Tijdens mijn Surinaamse kookworkshops schonk ik altijd zelfgemaakt Surinaams gemberbier. Ik kan je met zekerheid zeggen dat dit recept echt het lekkerste recept OOIT is. Veel gember, lekker spicy, niet te zoet en heerlijk tropisch! Surinaams gemberbier kan heel bewerkelijk zijn om te maken, maar het resultaat is er naar als je het goed doet. Het geheim weten van het allerlekkerste gemberbier? Lees snel verder!
Oh my, Surinaams gemberbier… ik HOUD ervan! All day, everyday. Dat brandende gevoel in je keel als je ijskoud vers gemberbier drinkt, geeft mij echt een typisch zomer gevoel. Ik heb dit recept samen met mijn moeder gemaakt en het grappige was dat toen ik naar haar naar hoeveelheden vroeg ze me met grote ogen aankeek: “Ik doe altijd alles op gevoel!” Ik heb overal de maatbeker bij moeten houden om er nog wat van te maken.
Laatst was er een leuke kookworkshopdeelnemer die me zachtjes toefluisterde dat een aantal mensen hun gemberbier extra peper maken door er madame Jeanette peper in te doen! Dit zou ik zelf absoluut afraden, omdat madame Jeanette de smaak van het gemberbier erg beïnvloedt. Wat je wel kan doen voor die extra spice, vertel ik je hieronder.
Het geheim van overheerlijk Surinaams gemberbier zit hem in een aantal dingen:
-De juiste stukken gember:
Je moet werken met goede stukken verse gember, het liefst uit Suriname of Ghana. Deze gembersoorten zijn het krachtigst en leveren die pittige nasmaak op waar je naar op zoek bent. Als je gember gaat kopen, let er dan op dat het velletje glad is en zeker niet uitgedroogd. Vraag de verkoper gerust waar de gember vandaan komt.
Links zie je gember uit China en rechts gember uit Afrika (vermoedelijk Ghana)
-Pure smaken:
Mijn moeder gebruikt voornamelijk pure smaken en geen essence. Je kunt suiker toevoegen, maar wat ik graag doe is in plaats van suiker er een zoete ananas doorheen doen zodat de ananas niet alleen een frisse en tropische maar ook een zoete smaak geeft en je minder tot geen suiker hoeft te gebruiken.
-Echte citroenen:
Ik gebruik het liefst biologische sappige en verse citroenen.
Let’s do this!
Ingredienten voor Surinaams gemberbier (1 liter):
- 10 grote stukken (handpalmgrootte) gember
- 2 zakjes vanillesuiker (optioneel)
- 1 citroen
- 500 gram suiker (optioneel, je kunt ook meer zoete ananas gebruiken ipv suiker)
- Een pakje ananas uit de diepvries of één verse zoete ananas
- Een handvol kruidnagels
- Een grote pan (of teil/emmer die je niet voor het schoonmaken gebruikt)
Zo ga je te werk:
1: Maak de gember schoon door alle oneffenheden eraf te snijden. Let op: het is niet de bedoeling dat je de gember schilt, omdat er in de schil ook veel smaak zit die je nodig hebt. Leg de gember eventjes in water om het vuil eraf te spoelen.
2: Snijd alle gember in stukken en doe deze in de blender.
3: Vul dit aan met 200 ml water en mix tot alle stukjes fijngemalen zijn.
4: Kook ondertussen een liter water.
5: Pak de teil en doe de geblenderde gember in de teil.
6: Doe nu het hete water erbij.
7: Afhankelijk van hoe pittig je de gember wil, laat je dit mengsel een bepaalde tijd staan. De meeste mensen laten dit een nachtje trekken, maar als je echt je mond wil branden, kies dan voor twee dagen.
Heb je hier geen tijd voor, dan kun je ook de gember fijn persen om de smaak er letterlijk uit te persen door een centrifuge of slowjuicer te gebruiken. Je doet dan alleen stap 1 en vanaf daar kun je de gember in kleine stukjes in de slowjuicer doen. Vanaf stap 10 kun je het recept weer volgen.
