Surinaamse pastei maken duurt even. Je moet de vulling klein snijden/pluizen en daarna bereiden en ook het deeg maken. Natuurlijk zou je voor dat laatste bladerdeeg kunnen kiezen, maar als ik dat zou doen, ben ik bang dat mijn oma vanuit het hiernamaals ervoor zorgt dat mijn pastei mislukt, omdat ik heb gedurfd kant en klaar deeg te gebruiken… Omdat ik wel alles vers wil maken, maar dat toch zo snel mogelijk wil doen, ben ik op zoek gegaan naar een recept voor snel pasteideeg voor Surinaamse pastei. En ik denk dat ik het winnende recept heb gevonden! Binnen 10 minuten is je snelle pasteideeg klaar voor gebruik.
Pastei is altijd het lievelingsgerecht geweest van Tewa. Onze oma aka ‘de meester pasteimaker’ zorgde er altijd voor dat als ze pastei maakte, ze een extra pastei (hoe klein dan ook) apart hield voor Tewa. Ze gaf het zelfs wel eens cadeau aan haar voor haar verjaardag. Who needs stuff when you can get food as a birthday present?
We wisten hoe bijzonder zo’n cadeau was, want oma maakte de pastei from scratch, zoals ze geleerd had op de Huishoudschool. En natuurlijk had ze in al die jaren haar eigen maniertjes en toevoegingen aan het recept gedaan. Pastei maken betekende een halve, zo niet een hele dag werk. Dat moet dus sneller kunnen, vond ik. Yvette van Boven is een Nederlandse kok die meerdere kookboeken uitbracht. In een daarvan, Home Made, staat een recept voor snel pasteideeg. Ik kwam het tegen op een andere kooksite en het zag er zo simpel uit dat ik bijna niet kon geloven dat het echt zo makkelijk was om te maken. Er was maar een manier om daarachter te komen: zelf snel pasteideeg voor Surinaamse pastei maken!
UPDATE: bij ons recept voor vegan pastei horen ook drie recepten voor vegan pasteideeg. Een daarvan heb ik ook gemaakt met gewone melk in plaats van plantaardige melk. Ik kwam erachter dat dat NOG makkelijker te maken is dan het eerdere recept voor snel pasteideeg voor Surinaamse pastei. Daarom is het recept hieronder aangepast. Het oude recept kan je via de link hierboven nog bekijken.
Ingrediënten snel pasteideeg voor Surinaamse pastei:
- 350 gram bloem
- 3/4 tl zout
- 120 ml milde olijfolie
- 120 ml (plantaardige) melk
Zo ga je te werk:
1: Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan zowel de olijfolie als melk toe.
2: Roer met een vork tot het redelijk gemengd is en stort het dan op een bebloemd vlak.
3: Druk het bij elkaar (niet kneden) tot een mooie ronde schijf. Je kan het nu uitrollen en meteen gebruiken.
4: Bestrijk het pasteideeg met ei(geel) of (plantaardige) melk voor een mooie bruine kleur. Afhankelijk van waar je het deeg voor gebruikt (kleine of grote pastei), ligt de baktijd tussen 30 en 50 minuten. Hou als oventemperatuur 200 graden aan.
BENIEUWD NAAR ONZE ANDERE RECEPTEN VOOR PASTEI(DEEG)?
- Een gezondere en lekker brosse variant van pasteideeg maak je met ons recept voor volkoren pasteideeg.
- Geen dierlijke producten in zowel je pasteideeg als pasteivulling zet je op tafel met ons recept voor vegan pasteideeg en vulling (met 3 variaties voor het deeg!).
- Een pastei met Surinaamse groente (en volkoren pasteideeg) bak je met ons recept voor hartige taart met tayerblad en gehakt.
- Ook vis is lekker in pasteitjes zal je proeven als je ons recept maakt voor pasteitjes met bakkeljauw, kousenband en aardappel.
Nyan switi!
