Surinaams pindabanket is een van de makkelijkste koekjesrecepten ooit! Je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig en afhankelijk van de pinda’s die je gebruikt ook nog wat geduld. De namen pindakoek en pindabanket worden nog al eens door elkaar gehaald, maar pindakoekjes zijn koekjes met boter en bloem (naast pinda, ei en suiker) en banketjes bestaan alleen uit pinda, ei(vervanger) en suiker. Dat maakte ze dus glutenvrij en een geschikte snack voor wie geen gluten wil of mag eten.
Ook aan de veganisten heb ik in dit recept gedacht. Hoewel traditioneel gezien Surinaams pindabanket gemaakt wordt met ei, heb ik ook getest of je een eivervanger kan gebruiken en je dat kan proeven. Er zijn eivervangers die je in de winkel kan kopen, maar ik vond het zonde om daar een heel pak van aan te schaffen dat ik misschien niet meer zou gebruiken. Daarom koos ik voor aquafaba, het vocht van peulvruchten (meestal kikkererwten).
Even een korte les in aquafaba: je kan er alle kanten mee op! Het wordt vaak gebruikt om geklopte eiwitten mee te vervangen in bijvoorbeeld meringues, mousse en macarons. Maar het is ook toe te passen in mayonaise, brownies, taarten en heel veel andere dingen. Zoals Surinaams pindabanket. De truc is om de aquafaba eerst luchtig te kloppen met een staaf- of handmixer of keukenmachine (met een garde duurt het heel lang). Hierdoor boots je de luchtigheid van een ei na.
Je kan het kookvocht gebruiken van kikkererwten die je eerst hebt gekookt en geweekt, maar dat uit blik of pot is makkelijker. Uit 1 blik kikkererwten (400 gram) haalde ik ongeveer 175 gram aquafaba (ong. 165 ml). 1 ei vervang je door 3 eetlepels aquafaba (ong. 45 ml). Wat ik overhoud, vries ik in in handige porties. En de kikkererwten die je overhoudt, kan je natuurlijk ook gewoon gebruiken, bijvoorbeeld in ons recept voor vegan roti toespijs.
Om het jezelf ook op een andere manier makkelijker te maken, kan je het beste al geroosterde en gedopte pinda’s kopen, in plaats van rauwe. Het enige nadeel daarvan is dat ze in olie zijn gebakken, terwijl die rauwe uit de oven zonder olie geroosterd worden. Uiteraard heb ik in mijn versie van het recept de hoeveelheid suiker teruggebracht, maar mocht je de koekjes niet zoet genoeg vinden, voeg dan een volgende keer nog 25 gram suiker toe.
Ingrediënten Surinaams pindabanket (20-24 koekjes):
- 250 gram geroosterde ongezouten pinda’s
- 1 middelgroot ei / 3 el aquafaba
- 50-75 gram kokosbloesem-/(biologische) kristalsuiker
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 150 graden.
2: Hou een handje pinda’s apart (ongeveer 20-25 stuks). Maal de pinda’s fijn in een keukenmachine of hakmolen tot je kleine korrels hebt. LET OP: de scheidslijn tussen pindameel en pindakaas is heel dun, dus maal niet te lang en schraap de randen steeds los!
3: Klop het ei/de aquafaba met suiker luchtig. Dit duurt minstens een minuut of vijf en je weet dat je goed hebt geklopt als het mengsel lichter van kleur is.
4: Meng het pindameel er met een spatel doorheen.
5: Vorm met twee lepels hoopjes op bakplaat met genoeg ruimte ertussen (ze lopen een beetje uit).
6: Druk ze een beetje plat (met de licht vochtige achterkant van een lepel) en plaats op elk koekje een halve pinda.
7: Bak de koekjes in 20-25 minuten bruin op 150 graden. De precieze tijd is afhankelijk van of je het lekker vindt als de koekjes nog een beetje zacht zijn (20 min) of juist bros (25 min). Ze worden na het afkoelen sowieso nog wat harder.
8: Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar in een luchtdichte trommel of zak. Zo blijven ze een week of twee goed.
Nyan switi!
RECEPT: Surinaams pindabanket (glutenvrij)
Ingrediënten
- 250 gram geroosterde ongezouten pinda’s
- 1 middelgroot ei / 3 el aquafaba
- 50-75 gram kokosbloesem-/biologische kristalsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Hou een handje pinda’s apart (ongeveer 20-25 stuks). Maal de pinda’s fijn in een keukenmachine of hakmolen tot je kleine korrels hebt. LET OP: de scheidslijn tussen pindameel en pindakaas is heel dun, dus maal niet te lang en schraap de randen steeds los!
- Klop het ei/de aquafaba met suiker luchtig. Dit duurt minstens een minuut of vijf en je weet dat je goed hebt geklopt als het mengsel lichter van kleur is.
- Meng het pindameel er met een spatel doorheen.
- Vorm met twee lepels hoopjes op bakplaat met genoeg ruimte ertussen (ze lopen een beetje uit).
- Druk ze een beetje plat (met de licht vochtige achterkant van een lepel) en plaats op elk koekje een halve pinda.
- Bak de koekjes in 20-25 minuten bruin op 150 graden. De precieze tijd is afhankelijk van of je het lekker vindt als de koekjes nog een beetje zacht zijn (20 min) of juist bros (25 min). Ze worden na het afkoelen sowieso nog wat harder.
- Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar in een luchtdichte trommel of zak. Zo blijven ze een week of twee goed.
No Replies to "RECEPT: Surinaams pindabanket (glutenvrij)"