8: De volgende dag zeef je het gembermengsel.
9: Pers de gember goed uit, voor wat extra pit.
10: Het restant doe je in een emmer of teil.
11: Pers de citroenen uit en doe dit erbij. Proef of het zuur genoeg is.
12: (Optioneel) Doe ook de vanillesuiker en de normale suiker erbij. Proef of je het zoet genoeg vindt en doe er naar smaak nog wat suiker bij als dat nodig is.
13: Roer alles goed en was de kruidnagels en doe die er ook bij.
14: Snijd de ananas in kleine blokjes en maal fijn in de blender of met een staafmixer. Meng dit nu met het gemberbier.
15: Nu roer je alles goed door en laat je dit een nachtje (of twee) intrekken in de koelkast. Giet daarna je Surinaams gemberbier in schone (liefst ongebruikte) flessen, zoals deze van Xenos.
De zus van mijn oma zei altijd dat ‘gemberbier slecht verdraagt’, wat inhoudt dat het mengsel gauw kan gaan gisten en dus ook altijd koel moet worden gehouden. Ook kan de smaak van je gemberbier negatief worden beïnvloed als je de fles niet goed hebt schoongemaakt en daarom gebruik ik alleen flessen waar water in heeft gezeten. Je kan ze steriliseren door ze even te koken in heet water en daarna op te laten drogen.
Ik vind het zelf lekker om Surinaams gemberbier te drinken met veel ijsblokjes en een takje munt, maar volgens mijn moeder is dit geheel fout. Zij zet het gemberbier een uur voor opdienen in de vriezer, zodat je er geen ijsblokjes bij hoeft te doen en het gemberbier niet waterig wordt. Drink dus ijs- en ijskoud!
Succes ermee en hopelijk wordt jouw Surinaams gemberbier net zo lekker!
RECEPT: Surinaams gemberbier
Ingrediënten
- 10 grote stukken handgrootte gember, ongeveer 2 kilo
- 2 zakjes vanillesuiker - (optioneel)
- 1 citroen
- 500 gram suiker - (optioneel)
- 1 pakje ananas uit de diepvries of 1 verse zoete ananas
- een handvol kruidnagels
Instructies
- Maak de gember schoon door alle oneffenheden eraf te snijden (niet schillen!).
- Leg de gember eventjes in water om het vuil eraf te spoelen.
- Snijd alle gember in stukken en doe dit in de blender. Vul dit aan met 200 ml water en mix tot alle stukjes fijngemalen zijn.
- Kook ondertussen een liter water.
- Pak de teil en doe de geblenderde gember in de teil en doe het gekookte water erbij.
- Laat het mengsel een nachtje trekken en twee nachten als je een echt pittige smaak wil hebben. Bij tijdgebrek kan je deze stap overslaan en de gember persen in een centrifuge of slowjuicer
- Zeef na 1 dag/twee dagen het gembermengsel en pers het sap extra goed uit de zeef.
- Doe het restant in een emmer of teil.
- Pers de citroenen uit en doe dit erbij. Proef of het zuur genoeg is.
- Doe ook de vanille suiker en eventueel de normale suiker erbij. Proef of je het zoet genoeg vindt en doe er naar smaak nog wat suiker bij als dat nodig is.
- Roer alles goed door en was de kruidnagels en doe die er ook bij.
- Doe de ananas nu in de juicer of blender (juicer is beter) en voeg het sap toe.
- Meng alles en laat dit nog een nachtje intrekken in de koelkast.
Extra info:
Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdient This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.
30 Replies to "RECEPT: Surinaams gemberbier maken"
Yolanda Kulkarni 14 mei 2016 (18:13)
Ik doe er pimentkorrels ook bij en citroenzuur maakt het ook lekker! Voor diabeten, werk dan met Splenda of Agave zoetmiddel! Zodoende kan je toch nog overbodig genieten. Maar voor de beste smaak gewoonweg suiker! Voor minder pepere gemberbier: herhaal het proces van de leftover gembersakasaka na eerste bezende, tenminste als het goede gember is! Ik woon in de States en gember komt van overal. Hier is het nog vrij sappig! In Sur. is het soms nogal vrij droog!
