RECEPT: pittige tomatensaus met madame Jeanette

Langzaam maar zeker begin ik steeds meer waardering te krijgen voor pepers en dan in het bijzonder de Surinaamse peper madame Jeanette. Hoewel echt heel erg peper/pittig geeft madame Jeanette zo’n heerlijke smaak af dat ‘ie een gerecht echt lekkerder maakt. We hebben al best wat recepten waarin we hem gebruiken, maar daar kan nog meer bij! Daarom verwerkten we madame Jeanette in een pittige tomatensaus die je kan gebruiken voor pasta, pizza en lasagna.

De groenten in deze pittige tomatensaus heb ik geroosterd in plaats van gekookt. Door ze te roosteren in de oven, wordt de smaak voller en intenser. Ik was ook benieuwd of het mee roosteren van de madame Jeanette peper iets zou doen met de smaak (in plaats van hem later rauw mee te pureren). Het antwoord kan ik je nog niet geven, want ik heb de peper nog niet apart geroosterd, maar ik kan je wel vertellen dat in deze saus de smaakmaker toch echt de madame Jeanette is!

Ik twijfelde een beetje of ik de in stukjes gesneden peper sowieso moest toevoegen aan de rest van de groenten, want eigenlijk wil je niet dat een madame Jeanette ‘bost’, omdat je gerecht dan bijna niet te eten is vanwege de pittigheid. Toch waagde ik de gok, maar uit voorzorg voegde ik niet de hele peper toe, maar slechts de helft. En het eindresultaat was heerlijk! Een zoete tomatensaus met het aroma van madame Jeanette als nasmaak. Vergis je niet, de pittigheid proef je ook, maar hij is niet zo overheersend dat je je bord niet kan leegeten. šŸ™‚ Mocht je tegen wat meer pit kunnen, dan kan je een hele (kleine) peper toevoegen.

Ik denk dat ik nog een keer ga experimenteren met een gekookte tomatensaus met een hele madame Jeanette die meekookt (zoals wel vaker gebeurt in Surinaamse gerechten), maar uiteindelijk niet mee gepureerd wordt. En dan nog even praktisch: de groenten e.d. hieronder pasten niet in Ć©Ć©n ovenschaal, dus ik heb er twee gebruikt. Als jij dat ook moet doen, wissel dan halverwege de baktijd de schalen om. En gewoon voor de leuk: dit is een heerlijke site voor peper lovers.

Benieuwd naar onze andere recepten met madame Jeanette? Dit zijn er een paar:

Ingrediƫnten pittige tomatensaus met madame Jeanette:

  • 1,5 kilo tomaten (bijvoorbeeld trostomaten, Roma tomaten of Tasty Tom trostomaten) in achten
  • 2-3 (punt)paprikaā€™s, in stukken
  • 1 winterpeen of 2-3 gewone wortels, in stukken
  • 4 tenen knoflook, gehalveerd
  • 1 rode ui in stukken
  • een paar takjes verse tijm (gerist, dus zonder de tak) of 1Ā theelepel gedroogde tijm
  • een paar takjes verse rozemarijnĀ (gerist, dus zonder de tak) of 1Ā theelepel gedroogde rozemarijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 0,5-1 madame Jeanette peper, in stukken
  • peper en zout naar smaak

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 220 graden terwijl je alles in stukken snijdt.

2: Doe alle groenten en de peper samen met de ui, knoflook, kruiden, olijfolie, peper en zout in een ovenschaal.

3: Hussel alles goed om zodat alles bedekt is met olijfolie en de kruiden goed verdeeld zijn.

4: Plaats de schaal in de voorverwarmde oven voor een uur en schep ieder kwartier om.

5: Haal de schaal uit de oven en laat ongeveer 10 minuten afkoelen.

6: Pureer de groenten met een staafmixer of maal ze in een blender.

7: De zelfgemaakte tomatensaus is nu klaar voor gebruik als pastasaus of als basis voor pizza.


recept pittige tomatensaus madame Jeanette
Recept afdrukken

RECEPT: pittige tomatensaus met madame Jeanette

Deze pittige tomatensaus krijgt zijn smaak doordat de groenten geroosterde worden in de oven en natuurlijk door de aromatische madame Jeanette peper!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 900 gram
Auteur: Onesy
Deze pittige tomatensaus krijgt zijn smaak doordat de groenten geroosterde worden in de oven en natuurlijk door de aromatische madame Jeanette peper!

Ingrediƫnten

  • 1,5 kilo tomaten - (bijvoorbeeld trostomaten, Roma tomaten of Tasty Tom trostomaten in achten)
  • 2-3 puntpaprikaā€™s - (in stukken)
  • 1 winterpeen of 2-3 gewone wortels - (in stukken)
  • 4 tenen knoflook - (gehalveerd)
  • 1 rode ui - (in stukken)
  • een paar takjes verse tijm, gerist, dus zonder de tak of 1Ā theelepel gedroogde tijm
  • een paar takjes verse rozemarijn, gerist, dus zonder de tak of 1Ā theelepel gedroogde rozemarijnĀ 
  • 2 el olijfolie
  • 0,5-1 madame Jeanette peper - (in stukken)
  • peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden terwijl je alles in stukken snijdt.
  • Doe alle groenten en de peper samen met de ui, knoflook, kruiden, olijfolie, peper en zout in een ovenschaal.
  • Hussel alles goed om zodat alles bedekt is met olijfolie en de kruiden goed verdeeld zijn.
  • Plaats de schaal in de voorverwarmde oven voor een uur en schep ieder kwartier om.
  • Haal de schaal uit de oven en laat ongeveer 10 minuten afkoelen.
  • Pureer de groenten met een staafmixer of maal ze in een blender.
  • De zelfgemaakte pittige tomatensaus is nu klaar voor gebruik als pastasaus of als basis voor pizza.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet Oneā€™sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: pittige tomatensaus met madame Jeanette"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.