RECEPT: Rosa Parks’ peanut butter pancakes

Veel mensen kennen Rosa Parks als zwarte burgerrechtenactiviste die weigerde op te staan voor een witte medepassagier. Maar natuurlijk was deze bijzondere vrouw meer dan dat. Ze was bijvoorbeeld een moederfiguur voor haar vele neefjes en nichtjes en kon ook erg lekker koken. Een van haar bewaarde recepten is dat voor pannenkoeken met pindakaas. Niet erbovenop, maar ín het beslag. Omdat het vandaag (24 oktober) Rosa’s sterfdag is, delen we het recept voor haar ‘featherlite’ peanut butter pancakes.

peanut butter pancakes rosa parks

In 2016 maakte de Library of Congress (de grootste bibliotheek ter wereld, gevestigd in Washington, Amerika) ongeveer 10.000 documenten en foto’s van Rosa Parks online beschikbaar voor iedereen. In de Rosa Parks collection vind je o.a. brieven die ze schreef aan haar moeder,  foto’s van haar als jongedame, flyers over lezingen die ze gaf en ook een notitie die de aandacht trok van een van mijn favoriete podcastmakers. Dan Pashman van The Sporkful stuitte in de collectie op een recept van Rosa voor ‘featherlite pancakes’ en maakte er een podcast over voor zijn progamma.

Het recept voor deze peanut butter pancakes, genoteerd door Rosa, staat op de achterkant van een bankenvelop waarin vroeger geld werd gestort. Rosa leefde bijna haar hele leven met weinig geld en daarom was ze zuinig. Ze recyclede aluminiumfolie, plastic zakken en papier en gebruikte dat dus ook om recepten op te noteren. Het recept lijkt een standaard recept voor American pancakes, alleen schreef mevrouw Parks met rode pen een bijzonder ingrediënt op: ‘1/3 cup peanut butter’. Dan Pashman ging op zoek naar het verhaal achter het recept en sprak met Rosa Parks’ nichtjes. Ook maakte hij samen met een kookboekenschrijfster Rosa’s peanut butter pancakes.

Waarom er überhaupt pindakaas in de pannenkoeken zitten, heeft alles te maken met de regio waar Rosa Parks vandaan kwam. In het zuiden van Amerika waren pinda’s op gegeven moment het belangrijkste landbouwproduct van zwarte boeren. Dat was een idee van de Afro-Amerikaanse uitvinder George Washington Carver. Die bedacht dat pinda’s een goed gewas waren dat zwarte mensen zouden kunnen verbouwen om zichzelf te onderhouden naast katoen. Carver stelde meerdere documenten op met meer dan 300 toepassingen voor pinda’s. 105 daarvan waren recepten met pinda’s.

Het recept van Rosa kwam niet voor in die lijst, maar is volgens haar nichtje een eigen creatie, omdat haar tante enorm van pindakaas hield. Op het papiertje staat niet wat voor soort pindakaas Rosa gebruikte, maar ik heb voor 100 % pure pindakaas gekozen (zoals in ons madame Jeanette pindakaas recept). Dat betekent dat pinda’s het enige ingrediënt zijn. Geen suiker of extra olie. Heb je pindakaas waar wel andere dingen inzitten, dan moet je misschien de hoeveelheid suiker in onderstaand recept verminderen.

rosa parks peanut butter pancakes recipe

Ingrediënten Rosa Parks’ peanut butter pancakes (10 pannenkoeken):

 • 1 cup (141 gram) tarwebloem
 • 2 el bakpoeder
 • 1/2 tl zout
 • 2 el suiker (30 gram)
 • 1 groot ei (op kamertemperatuur)
 • 1 1/4 cups (300 ml) (volle) melk of karnemelk
 • 1/3 cup (90 gram) pindakaas (vloeibaar)
 • 1 el (15 gram) gesmolten kokosolie of boter

Zo ga je te werk:

1: Meng bloem, bakpoeder, zout en suiker (voor extra luchtig resultaat kan je alles zeven).

2: Kluts ei, melk, pindakaas en kokosolie door elkaar.

3: Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng, maar niet tot het beslag helemaal glad is. Je wil hier en daar nog een klontje zien dat niet helemaal goed gemengd is.

4: Bak de pannenkoeken in een goed verhitte koekenpan en bewaar de al gemaakte pannenkoeken in een warme oven of op een bord dat je afdekt met folie.

5: Serveer met banaan en (evt.) stroop.

Luister terwijl je de peanut butter pancakes bakt, naar de podcast van de Sporkful, waarin je nog meer bijzondere verhalen hoort over Rosa Parks:

Nyan switi!

recipe rosa parks peanut butter pancakes


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdient This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.RECEPT: Rosa Parks’ peanut butter pancakes

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Aantal porties: 10 pannenkoeken

Ingrediënten Rosa Parks’ peanut butter pancakes

 • 1 cup (141 gram) tarwebloem
 • 2 el bakpoeder
 • 1/2 tl zout
 • 2 el suiker (30 gram)
 • 1 groot ei (op kamertemperatuur)
 • 1 1/4 cups (300 ml) (volle) melk of karnemelk
 • 1/3 cup (90 gram) pindakaas (vloeibaar)
 • 1 el (15 gram) gesmolten kokosolie of boter

Zo ga je te werk

 1. Meng bloem, bakpoeder, zout en suiker (voor extra luchtig resultaat kan je alles zeven).
 2. Kluts ei, melk, pindakaas en kokosolie door elkaar.
 3. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng, maar niet tot het beslag helemaal glad is. Je wil hier en daar nog een klontje zien dat niet helemaal goed gemengd is.
 4. Bak de pannenkoeken in een goed verhitte koekenpan en bewaar de al gemaakte pannenkoeken in een warme oven of op een bord dat je afdekt met folie.

Extra info

Serveer met banaan en (evt.) stroop.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: Rosa Parks' peanut butter pancakes"

  Leave a reply

  Your email address will not be published.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.