RECEPT: spicy vegan worstjes met madame Jeanette

Het hoorde erbij als we vroeger naar Kwakoe gingen met onze ouders: vleesworst halen bij Vyent. De enorme rijen die daar stonden nam je voor lief, of je keek of een bekende van je niet op een gunstigere plek stond zodat die ook voor jou kon bestellen. Inmiddels eet ik geen vleesworst meer, maar de smaak van worst met het aroma van madame Jeanette is me wel zo bijgebleven dat ik wilde proberen die na te bootsen in vegan worstjes.

De vegan worstjes die ik heb gemaakt, zijn net iets te droog om door te gaan voor authentieke Surinaamse vleesworst en ze hebben ook niet de structuur van een hotdog (vermalen separatorvlees). Daarom kan ik ze het beste omschrijven als vegan worstjes. Wel hebben ze de pittige smaak van madame Jeanette of adjuma peper (als je die makkelijker kan vinden) en dat geeft ze een heerlijk Surinaams tintje!

pittige vegan worstjes madame jeanette recept

Als je alle ingrediënten om de spicy worstjes te maken eenmaal in huis hebt, is het mengen ervan zo gebeurd. Daarna is het wachten tot ze gaar gestoomd zijn en kan je ze meteen eten of nog even bakken/grillen. De vegan worstjes zijn gemaakt van seitan, een vleesvervanger op basis van tarwegluten. Dat zijn de eiwitten (gluten) die overblijven als het zetmeel uit tarwemeel is verwijderd.

Tarwegluten kan je niet overal kopen. Ik heb een zak besteld bij de webshop van De Zuidmolen waar ik ook mijn andere bloem en meel koop. Een kilo kost € 3,91, maar voor 6 grote of 10 kleine worstjes heb je maar 150 gram tarwegluten nodig. Dat komt neer op nog geen € 0,60 per keer dat je onderstaand recept maakt. A little goes a long way dus! Mocht je ze ergens anders willen kopen, sommige toko’s of bakkers verkopen het ook, bijvoorbeeld onder de namen glutenmeel, powdered wheat gluten, gluten powder, vital wheat gluten, (pure) gluten flour. Let erop dat het gehalte eiwit minstens 75 % is.

Verder heb je nog een bijzonder ingrediënt nodig: edelgistvlokken, ook wel nutritional yeast genoemd. Dat is geen gist, maar een hartige smaakmaker die door veganisten ook wel gebruikt wordt om iets een ‘kazige’ smaak te geven. Ik kocht de edelgistvlokken bij Holland & Barrett, maar ze zijn ook te koop bij sommige grote supermarkten. Last but not least, moet je deze vegan worstjes stomen. Dat kan in een stoommand, maar als je die niet hebt, kan je van een koekenpan of wok een instant stoompan maken. Klik hier om te zien hoe.

Het recept voor seitan worstjes baseerde ik op dit recept voor Italiaanse worstjes. Die heb ik ook gemaakt en ze zijn best lekker, maar ik zou er een volgende keer iets minder sojasaus en iets meer Italiaanse kruiden aan toevoegen. En dan nog dit: als je geen aluminiumfolie wil gebruiken, dan kan het ook met plastic folie, bakpapier of zelfs bandana’s.

madame jeanette pittige vegan worstjes

Ik serveerde de vegan worstjes in zoete aardappelbroodjes (niet vegan!) als hotdogs met cassave frietjes erbij. Ik heb ze ook gegeten als worstjes bij mijn stamppot, maar je zou ze ook kunnen gebruiken in stoofpotjes of in een gerecht als bruine bonen.

Ingrediënten spicy vegan worstjes met madame Jeanette (6 grote of 10 kleine):

  • 80 gram witte bonen (uit blik of pot), afgespoeld
  • 1/2 madame Jeanette of adyuma peper (zonder zaadjes)
  • 240 ml groentebouillon (ik mengde 1 tl groentebouillonpoeder met 240 ml water, maar vloeibare bouillon kan ook)
  • 1 el (milde) olijfolie
  • 2 el sojasaus (ik gebruikte shoyu mild)
  • 150 gram tarwegluten
  • 11 gram edelgistvlokken
  • 2 tenen knoflook of 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl komijn

Zo ga je te werk:

1: Breng het water in de pan waarin je gaat stomen vast aan de kook en leg 6 grote (29 cm lang x 15 cm breed) of 10 kleinere (15 cm lang x 15 cm breed) stukken folie klaar.

2: Pureer in een foodprocessor/hakmolen of met een staafmixer de bonen. Heb je die niet, prak ze dan zo fijn mogelijk met een vork.

3: Voeg verse knoflook, peper, groentebouillon, olijfolie en sojasaus toe en pureer/meng weer.

