Zelfgemaakte rotiplaten zijn toch het allerlekkerst. Maar wat is een roti zonder de roti toespijs? We deelden het recept voor de roti’s zelf eerder al met je en vandaag vertel ik je hoe je de roti toespijs maakt. Die toespijs bestaat uit kerriekip (of ander vlees), kousenband (of kool, boulanger of pompoen), kerrie-ei en aardappels. Ook laat ik je weten wat volgens mij de enige masala is waarmee je dit typisch Surinaamse gerecht ECHT lekker maakt!
Sinds ik heb ontdekt hoe simpel het is om zelf roti toespijs te maken, koop ik het nauwelijks meer in de winkel. Ik vind ook dat er veel te veel Maggiblok, zout en andere smaakversterkers zitten in de toespijs die ik weleens heb gekocht. Ik heb zelfs een keer meegemaakt dat ze er in een rotizaak zoveel smaakversterker in hadden gedaan, dat ik er helemaal uitgeput van raakte.
In onderstaande roti toespijs recepten raad ik je aan om zuinig te zijn met bouillonblokjes, of beter nog: ons zelfgemaakte bouillonpoeder te gebruiken. Omdat je in alle recepten ook zout gebruikt, kan je het bouillonblok ook weglaten. Je kunt het beste eerst de kip maken en daarna pas de groenten en aardappels. De kip moet namelijk lekker lang sudderen zodat alle smaken er goed in trekken. Alle ingrediënten hieronder zijn berekend op twee personen.
Nog even over de beste masala voor jouw roti toespijs: naar mijn mening is ARVA masala de allerbeste masala die er is. Hij is niet te aards en geeft een heel verfijnde smaak aan de toespijs.
Het is onder andere in Suriname verkrijgbaar en bij sommige toko’s in Nederland. Je moet er helaas specifiek naar vragen en laat je niet afschepen met Chan masala! Ik vind zelf ARVA van de hoogste kwaliteit en vraag dus altijd aan mensen die naar Suriname gaan om een zakje voor me mee te nemen.
Ingrediënten roti toespijs voor de kerriekip:
- 1 snufje zout en peper/piment
- 3 kipkarbonades of kippendijen (als je niet van bot houdt), in stukken gehakt
- 2 teentjes verse knoflook
- ½ witte ui
- ½ tomaat
- 2 takjes selderij (soepgroenten)
- 1 eetlepel ARVA masala kruiden
- 50 ml water (om mee te beginnen)
- 1 eetlepel zelfgemaakt bouillonpoeder of 1 biologisch bouillonblokje
- Optioneel: 1 madame Jeanette peper
Zo ga je te werk:
1: Kruid de kip met zout en peper.
2: Snijd de knoflooktenen en selderij fijn. Zet de selderij apart voor later.
3: Snipper de ui en tomaat.
4: Doe wat olie in de pan en bak de ui en tomaat tot de ui glazig is.
5: Als de ui glazig is, bak je de knoflook mee en voeg je de masala toe.
6: Bak de kip mee en mix alles goed zodat de masala alle kip geel kleurt.
7: Doe het vuur nu lager, voeg er een snufje zout en 50 ml water aan toe.
8: Doe nu de selderij erbij.
9: Voeg een eetlepel bouillonpoeder toe/verkruimel een bouillonblokje en meng dit goed.
10: Voeg een madame Jeanette toe als je van pittig houdt.
11: Doe een deksel op je pannetje en laat de kip ongeveer een uur sudderen op laag vuur, terwijl je steeds een scheutje water toevoegt.
12: De kip moet sudderen in jus, dus blijf water toevoegen. Check elke 5 minuten of de kip nog meer water en/of smaak nodig heeft, voeg masala, zout en/of peper toe naar smaak.
Ingrediënten roti toespijs voor de kerrie-eieren:
- 4 eieren
- 2 liter zonnebloemolie
Zo ga je te werk:
1: Kook de eieren hard.
2: Pel ze en laat ze goed drogen op keukenpapier.
