RECEPT: Surinaams kerstbrood (suikervrij)

Het stond al een tijdje op mijn planning om een Surinaams kerstbrood te maken waaraan geen suiker is toegevoegd. Ik vind de krenten en rozijnen namelijk al zoet genoeg. In het Groot Surinaams Kookboek staat een recept voor Surinaams kerstbrood. En ik kwam erachter dat het brood prima te maken is zonder extra suiker. Zo kan ik tijdens kerst toch een gezondere versie van een Surinaams kerstbrood eten! Hieronder lees je hoe jij het ook kan maken.

Naast het weglaten van suiker heb ik ook een andere aanpassing gedaan aan het recept voor Surinaams kerstbrood. Ik hou zelf niet van amandelspijs, dus mijn brood bevat dat niet. Mocht jij er wel van houden, dan vind je hier drie varianten waarmee je ook gezonder amandelspijs kan maken. Ik heb een paar keer een testversie van het brood gemaakt waarbij ik de ene keer ghee (geklaarde boter) gebruikte en een andere keer gewone ongezouten roomboter.

Dit heeft wel invloed op het eindresultaat en ik zal proberen kort uit te leggen waarom. Boter bestaat uit drie bestanddelen: vet, water en melkbestanddelen. Ghee is boter die zodanig is verhit dat het water is verdampt en waar de gekarameliseerde melkbestanddelen uit worden gezeefd. Ik vind ghee echt heerlijk, het heeft een soort zoete nootachtige smaak. Ik gebruikte ghee die ik in de winkel kocht, maar je kan het makkelijk zelf maken.

Mijn versie met de ghee zorgde voor een compacter brood dat toch een soort van smolt op mijn tong. De variant met boter, leek meer op normaal luchtig brood. Het verschil zit hem er dus in dat ghee geen water en melk meer bevat maar alleen vet. Beide broden zijn lekker, dus er is geen goed of fout. Dat geldt wat mij betreft ook voor de specerijen. Kardemom is best heftig, dus als je wil, kan je er daar iets minder van in doen. Ze zullen het Surinaams kerstbrood hoe dan ook de authentieke smaak geven die je verwacht bij een kerststol.

En misschien vraag je je af waar de sukade, noten en sinaasappelsnippers zijn? Die heb ik weggelaten, omdat ik er zelf niet van hou, maar ook omdat daar weer extra suiker in zit. En dit is juist een recept voor Surinaams kerstbrood zonder toegevoegde suikers. Mocht je toch vinden dat die ingrediënten je kerststol afmaken, gebruik ze dan gerust!

surinaams-kerstbrood-ingredienten

 

Ingrediënten Surinaams kerstbrood:

  • 100 gram rozijnen en krenten
  • 250 gram tarwebloem
  • 1 zakje instant/gedroogde gist (7 gram)
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 5 gram zout (ong. 1 theelepel)
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 0,5-1 theelepel kardemompoeder
  • 0,5-1 theelepel nootmuskaatpoeder
  • 0,5 theelepel pimentpoeder
  • 1 theelepel geraspte biologische citroenschil
  • 100 ml lauwwarme melk
  • 50 gram ghee of roomboter in blokjes op kamertemperatuur
  • 25 gram gesnipperde sukade (optioneel)
  • 30 gram gekonfijte sinaasappelschil (optioneel)
  • 15 gram gesnipperde amandelen (optioneel)
  • 150 gram amandelspijs (optioneel)
  • 25 gram gesmolten boter om het brood mee te bestrijken

Zo ga je te werk:

1: Week de krenten en rozijnen 30-60 minuten in heet water of rum en dep goed droog met wat keukenpapier. Wentel ze daarna in wat bloem.

2: Kneed van alle ingrediënten (behalve de ghee/roomboter en de rozijnen en krenten en evt. de overige vulling) in ongeveer 8 minuten een soepel deeg in een kom met de hand, een handmixer of keukenmachine met deeghaken. 

3: Voeg dan klontje voor klontje de boter/ghee toe tot je een goed gemengd en licht plakkerig deeg hebt. Dek de kom met het deeg erin af met een vochtige theedoek en laat 15 minuten staan.

4: Meng dan de rozijnen en krenten (en eventuele andere vulling) door het deeg met de keukenmachine/de hand of met het volgende trucje: rol het deeg uit tot een rechthoek en verdeel de helft van de vulling erover.


Vouw de linkerkant naar het midden. 

Doe hetzelfde met de rechterkant.

Rol de lap uit en strooi de rest van de vulling erover uit. Herhaal de stappen en vorm daarna een bal van het deeg. Smeer een kom licht in met olie en rol het deeg aan alle kanten rond in de kom. Laat ongeveer een uur rijzen.

