Een van mijn favoriete broodjes is het Surinaamse broodje bakkeljauw. Snel te maken, heerlijke smaak! Hoewel bakkeljauw makkelijk te bereiden is, kregen we toch een aantal keer de vraag hoe je bakkeljauw klaarmaakt. Speciaal voor al die mensen hieronder het recept!
Bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw/koolvis. Omdat het gezouten is, kan je het wel een jaar bewaren. Om diezelfde reden moet je de vis ook eerst ‘uitkoken’ voor je hem kan opeten. Als je dat niet doet, is ‘ie verschrikkelijk zout. Je hebt twee varianten van bakkeljauw die je kan kopen: in rechthoekige vorm met graten en in filet vorm zonder/met weinig graten. Mijn moeder koopt meestal de eerste, die je moet ontdoen van de graten. Maar omdat ik soms geen tijd en zin heb om dit te doen, koop ik liever filet (zie foto hieronder), die klaar voor gebruik is. Volgens mij is bakkeljauw filet wel iets duurder, maar het scheelt je wel tijd!
Bakkeljauw is niet moeilijk klaar te maken, maar er zijn een aantal dingen waar je wel op moet letten:
- Breng de bakkeljauw op smaak met tomatenpuree (zie ingrediëntenlijst voor precieze hoeveelheid), maar let goed op hoeveel. Teveel zorgt ervoor dat je broodje proeft als vis met tomatensaus in plaats van authentieke Surinaamse bakkeljauw.
- Kies je voor de blokvorm bakkeljauw, pluis de vis dan heel goed uit in kleine stukjes om er zeker van te zijn dat er geen graten meer in zitten. Niets zo vervelend als een graat die in je tandvlees steekt.
- Gebruik geen Maggiblok, de bakkeljauw is van zichzelf alsnog een beetje zout, al heb je de vis uitgekookt. Peper en eventueel zelfgemaakt bouillonpoeder zijn de smaakmakers in dit recept.
- Persoonlijk vind ik een broodje bakkeljauw het allerlekkerst op een knapperig stokbroodje, besmeerd met een klein beetje roomboter, wel zuur (ingelegde komkommer en rode ui), maar geen peper/sambal. De broodjes kan je ook zelf maken met onze recepten voor Surinaamse witte puntjes, knapperige Surinaamse witte puntjes en Surinaamse bruine puntjes.
Ingrediënten Surinaams broodje bakkeljauw (4 puntjes):
- 1 pak bakkeljauw (450 gram)
- 1 trostomaat
- 1 kleine witte ui
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- peper en eventueel zout naar smaak
- 6 eetlepels (zonnebloem)olie
- 1 eetlepel zelfgemaakt Maggiblok/bouillonpoeder (optioneel)
- 2 takjes selderij (optioneel)
- 4 knapperige pistoletjes (zelf maken doe je met deze recepten: Surinaamse witte puntjes, knapperige Surinaamse witte puntjes en Surinaamse bruine puntjes)
Zo ga je te werk:
1: Ontzout de bakkeljauw door deze een half uurtje in een pan met heet water te leggen. Giet het water na 30 minuten af en proef aan de vis hoe zout hij is. Vind je hem nog te zout, dan kun je ervoor kiezen om hem nogmaals 30 minuten in heet gekookt water te leggen.
2: Trek, als de bakkeljauw ‘zoutloos’ genoeg is, met je vingers de vis in kleine stukjes. Zoek goed naar graten!
3: Snijd de tomaat, ui en knoflook fijn.
4: Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan en bak de uien tot ze glazig zijn.
5: Doe nu de fijngesneden tomaat en knoflook erbij.
6: Doe ook de gepluisde bakkeljauw erbij met de tomatenpuree.
7: Breng op smaak met peper en eventueel zout en zelfgemaakt Maggiblok.
8: Als het goed is zie je dat de bakkeljauw nu een beetje een zacht prutje is geworden. Schep het uit de pan in een schaaltje of op een bord. Maak de pan schoon en verhit 4 eetlepels olie.