TGSCC 14 mei 2016 (18:24)
Hai Yolanda!
Dankjewel voor je tips, ik ga dat hergebruiken zeker eens proberen! groetjes Tewa
Cornellie 19 mei 2016 (05:40)
Voor de tasty exotic taste kan je ook 1 pijpje kaneel laten meetrekken en 1 steranijs per 10 liter gember. Mag wel wel maar moet niet
TGSCC 19 mei 2016 (15:40)
Bedankt voor de tip!
Mea 20 mei 2016 (06:34)
ik doe er citroenzuur bij ipv citroen, peer en amandel essence erdoor mengen geven het ook een heerlijke smaak. munt erbij heb ik nog nooit gedaan. Voor het uitpersen van de gemalen gember gebruik ik een doek (mijn gemberdoek) van fijn geweven stof die gebruik ik alleen om gember uit te persen.
Anja 18 juli 2016 (19:10)
In het recept stast 1 citroen. Klopt dat??
TGSCC 19 juli 2016 (18:02)
Ja dit klopt, echter is dit wel een grote citroen. Mocht je van zuur houden, gebruik er dan gerust twee.
Paul 8 december 2016 (22:45)
Hoi,
Heeft er iemand ervaring met het maken van gembersiroop? Ik ben namelijk op zoek naar een echt lekker authentiek surinaams recept om lekker zelf thuis te maken.
Alvast bedankt!
Groet,
Paul
Sam 25 april 2017 (08:14)
Hallo, dank je wel voor je recept, ben het voor het eerst aan het maken. Nou zag ik wel in andere recepten een andere verhouding van gember en water, 250 gram gember op 4,5 liter water. Vergeleken met 2 kilo gember en 1 liter water. Lees ik over iets heen in jouw recept?
TGSCC 25 april 2017 (21:53)
Dag Sam,
Het recept klopt helemaal, maar je kunt beter het aantal stukken (10 stukken gember ter grootte van je handpalm) aanhouden. Ik juice de stukken gember en wellicht dat dat een verschil maakt met mijn gemberbier of andere recepten. Ook gebruik ik een stuk minder suiker en is mijn gemberbier wel echt behoorlijk pittig. Als je daar niet van houdt kun je minder stukken gember gebruiken hoor. Experimenteer met de smaak tot jij het lekker vindt. Ik vind heel pittig en sterk lekker vandaar de vele stukken.
Laat je ons weten hoe het is geworden? groetjes Tewa
Julian 24 december 2017 (11:43)
Allereerst bedankt voor het delen van jouw recept. Het staat as we speak in te trekken al een nachtje. Wij hebben het laatst gedronken van een surinaamse tante van ons en de verkoudheid en pijntjes waren gelijk weg. Nu ben ikzelf Nederlands en haat mijn eigen keuken dus dit recept komt permanent bij ons in de keuken te staan ! Hartstikke bedankt.
TGSCC 27 december 2017 (00:47)
Hoi Julian,
Graag gedaan! Ja, gember werkt erg goed tegen keelproblemen en dergelijke. Geniet van je eigen gemaakte gemberbier als het eenmaal is getrokken!
Groetjes, Tewa
Leny Wolswinkel 10 januari 2018 (17:09)
hoi even een vraagje, is dit een siroop of gewoon limonade?
hoelang kan je het bewaren?
Ik ben het nu aan het maken., hoop je antwoord optijd komt. hihi
groetjes Leny
TGSCC 20 januari 2018 (18:19)
Hoi Leny,
Sorry voor de late reactie! Het is om zo te drinken, tenzij je het te sterk vindt, dan kan je er een beetje water bij doen (echt een scheutje).
