RECEPT: Surinaams kerstbrood (suikervrij)

GA NAAR HET RECEPT

Het stond al een tijdje op mijn planning om een Surinaams kerstbrood te maken waaraan geen suiker is toegevoegd. Ik vind de krenten en rozijnen namelijk al zoet genoeg. In het Groot Surinaams Kookboek staat een recept voor Surinaams kerstbrood. En ik kwam erachter dat het brood prima te maken is zonder extra suiker. Zo kan ik dit jaar tijdens kerst toch een gezondere versie van een Surinaams kerstbrood eten! Hieronder lees je hoe jij het ook kan maken.

Naast het weglaten van suiker heb ik ook een andere aanpassing gedaan aan het recept voor Surinaams kerstbrood. Ik hou zelf niet van amandelspijs, dus mijn brood bevat dat niet. Mocht jij er wel van houden, dan vind je hier drie varianten waarmee je ook gezonder amandelspijs kan maken. Ik heb een paar keer een testversie van het brood gemaakt waarbij ik de ene keer ghee (geklaarde boter) gebruikte en een andere keer gewone ongezouten roomboter.

Dit heeft wel invloed op het eindresultaat en ik zal proberen kort uit te leggen waarom. Boter bestaat uit drie bestanddelen: vet, water en melkbestanddelen. Ghee is boter die zodanig is verhit dat het water is verdampt en waar de gekarameliseerde melkbestanddelen uit worden gezeefd. Ik vind ghee echt heerlijk, het heeft een soort zoete nootachtige smaak. Ik gebruikte ghee die ik in de winkel kocht, maar je kan het makkelijk zelf maken.

Mijn versie met de ghee zorgde voor een compacter brood dat toch een soort van smolt op mijn tong. De variant met boter, leek meer op normaal luchtig brood. Het verschil zit hem er dus in dat ghee geen water en melk meer bevat maar alleen vet. Beide broden zijn lekker, dus er is geen goed of fout. Dat geldt wat mij betreft ook voor de specerijen. Kardemom is best heftig, dus als je wil, kan je er daar iets minder van in doen. Ze zullen het Surinaams kerstbrood hoe dan ook de authentieke smaak geven die je verwacht bij een kerststol.

surinaams-kerstbrood-ingredienten

Ingrediënten Surinaams kerstbrood:

  • 150 gram rozijnen en krenten
  • 250 gram tarwebloem
  • 100 gram ghee of roomboter
  • 1 pakje instant/gedroogde gist (7 gram)
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 5 gram zout (ong. 1 theelepel)
  • 15 gram amandelmeel (fijngemalen amandelen)
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • ½-1 theelepel kardemompoeder
  • ½-1 theelepel nootmuskaatpoeder
  • 1 theelepel geraspte biologische citroenschil
  • 75 ml lauwwarme melk
  • 150 gram amandelspijs (OPTIONEEL)
  • Zo ga je te werk:

    1: Week de krenten en rozijnen in warm water en dep goed droog met wat keukenpapier. Wentel ze daarna in wat bloem.

    2: Kneed van alle ingrediënten (behalve 50 gram ghee/roomboter) een soepel deeg in een kom met de hand, een handmixer of keukenmachine met deeghaken.

    surinaams-kerstbrood-gekneed-deeg

    3: Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen op kamertemperatuur.

    4: BIJ WEL SPIJS: Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikke ronde plak (5-6 cm dik). Leg de rol spijs ertussen en klap de plak dubbel, zodat de bovenste helft iets kleiner is dan de onderste.
    4: BIJ GEEN SPIJS: Rol het brood in een mooie ovale vorm op.

    surinaams-kerstbrood-gevormd

    5: Leg het brood op een bakplaat die is bekleed met bakpapier en dek weer af met een vochtige theedoek.

    6: Laat het brood twee uur rijzen op kamertemperatuur.

    surinaams-kerstbrood-gerezen-deeg

    7: Verwarm tijdens de laatste 20 minuten van de tweede rijs, de oven voor op 180 graden.

    8: Bestrijk het brood met wat gesmolten boter en plaats het 45 minuten in het midden van de oven.

    9: Haal het kerstbrood uit de oven en bestrijk wederom met gesmolten boter.

    10: Laat goed afkoelen en snij er mooie plakken van.

    recept-kerstbrood-maken

    Nyan switi!


    *Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
    *Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie? Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


    RECEPT: Surinaams kerstbrood (suikervrij)

    Voorbereidingstijd: 20 minuten (+3 uur rijstijd)
    Kooktijd: 45 minuten
    Aantal: 1 kerstbrood

    Ingrediënten Surinaams kerstbrood

    • 150 gram rozijnen en krenten
    • 250 gram tarwebloem
    • 100 gram ghee of roomboter
    • 1 pakje instant/gedroogde gist (7 gram)
    • 1 ei op kamertemperatuur
    • 5 gram zout (ong. 1 theelepel)
    • 15 gram amandelmeel (fijngemalen amandelen)
    • 1 theelepel kaneelpoeder
    • ½-1 theelepel kardemompoeder
    • ½-1 theelepel nootmuskaatpoeder
    • 1 theelepel geraspte biologische citroenschil
    • 75 ml lauwwarme melk
    • 150 gram amandelspijs (OPTIONEEL)

    Zo ga je te werk

    1. Week de krenten en rozijnen in warm water en dep goed droog met wat keukenpapier. Wentel ze daarna in wat bloem.
    2. Kneed van alle ingrediënten (behalve 50 gram ghee/roomboter) een soepel deeg in een kom met de hand, een handmixer of keukenmachine met deeghaken.
    3. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen op kamertemperatuur.
    4. BIJ WEL SPIJS: Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikke ronde plak (5-6 cm dik). Leg de rol spijs ertussen en klap de plak dubbel, zodat de bovenste helft iets kleiner is dan de onderste.
    5. BIJ GEEN SPIJS: Rol het brood in een mooie ovale vorm op.
    6. Leg het brood op een bakplaat die is bekleed met bakpapier en dek weer af met een vochtige theedoek.
    7. Laat het brood twee uur rijzen op kamertemperatuur.
    8. Verwarm tijdens de laatste 20 minuten van de tweede rijs, de oven voor op 180 graden.
    9. Bestrijk het brood met wat gesmolten boter en plaats het 45 minuten in het midden van de oven.
    10. Haal het kerstbrood uit de oven en bestrijk wederom met gesmolten boter.
    11. Laat goed afkoelen en snij er mooie plakken van.

    No Replies to "RECEPT: Surinaams kerstbrood (suikervrij)"

      Leave a reply

      Your email address will not be published.

      Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.