Heb je de afgelopen tijd iets teveel ijsjes gegeten en wil je nu wat gezonder eten? Maak dan deze salade met teriyaki zalm en crispy sesamkorst, Surinaamse avocado en grapefruit. Niet alleen healthy, maar ook super lekker!
Spinazie en soba noedels (Japanse boekweitnoedels) vormen de basis van de salade met teriyaki zalm. Twee andere belangrijke onderdelen zijn de zalm, gemarineerd in teriyakisaus en (Surinaamse) avocado. Ik hoop dat je toevallig iemand kent die naar Suriname gaat en de avocado voor je mee terug wil nemen. Zo niet, dan kun je eens kijken bij de Surinaamse toko/tropische winkel en daar vragen of ze advocaat hebben, zoals Surinamers de vrucht noemen.
Ik dacht altijd dat alle avocado’s één pot nat waren qua smaak, tot iemand mij een keer aanraadde een Surinaamse avocado te proeven. Mijn bestie kwam toevallig naar Nederland en bracht er twee mee. Ik werd echt omver geblazen door de Surinaamse avocado; romig, stevig van structuur en zacht van smaak. Avocado awesomeness all over!!!
In dit gerecht gebruik ik het liefst de Surinaamse avocado, maar mocht je die niet kunnen vinden, koop dan een biologische avocado. Die smaak komt redelijk in de buurt van de Surinaamse variant. Koop verder zo vers mogelijke zalmmoten, het liefst zo vers dat je er sashimi van kan maken. Dit is omdat – don’t flip now – je de zalm niet helemaal gaat door bakken. Als hij al een paar dagen oud is, is dit te tricky. Salade met teriyaki zalm die nog een beetje rosé is van binnen, combineert echt super met de smeuïge avocado.
Ingrediënten salade met teriyaki zalm (2 personen):
- 2 verse zalmfilets
- 250 ml teriyakisaus (zelf maken? Klik dan hier)
- 1 pak Japanse soba (boekweit)noedels
- 2 theelepels sesamolie
- 1 limoen
- zout en peper naar smaak
- 2 handjes sugar snaps
- 4 wortels
- 2 flinke handen spinazie
- 1 grapefruit
- 1 eetrijpe (Surinaamse) avocado
- 1 bosui
- 1 handje sesamzaad
Zo ga je te werk:
1: Maak de teriyakisaus of gebruik de kant en klare versie.
2: Marineer de zalmmoten in de teriyakisaus, ten minste een half uur.
3: Kook de soba noedels gaar in ongeveer vijf minuten.
4: Giet ze af, doe er koud water over heen en laat ze uitlekken in een vergiet.
5: Breng de soba noedels op smaak door er twee theelepels sesamolie, het sap van één limoen en wat zout en peper overheen te sprenkelen. Meng alles goed door elkaar.
6: Stoom de sugarsnaps. Ik doe dat zelf in een stoommandje, slechts drie minuutjes zodat ze nog knapperig blijven. Mocht je geen stoommandje hebben, kook ze dan kort in een laagje water.
7: Snijd de wortels in lange repen, was de spinazie en scheur die in kleine stukken.
8: Schil en pel de grapefruit en haal het vruchtvlees eruit.
9: Snijd tot slot de avocado in stukjes en daarna het bosuitje fijn.
10: Haal de zalm uit de marinade.
11: Doe een handje sesamzaad in een diep bord en druk de bovenkant van de zalmmoot stevig in de sesamzaadjes, zodat je een soort sesamkorst krijgt. Herhaal dit met de andere moot.
12: Verhit nu een koekenpan met wat olijfolie en bak de zalmmoten aan alle kanten kort. De zalm mag van binnen nog rosé zijn.
13: Maak het bord/de kom op: eerst de spinazie, daarna de avocado, sugar snaps, grapefruit en wortel. Daarbovenop doe je de soba noedels en de zalm.
14: Top alles af met de bosuitjes.
Nyan switi!
RECEPT: salade met teriyaki zalm en Surinaamse avocado
Ingrediënten
- 2 verse zalmfilets
- 250 ml teriyakisaus
- 1 pak Japanse soba (boekweit) noedels
- 2 theelepels sesamolie
- 1 limoen
- zout en peper naar smaak
- 2 handjes sugar snaps
- 4 wortels
- 2 flinke handen spinazie
- 1 grapefruit
- 1 eetrijpe (Surinaamse) avocado
- 1 bosuitje
- 1 handje sesamzaad
Instructies
- Maak de teriyakisaus of gebruik de kant en klare versie.
- Marineer de zalmmoten in de teriyakisaus, ten minste een half uur.
- Kook de soba noedels gaar in ongeveer vijf minuten. Giet ze af, doe er koud water over heen en laat ze uitlekken in een vergiet.
- Breng de soba noedels op smaak door er twee theelepels sesamolie, het sap van één limoen en wat zout en peper overheen te sprenkelen. Meng alles goed door elkaar.
- Stoom de sugarsnaps. Ik doe dat zelf in een stoommandje, slechts drie minuutjes zodat ze nog knapperig blijven. Mocht je geen stoommandje hebben, kook ze dan kort in een laagje water.
- Snijd de wortels in lange repen, was de spinazie en scheur die in kleine stukken.
- Schil en pel de grapefruit en haal het vruchtvlees eruit.
- Snijd tot slot de avocado in stukjes en daarna het bosuitje fijn.
- Haal de zalm uit de marinade. Doe een handje sesamzaad in een diep bord en druk de bovenkant van de zalmmoot stevig in de sesamzaadjes, zodat je een soort sesamkorst krijgt. Doe dit ook met de andere moot.
- Verhit nu een koekenpan met wat olijfolie en bak de zalmmoten aan alle kanten kort. De zalm mag van binnen nog rosé zijn.
- Maak het bord/de kom op: eerst de spinazie, daarna de avocado, sugar snaps, grapefruit en wortel. Daarbovenop doe je de soba noedels en de zalm.
- Top alles af met de bosuitjes.
No Replies to "RECEPT: salade met teriyaki zalm en Surinaamse avocado"