RECEPT: zelf rotiplaten maken

Het recept voor de roti toespijs kun je al een tijd vinden op This Girl Can Cook. Dat recept zorgde voor veel mails en reacties waarin lezers zich afvroegen hoe ze de rotiplaten zelf kunnen maken. Om daar een antwoord op te kunnen geven, ging ik in de leer bij een roti-professional, Rosi Pultoo. Dankzij haar beheers ik nu de kunst van het rotiplaten maken en kan ik die ook weer aan jou doorgeven. Dank Rosi!

Allereerst: rotiplaten maken is een bewerkelijk proces. Het kneden met de hand duurt minimaal 20 minuten en is best zwaar, vooral voor a-sportievelingen als ik. De dag nadat ik de platen voor het eerst zelf had gemaakt, had ik gewoon spierpijn. Mocht je een keukenmachine of mixer met kneedhaken hebben, dan zijn dat misschien betere opties, vooral als je niet echt sterke armspieren hebt.

Het geheim van een heerlijk zachte roti? Sterke armen die goed kunnen kneden!

Rosi leerde me hoe ik de rotiplaten met aardappelvulling kon maken, ook wel ‘aloe vulling’ genoemd. Je kunt de rotiplaten namelijk ook maken met spliterwtenvulling, maar aloe is Rosi’s favoriet dus heb ik dat zo overgenomen.

Dit recept is goed voor vier platen, maar mocht je er meer willen maken, acht bijvoorbeeld, dan verdubbel je gewoon alle ingrediënten.

Ingrediënten voor de plaat:

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel baking soda
  • 100 ml water (om mee te beginnen, uiteindelijk gebruik je ongeveer 300 ml)
  • 4 theelepels olijfolie
  • Snuf zout
  • Bloem om je handen en werkblad mee te bestuiven

Ingrediënten voor de aardappelvulling:

  • 1 grote kruimige gekookte aardappel
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel zout en piment/peper naar smaak
  • Beetje olie of boter

Zo ga je te werk:
1: Doe het zelfrijzend bakmeel in de kom en meng dit met de baking soda en olijfolie.

2: Maak een kuiltje en voeg de helft van het water toe.

3: Begin met kneden, laat je spieren goed werken.

4: Voeg de rest van het water beetje bij beetje toe. Voeg water toe als het deeg te droog is. Je zult uiteindelijk nog zeker 100 ml extra water toevoegen. Je mag ook wat extra olijfolie toevoegen als het deeg niet zacht genoeg is.

rotideeg kneden rotiplaten maken

5: Blijf kneden (minimaal 20 minuten), hoe beter het gekneed is, hoe zachter de roti wordt. Het deeg moet echt soepel en elastisch zijn.

6: Als het deeg lekker zacht is, leg je het weer terug in de kom en maak je kleine deukjes waar je de olijfolie in doet.

kuiltjes maken in deeg rotiplaten maken

7: Leg een schone ietwat natgemaakte theedoek over de kom heen en laat het deeg minimaal 30 minuten rijzen.

8: Nu is het tijd om de vulling voor de rotiplaat te maken. Kook de aardappel gaar.

9: Stamp of prak de aardappel fijn en doe er een klontje boter of olie in.

10: Pers of stamp de knoflook en meng dit met de geprakte aardappel.

11: Voeg de komijn en het zout toe en meng goed.

12: Proef hoe het smaakt, de komijn moet overheersen, dus mocht dat niet zo zijn, voeg wat extra toe. Naar wens: extra zout of een beetje zwarte peper/piment. Als het geheel te droog is, voeg dan wat olijfolie of boter toe. Het mengsel moet smeuïg zijn en zeker niet droog. De vulling maakt de rotiplaat extra lekker dus zorg ervoor dat dit veel smaak heeft.

13: Nu ga je weer verder met het deeg. Nadat het deeg minimaal 30 minuten heeft kunnen rijzen, verdeel je het deel in vier gelijke delen waar je bolletjes van maakt.

deeg bolletjes rotiplaten maken

14: Doe een beetje bloem op je handen en de plek waar je werkt.

