RECEPT: spicy mayonaise met madame Jeanette

Wanneer je in een supermarkt voor het mayonaiseschap staat, heb je enorm veel keus: gewone mayonaise, extra romig, weinig vet, Zaanse en Vlaamse, knoflook, olijvonaise, citroen, truffel en zo kan ik nog wel even doorgaan. Eén soort mayonaise zal je er niet (snel) vinden: mayonaise met madame Jeanette. Gelukkig kan je die heel gemakkelijk thuis zelf maken! 

Over de oorsprong van de naam mayonaise bestaan meerdere theorieën, maar waar iedereen het over eens is, is dat mayonaise in ieder geval bestaat uit olie en eidooier. Dit is in Nederland zelfs vastgelegd in de Warenwet. Voor iedereen die thuis aan de slag wil met zelf mayonaise maken, gelden deze regels niet natuurlijk en daarom experimenteren wij er lekker op los met onze mayonaise met madame Jeanette.

spicy mayonaise met madame Jeanette recept

De olie die wij ervoor gebruiken, is biologische zonnebloemolie, maar dat kan net zo goed een andere neutraal smakende olie zijn. Om de lekker pittige en aromatische smaak van de madame Jeanette peper aan de mayonaise te geven, hebben we de peper eerst verwarmd in de olie en die vervolgens gezeefd, zoals we ook deden in ons recept voor brownies met madame Jeanette. De hoeveelheid peper die je hiervoor gebruikt, hangt af van meerdere dingen:

 • A: hoe goed kan je tegen peper/hoeveel peper vind je lekker?
 • B: waarvoor ga je de mayonaise met madame Jeanette gebruiken?

A: als je het lekker vindt dat je mond een beetje begint te branden als je een likje mayonaise proeft, ga dan vooral voor de 2 pepers. Wil je een beetje ‘kick’, maar niet op de wc eindigen met bombel in de bil, kies dan voor 1 peper.
B: wanneer je de home made mayonaise gebruikt als saus voor patat of cassave frietjes, zal je er waarschijnlijk meer van eten dan wanneer je het gebruikt als topping voor op een hamburger of sandwich. In het laatste geval is de pikante smaak wellicht lekkerder dan wanneer bij elk patatje het vuur uit je oren slaat.

organic Surinamese pepper madame Jeanette

De madame Jeanette pepers die we gebruikten, komen van de biologische groentetuin 50|50 Green van het Leger des Heils.

Ook belangrijk om te weten, is dat onderstaand recept voor mayonaise met madame Jeanette een grote pot oplevert (ongeveer 400 ml). En omdat dit home made mayo is, kan je het niet net zo lang bewaren als mayo uit de winkel dus moet je het redelijk snel opeten. Of uitdelen aan anderen zoals wij deden. 🙂 Je kan het recept natuurlijk wel halveren, maar dan moet je je ei even wegen en er de helft van gebruiken.

Proef verder vooral of de mayonaise smaakt zoals jij het lekker vindt. Liever iets zuurder? Voeg dan wat meer azijn of citroensap toe. Kan je mayo een zoetje gebruiken of is ‘ie toch pittiger uitgevallen dan gewenst? Voeg dan wat zoetstof toe. Mosterd zie je ook vaak terug in recepten voor mayonaise. Omdat we dat niet in huis hadden, zit dat er niet in. Maar ook dat kan je zeker nog toevoegen voor een extra kruidige smaak.

Voor het gemak gebruiken wij een staafmixer om de mayonaise te maken. Daarmee duurt het echt maar 1 minuut, dus dat is de snelste en minst arbeidsintensieve manier. Heb je die niet, dan kan het ook met een garde of handmixer. Maar dan ben je waarschijnlijk 10-15 minuten bezig. Kies voor een pot (liefst dus een van 400 ml) waar de staafmixer precies in past. Zo lukt het maken van mayonaise het beste.

En dan nog even een huishoudelijke mededeling over het gebruik van rauwe eieren. Volgens sommige bronnen zit de mogelijke salmonella bacterie op de eierschaal en kan je daarom gerust rauwe eieren eten, anderen raden het gebruik van rauwe eieren voor risicogroepen zoals kinderen, zwangere vrouwen en ouderen af. Maak dus zelf de afweging of je rauwe of gepasteuriseerde eieren gebruikt om de mayonaise te maken.

recipe home made spicy mayonaise met madame Jeanette immersion blender

Ingrediënten mayonaise met madame Jeanette:

 • 250 ml zonnebloem-/milde olijfolie (zonder smaak)/arachideolie
 • 1 kleine of 2 middelgrote madame Jeanette pepers
 • 1 ei (op kamertemperatuur)
 • 1 – 1 1/2 eetlepel appelazijn/witte wijnazijn/citroensap
 • 1 theelepel zout
 • 1/2 theelepel mosterd (optioneel)
 • 1/2 theelepel honing/maple syrup/andere zoetstof (optioneel)

Zo ga je te werk:

1: Maak eerst de pittige olie door de madame Jeanette in stukken gesneden (met handschoenen) toe te voegen aan een pannetje met de olie. De peper begint te sissen/bakken en wordt donkerder van kleur. Proef dan of je de olie peper genoeg vindt. Zo ja, zet het vuur uit, zo niet, bak de pepers dan helemaal bruin. Laat de olie helemaal afkoelen.

