RECEPT: salted caramel chocolate chunk shortbread koekjes

Het koekjesschap in de supermarkt sla ik al jaren over, want de meeste koekjes zijn me te zoet. Maar hoewel ik geen koekiemonster ben, moest ik de chocolate chunk shortbread koekjes die een paar maanden geleden viraal gingen op Instagram echt wel proberen! Alison Roman is een kookboekenschrijfster die eind vorig jaar het kookboek ‘Dining In’ uitbracht waar onder andere die koekjes in te vinden zijn. Op Instagram verscheen de ene na de andere smakelijke foto van mensen die ze ook hadden geprobeerd te maken. Dat wilde ik ook! Maar ik gaf er wel een twist aan. Iets met karamel en zeezout…

De eerste keer dat ik de chocolate chunk shortbread koekjes maakte, gebruikte ik een combi van extra pure en melkchocola. Ze waren heerlijk, lekker bros, niet te zoet en een goede mix van puur en melk. Maar ik wilde experimenteren met andere smaken, dus besloot ik ze nog een keer te maken maar dan met karamel zeezout chocola. Hoewel dat ook een lekkere variant was, miste ik toch de cacao, omdat de melkchocola niet overheersend was en de karamel smolt in de koekjes. Nog een poging (het was geen straf om alles op te moeten eten trouwens :D)! Deze keer mixte ik extra pure chocola met karamel zeezout en dat bleek de perfecte combinatie te zijn. Genoeg chocola, af en toe een hap met heerlijke karamel en een beetje zeezout.

recipe chocolate chunk shortbread salted caramel

Normaalgesproken zijn Amerikaanse chocolate chip cookies een beetje zacht en chewy van binnen. Je kan ze als het ware openscheuren. Verder moet de boter voor die koekjes op kamertemperatuur zijn. Dat geldt niet voor deze chocolate chunk shortbread koekjes. Shortbread is een veel brosser koekje (zoals zandkoek). De boter meng je koud met de suikers, waardoor het deeg kruimeliger is dan bij ander koekjesdeeg. Dit levert een ‘zanderig’ eindresultaat op.

In het oorspronkelijke recept wordt de deegrol ingesmeerd met geklutst ei en daarna door Demerara rietsuiker gerold. Dit geeft de chocolate chunk shortbread koekjes een extra knapperige rand. Wat mij betreft is dit optioneel, je hebt namelijk geen heel ei nodig (dus daar moet je dan een andere toepassing voor verzinnen als je het niet wil weggooien) en je moet nog een extra soort suiker gebruiken/kopen naast de andere twee.

Het kan zijn dat de koekjes niet in een keer lukken (bijv. te kruimelig of tijdens het bakken lopen ze uit). Dat kan met van alles te maken hebben, onder andere met de hoeveelheid bloem die je gebruikt. In Amerika werken ze met cups, niet de meest betrouwbare manier om dingen te meten. Maar in het recept van Smitten Kitchen dat ik heb aangepast voor mijn eigen versie van de koekjes, worden ook grammen genoemd. Zij gaat uit van ongeveer 135 gram per cup bloem, maar Alison Roman houdt 145 gram bloem per cup aan. Lekker ingewikkeld! Ik ben er ergens tussenin gaan zitten, maar weet dus dat je de hoeveelheid misschien iets moet verlagen/verhogen als het niet meteen lukt.

recipe chocolate chunk shortbread tonys chocolonely

Ook belangrijk is dat je niet alleen witte suiker gebruikt, (licht)bruine basterdsuiker geeft niet alleen extra smaak, maar ook vochtigheid aan de koekjes. Je zou ze ook kunnen maken met kokosbloesemsuiker, maar dat verandert de smaak en kleur wel een beetje. Mocht je geen bruine suiker in huis hebben, maar wel witte suiker en melasse? Maak dan zelf bruine suiker. Snij verder de chocola niet te klein, want anders proef je die niet goed genoeg terug. Hou aan dat ze groter mogen zijn dan chocolate chips, goede brokken dus.

Hoeveel koekjes je uiteindelijk bakt hangt er vanaf hoe dik je rollen worden en hoe dik je de plakken snijdt. Ik haalde uit een rol zeker 30 koekjes. Je zou het recept dus ook kunnen halveren. Dit is nog een handige tip om de salted caramel chocolate chunk shortbread koekjes mooi rond te krijgen:

Ingrediënten (salted caramel) chocolate chunk shortbread koekjes (40-60 koekjes):

 • 250 gram koude gezouten boter, in kleine blokjes gesneden
 • 70 gram witte (kristal)suiker
 • 40 gram (licht)bruine basterdsuiker
 • 1 tl (homemade) vanille extract
 • 300 gram (patent)bloem
 • 85 gram extra pure chocola + 85 gram karamel zeezout (ik gebruikte Tony’s Chocolonely) OF 85 gram extra pure chocola + 85 gram donkere melkchocola (Tony’s Chocolonely) OF 190 gram pure chocola, in brokken gesneden
 • 1 ei, los geklutst (optioneel)
 • rietsuiker om deeg in te rollen (optioneel)
 • zeezout om over de koekjes te sprenkelen

Zo ga je te werk:

1: Mix de boter met de suiker en het vanille extract totdat het luchtig is. Ik deed dat met een keukenmachine (met de platte menghaak), maar het kan ook met een handmixer.

2: Voeg de bloem toe en meng tot de meeste bloem is opgenomen (niet te lang dus).

3: Doe hetzelfde met de chocola. Je deeg moet er kruimelig uit zien.

4: Verdeel het deeg in tweeën en verspreid het in de lengte over twee vellen plastic huishoudfolie.

