RECEPT: shakshuka (Arabische eieren) maken

Marokkaanse eitjes, Israëlische eitjes, oosterse eitjes, Joods-Arabische eitjes, meerdere landen en regio’s kennen hun eigen versie van shakshuka. Dat is een heerlijk ontbijt, een smakelijke lunch of zelfs avondeten dat niet alleen gezond is, maar ook goed vult. Naast eieren, bestaat de shakshuka vaak in ieder geval uit tomaat en kruiden. Nadat ik de eitjes at buiten de deur, besloot ik het recept na te maken. 

Tijdens mijn detox periode was ik op zoek naar een vullend brunchgerechtje dat ook lekker smaakte. Een vriendin raadde me aan om bij Bar James in Amsterdam-Oost te eten, omdat ze daar veel vegan, vegetarische en glutenvrije gerechten op de kaart hebben. De kaart bestond uit een aantal heerlijke glutenvrije gerechten en datgene dat er voor mij bovenuit sprong, waren de ‘Marokkaanse eitjes’, gemaakt in een tajine. Ik vond ze zo lekker dat ik thuis meteen aan de slag ging in de keuken. Hoe jij ze maakt, lees je hieronder.

Benodigdheden voor twee personen:

  • 1 Marokkaans flatbread (te koop bij de Marokkaanse of Turkse bakker)
  • 1 gele en 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel Marokkaanse kruidenmix zoals Ras el hanout of Baharat (Midden-Oosten kruiden)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • (Marokkaanse) olijfolie
  • 6 eieren
  • 2 takjes peterselie
  • 10 trostomaatjes
  • 2 ovenbestendige schaaltjes

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 175 graden.

2: Snipper de ui, zo fijn mogelijk.

3: Was en snijd de paprika in dunne reepjes.

4: Bak in een wok of diepe koekenpan de ui aan met wat olijfolie.

marokkaanse-eitjes

5: Als de ui glazig is, doe je de paprika erbij.

6: Pers het teentje knoflook uit boven de paprika en ui.

paprika-pan

7: Doe nu de tomatenblokjes en Marokkaanse kruiden erbij.

8: Breng het geheel op smaak met zout en peper.

9: Laten het nu 10 minuutjes sudderen op lager vuur.

10: Smeer de ovenschaaltjes in met de Marokkaanse olijfolie.

11: Breek per schaaltje drie eieren en probeer hierbij de dooier heel te laten.

eitjes-marokkaanse-shakshuka

12: Haal het tomaten-paprika mengsel van het vuur en verdeel het over de twee ovenschaaltjes.

13: Smeer de trostomaatjes in met olijfolie, zeezout en peper. Leg ze op wat bakpapier in de oven.

14: Doe nu ook de schaaltjes in de oven, voor 10 minuutjes op 175 graden. Mocht je je eitjes zachtgekookt willen hebben, doe dit dan 5 minuutjes.

15: Snijd ondertussen het Marokkaans brood in lange repen.

16: Als de eitjes klaar zijn, haal je ze uit de oven en serveer je het geheel met de trostomaatjes, vers gesneden peterselie en brood.

shakshuka-arabisch

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Plaats dan wel altijd een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

No Replies to "RECEPT: shakshuka (Arabische eieren) maken"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.