan ook nog wat extra groente (bijvoorbeeld paksoi) toe aan de bami zelf.
Nou, met deze tips moet het helemaal ‘goed’ komen toch?
Ingrediënten Surinaamse bami (voor 4 personen):
- 1 handje selderij
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 pak volkoren spaghetti /volkoren noedels / courghetti
- 1 eetlepel roomboter of olijfolie
- 6 eetlepels zelfgemaakte zoete ketjap
- groente naar keus (zoals kousenband)
Voor de vulling van de bami:
- 2 kip(dij)filets in hele kleine stukjes gesneden
- marinade: 6 eetlepels zelfgemaakte hoisin saus
- marinade: 2 cm gember, geraspt
- marinade: 1 grote teen knoflook, geperst
- 1 theelepel 5 spices kruiden
- 2 theelepels kentjoerpoeder
- 2 biologische bouillonblokjes of 2 eetlepels zelfgemaakt bouillonpoeder
- 1 paksoi (optioneel)
Voor de gemarineerde kip (als je vegetariër bent, kun je ook tempeh of vegetarische kip gebruiken):
- 1 kilo kippenboutjes
- 8 eetlepels zelfgemaakte hoisin saus
- 8 eetlepels zelfgemaakte zoete ketjap
- 2 cm gember, geraspt
- 1 grote teen knoflook, geperst
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel 5 spices kruiden
Zo ga je te werk:
Het geheim van een smakelijke Surinaamse bami, is dat je de kip en de vulling één dag van tevoren maakt en deze marinade hergebruikt. Dit doe je als volgt:
1: Snijd de kipfilets in hele kleine stukjes en marineer ze met de ingrediënten die ik bij de vulling van de bami heb opgeschreven, onder ‘marinade’.
2: Marineer hierna in een kom of schaal de kippenboutjes met de ingrediënten die ik bij de gemarineerde Surinaamse kip heb opgeschreven. Dek alles af, zet de kom of schaal in de koelkast en laat deze een hele nacht/dag staan. Heb je deze tijd niet, marineer de kip dan minimaal twee uur.
3: Braad de volgende dag de kippenboutjes 45 minuten in de oven op 180 graden. Mix de kip goed met de marinade en draai de kip om de 15 minuten om. De kipfilet bak je later, want die vormt de basis voor je bami.
Als de kipboutjes 30 minuten in de oven zitten, start je met de bami.
4: Snipper de ui en pak een grote wok om de ui in de roomboter of olijfolie te bakken tot ‘ie glazig is.
5: Pers nu de knoflook uit en voeg de stukjes kipfilet toe. Bak de kipfilet gaar.
6: Verkruimel de bouillonblokjes/het bouillonpoeder boven dit mengsel en roer het goed door. Voeg dan 1 theelepel 5 spices poeder en 2 theelepels kentjoerpoeder toe. Zet daarna het vuur uit.
7: Nu is het tijd om de bami zelf te maken. Zet een pan met ruim water op hoog vuur.
8: Breek noedels in stukken / de spaghetti in zijn geheel en kook net gaar. Giet af en laat uitlekken tot je ze weer gaat gebruiken.
10: Zet het vuur op laag, pers een teentje knoflook uit en doe daarna het kipfiletmengsel erbij.
11: Doe nu de gekookte noedels in de wok erbij en mix alles goed. Zet het vuur uit.
12: Giet de marinade van de jus van de kip uit de oven over de noedels en blijf draaien. De bami mag absoluut niet krokant worden, dit is een echte faux pas. Voeg nu de zes eetlepels ketjap toe aan de bami zodat die mooi bruin en egaal gekleurd wordt. De bami moet echt bruin zijn dus als hij nog een beetje te wit is, voeg dan extra zoute ketjap toe.
13: Proef hoe de smaak is en voeg eventueel nog een theelepel 5 spices toe of zout en peper als dit nodig is.
14: Als de bami naar wens is, snijd je de selderij fijn en voeg je deze als laatste toe. Je bakt de selderij dus niet mee, maar voegt het toe aan het eindproduct als verse kruiden.
Nu is je bami klaar!! Als je het goed hebt getimed, is de kip ook klaar. Een echte Surinaamse bami dien je op met sambal, wat vers gesneden tomaat en komkommer op zuur. Ik vind het ook lekker om er een dungesneden omelet bij te serveren. En vergeet je groenten niet!
Nyan switi!