9: Bak het ‘prutje’ nogmaals in de hete olie zodat het knapperig wordt. Als de vis bruin kleurt, is ‘ie klaar.
10: Optioneel kun je nu twee takjes verse selderij fijn snijden en erdoor heen doen. Dit vind ik persoonlijk het geheel net iets meer smaak geven. Mijn moeder maakt het zonder selderij.
11: Warm de broodjes vijf minuutjes even op in de oven op 175 graden. Snijd daarna het broodje open en smeer er een beetje roomboter op. Vul het nu met de bakkeljauw en naar smaak met peper (sambal) en zuur.
Een Surinaams broodje bakkeljauw is dus super simpel om te maken en super lekker! Het water loopt mij nu alweer in de mond. 😀
Nyan switi!
RECEPT: Surinaams broodje bakkeljauw maken
Ingrediënten
- 1 pak bakkeljauw(filet) - 450 gram
- 1 trostomaat
- 1 kleine witte ui
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- peper en eventueel zout naar smaak
- 6 el zonnebloemolie
- 1 el zelfgemaakt Maggiblok/bouillonpoeder - (optioneel)
- 2 takjes selderij - (optioneel)
- 4 (harde) witte puntjes
Instructies
- Ontzout de bakkeljauw door deze een half uurtje in een pan met heet water te leggen. Giet het water na 30 minuten af en proef aan de vis hoe zout hij is. Vind je hem nog te zout, dan kun je ervoor kiezen om hem nogmaals 30 minuten in heet gekookt water te leggen.
- Trek, als de bakkeljauw ‘zoutloos’ genoeg is, met je vingers de vis in kleine stukjes. Zoek goed naar graten!
- Snijd de tomaat, ui en knoflook fijn.
- Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan en bak de uien tot ze glazig zijn.
- Doe nu de fijngesneden tomaat en knoflook erbij.
- Doe ook de gepluisde bakkeljauw erbij met de tomatenpuree.
- Breng op smaak met peper en eventueel zout en zelfgemaakt Maggiblok.
- Als het goed is zie je dat de bakkeljauw nu een beetje een zacht prutje is geworden. Schep het uit de pan in een schaaltje of op een bord. Maak de pan schoon en verhit 4 eetlepels olie.
- Bak het ‘prutje’ nogmaals in de hete olie zodat het knapperig wordt. Als de vis bruin kleurt, is ‘ie klaar.
- Optioneel kun je nu twee takjes verse selderij fijn snijden en erdoor heen doen. Dit vind ik persoonlijk het geheel net iets meer smaak geven. Mijn moeder maakt het zonder selderij.
- Warm de broodjes vijf minuutjes even op in de oven op 175 graden. Snijd daarna het broodje open en smeer er een beetje roomboter op. Vul het nu met de bakkeljauw en naar smaak met peper (sambal) en zuur.
23 Replies to "RECEPT: Surinaams broodje bakkeljauw maken"
Shanna 7 mei 2017 (15:43)
Heerlijk. Net gemaakt!
TGSCC 7 mei 2017 (21:03)
Fijn dat het je zo smaakt!
Emile Berkman 24 augustus 2017 (15:06)
Vandaag voor het eerst klaargemaakt. Echt heerlijk en net zo smaakvol als in een Surinaamse broodjeszaak. Ik heb alleen het maggiblokje weggelaten en wel de selderij erbij gedaan. Bedankt voor het recept.
TGSCC 24 augustus 2017 (15:42)
Hoi Emile,
Wat fijn dat het is bevallen! Het Maggiblokje kan je inderdaad weglaten zonder dat de authentieke smaak verloren gaat.
Groetjes,
Tewa en One’sy
C 26 februari 2022 (10:41)
Hoeveel gram zit er in de zak bakkeljauw? Ik heb volgens mij kleinere zakken .
TGSCC 2 maart 2022 (23:50)
Hoi!
In het pak dat wij gebruikten van Lufo zit 450 gram. Dus als je kleinere zakken gebruikt, moet je de rest van de ingrediënten vermeerderen.
