RECEPT: Surinaamse ananascake met rum

Altijd als ik op Kwakoe of een ander Surinaams festival ben, kijk ik uit naar een kraampje dat echte Surinaamse ananascake verkoopt. Sinds kort kan ik deze overheerlijke Caribische cake gewoon zelf maken en dat doe ik dan ook graag. De Surinaamse ananascake met rum is erg geschikt voor feestelijke maaltijden, maar ook lekker bij een kopje thee. 

Ik zal meteen iets bekennen: deze cake lijkt relatief makkelijk te maken, maar behoeft de juiste touch en de juiste ingrediënten. De eerste keer maakte ik de cake met ananas uit blik, wat een beetje een kunstmatige smaak gaf. Daarna koos ik voor een verse ananas, maar had ik de eieren niet gescheiden en was daarom het deeg niet luchtig genoeg. Pas bij de derde keer lukte het me om de ideale Surinaamse ananascake met rum te maken. Hierbij mijn tips:

  • Gebruik verse, rijpe en zoete ananas. Ik test hem altijd even door een klein sneetje met mijn nagel te maken en eraan te ruiken. Als de ananas niet zoet ruikt, smaakt hij ook niet zoet. Ruikt hij zoet, dan heb je een rijpe te pakken. Nog mooier is als je ananas uit Suriname kunt vinden. Deze is wit van binnen, maar de smaak is (mits hij rijp is) echt geweldig zoet en smaakvol. Zo zorg je voor een goede basis van je ananascake.
  • Gebruik rietsuiker of kokosbloesemsuiker voor een rijkere diepe smaak.
  • Klopt het beslag heel erg luchtig. Als je net als ik niet echt de spierballen daarvoor hebt, kun je ook een mixer of keukenmachine gebruiken. Hoe luchtiger het beslag is, hoe luchtiger je cake wordt.
  • Zoals ik in dit recept heb gedaan, kun je de eieren scheiden en apart opkloppen. Houd je van een wat compactere cake, dan hoef je de eieren niet te scheiden en klop je alles in één kom luchtig.

Hopelijk lukt de cake bij jou in één keer met behulp van al deze tips. Succes!

Ingrediënten voor Surinaamse ananascake met rum:

  • 1 verse ananas
  • 150 gram ongezouten (biologische) roomboter (verdelen in 50 en 100 gram)
  • 250 gram rietsuiker of kokosbloesemsuiker (verdelen in 50 en 200 gram)
  • 4 eieren, dooiers en eiwitten gescheiden
  • 200 gram tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/8 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel vanillepoeder of 1 theelepel zelfgemaakt vanille extract
  • 3 eetlepels (45 ml) rum

Zo ga je te werk:

1: Snijd de verse rijpe en zoete ananas in plakken.

2: Smelt 50 gram boter in een antiaanbakpan.

surinaamse-ananascake-met-rum-boter-pan-smelten

3: Als de boter licht kleurt, doe je er 50 gram suiker bij.

surinaamse-ananascake-met-rum-boter-pan-suiker

4: Zet het vuur lager en roer de suiker snel om. Laat het niet aanbranden of karamel worden (als dit laatste wel gebeurt, is het niet het einde van de wereld/van de taart).

5: Leg de gesneden ananas in de pan met het suiker/botermengsel.

surinaamse-ananascake-met-rum-ananas-in-pan

6: Zet het vuur op laag en laat de ananas 15 minuten sudderen. Keer regelmatig om.

7: Doe nu ook de oven aan op 200 graden om hem voor te verwarmen.

8: Scheid de eieren in twee aparte kommen. Kluts eerst de dooiers goed en kluts daarna de eiwitten in een vetvrije kom tot ze wit en stijf zijn. Je kunt hiervoor ook een mixer of keukenmachine gebruiken.

9: Laat de boter (100 gram) smelten in een pannetje of magnetron en zet dit even weg.

10: Klop de suiker die je over hebt (200 gram) door de dooiers tot alle suiker opgelost is.

11: Meng de bloem met bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en vanillepoeder.

12: Zeef de droge ingrediënten boven het eidooier/suikermengsel en spatel ze er goed doorheen.