15: Pak een van de bolletjes, druk het plat en maak er een kuiltje in.

deegbolletje platmaken rotiplaten maken

16: Dit kuiltje vul je met 1 eetlepel van de vulling.

rotideeg vullen aardappel rotiplaten maken

17: Maak het kuiltje dicht en rol dit bolletje over je plank.

rotideeg vullen aardappel dichtmaken rotiplaten maken

rotideeg vullen rotiplaten maken

18: Nu ga je met een deegroller dit bolletje uitrollen tot een ronde roti. Eerst rol je met korte fikse kracht en daarna rek je voorzichtig de plaat uit tot hij rond is.

rotiplaten plat maken rotiplaten maken

19: Verhit ondertussen een gietijzeren koekenpan, tawa (roti pan) of aluminium pan op hoog vuur en smeer deze in met olie.

roti op tawa bakken rotiplaten maken

20: Leg je roti in de pan en smeer de bovenkant gelijk in met olie.

roti tawa met olie bestrijken rotiplaten maken rotiplaten maken

21: Zodra dit is gedaan keer je de roti en smeer je de andere kant in. De roti hoeft echt maar heel kort in de pan en moet zacht blijven, dus mag geen zwarte plekjes hebben.

22: Leg de rotiplaten op een bord en dek af met een vochtige theedoek. Dit zal ervoor zorgen dat de roti zachter wordt.

23: Serveer met toespijs en smullen maar!

Liever bewegend beeld bij het begrijpen van het recept voor rotiplaten maken? Bekijk dan onderstaand filmpje dat ik samen met Rosi maakte waarin je precies zit hoe je de vulling in de plaat vouwt en de roti daarna uitrolt.


HANDIG KOOKGEREI VOOR DIT RECEPT:


Recept afdrukken

RECEPT: zelf rotiplaten maken

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 roti's
Auteur: Tewa

Ingrediënten

VOOR DE ROTI

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel baking soda
  • 100 ml water - , om mee te beginnen, uiteindelijk gebruik je ongeveer 300 ml
  • 4 theelepels olijfolie

VOOR DE VULLING:

  • 1 grote kruimige aardappel
  • 0,5 teentje knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel zout en snufje piment/peper
  • beetje olie of boter

Instructies

  • Doe het zelfrijzend bakmeel in de kom en meng dit met de baking soda en olijfolie.
  • Maak een kuiltje en voeg de helft van het water toe.Begin met kneden, laat je spieren goed werken.
  • Voeg de rest van het water beetje bij beetje toe. Voeg water toe als het deeg te droog is. Je zult uiteindelijk nog zeker 100 ml extra water toevoegen. Je mag ook wat extra olijfolie toevoegen als het deeg niet zacht genoeg is.
  • Blijf kneden (minimaal 20 minuten), hoe beter het gekneed is, hoe zachter de roti wordt. Het deeg moet echt soepel en elastisch zijn.
  • Als het deeg zacht is, leg je het weer terug in de kom en maak je kleine deukjes waar je de olijfolie in doet.
  • Leg een schone ietwat natgemaakte theedoek over de kom heen en laat het deeg minimaal 30 minuten rusten. Ga verder met de vulling voor de rotiplaat.
  • Kook de aardappel gaar. Stamp of prak deze fijn en doe er een klontje boter of olie bij.
  • Pers of stamp de knoflook en meng dit met de geprakte aardappel. Voeg ook komijn en zout toe en meng goed.
  • Proef hoe het smaakt, de komijn moet overheersen, dus mocht dat niet zo zijn, voeg wat extra toe. Naar wens: extra zout of een beetje zwarte peper.
  • Als het geheel te droog is, voeg wat olijfolie of boter toe. Het mengsel moet smeuïg zijn en zeker niet droog. De vulling maakt de rotiplaat extra lekker dus zorg ervoor dat dit veel smaak heeft.
  • Nu ga je weer verder met het deeg: nadat het deeg minimaal 30 minuten heeft gerust, verdeel je het deel in vier gelijke delen waar je bolletjes van maakt.
  • Doe een beetje bloem op je handen en de plek waar je werkt.
  • Pak een van de bolletjes, druk het plat en maak er een kuiltje in. Vul dit met 1 eetlepel van de vulling.
  • Maak het kuiltje dicht en rol het bolletje over je plank.
  • Nu ga je met een deegroller dit bolletje uitrollen tot een ronde roti. Eerst rol je met korte fikse kracht en daarna rek je voorzichtig de plaat uit tot hij rond is.
  • Verhit ondertussen een gietijzeren pan of tawa (roti pan, zie verkoopinfo onderaan dit bericht) op hoog vuur en smeer deze in met olie.
  • Leg je roti in de pan en smeer de bovenkant gelijk in met olie. Zodra dit is gedaan keer je de roti en smeer je de andere kant in. De roti hoeft echt maar heel kort in de pan en moet zacht blijven, dus mag geen zwarte plekjes hebben.
  • Leg de rotiplaten op een bord en dek af met een vochtige theedoek. Dit zal ervoor zorgen dat de roti zachter wordt.

