RECEPT: Surinaams pindabanket (glutenvrij)

GA NAAR HET RECEPT

Surinaams pindabanket is een van de makkelijkste koekjesrecepten ooit! Je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig en afhankelijk van de pinda’s die je gebruikt ook nog wat geduld. De namen pindakoek en pindabanket worden nog al eens door elkaar gehaald, maar pindakoekjes zijn koekjes met boter en bloem (naast pinda, ei en suiker) en banketjes bestaan alleen uit pinda, ei(vervanger) en suiker. Dat maakte ze dus glutenvrij en een geschikte snack voor wie geen gluten wil of mag eten.

Ook aan de veganisten heb ik in dit recept gedacht. Hoewel traditioneel gezien Surinaams pindabanket gemaakt wordt met ei, heb ik ook getest of je een eivervanger kan gebruiken en je dat kan proeven. Er zijn eivervangers die je in de winkel kan kopen, maar ik vond het zonde om daar een heel pak van aan te schaffen dat ik misschien niet meer zou gebruiken. Daarom koos ik voor aquafaba, het vocht van peulvruchten (meestal kikkererwten).

glutenvrij vegan recept Surinaams pindabanket

Even een korte les in aquafaba: je kan er alle kanten mee op! Het wordt vaak gebruikt om geklopte eiwitten mee te vervangen in bijvoorbeeld meringues, mousse en macarons. Maar het is ook toe te passen in mayonaise, brownies, taarten en heel veel andere dingen. Zoals Surinaams pindabanket. De truc is om de aquafaba eerst luchtig te kloppen met een staaf- of handmixer of keukenmachine (met een garde duurt het heel lang). Hierdoor boots je de luchtigheid van een ei na.

Je kan het kookvocht gebruiken van kikkererwten die je eerst hebt gekookt en geweekt, maar dat uit blik of pot is makkelijker. Uit 1 blik kikkererwten (400 gram) haalde ik ongeveer 175 gram aquafaba (ong. 165 ml). 1 ei vervang je door 3 eetlepels aquafaba (ong. 45 ml). Wat ik overhoud, vries ik in in handige porties. En de kikkererwten die je overhoudt, kan je natuurlijk ook gewoon gebruiken, bijvoorbeeld in ons recept voor vegan roti toespijs.

Om het jezelf ook op een andere manier makkelijker te maken, kan je het beste al geroosterde en gedopte pinda’s kopen, in plaats van rauwe. Het enige nadeel daarvan is dat ze in olie zijn gebakken, terwijl die rauwe uit de oven zonder olie geroosterd worden. Uiteraard heb ik in mijn versie van het recept de hoeveelheid suiker teruggebracht, maar mocht je de koekjes niet zoet genoeg vinden, voeg dan een volgende keer nog 25 gram suiker toe.

Ingrediënten Surinaams pindabanket (20-24 koekjes):

  • 250 gram geroosterde ongezouten pinda’s
  • 1 middelgroot ei / 3 el aquafaba
  • 50-75 gram kokosbloesem-/(biologische) kristalsuiker

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 150 graden.

2: Hou een handje pinda’s apart (ongeveer 20-25 stuks). Maal de pinda’s fijn in een keukenmachine of hakmolen tot je kleine korrels hebt. LET OP: de scheidslijn tussen pindameel en pindakaas is heel dun, dus maal niet te lang en schraap de randen steeds los!

3: Klop het ei/de aquafaba met suiker luchtig. Dit duurt minstens een minuut of vijf en je weet dat je goed hebt geklopt als het mengsel lichter van kleur is.

ei en suiker recept Surinaams pindabanket

4: Meng het pindameel er met een spatel doorheen.

beslag recept Surinaams pindabanket

5: Vorm met twee lepels hoopjes op bakplaat met genoeg ruimte ertussen (ze lopen een beetje uit).

hoopjes recept Surinaams pindabanket

6: Druk ze een beetje plat (met de licht vochtige achterkant van een lepel) en plaats op elk koekje een halve pinda.

7: Bak de koekjes in 20-25 minuten bruin op 150 graden. De precieze tijd is afhankelijk van of je het lekker vindt als de koekjes nog een beetje zacht zijn (20 min) of juist bros (25 min). Ze worden na het afkoelen sowieso nog wat harder.

8: Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar in een luchtdichte trommel of zak. Zo blijven ze een week of twee goed.

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdient This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.



Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: Surinaams pindabanket (glutenvrij)

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 20-25 minuten
Aantal: (20-24 koekjes)

Ingrediënten Surinaams pindabanket:

  • 250 gram geroosterde ongezouten pinda’s
  • 1 middelgroot ei / 3 el aquafaba
  • 50-75 gram kokosbloesem-/(biologische) kristalsuiker

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Hou een handje pinda’s apart (ongeveer 20-25 stuks). Maal de pinda’s fijn in een keukenmachine of hakmolen tot je kleine korrels hebt. LET OP: de scheidslijn tussen pindameel en pindakaas is heel dun, dus maal niet te lang en schraap de randen steeds los!
  3. Klop het ei/de aquafaba met suiker luchtig. Dit duurt minstens een minuut of vijf en je weet dat je goed hebt geklopt als het mengsel lichter van kleur is.
  4. Meng het pindameel er met een spatel doorheen.
  5. Vorm met twee lepels hoopjes op bakplaat met genoeg ruimte ertussen (ze lopen een beetje uit).
  6. Druk ze een beetje plat (met de licht vochtige achterkant van een lepel) en plaats op elk koekje een halve pinda.
  7. Bak de koekjes in 20-25 minuten bruin op 150 graden. De precieze tijd is afhankelijk van of je het lekker vindt als de koekjes nog een beetje zacht zijn (20 min) of juist bros (25 min). Ze worden na het afkoelen sowieso nog wat harder.
  8. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar in een luchtdichte trommel of zak. Zo blijven ze een week of twee goed.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: Surinaams pindabanket (glutenvrij)"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.