13: Giet nu voorzichtig de gesmolten boter bij het beslag en spatel dat er ook doorheen.

14: Voeg tot slot de rum en het stijf geklopte eiwit toe. Voeg het eiwit als laatste en heel voorzichtig toe. Ook dit doe je met een spatel.

15: Het beslag moet glad zijn en geen klontjes bevatten.

16: Leg de ananas (en de stroop die vrij is gekomen tijdens het sudderen) in een licht beboterd bakblik.

Surinaamse ananascake met rum upside down pineapple cake

17: Plaats het bakblik in de oven.

18: Prik na 30 minuten in de cake met een saté prikker en kijk zo of hij gaar is. Zo niet, laat de cake dan nog vijf minuutjes extra in de oven bakken. Het luistert vrij nauw, want iets te lang zorgt ervoor dat de cake droog wordt.

19: Laat de cake als ‘ie klaar is ietwat afkoelen en keer hem dan op een plat bord of snijplank zodat de onderkant met de ananas de bovenkant wordt.

Surinaamse ananascake met rum recept

Serveer de Surinaamse ananascake met rum met wat crème fraîche of slagroom!

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


RECEPT: Surinaamse ananascake met rum

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 30-35 minuten
Aantal porties: 1 middelgrote cake

Ingrediënten voor Surinaamse ananascake met rum

  • 1 verse ananas
  • 150 gram ongezouten (biologische) roomboter (verdelen in 50 en 100 gram)
  • 250 gram rietsuiker of kokosbloesemsuiker (verdelen in 50 en 200 gram)
  • 4 eieren, dooiers en eiwitten gescheiden
  • 200 gram tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/8 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel vanillepoeder of 1 theelepel (zelfgemaakt) vanille extract
  • 3 eetlepels (45 ml) rum

Zo ga je te werk

  1. Snijd de verse rijpe en zoete ananas in plakken.
  2. Smelt 50 gram boter in een antiaanbakpan.
  3. Als de boter licht kleurt, doe je er 50 gram suiker bij.
  4. Zet het vuur lager en roer de suiker snel om. Laat het niet aanbranden of karamel worden (als dit laatste wel gebeurt, is het niet het einde van de wereld/van de taart).
  5. Leg de gesneden ananas in de pan met het suiker/botermengsel.
  6. Zet het vuur iets hoger en laat de ananas 15 minuten sudderen. Keer regelmatig om.
  7. Doe nu ook de oven aan op 200 graden om hem voor te verwarmen.
  8. Scheid de eieren in twee aparte kommen. Kluts eerst de dooiers goed en kluts daarna de eiwitten in een vetvrije kom tot ze wit en stijf zijn. Je kunt hiervoor ook een mixer of keukenmachine gebruiken.
  9. Laat de rest van de boter (100 gram) smelten in een pannetje of magnetron en zet even weg.
  10. Klop de suiker die je over hebt (200 gram) door de dooiers tot alle suiker opgelost is.
  11. Meng de bloem met bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en vanillepoeder.
  12. Zeef de droge ingrediënten boven het eidooier/suikermengsel en spatel ze er goed doorheen.
  13. Giet nu voorzichtig de gesmolten boter bij het beslag en spatel dat er ook doorheen.
  14. Voeg tot slot de rum en het stijf geklopte eiwit toe. Voeg het eiwit als laatste en heel voorzichtig toe. Ook dit doe je met een spatel.
  15. Het beslag moet glad zijn en geen klontjes bevatten.
  16. Leg de ananas (en de stroop die vrij is gekomen tijdens het sudderen) in een licht beboterd bakblik.
  17. Plaats het bakblik in de oven.
  18. Prik na 30 minuten in de cake met een satéprikker en kijk zo of hij gaar is. Zo niet, laat de cake dan nog vijf minuutjes extra in de oven bakken. Het luistert vrij nauw, want iets te lang zorgt ervoor dat de cake droog wordt.
  19. Laat de cake als ‘ie klaar is ietwat afkoelen en keer hem dan op een plat bord of snijplank zodat de onderkant met de ananas de bovenkant wordt.

Extra info

Serveer met wat crème fraîche of slagroom.

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

No Replies to "RECEPT: Surinaamse ananascake met rum"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.