2: Zeef de olie zodat er geen peper en eventuele zaadjes meer in de olie zitten.

3: MET STAAFMIXER: Breek een ei in een gesteriliseerde glazen pot en voeg (appel)azijn/citroensap, zout en eventueel mosterd en zoetstof toe.
MET GARDE: Breek een ei in een schone en vetvrije beslagkom en voeg (appel)azijn/citroensap, zout en eventueel mosterd en zoetstof toe.

recipe ingredients home made spicy mayonaise met madame Jeanette

4: MET STAAFMIXER: Giet dan ook de olie in de pot en plaats de staafmixer helemaal op de bodem van de pot.
MET GARDE: Klop alles behalve de mosterd goed door elkaar.

5: MET STAAFMIXER: Zet de staafmixer aan en haal als je ziet dat de onderkant eruit begint te zien als mayonaise heel langzaam je staafmixer omhoog in de pot.
MET GARDE: Blijf met een hand kloppen terwijl je de olie in een langzame straal toevoegt tot de mayonaise lekker dik en romig is.

recipe home made how to make spicy mayonaise met madame Jeanette

6: MET STAAFMIXER: Als je bovenaan bent gekomen, moet alles goed gemixt en lekker dik en romig zijn. Mocht dat niet het geval zijn, roer dan nog even met een lepel goed door.

Bewaar de mayonaise met madame Jeanette in een pot in de koelkast. Daar is ‘ie ongeveer een week houdbaar.

Nyan switi!


recept spicy mayonaise met madame Jeanette
Recept afdrukken

RECEPT: spicy mayonaise met madame Jeanette

Home made spicy mayonaise met madame Jeanette maak je snel en makkelijk met ons recept. Het is een heerlijke saus voor snacks zoals (cassave) frietjes!
Gang: Sauzen en marinades
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Afkoeltijd: 30 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 400 ml
Auteur: TGSCC
Home made spicy mayonaise met madame Jeanette maak je snel en makkelijk met ons recept. Het is een heerlijke saus voor snacks zoals (cassave) frietjes!

Ingrediënten

 • 250 ml zonnebloem-/milde olijfolie zonder smaak/arachideolie
 • 1 kleine of 2 middelgrote madame Jeanette pepers
 • 1 ei - (op kamertemperatuur)
 • 1-1,5 el appelazijn/witte wijnazijn/citroensap
 • 1 tl zout
 • 0,5 tl mosterd - (optioneel)
 • 0,5 tl honing/maple syrup/andere zoetstof - (optioneel)

Instructies

 • Maak eerst de pittige olie door de madame Jeanette in stukken gesneden (met handschoenen) toe te voegen aan een pannetje met de olie. De peper begint te sissen/bakken en wordt donkerder van kleur. Proef dan of je de olie peper genoeg vindt. Zo ja, zet het vuur uit, zo niet, bak de pepers dan helemaal bruin. Laat de olie helemaal afkoelen.
 • Zeef de olie zodat er geen peper en eventuele zaadjes meer in de olie zitten.

MET STAAFMIXER

 • Breek een ei in een gesteriliseerde glazen pot en voeg (appel)azijn/citroensap, zout en eventueel mosterd en zoetstof toe. 
 • Giet dan ook de olie in de pot en plaats de staafmixer helemaal op de bodem van de pot. 
 • Zet de staafmixer aan en haal als je ziet dat de onderkant eruit begint te zien als mayonaise heel langzaam je staafmixer omhoog in de pot. 
 • Als je bovenaan bent gekomen, moet alles goed gemixt en lekker dik en romig zijn. Mocht dat niet het geval zijn, roer dan nog even met een lepel goed door.

MET GARDE

 • Breek een ei in een schone en vetvrije beslagkom en voeg (appel)azijn/citroensap, zout en eventueel mosterd en zoetstof toe.
 • Klop alles behalve de mosterd goed door elkaar.
 • Blijf met een hand kloppen terwijl je de olie in een langzame straal toevoegt tot de mayonaise lekker dik en romig is.

Extra info:

Bewaar de mayonaise met madame Jeanette in een pot in de koelkast. Daar is ‘ie ongeveer een week houdbaar.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

No Replies to "RECEPT: spicy mayonaise met madame Jeanette"

  Leave a reply


  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.