3: Verhit in een diepe pan de zonnebloemolie.
4: Frituur de eieren tot ze een krokant korstje hebben. Pas wel op, het kan behoorlijk spatten!
5: Laat de eieren uitlekken op keukenpapier.
6: Doe ze nu bij de kip toespijs en dompel ze onder in de jus zodat de eieren goed kunnen marineren in de kerrie. Ik laat ze ongeveer 10 minuten in de kerriejus marineren.
Ingrediënten roti toespijs voor de groenten en aardappels:
- 1 bos kousenband
- 5 grote kruimige aardappels
- 2 teentjes knoflook
- ½ witte ui
- ½ tomaat
- 1 eetlepel ARVA masala kruiden
- 1 snufje zout
- 50 ml water
- olijfolie
- 1 eetlepel zelfgemaakt bouillonpoeder of 1 biologisch bouillonblokje
Zo ga je te werk:
1: Schil en snijd de aardappels in vieren en kook ze 10 minuten op hoog vuur.
2: Was ondertussen de kousenband en snijd de slierten fijn in stukjes van 1 cm.
3: Snijd de knoflook fijn of pers de teentjes.
4: Snijd de ui en tomaat in kleine stukjes en bak ze in twee eetlepels olie op hoog vuur in een braadpan.
5: Voeg daarna de knoflook en masala toe en laat alles twee minuten op medium vuur bakken terwijl je alles goed omroert.
6: Voeg de aardappels toe en mix alles goed.
7: Als de aardappels zacht zijn, doe je de groenten erbij. Die meng je er doorheen en kook je gaar. Kousenband is een harde groente dus het is niet erg dat deze knapperig blijft.
8: Voeg nu het water toe en zet het vuur zacht.
9: Doe er naar smaak zout en/of bouillonpoeder of een bouillonblokje bij.
10: Laat het geheel ongeveer 15 minuten sudderen en proef op het op smaak is en of de aardappels heerlijk zacht zijn. Zo ja, dan is je roti toespijs klaar!
Hopelijk smaakt jouw zelfgemaakte rotiplaat en deze roti toespijs net zo heerlijk als die van mij!
Nyan switi!
RECEPT: roti toespijs (kerriekip, groente, ei en aardappel)
Ingrediënten
Ingrediënten roti toespijs voor de kerriekip:
- 1 snufje zout en peper/piment
- 3 kipkarbonades of kippendijen - (als je niet van bot houdt, in stukken gehakt)
- 2 teentjes verse knoflook
- 0,5 witte ui
- 0,5 tomaat
- 2 takjes selderij - soepgroenten
- 1 eetlepel ARVA masala kruiden
- 50 ml water - om mee te beginnen
- 1 eetlepel zelfgemaakt bouillonpoeder of 1 biologisch bouillonblokje
- 1 madame Jeanette peper - optioneel
Ingrediënten roti toespijs voor de kerrie-eieren:
- 4 eieren
- 2 liter zonnebloemolie
Ingrediënten roti toespijs voor de groenten en aardappels:
- 1 bos kousenband
- 5 grote kruimige aardappels
- 2 teentjes knoflook
- 0,5 witte ui
- 0,5 tomaat
- 1 eetlepel ARVA masala kruiden
- 1 snufje zout
- 50 ml water
- olijfolie
- 1 eetlepel zelfgemaakt bouillonpoeder of 1 biologisch bouillonblokje
Instructies
ZO GA JE TE WERK VOOR DE KIP:
- Kruid de kip met zout en peper.
- Snijd de knoflooktenen en selderij fijn. Zet de selderij apart voor later.
- Snipper de ui en tomaat.
- Doe wat olie in de pan en bak de ui en tomaat tot de ui glazig is.
- Als de ui glazig is, bak je de knoflook mee en voeg je de masala toe.
- Bak de kip mee en mix alles goed zodat de masala alle kip geel kleurt.
- Doe het vuur nu lager, voeg er een snufje zout en 50 ml water aan toe.
- Doe nu de selderij erbij.
