RECEPT: snelle saoto soep maken

Ik loop het risico met deze post vijanden te creëren. Maar, ik kan me niet voorstellen dat er niet meer mensen zijn die houden van de heerlijke Surinaams-Javaanse soep, maar geen zin of tijd hebben om er een halve dag voor in de keuken te staan. Daarom heb ik toch gedurfd ermee te experimenteren. Uiteraard heb ik niet als enige deze snelle saoto soep geproefd en daarom durf ik het toch aan om dit recept met je te delen!

Zoals in veel gezinnen, hadden we vroeger in huize Muller vaste dagen voor bepaalde gerechten. Over ons trauma met bruine bonen gaan we het niet meer hebben (EL-KE MAAN-DAG!), maar de zondag was de dag dat onze moeder vaak uitgebreid kookte en dingen als mihoen maakte of saoto soep. Voor saoto moest van de kip eerst een bouillon getrokken worden en dat nam toch een paar uur in beslag. Dan de kip pluizen en de mie (soe-oen) frituren, taugé schoonmaken en rijst en ei koken. De frietjes en de uitjes kocht ze kant en klaar.

javaanse saoto recept snelle saoto soep

En daarna was het een kwestie van je soepkom (geen kommetje hè, maar een grote kom!) vullen met de kip, mie, taugé, uitjes en frietjes. Als je daar de hete bouillon overheen gooide, begon de soe-oen te knetteren, omdat die al het vocht opzoog. Een beetje pepere ketjap erbij, wat selderij erover heen en smullen maar!

Terug naar het nu, waarin ik eigenlijk nooit echt zin heb om lang in de keuken te staan. Ik dacht na over de basis van saoto soep: de bouillon. Wat nou als ik kwalitatief goede kippenbouillon zou kopen (dus geen bouillonblokjes) en daaraan de smaakmakers zou toevoegen die de saoto haar smaak geven? Ik sloeg aan het experimenteren met goede biologische kippenbouillon, omdat daar geen gekke toevoegingen inzitten (wat heeft suiker te zoeken in bouillon???). Uiteraard kocht ik de frietjes/mie/ui-mix kant en klaar, om na de kookperiode zo snel mogelijk een heerlijke kom saoto op tafel te kunnen zetten.

ingredienten recept snelle saoto soep

Ik heb overigens geen extra kip meegekookt met de bouillon, omdat er al wat stukjes kip in de potten bouillon zitten. Maar je kan natuurlijk wel nog kip meekoken en die zelf pluizen. Natuurlijk wil ik ook een versie kunnen bieden aan iedereen die vegetarisch/veganistisch eet, daar ga ik zeker nog mee experimenteren. Als je het zelf al eerder wil proberen, er is zoiets als vegan bouillonpoeder met kipsmaak. Ook kan je op de foto van de snelle saoto soep zien dat ik geen rijst en ei heb toegevoegd. Ik heb dat zelf nooit lekker gevonden, dus heb dat nu niet toegevoegd. Maar uiteraard kan jij dat wel doen als je ervan houdt.

Oh ja, en dan nog even dit: letterlijk betekent saoto/soto ‘soep’, dus is saoto soep eigenlijk dubbelop. Net als rotiplaat of rotipannenkoek. Maar omdat we natuurlijk willen dat zoveel mogelijk mensen dit recept vinden, hebben we het woordje soep toch toegevoegd (rot zoekmachines 😀 :D!). So please forgive us voor deze overtreding!

Ingrediënten snelle saoto soep:

  • 2 potten kippenbouillon (1 pot = 400 ml) + 1600 ml water
  • 1 stuk (biologische) kip(dij)filet of 2 (biologische) kippenbouten (optioneel)
  • 1 stengel sereh of 0,5 tl serehpoeder
  • 1 duim laos of 1 tl laospoeder
  • 1 duim gember
  • 1 ui, doormidden gesneden
  • 3 laurierblaadjes
  • 8 pimentkorrels
  • zout naar smaak
  • handje fijngesneden selderij
  • 1 madame Jeanette peper (optioneel)
  • 1 zakje kant en klare saoto mix van frietjes, ui en mie (te koop bij supermarkten of tropische winkels, ik kocht deze bij Oriental)
  • 1 bak taugé (250 gram)
  • gekookte rijst (optioneel)
  • gekookte eieren (optioneel)
  • pepere ketjap (optioneel)

Zo ga je te werk:

1: Schenk bouillon en water in een soeppan en voeg kip, sereh, laos, gember, ui, laurierblad en pimentkorrels toe. Breng aan de kook met deksel op de pan en proef na een kwartier (als de kip gaar is) hoeveel zout je nog moet toevoegen.

2: Voeg eventueel de madame Jeanette peper toe en laat nog een kwartier koken met het deksel op de pan en kook ondertussen rijst en eieren.

3: Haal de kip uit de pan en pluis deze in kleine stukjes.

4: Was de taugé en vul soepkommen met de groente, de saoto mix en kip.

5: Giet de bouillon erover en strooi er wat selderij overheen. Serveer met rijst, ei en ketjap.

Nyan switi!


KerstKerst

KokenKoken


surinaamse saoto recept snelle saoto soep
Recept afdrukken

RECEPT: snelle saoto soep maken

Binnen een uur een overheerlijke Surinaams-Javaanse saoto soep op tafel zetten? Het kan met ons recept voor snelle saoto soep!
Gang: Soep
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 kommen
Auteur: Onesy
Binnen een uur een overheerlijke Surinaams-Javaanse saoto soep op tafel zetten? Het kan met ons recept voor snelle saoto soep!

Ingrediënten

  • 2 potten kippenbouillon - (1 pot = 400 ml + 1600 ml water)
  • 1 stuk biologische kip(dij)filet of 2 (biologische) kippenbouten - (optioneel)
  • 1 stengel sereh of 0,5 tl serehpoeder
  • 1 duim laos of 1 tl laospoeder
  • 1 duim gember
  • 1 ui - doormidden gesneden
  • 3 laurierblaadjes
  • 8 pimentkorrels
  • zout naar smaak
  • 1 handje fijngesneden selderij
  • 1 madame Jeanette peper - (optioneel)
  • 1 zakje kant en klare saoto mix van frietjes, ui en mie (te koop bij supermarkten of tropische winkels, ik kocht de mijne bij Oriental)
  • 1 bak taugé - (250 gram)
  • gekookte rijst - optioneel
  • gekookte eieren - optioneel
  • pepere ketjap - optioneel

Instructies

  • Schenk bouillon en water in een soeppan en voeg kip, sereh, laos, gember, ui, laurierblad en pimentkorrels toe. Breng aan de kook met deksel op de pan en proef na een kwartier (als de kip gaar is) hoeveel zout je nog moet toevoegen.
  • Voeg eventueel de madame Jeanette peper toe en laat nog een kwartier koken met het deksel op de pan en kook ondertussen rijst en eieren.
  • Haal de kip uit de pan en pluis deze in kleine stukjes.
  • Was de taugé en vul soepkommen met de groente, de saoto mix en kip.
  • Giet de bouillon erover en strooi er wat selderij overheen. Serveer met rijst, ei en ketjap.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: snelle saoto soep maken"

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Leave a reply






    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.