Ik heb nooit helemaal begrepen waarom je alleen oliebollen zou eten rond de jaarwisseling. Een lekkere oliebol smaakt namelijk altijd goed! Er zijn grofweg twee soorten oliebollen te koop in Nederland: die van de bakker en die van de oliebollenkraam. Beide vind ik heerlijk, maar ik wil je graag kennis laten maken met een derde variant: gulgula. Dat zijn Surinaams-Hindoestaanse oliebollen, alleen zijn ze veel sneller te maken. Die zet je dus makkelijk op tafel op Oudjaarsdag!
Gulgula worden in het Engels ook wel banana fritters genoemd, of mini-donuts. Ze komen oorspronkelijk uit India en worden ook in Suriname veel gegeten, vooral rond religieuze feestdagen zoals Divali en Phagwa. Je kan ze maken met gewone bananen of met bakbanaan, rozijnen en kokosrasp toevoegen, of gewoon ‘plain’ met alleen bloem, water en specerijen. Ik zou ze in Suriname maken met bacoven in plaats van gewone banaan, of met een van mijn favoriete etenswaren: bakbanaan. Voor dit recept gebruikte ik die laatste.
Vaak zie ik dat mensen het hebben over rijpe bananen en dan bedoelen dat er bruine stipjes op zitten. Als ik het heb over rijpe bananen, dan bedoel ik dat ze echt ZWART zijn. Hoe zwarter, hoe zoeter, dus hoe minder suiker je nog toe hoeft te voegen. In mijn gulgula recept zit geen extra suiker, omdat ik er ook rozijnen aan heb toegevoegd en de meeste mensen ook nog poedersuiker over hun oliebol strooien. Maar in het recept van Alicia’s Pepperpot waarop ik de Hindoestaanse oliebollen met bakbanaan heb gebaseerd, wordt dat wel toegevoegd. Daarom heb ik ze hieronder in het recept er wel bij geplaatst, maar dan als optie.
Het recept is makkelijk te verdubbelen/vermeerderen. En mocht je de gulgula te ‘nat’ vinden, verander dan de verhouding banaan en bloem. Die is nu meer bakbanaan dan bloem, maar dat kan ook andersom. Om ze niet te droog te laten worden, is het wel aan te raden dan wat melk of een ei toe te voegen. Helaas kan ik daarvoor geen hoeveelheden noemen, omdat ik dat zelf niet heb geprobeerd. Ik vind de smaak en structuur volgens onderstaand recept precies lekker. Je proeft duidelijk dat er bakbanaan in zit, de (rum) rozijnen geven extra smaak en de gulgula zijn lekker luchtig. Dus mijn advies is om ze eerst zo te proberen. Zijn ze ook nog eens vegan!
Ingrediënten gulgula met bakbanaan (7 stuks ter grootte van een klein ei):
- 1 zeer rijpe bakbanaan
- 35 gram tarwebloem/30 gram volkoren tarwemeel
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/4 tl kaneel
- 1/2 tl (zelfgemaakt) vanille extract
- 1/8 tl nootmuskaat (optioneel)
- 20 gram bruine suiker (optioneel)
- 15 gram witte suiker (optioneel)
- 1 el rum rozijnen, uitgelekt of gewone rozijnen, geweld
- 1-2 liter olie om in te frituren (ik gebruikte arachide olie)
Zo ga je te werk:
1: Prak de banaan met een vork, of als je geen stukjes banaan in je gulgula wilt, met een blender of staafmixer zodat het echt puree wordt.
2: Voeg de gewelde of uitgelekte rozijnen en vanille-extract toe en roer door elkaar.
3: Meng bloem met bakpoeder, kaneel en evt. nootmuskaat en suiker in een kom.
4: Voeg de natte ingrediënten bij de droge en meng goed door elkaar.
5: Laat het beslag afgedekt 30 minuten rusten.
6: Verwarm halverwege de rustperiode de olie in een diepe pan. De olie is op temperatuur als je er een stukje brood in gooit, dat meteen gaat sissen en goudbruin wordt.
7: Doop twee eetlepels (of een ijsschep) in de olie en vorm er een balletje van dat je langzaam in de olie laat glijden.
8: Plaats niet teveel gulgula tegelijk in de pan, anders koelt de olie teveel af.
9: Draai de oliebolletjes om als ze niet vanzelf omdraaien en bak mooi goudbruin.
10: Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi eventueel met poedersuiker of kaneelsuiker.
Nyan switi!
RECEPT: Surinaams-Hindoestaanse oliebollen met bakbanaan (gulgula)
Ingrediënten
- 1 zeer rijpe bakbanaan
- 35 gram tarwebloem/30 gram volkoren tarwemeel
- 0,5 tl bakpoeder
- 0,25 tl kaneel
- 0,5 tl zelfgemaakt vanille extract
- ⅛ tl nootmuskaat - optioneel
- 20 gram bruine suiker - optioneel
- 15 gram witte suiker - optioneel
- 1 el rozijnen, geweld / rum rozijnen, uitgelekt
- 1-2 liter olie om in te frituren - ik gebruikte arachide olie
Instructies
- Prak de banaan met een vork, of als je geen stukjes banaan in je gulgula wilt, met een blender of staafmixer zodat het echt puree wordt.
- Voeg de gewelde of uitgelekte rozijnen en vanille-extract toe en roer door elkaar.
- Meng bloem met bakpoeder, kaneel en evt. nootmuskaat en suiker in een kom.
- Voeg de natte ingrediënten bij de droge en meng goed door elkaar.
- Laat het beslag afgedekt 30 minuten rusten.
- Verwarm halverwege de rustperiode de olie in een diepe pan. De olie is op temperatuur als je er een stukje brood in gooit, dat meteen gaat sissen en goudbruin wordt.
- Doop twee eetlepels (of een ijsschep) in de olie en vorm er een balletje van dat je langzaam in de olie laat glijden.
- Plaats niet teveel gulgula tegelijk in de pan, anders koelt de olie teveel af.
- Draai de oliebolletjes om als ze niet vanzelf omdraaien en bak mooi goudbruin.
- Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi eventueel met poedersuiker of kaneelsuiker.
4 Replies to "RECEPT: Surinaams-Hindoestaanse oliebollen met bakbanaan (gulgula)"
monica panday 3 december 2019 (22:36)
thanks ladies, love your Blog!!!!!!!!
TGSCC 4 december 2019 (11:05)
Jij bedankt Monica, voor je enthousiasme! 🙂
Groetjes,
Tewa en One’sy
Sharmilla 24 december 2019 (12:35)
Net gemaakt! Heerlijk! Ik mag geen gluten ei en lactose, en heb deze dus gemaakt met glutenvrij zelfrijzend bakmeel van ah. Ik heb hierdoor wel 10gram extra gebruikt(dat is vaak nodig met glutenvrij meel) Zo blij!! Nu heb ik ook wat lekkers met oud en nieuw! Ik heb dit recept gelijk gedeeld op FB met mijn Coeliaken vrienden! Bedankt!fijne dagen voor jou en je familie en vrienden. 🙂
TGSCC 24 december 2019 (20:00)
Hoi Sharmilla,
Wat fijn dat ze zijn bevallen! En bedankt voor de tip over het extra bakmeel, daar hebben andere glutenvrij etende mensen zeker wat aan.
Ik wens jou, ook namens Tewa, ook fijne feestdagen toe!
Groetjes,
One’sy