In de zomer smaken sommige gerechten net wat lekkerder! Maaltijdsalades bijvoorbeeld vullen prima op dagen dat je minder trek hebt. Maar hoe zorg je ervoor dat je toch genoeg vitaminen binnenkrijgt? Door de salade te vullen met groenten in plaats van alleen met sla. Dat is precies wat ik deed toen ik deze salade met kip maakte. Uiteraard gaf ik er een Surinaamse/tropische draai aan!
Meestal marineer ik kip met de marinade die mijn moeder voor ons maakt. Maar om de kip in deze salade te marineren, gebruikte ik een marinade die ik voor het eerst in Suriname proefde toen ik daar op vakantie was. Ik was op zoek naar iets voor de vele kippenbouten die ik op de barbecue wilde gooien. Volgens mijn neef was de marinade van Sishado de heerlijkste ooit. Nadat ik vier (!) kilo kip had gemarineerd, gooide ik de bouten op de barbecue waarna het water mij alleen al van de heerlijke geur in de mond liep. Ik was het helemaal met mijn neef eens!
Eenmaal terug in Nederland, bleek de marinade ook hier te koop te zijn. Bij de meeste tropische winkels in Nederland kan je verschillende varianten vinden. Mocht je liever geen marinade met toevoegingen/geraffineerde suiker willen gebruiken, dan kan je de salade met kip ook maken met homemade hoisinsaus. Dat recept vind je hier. En voor een vegetarische variant die net zo lekker is, voeg je tofu en/of tempeh toe in plaats van kip.
Ingrediënten salade met kip en pindasaus-sesamdressing (2 personen):
VOOR DE KIP:
- 2 stuks kipdijfilet (voor een vega variant: vervang de kip door een blok tofu of tempeh)
- 5 el Sishado marinade, (homemade) hoisinsaus of andere marinade naar keus
- 1 rode ui, in ringen gesneden
- 5 wortels, in lange stukken gesneden
- 1 teentje knoflook
- 1 paksoi in stukken gesneden
VOOR DE DRESSING:
- 2 el pindasausmengsel van Bharos (uiteraard kun je elke andere pindasaus kopen, maar deze vind ik the best!)
- 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
- 2 el pindakaas
- gekookt water
VOOR DE GROENTEN/SALADE:
- 1 pak gewassen spinazie (200 gram)
- 100 gram taugé
- 1 el sesamolie
- 1 halve limoen
- 2 takjes koriander, fijngesneden
Zo ga je te werk:
1: Snijd de kipfilet in kleine blokjes en meng de marinade er doorheen.
2: Fruit in een pan/wok in een beetje olie de rode ui en voeg daarna de gemarineerde kipfilet en wortel toe.
3: Pers het teentje knoflook en voeg ook dat toe. Roer goed om en voeg als laatste de paksoi toe. Laat dit nog twee minuten op hoog vuur in de wok bakken en laat daarna alles een beetje afkoelen.
4: Was de spinazie (eventueel nog een keer) en verdeel de blaadjes over een groot saladebord/grote schaal of twee saladeborden.
5: Besprenkel de spinazie met het sap van de limoen en giet er wat sesamolie overheen.
6: Was de taugé en verdeel die over de spinazie.
7: Kook wat water en doe 1 eetlepel pindasausmengsel, 1 eetlepel pindakaas en een beetje heet water in een bakje. Roer dit goed door en doe de eetlepel sesam erbij. Giet alvast 1 eetlepel van de dressing over de spinazie en taugé.
8: Schep de kip en gewokte groenten op de spinazie en besprenkel met de rest van de pindasaus-sesamdressing.
9: Voeg tot slot nog wat blaadjes koriander toe aan je salade met kip. Mocht je koriander niet zo lekker vinden, dan kun je ook de blaadjes van twee takjes verse munt gebruiken.
Nyan switi!
RECEPT: salade met kip en pindasaus-sesamdressing
Ingrediënten
VOOR DE KIP:
- 2 stuks kipdijfilet/een blok tofu of tempeh
- 5 el Sishado marinade / homemade hoisinsaus / andere marinade naar keus
- 1 rode ui - in ringen gesneden
- 5 wortels - in lange stukken gesneden
- 1 teentje knoflook
- 1 paksoi in stukken gesneden
VOOR DE DRESSING:
- 2 el pindasausmengsel van Bharos - uiteraard kun je elke andere pindasaus kopen, maar deze vind ik the best!
- 1 tl geroosterde sesamzaadjes
- 2 el pindakaas
- gekookt water
VOOR DE GROENTEN/SALADE:
- 1 pak gewassen spinazie - 200 gram
- 100 gram taugé
- 1 el sesamolie
- 0,5 limoen
- 2 takjes koriander - fijngesneden
Instructies
- Snijd de kipfilet/tofu/tempeh in kleine blokjes en meng de marinade er doorheen. Laat minstens 30 minuten marineren in de koelkast.
- Fruit in een pan/wok in een beetje olie de rode ui en voeg daarna de gemarineerde kipfilet en wortel toe.
- Pers het teentje knoflook en voeg ook dat toe. Roer goed om en voeg als laatste de paksoi toe. Laat dit nog twee minuten op hoog vuur in de wok bakken en laat daarna alles een beetje afkoelen.
- Was de spinazie (eventueel nog een keer) en verdeel de blaadjes over een groot saladebord/grote schaal of twee saladeborden.
- Besprenkel de spinazie met het sap van de limoen en giet er wat sesamolie overheen.
- Was of blancheer de taugé en verdeel die over de spinazie.
- Kook wat water en doe 1 eetlepel pindasausmengsel, 1 eetlepel pindakaas en een beetje heet water in een bakje. Roer dit goed door en doe de eetlepel sesam erbij. Giet alvast 1 eetlepel van de dressing over de spinazie en taugé.
- Schep de kip en gewokte groenten op de spinazie en besprenkel met de rest van de pindasaus-sesamdressing.
- Voeg tot slot nog wat blaadjes koriander toe aan je salade met kip. Mocht je koriander niet zo lekker vinden, dan kun je ook de blaadjes van twee takjes verse munt gebruiken.
No Replies to "RECEPT: salade met kip en pindasaus-sesamdressing"