Denken we aan bakkeljauw frita, dan denken we aan Goede Vrijdag. Ik neem je even mee terug in de tijd. De vrijdag voor Pasen is de dag waarop christenen de kruisiging en dood van Jezus herdenken. Omdat wij van huis uit christelijk waren, aten we die dag geen vlees, maar vis. En hoewel er talloze manieren waren om iets met vis te bereiden, maakte onze moeder eigenlijk altijd hetzelfde, namelijk bakkeljauw frita.
Tewa heeft al eerder een recept bedacht voor de frita burger, maar hoe je die heerlijke visballetjes zelf nou maakt, kon je nog niet bij ons vinden. Daarom vroeg ik mijn moeder of ze eens wilde opschrijven hoe ze dat doet. Zoals de meeste Surinaamse moeders, vond dat ze dat nogal lastig. Toch is het gelukt en daarom kan ik nu eindelijk het recept voor bakkeljauw frita weer met jou delen!
Voor alle niet vlees- en viseters, ik ben bezig het winnende vegan bakkeljauw recept te vinden, maar vooralsnog is het het allemaal net niet. Dus daarvoor graag nog even je geduld. Wie wel vis eet: lees snel verder. Onze moeder zweert zelf bij bakkeljauw met schubben, maar voor wie geen zin of tijd heeft om alles te ontgraten, kan filet natuurlijk ook. No shame in that game hoor!
Ingrediënten Surinaamse bakkeljauw frita (ongeveer 48 balletjes):
- 2 pakjes bakkeljauw (400 gram per pak), MET schubben of 400 gram bakkeljauw filet
- 1 middelgrote ui of 3 normale sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 2 gewone of volkoren eierbeschuitjes of paneermeel
- 1 takje selderij (fijngesneden)
- 3 madame Jeanette pepers
- 0,5 liter olie om de frita in te bakken en een klein beetje om de uien/sjalotjes en knoflook in te fruiten
Zo ga je te werk:
Verwijder de vellen van de bakkeljauw en was het zoute gedeelte (onderkant) onder de lopende kraan weg. Laat gedurende 1 nacht in een pan met water staan.
Gooi de volgende dag het water weg en zet weer “vers” water in de pan. Breng aan de kook, laat afkoelen en fileer/pluis de bakkeljauw.
Snij de uien of sjalotten en knoflook fijn en fruit ze in olie.
Snij ook de madame Jeanette fijn snijden en verwijder alle pitjes.
Kluts de eieren, verkruimel de beschuiten en voeg deze samen met de gefruite uien of sjalotjes en knoflook, madame Jeanette en selderij toe aan de bakkeljauw.
Meng het geheel goed door en maak hier balletjes van. TIP VAN ONZE MOEDER: zelf maak ik alle balletjes eerst (dus niet de pan met olie op het vuur en pas dan balletje voor balletje in de olie laten glijden).
Verhit de olie op de juiste temperatuur en bak de frita mooi goudbruin (om en om keren) en laat ze uitlekken op voldoende keukenpapier.
Extra opmerking van onze moeder: Kan me niet voorstellen dat dit niet verrukkelijk is 😋.
Nyan switi!
RECEPT: Surinaamse bakkeljauw frita
Ingrediënten
- 2 pakjes bakkeljauw MET schubben of bakkeljauw filet - ongeveer 400 gram
- 1 middelgrote ui of 3 normale sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 2 gewone of volkoren eierbeschuitjes of paneermeel
- 1 takje selderij - fijngesneden
- 3 madame Jeanette pepers - of minder naar smaak
- 0,5 liter olie om de frita in te bakken en een klein beetje om de uien/sjalotjes en knoflook in te fruiten
Instructies
- Verwijder de vellen van de bakkeljauw en was het zoute gedeelte (onderkant) onder de lopende kraan weg. Laat gedurende 1 nacht in een pan met water staan.
- Gooi de volgende dag het water weg en zet weer “vers” water in de pan. Breng aan de kook, laat afkoelen en fileer/pluis de bakkeljauw.
- Snij de uien of sjalotten en knoflook fijn en fruit ze in olie.
- Snij ook de madame Jeanette fijn snijden en verwijder alle pitjes.
- Kluts de eieren, verkruimel de beschuiten en voeg deze samen met de gefruite uien of sjalotjes en knoflook, madame Jeanette en selderij toe aan de bakkeljauw.
- Meng het geheel goed door en maak hier balletjes van. TIP VAN ONZE MOEDER: zelf maak ik alle balletjes eerst (dus niet de pan met olie op het vuur en pas dan balletje voor balletje in de olie laten glijden).
- Verhit de olie op de juiste temperatuur en bak de frita mooi goudbruin (om en om keren) en laat ze uitlekken op voldoende keukenpapier.
No Replies to "RECEPT: Surinaamse bakkeljauw frita"