4: Meng in een andere kom de tarwegluten met de edelgistvlokken, uienpoeder, komijn en knoflookpoeder (als je geen verse knoflook gebruikt).

5: Voeg bij de droge ingrediënten en laat de hakmolen een paar keer draaien totdat het een soort deeg wordt.

deeg pittige vegan worstjes

6: Verdeel het deeg in 6 grote of 10 kleine gelijke delen en rol van elk stukje seitan een worstje.

7: Wikkel de folie rondom elk worstje en draai de uiteinden vast. Niet te strak, want de worstjes zetten tijdens het stomen een beetje uit.

rollen in folie pittige vegan worstjes

8: Plaats de worstjes in de stoommand en laat 40-45 minuten stomen.

stomen pittige vegan worstjes

9: Verwijder ze daarna uit de stoommand en laat even afkoelen. Je kan de spicy vegan worstjes meteen gebruiken of eerst nog even grillen of bakken.

gestoomde pittige vegan worstjes

Nyan switi!


pittige vegan worstjes madame jeanette recipe
Recept afdrukken

RECEPT: spicy vegan worstjes met madame Jeanette

Seitan is een vleesvervanger die een vleesachtige structuur heeft. Wij maakten er spicy vegan worstjes met madame Jeanette mee.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams, Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 6 worstjes
Auteur: Onesy
Seitan is een vleesvervanger die een vleesachtige structuur heeft. Wij maakten er spicy vegan worstjes met madame Jeanette mee.

Ingrediënten

  • 80 gram witte bonen uit blik of pot - afgespoeld
  • 1/2 madame Jeanette of adyuma peper - zonder zaadjes
  • 240 ml groentebouillon (zie notities voor extra aanwijzingen)
  • 1 el milde olijfolie
  • 2 el sojasaus - (ik gebruikte shoyu mild)
  • 150 gram tarwegluten
  • 11 gram edelgistvlokken
  • 2 tenen knoflook of 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl komijn

Instructies

  • Breng het water in de pan waarin je gaat stomen vast aan de kook en leg 6 grote (29 cm lang x 15 cm breed) of 10 kleinere (15 cm lang x 15 cm breed) stukken folie klaar.
  • Pureer in een foodprocessor/hakmolen of met een staafmixer de bonen. Heb je die niet, prak ze dan zo fijn mogelijk met een vork.
  • Voeg verse knoflook, peper, groentebouillon, olijfolie en sojasaus toe en pureer/meng weer.
  • Meng in een andere kom de tarwegluten met de edelgistvlokken, uienpoeder, komijn en knoflookpoeder (als je geen verse knoflook gebruikt).
  • Voeg bij de droge ingrediënten en laat de hakmolen een paar keer draaien totdat het een soort deeg wordt.
  • Verdeel het deeg in 6 grote of 10 kleine gelijke delen en rol van elk stukje seitan een worstje.
  • Wikkel de folie rondom elk worstje en draai de uiteinden vast. Niet te strak, want de worstjes zetten tijdens het stomen een beetje uit.
  • Plaats de worstjes in de stoommand en laat 40-45 minuten stomen.
  • Verwijder ze daarna uit de stoommand en laat even afkoelen.

Extra info:

*Dit recept levert 6 grote of 10 kleine worstjes op.
*De groentebouillon kan je maken door 1 theelepel groentebouillonpoeder met 240 ml water te mengen.
*Je kan de spicy vegan worstjes meteen gebruiken of eerst nog even grillen of bakken. Serveer ze als hotdogs, als worstjes bij de stamppot, maar ook in stoofpotjes of in een gerecht als bruine bonen zijn ze erg lekker.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

4 Replies to "RECEPT: spicy vegan worstjes met madame Jeanette"

  • comment-avatar
    ikram 5 juni 2018 (10:55)

    Hoi !
    Ik vroeg me af of je een alternatief hebt voor tarwegluten?
    Ik wil het recept graag maken, maar dan zonder met tarwegluten.. kan dat?
    alvast veel dank!

    Ikram

    • comment-avatar
      TGSCC 5 juni 2018 (18:11)

      Hoi Ikram, tarwegluten zijn normaalgesproken de basis van seitan, vanwege het hoge eiwitgehalte. Er zijn online wel wat recepten voor glutenvrije varianten te vinden (zoek op glutenfree seitan), maar ik weet niet of je daarmee net zo goed de structuur van vlees kan nabootsen… Dus je zou er gewoon mee moeten experimenteren om daar achter te komen. Succes ermee en laat het vooral weten als het lukt?

      Groetjes,

      One’sy

  • comment-avatar
    Meera 11 maart 2019 (19:37)

    Hi, waar kan ik tarwegluten kopen?
    Alvast dank!
    Meera

Leave a reply






Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.