RECEPT: snel pasteideeg voor Surinaamse pastei
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 0,75 tl zout
- 120 ml milde olijfolie
- 120 ml (plantaardige) melk
Instructies
- Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan zowel de olijfolie als melk toe.
- Roer met een vork tot het redelijk gemengd is en stort het dan op een bebloemd vlak.
- Druk het bij elkaar (niet kneden) tot een mooie ronde schijf. Je kan het nu uitrollen en meteen gebruiken.
11 Replies to "RECEPT: snel pasteideeg voor Surinaamse pastei"
Tamara D 17 februari 2017 (17:57)
Hoi, ga je misschien binnen kort ook het recept plaatsen voor “gewone” pasteivulling, met kip doperwtjes worteltjes etc.. ben al zo lang op zoek naar een authentiek vulling recept.
TGSCC 19 februari 2017 (22:53)
Dat is wel de bedoeling! Hou ons in de gaten. 🙂
Noor 10 juni 2017 (00:52)
Klinkt inderdaad lekker makkelijk, I like. Wil morgen pasteitjes maken, kleintjes, van die halve rondjes, moet ook wel lukken toch?
Hoe heet en hoe lang in de oven? Ben niet zo heel bekend met pasteideeg.
TGSCC 10 juni 2017 (01:37)
Hoi Noor, de oven voorverwarmen op 200 graden en dan 30-40 minuten (afhankelijk van je oven) bakken. Omdat je pasteitjes maakt, denk ik eerder 30 dan 40, maar hou het in de gaten. Staat niet in het recept, maar het is ook nog lekker/mooi om de pasteitjes voor ze de oven ingaan met wat ei of eggwash (1 geklutst ei met 1 theelepel water) te bestrijken.
Succes!
Groetjes,
One’sy
an 30 september 2017 (17:51)
wat voor bloem gebruik je ,gewoon of zelfrijzend
TGSCC 2 oktober 2017 (10:37)
Hoi An,
We gebruiken gewone tarwebloem.
Groetjes,
Tewa en One’sy
Surinaamse pastei recept, maar dan de easy versi ⋆ Sparkles Inside 12 februari 2021 (10:22)
[…] Je kunt er voor kiezen om je Surinaamse pastei met zelfgemaakte deeg te maken. Ik koos echter voor het gemak en haalde kant en klare bladerdeeg uit de diepvries. Zorg er wel voor dat je bladerdeeg met roomboter gebruikt, want dat is net ietsje lekkerder dan de normale. Veel mensen gebruiken ook piccalilly in hun recept, maar dit had ik niet in huis. Ik maakte het recept met oud en nieuw tijdens de lockdown en had dus niet echt zin om naar buiten te gaan en heb dit gerecht dan ook gemaakt met de ingrediënten die ik al in huis had. Wil je geen kant en klare bladerdeeg gebruiken maar wil je het deeg zelf maken? Op de site van This Girl Can Cook, staat een simpel recept. […]
arjen 13 maart 2021 (13:37)
Beste, wellicht nog even de oventemperatuur vermelden. Ik heb hem gedaan op 200 graden, ongeveer 25 minuten. Verder nog even een kruisje zetten zodat eventuele stoom kan ontsnappen en dat hij niet ploft.
TGSCC 26 maart 2021 (22:36)
Hoi Arjen,
Wat suf, had er inderdaad geen oventemperatuur bijgezet. Inmiddels wel, dus dank je wel voor je oplettendheid!
Groetjes,
One’sy
Tjes 26 oktober 2024 (15:44)
Kun je deze deeg als je er klaar mee bent ook in de koelkast of vriezer bewaren en 1 of 2 dagen gebruiken ????
TGSCC 28 oktober 2024 (16:50)
Hoi Tjes,
Bij deeg met boter zou ik dat wel durven adviseren, maar bij dit deeg weet ik het niet zo goed. Heb het zelf nog nooit gedaan. Maar als je het probeert, laat dan nog even weten of het kan?
Groetjes,
One’sy