Succes ermee!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Amanda Vermaat 28 januari 2018 (19:05)
Hallo lk heb 400 gram bakkeljauw bereid over kan ik dit invriezen?
TGSCC 28 januari 2018 (22:39)
Hoi Amanda,
Dat kan zeker, dat doen wij ook!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Peter 13 april 2018 (12:17)
Heerlijk verslavend lekker, altijd al een keer willen maken en met dit recept helemaal top !!
TGSCC 13 april 2018 (14:28)
Hoi Peter, fijn dat je zo enthousiast bent over het recept. 🙂 Smul ze!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Jamairah 18 april 2018 (10:24)
Ik weet niet eens hoe maar ik ben op jullie geweldige website terecht gekomen! Keep up the good work, alle recepten zijn duidelijk en met foto’s uitgelegd, love it!
TGSCC 18 april 2018 (10:48)
Hoi Jamairah,
Fijn dat je zo enthousiast bent over onze recepten! Dat vinden wij dan weer geweldig. 🙂
Groetjes, Tewa en One’sy
Jerry 3 september 2018 (17:07)
Voor het eerst batjauw gemaakt zonder maggiblok, maar met eigen gemaakt blok heerlijk.
Ik moet zoutarm eten en maar ben Surinaams met maggiblok gewent, dat is moeilijk.
Dit eigen blok is echt super.
TGSCC 3 september 2018 (19:20)
Hoi Jerry, wat worden je blij van jouw bericht! Hopelijk kan je het in al je gerechten toepassen.
Groetjes,
Tewa en One’sy
Perry 2 april 2019 (10:15)
Hallo beste ziet er smakelijk uit vraagje moet je het knoflook niet met het ui samen bakken.
Mvg.
TGSCC 6 juli 2019 (14:00)
Hoi Perry,
Die voeg je samen met de tomaat toe in de volgende stap. Maar als jij ze wil bakken met de ui, dan kan dat natuurlijk ook. 🙂
Groetjes,
Tewa
Ron 19 november 2021 (19:46)
hoiiii ik heb me rot gezocht naar dit recept maar ik heb je gevonden en er erg blij mee dus gauw maken super trots met deze lekkere
Surinaamse dingen
TGSCC 25 november 2021 (13:32)
Hoi Ron,
Fijn dat het eindelijk gevonden hebt! 🙂
Eet smakelijk,
Tewa en One’sy
Rob Niemel 24 november 2021 (15:48)
Heerlijk
TGSCC 25 november 2021 (13:32)
Hoi Rob,
Zeker weten!
Groetjes,
Tewa en One’sy
De Portugal Post: een nieuwe en vooral geestige reisgids over Portugal 18 december 2022 (14:55)
[…] Nationaal lievelingsgerecht. Op vele wijzen te bereiden, van 365 tot duizend en één, als je de reisgidsen en kookboekjes voor toeristen mag geloven. Bakkeljauw kan je ook gewoon kopen bij de Surinaamse toko. Hoef je niet voor naar Portugal. […]
Rianne 14 augustus 2024 (12:17)
Hoi,
net het recept gemaakt en is redelijk gelukt, merk alleen dat het toch iets te zout is geworden. Kan ik dit nog oplossen?
TGSCC 19 augustus 2024 (21:18)
Hoi Rianne,
Sorry voor de late reactie, maar goed om te weten voor een volgende keer: proef na het weken altijd eerst een stukje bakkeljauw voor je hem bakt. Als je de vis dan nog te zout vindt, moet je hem nogmaals weken/koken. Ik kook hem zelf altijd tot ‘ie best flauw is, want later extra zout toevoegen is makkelijker te doen dan andersom. Online vond ik nog wel wat tips om het zout uit een saus te trekken door er een rauwe aardappel bij te doen, maar ik denk niet dat dat echt werkt met bakkeljauw.
Hopelijk lukt het de volgende keer beter!
Groetjes,
One’sy