5: Rol van elk vel twee lange boomstammen door het aan te drukken met je handen (zie handig filmpje hierboven voor een extra mooie rol). Rol het deeg in het plastic en laat het minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

6: Verwarm de oven voor op 180 graden en haal als die op temperatuur is het deeg uit de koelkast.

7: OPTIONEEL: bestrijk de rol met het geklutste ei en rol hem door een laag suiker/besprenkel hem met suiker.

8: Snij met een scherp kartelmes (voorzichtig vanwege de brokken chocola) plakken van het deeg en verdeel ze met genoeg ruimte ertussen over twee vellen bakpapier. Mochten er stukjes deeg afbreken, kneed ze dan gewoon weer vast aan de rest van het koekje.

9: Besprenkel elke plak met zeezout en plaats in de oven voor 12-15 minuten totdat de randen bruin zijn. Dit luistert best nauw, te kort bakken, levert niet gare koekjes op, maar te lang bakken, veel te harde. Mocht je oven het aankunnen, bak ze dan samen, zo niet, snij dan eerst de ene rol en als die uit de oven is, de andere.

10: Haal de koekjes uit de oven en laat ze op dezelfde bakplaat even afkoelen zodat ze bros worden (ze zijn eerst nog wat zacht). Plaats ze na 10-15 minuten eventueel over op een rooster om verder af te koelen als je ze niet meteen opeet.

11: Bewaar de koekjes in een luchtdichte zak/trommel. Ze blijven ongeveer 5 dagen lekker. Ga je niet al het deeg gelijk gebruiken? Vries dan een rol in. Je kan het chocolate chunk shortbread koekjes deeg ongeveer een maand in de vriezer bewaren. In de koelkast blijft het ongeveer een week goed.

Nyan switi!


recipe chocolate chunk shortbread salted butter
Recept afdrukken

RECEPT: (salted caramel) chocolate chunk shortbread koekjes

Met dit recept maak je eenvoudig salted caramel chocolate chunk shortbread koekjes die niet alleen naar chocola, maar ook naar gezouten karamel smaken!
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Amerikaans
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 12 minuten
Rusttijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 27 minuten
Porties: 40 koekjes
Auteur: Onesy
Met dit recept maak je eenvoudig salted caramel chocolate chunk shortbread koekjes die niet alleen naar chocola, maar ook naar gezouten karamel smaken!

Ingrediënten

 • 250 gram koude gezouten boter - in kleine blokjes gesneden
 • 70 gram witte (biologische) kristalsuiker
 • 40 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1 tl homemade vanille extract
 • 300 gram patentbloem
 • 85 gram extra pure chocola + 85 gram karamel zeezout OF 85 gram extra pure chocola + 85 gram donkere melkchocola OF 190 gram pure chocola, in brokken gesneden
 • 1 ei los geklutst - optioneel
 • rietsuiker om deeg in te rollen - optioneel
 • zeezout om over de koekjes te sprenkelen

Instructies

 • Mix de boter met de suiker en het vanille extract totdat het luchtig is. Ik deed dat met een keukenmachine (met de platte menghaak), maar het kan ook met een handmixer.
 • Voeg de bloem toe en meng tot de meeste bloem is opgenomen (niet te lang dus).
 • Doe hetzelfde met de chocola. Je deeg moet er kruimelig uit zien.
 • Verdeel het deeg in tweeën en verspreid het in de lengte over twee vellen plastic huishoudfolie.
 • Rol van elk vel twee lange boomstammen door het aan te drukken met je handen (zie handig filmpje hierboven voor een extra mooie rol). Rol het deeg in het plastic en laat het minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en haal als die op temperatuur is het deeg uit de koelkast.
 • OPTIONEEL: bestrijk de rol met het geklutste ei en rol hem door een laag suiker/besprenkel hem met suiker.
 • Snij met een scherp kartelmes (voorzichtig vanwege de brokken chocola) plakken van het deeg en verdeel ze met genoeg ruimte ertussen over twee vellen bakpapier. Mochten er stukjes deeg afbreken, kneed ze dan gewoon weer vast aan de rest van het koekje.
 • Besprenkel elke plak met zeezout en plaats in de oven voor 12-15 minuten totdat de randen bruin zijn. Dit luistert best nauw, te kort bakken, levert niet gare koekjes op, maar te lang bakken, veel te harde. Mocht je oven het aankunnen, bak ze dan samen, zo niet, snij dan eerst de ene rol en als die uit de oven is, de andere.
 • Haal de koekjes uit de oven en laat ze op dezelfde bakplaat even afkoelen zodat ze bros worden (ze zijn eerst nog wat zacht). Plaats ze na 10-15 minuten eventueel over op een rooster om verder af te koelen als je ze niet meteen opeet.

Extra info:

*Bewaar de koekjes in een luchtdichte zak/trommel. Ze blijven ongeveer 5 dagen lekker.
*Ga je niet al het deeg gelijk gebruiken? Vries dan een rol in. Je kan het chocolate chunk shortbread koekjes deeg ongeveer een maand in de vriezer bewaren. In de koelkast blijft het ongeveer een week goed.
*Ik gebruikte Tony’s Chocolonely chocola om deze koekjes te maken. Je kan ze maken in verschillende varianten:
-alleen pure chocola
-pure chocola en karamel zeezout
-pure chocola en donkere melk
Dit recept is geïnspireerd op dit recept van Smitten Kitchen.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

HANDIG KOOKGEREI VOOR DIT RECEPT:


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.


author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: salted caramel chocolate chunk shortbread koekjes"

  Leave a reply


  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.