- Voeg een eetlepel bouillonpoeder toe/verkruimel een bouillonblokje en meng dit goed.
- Voeg een madame Jeanette toe als je van pittig houdt.
- Doe een deksel op je pannetje en laat de kip ongeveer een uur sudderen op laag vuur, terwijl je steeds een scheutje water toevoegt.
- De kip moet sudderen in jus, dus blijf water toevoegen. Check elke 5 minuten of de kip nog meer water en/of smaak nodig heeft, voeg masala, zout en/of peper toe naar smaak.
ZO GA JE TE WERK VOOR DE EIEREN:
- Kook de eieren hard.
- Pel ze en laat ze goed drogen op keukenpapier.
- Verhit in een diepe pan de zonnebloemolie.
- Frituur de eieren tot ze een krokant korstje hebben. Pas wel op, het kan behoorlijk spatten!
- Laat de eieren uitlekken op keukenpapier.
- Doe ze nu bij de kip toespijs en dompel ze onder in de jus zodat de eieren goed kunnen marineren in de kerrie. Ik laat ze ongeveer 10 minuten in de kerriejus marineren.
ZO GA JE TE WERK VOOR DE GROENTEN EN AARDAPPELEN:
- Schil en snijd de aardappels in vieren en kook ze 10 minuten op hoog vuur.
- Was ondertussen de kousenband en snijd de slierten fijn in stukjes van 1 cm.
- Snijd de knoflook fijn of pers de teentjes.
- Snijd de ui en tomaat in kleine stukjes en bak ze in twee eetlepels olie op hoog vuur in een braadpan.
- Voeg daarna de knoflook en masala toe en laat alles twee minuten op medium vuur bakken terwijl je alles goed omroert.
- Voeg de aardappels toe en mix alles goed.
- Als de aardappels zacht zijn, doe je de groenten erbij. Die meng je er doorheen en kook je gaar. Kousenband is een harde groente dus het is niet erg dat deze knapperig blijft.
- Voeg nu het water toe en zet het vuur zacht.
- Doe er naar smaak zout en/of bouillonpoeder of een bouillonblokje bij.
- Laat het geheel ongeveer 15 minuten sudderen en proef op het op smaak is en of de aardappels heerlijk zacht zijn. Zo ja, dan is je roti toespijs klaar!
4 Replies to "RECEPT: roti toespijs (kerriekip, groente, ei en aardappel)"
Rufusje 2 oktober 2019 (09:34)
Hallo, girl, heb je enig idee bij welke Toko ik Arva Masala kan kopen. Had het vorig jaar op de Hindoestaans Festival in Den Haag gekocht. Dit jaar stonden ze er niet. Kan het vis internet bestellen, maar dan betaal je 6,95 verzendkosten. Ik zoek in de omgeving Den Haag/Rotterdam Heel erg bedankt
TGSCC 7 oktober 2019 (11:07)
Hoi Rufus,
Wij laten het meestal meenemen door iemand uit Suriname, omdat het hier inderdaad niet overal verkrijgbaar is. Maar sommige toko’s hebben het wel, toko tropic 2000 op de Ten Kate markt in Amsterdam bijvoorbeeld verkoopt het. Kwestie van goed zoeken en echt specifiek vragen naar Arva (soms proberen ze je namelijk andere masala aan te smeren). Succes ermee!
Groetjes,
Tewa
May 13 oktober 2019 (16:35)
Lekkerrrrr, dank voor dit recept!
Kan ik het ook zonder tomaten maken?
PS. Arva Masala is ook te koop in de Shopperhal @ A’damse Poort (zit op de hoek als je de ingang bij gall&gall neemt.) Een zakje van 200gr kost EUR 4,95.
TGSCC 14 oktober 2019 (11:06)
Hoi May,
Ja hoor, dat kan. Tomaat geeft natuurlijk wel wat smaak (en vocht) aan het geheel, maar de echte smaakmaker is natuurlijk de masala. 😀 En bedankt voor de tip over waar Arva te koop is!
Groetjes,
Tewa en One’sy