Surinaams schaafijs is iets waar ik elke warme dag naar verlang. Deze typische Surinaamse verkoeling kan je natuurlijk kopen, maar wist je dat je het ook heel makkelijk zelf kunt maken? Hoe je dat doet, en hoe je zelf twee varianten van de stroop (limonade) maakt die je erover heen schenkt, lees je hieronder.
Surinaams schaafijs kan je in verschillende smaken eten/drinken/slurpen, maar mijn favoriete smaak is Surinaamse cola siroop. Mijn moeder maakte die cola siroop altijd op zondag, zodat we de week erna allemaal een beker mee naar school konden nemen. Als ik de geur ruik van cola siroop loopt het water me meteen in de mond.
Het is niet zo moeilijk om deze limonade zelf te maken, en dat doe ik daarom altijd voor mijn Surinaamse kookworkshops. Het recept daarvoor bevat, hoewel erg lekker, erg veel suiker. Daarom heb ik van een lieve lezeres een recept voor een gezondere versie gekregen, die je hier kan lezen. Daarmee maak je net zulk lekker schaafijs, maar zonder synthetische kleurstof en met een stuk minder suiker!
Tot die tijd is Surinaams schaafijs iets dat ik meestal eet als ik op het Kwaku Summer Festival ben. Gelukkig is er in Amsterdam ook buiten de zomer schaafijs te koop. Mijn favoriete spot daarvoor is op de Dappermarkt, bij Romeo de schaafijsman. Ik wilde een keer ergens anders schaafijs halen toen mijn moeder zowat flauwviel. Ze haalt ALLEEN bij Romeo! Toen ik haar vroeg waarom ze nergens anders op de markt Surinaams schaafijs wilde halen, mompelde ze iets over dat ze niet weet hoe die mensen hun stroop maken…
Nog meer reden om het zelf te maken dus! En om nou elke keer naar Amsterdam-Oost te fietsen, als ik trek heb in Surinaams schaafijs, wordt een beetje lastig. Als jij net als ik ook je eigen Surinaams schaafijs wil maken, lees dan snel verder wat je daarvoor nodig hebt.
Ingrediënten voor vier glazen Surinaams schaafijs (2 varianten):
- 300 ml Surinaamse cola siroop (recept vind je hier) of 300 ml Surinaamse hibiscusstroop (recept vind je hier)
- 56 ijsblokjes, dus 14 per glas
- vier takjes munt
- 1 citroen
- 100 ml water
- een blender, keukenmachine of staafmixer
- vier grote glazen
Zo ga je te werk:
1: Je hebt ongeveer 14 ijsblokjes per glas nodig die je gaat crushen in de blender. Als je blender sterk genoeg is, kun je proberen dit in één keer te doen, maar ik zou het in twee of drie keer doen. Zet de machine wel op de ijscrush stand (als die er is op je blender).
2: Het ijs moet heel fijn worden gemalen, dus blijf blenderen tot je dat hebt bereikt.
3: Schep het ijs uit de blender en verdeel het over de glazen.
4: Verdeel en giet de limonade over het ijs.
5: Hou je van heel zoet, schenk dan nog wat extra limonade in de glazen.
6: Houd je niet zo van zoet, doe er dan een klein beetje water bij.
7: Serveer met een takje munt (fijn gesneden is dit nóg lekkerder en frisser) en een schijfje citroen
8: Wacht niet te lang met opdrinken/opeten, anders wordt het gewoon limonade met ijs 🙂
Dringi switi!
![Surinaamse cola siroop met Surinaams schaafijs](https://www.thisgirlcancook.nl/wp-content/uploads/2016/09/surinaamse-stroop-schaafijs-150x150.jpg)
RECEPT: Surinaams schaafijs met cola siroop
Ingrediënten
- 300 ml Surinaamse cola siroop of Surinaamse hibiscusstroop
- 56 ijsblokjes - dus 14 per glas
- 4 takjes munt
- 1 citroen
- 100 ml water
Ook nodig
- OF
Instructies
- Je hebt ongeveer 14 ijsblokjes per glas nodig die je gaat crushen in de blender. Als je blender sterk genoeg is, kun je proberen dit in één keer te doen, maar ik zou het in twee of drie keer doen. Zet de machine wel op de ijscrush stand (als die er is op je blender).
- Het ijs moet heel fijn worden gemalen, dus blijf blenderen tot je dat hebt bereikt.
- Schep het ijs uit de blender en verdeel het over de glazen.
- Verdeel en giet de limonade over het ijs.
- Hou je van heel zoet, schenk dan nog wat extra limonade in de glazen.
- Houd je niet zo van zoet, doe er dan een klein beetje water bij.
- Serveer met een takje munt (fijn gesneden is dit nóg lekkerder en frisseen een schijfje citroen.
- Wacht niet te lang met opdrinken/opeten, anders wordt het gewoon limonade met ijs. 🙂
7 Replies to "RECEPT: Surinaams schaafijs met cola siroop"
Carla Muller-Tafleur 15 september 2016 (22:04)
Hi, Tewa, het verhaal over Romeo’s schaafijs, op de Dappermarkt, klopt helemaal! Ik heb dat overheerlijke schaafijs met zijn lekkere cola stroop, eergisteren nog bij hem gehaald.
Tot nog toe weet ik geen betere, dus is het: of bij Romeo schaafijs halen, of zelf aan de slag gaan!
M 31 december 2017 (13:18)
Erg lekker ja! Maar zeker niet typisch Surinaams. Zoals veel Surinaams eten is het typisch Indonesisch. Lang geleden naar Suriname gebracht.
TGSCC 31 december 2017 (16:29)
Hoi M,
Wat bedoel je precies dat typisch Indonesisch is? Schaafijs of colastroop?
Groetjes,
Tewa en One’sy
M 5 januari 2018 (07:31)
Schaafijs (es serut). https://www.youtube.com/watch?v=5egPQUu_GnA
TGSCC 5 januari 2018 (11:26)
Leuk filmpje! Maar schaafijs bestaat niet alleen in Indonesië toch? En, hebben Indonesiërs het ook naar alle andere Caribische gebieden en Amerika gebracht waar het gegeten wordt? Wij zien overigens alle gerechten die door de verschillende groepen in Suriname worden gemaakt, als Surinaams eten. Wat de oorsprong ook is, in Suriname hebben al die gerechten weer hun eigen draai gekregen. En dat maakt het typisch Surinaams wat ons betreft! 🙂
Groetjes,
Tewa en One’sy
Yoeri 11 april 2018 (16:54)
Wij hebben een Exotice (www.exotice.nl) een tijdje terug gevraagd om schaafijs te komen maken op ons familiefeest. Voor een goede prijs heb je bij hun kwaliteit en lekker schaafijs in alle smaken die je wil. Tip voor de mensen die op zoek zijn naar iets lekkers.
TGSCC 12 april 2018 (09:20)
Bedankt voor de tip Yoeri!
Groetjes,
Tewa en One’sy