RECEPT: Surinaamse bami
Ingrediënten
INGREDIËNTEN VOOR DE VULLING:
- 2 kipdijfilets in hele kleine stukjes gesneden
- 2 tl kentjoerpoeder
- 1 tl 5 spices kruiden
- 2 biologische bouillonblokjes of 2 eetlepels zelfgemaakt bouillonpoeder - (optioneel)
- 1 paksoi - (optioneel)
MARINADE VOOR DE VULLING:
- 6 el (zelfgemaakte) hoisin saus
- 2 cm gember - (geraspt)
- 1 grote teen knoflook - (geperst)
INGREDIËNTEN KIP:
- 1 kilo (biologische) kippenboutjes/vleugeltjes OF tempeh/vegetarische kip
- 8 el (zelfgemaakte) hoisin saus
- 8 el (zelfgemaakte) zoete ketjap
- 2 cm gember - (geraspt)
- 1 grote teen knoflook - (geperst)
- 1 el sesamolie
- 1 el 5 spices kruiden
INGREDIËNTEN BAMI:
- 1 pak volkoren spaghetti / volkoren noedels / courghetti
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el roomboter of olijfolie
- 6 el (zelfgemaakte) zoete ketjap
- zoute ketjap - (optioneel)
- 5 spices kruiden - (optioneel)
- 1 handje selderij
- groente naar keus zoals kousenband
Instructies
EEN DAG VAN TEVOREN:
- Het geheim van een smakelijke Surinaamse bami, is dat je de kip en de vulling één dag van tevoren maakt en deze marinade hergebruikt. Dit doe je als volgt:
- Snijd de kipdijfilets in hele kleine stukjes en marineer ze met de ingrediënten van de ‘marinade voor de vulling’.
- Marineer hierna in een kom of schaal de kippenboutjes met de ingrediënten die ik bij de gemarineerde Surinaamse kip heb opgeschreven. Dek alles af, zet de kom of schaal in de koelkast en laat deze een hele nacht/dag staan. Heb je deze tijd niet, marineer de kip dan minimaal twee uur.
DE DAG VAN BEREIDING:
- Braad de volgende dag de kippenboutjes 45 minuten in de oven op 180 graden. Mix de kip goed met de marinade en draai de kip om de 15 minuten om. De kipfilet bak je later, want die vormt de basis voor je bami. Als de kipboutjes 30 minuten in de oven zitten, start je met de bami.
- Snipper de ui en pak een grote wok om de ui in de roomboter of olijfolie te bakken tot ‘ie glazig is.
- Pers nu de knoflook uit en voeg de stukjes kipfilet toe. Bak de kipfilet gaar.
- Verkruimel de bouillonblokjes/het bouillonpoeder boven dit mengsel en roer het goed door (dit kan eventueel ook met zout naar smaak of een beetje zoute ketjap). Voeg dan 1 theelepel 5 spices poeder en 2 theelepels kentjoerpoeder toe. Zet daarna het vuur uit.
- Nu is het tijd om de bami zelf te maken. Zet een pan met ruim water op hoog vuur.
- Breek noedels in stukken / de spaghetti in zijn geheel en kook net gaar. Giet af en laat uitlekken tot je ze weer gaat gebruiken.
- Pak weer je grote wok, snipper nog een ui en bak die op hoog vuur.
- Zet het vuur op laag, pers een teentje knoflook uit en doe daarna het kipfiletmengsel erbij.
- Doe nu de gekookte noedels in de wok erbij en mix alles goed. Zet het vuur uit.
- Giet de marinade van de jus van de kip uit de oven over de noedels en blijf draaien. De bami mag absoluut niet krokant worden, dit is een echte faux pas. Voeg nu de zes eetlepels ketjap toe aan de bami zodat die mooi bruin en egaal gekleurd wordt. De bami moet echt bruin zijn dus als hij nog een beetje te wit is, voeg dan extra zoute ketjap toe.
- Proef hoe de smaak is en voeg eventueel nog een theelepel 5 spices toe of zout en peper als dit nodig is.
- Als de bami naar wens is, snijd je de selderij fijn en voeg je deze als laatste toe. Je bakt de selderij dus niet mee, maar voegt het toe aan het eindproduct als verse kruiden.
- Nu is je bami klaar!! Als je het goed hebt getimed, is de kip ook klaar.
6 Replies to "RECEPT: Surinaamse bami gezonder maken"
Kitty 29 maart 2014 (00:20)
Yummie!!
Mayra 30 oktober 2014 (18:28)
yum
Kiss & Make-up 3 november 2014 (17:05)
Ho ho ho wat ziet dat er lekker uit!
TGSBB 3 november 2014 (17:30)
Jaaa en supersimpel hoor!!
Tamara D 17 februari 2017 (17:48)
Eindelijk een Surinaamse gevonden met echt goede recepten! Ben zelf half bloedje en vind het eten heerlijk maar ben nooit een goede site/blog tegen gekomen..
Je hebt er een lezer bij! Morgen de boodschapjes halen en zondag eten we bami!
TGSCC 19 februari 2017 (22:53)
Hoi Tamara, wat leuk om te lezen! We zijn benieuwd hoe de bami bevallen is.
Groetjes,
One’sy en Tewa