Groetjes,
Tewa en One’sy
Marcia Stap 28 januari 2018 (20:33)
Goedenavond. Bedankt voor het recept. Ik heb het vanmiddag gemaakt en ik ben benieuwd?
TGSCC 28 januari 2018 (22:39)
Graag gedaan Marcia!
En geniet ervan. 🙂
Groetjes,
Tewa en One’sy
Natasha Marx 29 januari 2018 (18:47)
Hartelijk bedankt voor dit recept! Hoeveel is een ‘zakje vanillesuiker’?? Ik ben in de States en weet niet zeker of ik dat zelfs hier vind. Bedankt!
TGSCC 29 januari 2018 (23:39)
Hoi Natasha,
Een zakje vanillesuiker is 8 gram. Je kan het ook zelf maken door een stokje vanille toe te voegen aan een pot suiker en die te laten trekken (ongeveer 1 stokje per 500 gram) voor een maand. Of je kan de vanillesuiker vervangen door 1 tot 2 theelepels vanille extract. Een recept daarvoor vind je ook op This Girl Can Cook.
Succes ermee!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Natasha Marx 1 februari 2018 (02:41)
Dankjewel, probeer ik!
The Benefits of Ginger | Book of Research 5 maart 2018 (11:45)
[…] (in Dutch) Surinamese Ginger Beer https://www.thisgirlcancook.nl/recept-surinaams-gemberbier-maken/ Ginger tea http://www.gembergezond.nl/category/gemberthee-recepten/ Various […]
Elsmary 19 maart 2018 (15:16)
Is er ook een ander manier om de gember te zeven? Ik heb reuma en als ik het op deze manier doe, heb 2 dagen extra pijnstillers nodig.
TGSCC 21 maart 2018 (17:55)
Jazeker! je kunt de gember ook in de slowjuicer of sapcentrifuge gooien. Dit scheelt enorm veel tijd en moeite.
Succes ermee, groetjes Tewa
Marco 20 april 2018 (11:45)
Tip: vries wat gemberbier in als ijsblokjes. Zo wordt je gemberbier niet waterig, maar wel lekker koud.ook lekker in een glas gewone limonade of water.
TGSCC 21 april 2018 (16:21)
Wat een goede tip Marco, thanks!
Groetjes,
Tewa en One’sy
mo van welzen 4 mei 2018 (22:46)
Hi girls,
heerlijk recept, ik ga het morgen maken! maar hoe lang kan ik het bewaren als ik het in de gesteriliseerde flessen doe??
TGSCC 19 mei 2018 (14:45)
Hoi Mo,
Je kan het gemberbier ongeveer 2 à 3 weken bewaren in de koelkast. Als het voor die tijd nog niet op is tenminste! 😀
Groetjes,
Tewa
Javiera 12 september 2020 (18:02)
Hoi ik had een vraag over als je het doet met de slowjuicer welke stappen moet je overslaan?
TGSCC 13 september 2020 (19:34)
Hi Javiera, Je doet dan alleen stap 1 en vanaf daar kun je de gember in kleine stukjes in de slowjuicer doen. Vanaf stap 10 kun je het recept weer volgen.
Groetjes Tewa
Ghislaine 1 december 2021 (15:43)
Hallo……dankjewel voor het recept. Ik ben nu begonnen met het blenderen van 1 kilo gember. Zelfs dit lijkt me al veel te veel op maar 1 liter water. Hoe peper wil je je gemberbier hebben. Ik ga mijn gevoel volgen en het aanlengen met minstens nog 4 liter water……
Ook vraag ik me af hoe het komt dat het gemberbier dat je in de toko koopt zo mooi helder en iets stroperig is. Moet er echt niets gekookt worden in dit drankje?
TGSCC 26 april 2022 (21:25)
Hai Ghislaine
Bedankt voor je reactie! Wij hebben de gemberbier heel graag heeeeel pittig. Wat je normaal in de supermarkt ziet is meer gembersiroop(suiker met gemberextract) wat heel anders is dan ons recept. Ik hoop dat dit jouw favoriet zal worden! Groetjes tewa en onesy