5: BIJ WEL SPIJS: Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikke ronde plak (5-6 cm dik). Leg de rol spijs ertussen en klap de plak dubbel, zodat de bovenste helft iets kleiner is dan de onderste. Als de randen niet goed willen plakken, bestrijk ze dan met wat water en druk ze goed dicht.
5: BIJ GEEN SPIJS: Rol het brood in een mooie ovale vorm op. Probeer zo min mogelijk vulling door het deeg heen te laten komen, want die zal verbranden in de oven.

surinaams-kerstbrood-gevormd

6: Leg het brood op een bakplaat die is bekleed met bakpapier en dek weer af met een vochtige theedoek. Laat het brood 45-60 minuten rijzen op kamertemperatuur.

7: Verwarm tijdens de laatste 20 minuten van de tweede rijs, de oven voor op 180 graden.

8: Bestrijk het brood met wat gesmolten boter en plaats het 35-40 minuten in het midden van de oven.

9: Haal het kerstbrood uit de oven en bestrijk wederom met gesmolten boter.

10: Laat goed afkoelen en snij er mooie plakken van.

recept-kerstbrood-maken

Nyan switi!


KerstKerst

 


Recept afdrukken

RECEPT: Surinaams kerstbrood (suikervrij)

Surinaams kerstbrood volgens authentiek Surinaams recept maak je makkelijk zelf. Zonder geraffineerde suikers, maar met een heerlijke kruidige smaak!
Gang: Ontbijt en lunch
Keuken: Surinaams
Trefwoord: kerst
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 40 minuten
Rijstijd: 2 uur
Totale tijd: 3 uur 40 minuten
Porties: 1 kerstbrood
Auteur: Onesy
Surinaams kerstbrood volgens authentiek Surinaams recept maak je makkelijk zelf. Zonder geraffineerde suikers, maar met een heerlijke kruidige smaak!

Ingrediënten

  • 100 gram rozijnen en krenten
  • 250 gram tarwebloem
  • 1 pakje/7 gram instant/gedroogde gist
  • 1 ei - op kamertemperatuur
  • 5 gram zout
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 0,5-1 theelepel kardemompoeder
  • 0,5-1 theelepel nootmuskaatpoeder
  • 0,5 theelepel pimentpoeder
  • 1 theelepel geraspte biologische citroenschil
  • 100 ml lauwwarme melk
  • 50 gram ghee of roomboter in blokjes - op kamertemperatuur
  • 25 gram gesnipperde sukade - optioneel
  • 30 gram gekonfijte sinaasappelschil - optioneel
  • 15 gram gesnipperde amandelen - optioneel
  • 150 gram amandelspijs - optioneel
  • 25 gram gesmolten boter om het brood mee te bestrijken

Instructies

  • Week de krenten en rozijnen 30-60 minuten in heet water of rum en dep goed droog met wat keukenpapier. Wentel ze daarna in wat bloem.
  • Kneed van alle ingrediënten (behalve de ghee/roomboter en de rozijnen en krenten en evt. de overige vulling) in ongeveer 8 minuten een soepel deeg in een kom met de hand, een handmixer of keukenmachine met deeghaken. 
  • Voeg dan klontje voor klontje de boter/ghee toe tot je een goed gemengd en licht plakkerig deeg hebt. Dek de kom met het deeg erin af met een vochtige theedoek en laat 15 minuten staan.
  • Meng dan de rozijnen en krenten (en eventuele andere vulling) door het deeg met de keukenmachine/de hand of met het volgende trucje: rol het deeg uit tot een rechthoek en verdeel de helft van de vulling erover. Vouw de linkerkant naar het midden en doe hetzelfde met de rechterkant. Rol de lap uit en strooi de rest van de vulling erover uit. Herhaal de stappen en vorm daarna een bal van het deeg. Smeer een kom licht in met olie en rol het deeg aan alle kanten rond in de kom. Laat ongeveer een uur rijzen.
  • BIJ WEL SPIJS: Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikke ronde plak (5-6 cm dik). Leg de rol spijs ertussen en klap de plak dubbel, zodat de bovenste helft iets kleiner is dan de onderste. Als de randen niet goed willen plakken, bestrijk ze dan met wat water en druk ze goed dicht.
  • BIJ GEEN SPIJS: Rol het brood in een mooie ovale vorm op. Probeer zo min mogelijk vulling door het deeg heen te laten komen, want die zal verbranden in de oven.
  • Leg het brood op een bakplaat die is bekleed met bakpapier en dek weer af met een vochtige theedoek. Laat het brood 45-60 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Verwarm tijdens de laatste 20 minuten van de tweede rijs, de oven voor op 180 graden.
  • Bestrijk het brood met wat gesmolten boter en plaats het 35-40 minuten in het midden van de oven.
  • Haal het kerstbrood uit de oven en bestrijk wederom met gesmolten boter.
  • Laat goed afkoelen en snij er mooie plakken van.

Extra info:

Dit recept is gebaseerd op het recept voor Surinaams kerstbrood uit het Groot Surinaams Kookboek.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: Surinaams kerstbrood (suikervrij)"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.