Soms is nieuwe recepten verzinnen een kwestie van proberen, proeven, weer proberen en nog meer proeven. Dit recept voor een spicy vegaburger van gele erwten is er zo een. Ik ben fan van vegaburgers en liep al een tijd met de gedachte een burgervariant te bedenken van ons phulauri recept. Deze Surinaamse snack van gele spliterwten is heerlijk, maar gefrituurd, dus moest ik een manier verzinnen om er een vegaburger van te maken die in de koekenpan of oven bereid kon worden in plaats van in hete olie.
En dat is eindelijk gelukt! Het basisrecept van de phulauri hield ik aan, maar ik moest er iets aan veranderen en toevoegen om de burgers wat smeuïger te maken. Voor phulauri hoef je de gele spliterwten alleen te weken, maar dat bleek niet te werken als burger. Ze waren veeeeeeel te droog. Wat nou als ik gekookte kikkererwten toevoeg dacht ik? Iets beter, maar nog steeds droog, waardoor de burgers ook een beetje uit elkaar vielen. Toen probeerde ik de spliterwten te koken, maar dat was toch niet helemaal het phulauri idee, omdat de erwten dan te zacht zijn.
Dus ben ik gaan zoeken: er moet toch iemand anders zijn die ook heeft bedacht om van spliterwten burgers te maken die niet droog zijn? Ik kwam uit bij een Zweeds falafel recept, waarin de erwten kort gekookt moeten worden.
Dit zorgt ervoor dat ze nog wel een bite hebben, maar niet droog/hard zijn. Qua smaak heb ik het simpel gehouden, want phulauri is al lekker genoeg, maar je kan alle kanten opgaan met kruiden/specerijen. Ik denk dat gerookte paprikapoeder of masala ook heerlijk zijn in combinatie met de gele spliterwten.
Ingrediënten spicy vegaburger van gele spliterwten (6 burgers):
- 150 gram gedroogde erwten
- 150 gr gekookte kikkererwten
- 1 ui, in stukken
- 3 tenen knoflook, gehalveerd
- 1 tl zout
- 1 el komijnpoeder
- 2 el (olijf)olie, plus extra olie om te bestrijken
- 0,5-1 madame Jeanette peper, in stukjes
- 1 tl bakpoeder
- 1 ei
Zo ga je te werk:
1: Week de gele spliterwten in een pot twee uur in heet (net van de kook af) water (evt. met een snufje baking soda) en spoel goed af.
EXTRA STAP als je gedroogde kikkererwten gebruikt: week ook die twee uur (evt. met een snufje baking soda) in heet water, spoel ze goed af en kook ze daarna in ruim water ongeveer een uur tot ze gaar zijn.
2: Zet een pan met ruim water op en breng het aan de kook. Kook de spliterwten 4-6 minuten tot ze iets zachter zijn (ze moeten nog wel een crunch hebben).
3: Giet de spliterwten af en doe ze samen met alle overige ingrediënten in een foodprocessor. Ik vind het zelf lekker als er nog wat stukken erwt zichtbaar zijn, dus ik maal niet alles helemaal tot pulp. Om dit in de hand te houden kan je het beste de PULSE stand gebruiken. Heb je geen foodprocessor dan kan je de mix eventueel ook maken met een staafmixer.
4: Vorm 6 burgers van de erwtenpuree en laat ze 1 uur opstijven in de koelkast (met een stukje folie/bakpapier/huishoudfolie ertussen).
5a: BIJ BAKKEN IN DE OVEN (linkerburger op foto hieronder): verwarm na 30 minuten opstijven de oven voor op 180 graden. Bak de vegaburgers 15 minuten aan de ene kant en dan 10-15 minuten aan de andere kant tot ze goudbruin en knapperig zijn.
5b: BIJ BAKKEN IN KOEKENPAN (rechterburger op foto hieronder): verwarm wat olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten goudbruin en knapperig. LET OP: draai de vegaburgers niet te snel om, anders gaan ze misschien kapot.
6: Beleg een zacht of knapperig bolletje, pitabroodje of wrap met de phulauriburger en saus, sla, tomaat, komkommer en andere toppings.
Nyan switi!
RECEPT: spicy vegaburger van gele spliterwten (phulauri)
Ingrediënten
- 150 gram gedroogde gele spliterwten
- 150 gr gekookte kikkererwten
- 1 ui - (in stukken)
- 3 tenen knoflook - (gehalveerd)
- 1 tl zout
- 1 el komijnpoeder
- 2 el olijfolie, plus extra olie om te bestrijken
- 0,5-1 madame Jeanette peper - (in stukjes)
- 1 tl bakpoeder
- 1 ei
Instructies
- Week de gele spliterwten in een pot twee uur in heet (net van de kook af) water (evt. met een snufje baking soda) en spoel goed af.EXTRA STAP als je gedroogde kikkererwten gebruikt: week ook die twee uur (evt. met een snufje baking soda) in heet water, spoel ze goed af en kook ze daarna in ruim water ongeveer een uur tot ze gaar zijn.
- Zet een pan met ruim water op en breng het aan de kook. Kook de spliterwten 4-6 minuten tot ze iets zachter zijn (ze moeten nog wel een crunch hebben).
- Giet de spliterwten af en doe ze samen met alle overige ingrediënten in een foodprocessor. Ik vind het zelf lekker als er nog wat stukken erwt zichtbaar zijn, dus ik maal niet alles helemaal tot pulp. Om dit in de hand te houden kan je het beste de PULSE stand gebruiken. Heb je geen foodprocessor dan kan je de mix eventueel ook maken met een staafmixer.
- Vorm 6 burgers van de erwtenpuree en laat ze 1 uur opstijven in de koelkast (met een stukje folie/bakpapier/huishoudfolie ertussen).
BIJ BAKKEN IN DE OVEN:
- Verwarm na 30 minuten opstijven de oven voor op 180 graden. Bak de vegaburgers 15 minuten aan de ene kant en dan 10-15 minuten aan de andere kant tot ze goudbruin en knapperig zijn.
BIJ BAKKEN IN KOEKENPAN:
- erwarm wat olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten goudbruin en knapperig. LET OP: draai de vegaburgers niet te snel om, anders gaan ze misschien kapot.
- Beleg een zacht of knapperig bolletje, pitabroodje of wrap met de phulauriburger en saus, sla, tomaat, komkommer en andere toppings.
No Replies to "RECEPT: spicy vegaburger van gele erwten (phulauri)"