Extra info:

*Serveer de roti met toespijs zoals kerriekip, aardappelen en kousenband.
*Een tawa (gietijzeren rotipan) koop je onder andere bij bol.com.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

8 Replies to "RECEPT: zelf rotiplaten maken"

  • Kliekjes roti met gemarineerde tempeh - Dutch Yogi Tribe 30 maart 2018 (10:28)

    […] Roti Je hebt verschillende soorten roti pannenkoeken, Surinaamse en Indiaase bijvoorbeeld. De bereidingswijze verschilt en staat op de verpakking vermeld. Het maakt niet zoveel uit welke je er bij serveert, voorkeur is erg persoonlijk. Ik gebruikte dit keer Roti Paratha omdat die hier overal te verkrijgen in de vriezer van de supermarkt. Maar bij een lokale toko kun je ook vaak andere soorten vinden. De Roti Paratha hoeft alleen kort verhit te worden in een koekenpan dus dat is zo klaar, andere soorten (Surinaamse) roti kun je vaak verwarmen in oven of magnetron. Zelf kies ik er voor om kant en klare roti te kopen omdat ik dit makkelijk vind en heel erg lekker. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf roti te maken, ik vond hier voor een lekker recept op This Girl Can Cook. […]

  • comment-avatar
    Suraj 6 juni 2018 (06:43)

    Iets als een rotiplaat bestaat NIET… Roti = de plaat. Graag jezelf correct informeren voor dit incorrect te verspreiden!

    • comment-avatar
      TGSCC 6 juni 2018 (12:26)

      Hoi Suraj, dat weten we hoor. Maar zoals jij waarschijnlijk ook weet, begrijpt niet iedereen wat bedoeld wordt met roti. Vandaar de verduidelijking.

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

    • comment-avatar
      Crazytracy 22 januari 2019 (15:48)

      @Suraj. Roti=de plaat. Conclusie = dus een Rotiplaat. Dus niet de toespijs die mensen vaak onder dezelfde naam scharen. Ik vind dat de meiden het niet helderder hadden kunnen definiëren.

      Bedankt hoor meiden voor jullie lekkere recepten en trek je maar niets aan van al die muggenzifters. Doe veel inspiratie op met jullie blog. Keep up the good work!

      @Suraj en andere criticasters…
      Stel dat het niet goed geschreven staat? Vergaat de wereld dan? Wat als er pannenkoek achter had gestaan…
      Ga a.u.b. een hobby zoeken…

      • comment-avatar
        TGSCC 23 januari 2019 (11:48)

        Hoi Tracy,

        Fijn dat we je kunnen inspireren met onze recepten!

        Groetjes,

        One’sy en Tewa

  • comment-avatar
    Mar 31 oktober 2018 (10:52)

    Hai, is deze roti na het bereiden ook te bewaren of kan je het invriezen?
    Kan ik de roti ook ‘s ochtends maken/voorbereiden en dan ‘s avonds bakken?

  • comment-avatar
    Phill 7 juli 2019 (15:11)

    Vanuit het buitenland, waar ze surinaams en hindoestaanse gerechten niet kennen, bedankt, maar als ik die bewerkingen zo zie vraag ik me af hoe een rotishop ooit winst kan maken met ook nog al die andere recepten er bij

    • comment-avatar
      TGSCC 8 juli 2019 (10:32)

      Hoi Phill,

      Dat weten wij niet, aangezien we zelf geen rotishop hebben. Je zou het eens kunnen vragen als je bij eentje naar binnen loopt? 🙂

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.