Langzaam maar zeker begin ik steeds meer waardering te krijgen voor pepers en dan in het bijzonder de Surinaamse peper madame Jeanette. Hoewel echt heel erg peper/pittig geeft madame Jeanette zo’n heerlijke smaak af dat ‘ie een gerecht echt lekkerder maakt. We hebben al best wat recepten waarin we hem gebruiken, maar daar kan nog meer bij! Daarom verwerkten we madame Jeanette in een pittige tomatensaus die je kan gebruiken voor pasta, pizza en lasagna.
De groenten in deze pittige tomatensaus heb ik geroosterd in plaats van gekookt. Door ze te roosteren in de oven, wordt de smaak voller en intenser. Ik was ook benieuwd of het mee roosteren van de madame Jeanette peper iets zou doen met de smaak (in plaats van hem later rauw mee te pureren). Het antwoord kan ik je nog niet geven, want ik heb de peper nog niet apart geroosterd, maar ik kan je wel vertellen dat in deze saus de smaakmaker toch echt de madame Jeanette is!
Ik twijfelde een beetje of ik de in stukjes gesneden peper sowieso moest toevoegen aan de rest van de groenten, want eigenlijk wil je niet dat een madame Jeanette ‘bost’, omdat je gerecht dan bijna niet te eten is vanwege de pittigheid. Toch waagde ik de gok, maar uit voorzorg voegde ik niet de hele peper toe, maar slechts de helft. En het eindresultaat was heerlijk! Een zoete tomatensaus met het aroma van madame Jeanette als nasmaak. Vergis je niet, de pittigheid proef je ook, maar hij is niet zo overheersend dat je je bord niet kan leegeten. 🙂 Mocht je tegen wat meer pit kunnen, dan kan je een hele (kleine) peper toevoegen.
Ik denk dat ik nog een keer ga experimenteren met een gekookte tomatensaus met een hele madame Jeanette die meekookt (zoals wel vaker gebeurt in Surinaamse gerechten), maar uiteindelijk niet mee gepureerd wordt. En dan nog even praktisch: de groenten e.d. hieronder pasten niet in één ovenschaal, dus ik heb er twee gebruikt. Als jij dat ook moet doen, wissel dan halverwege de baktijd de schalen om. En gewoon voor de leuk: dit is een heerlijke site voor peper lovers.
Benieuwd naar onze andere recepten met madame Jeanette? Dit zijn er een paar:
- pittige pindakaas
- vegan worstjes met madame Jeanette
- spicy brownies
- madame Jeanette mayonaise
- spicy gele erwten burgers
Ingrediënten pittige tomatensaus met madame Jeanette:
- 1,5 kilo tomaten (bijvoorbeeld trostomaten, Roma tomaten of Tasty Tom trostomaten) in achten
- 2-3 (punt)paprika’s, in stukken
- 1 winterpeen of 2-3 gewone wortels, in stukken
- 4 tenen knoflook, gehalveerd
- 1 rode ui in stukken
- een paar takjes verse tijm (gerist, dus zonder de tak) of 1 theelepel gedroogde tijm
- een paar takjes verse rozemarijn (gerist, dus zonder de tak) of 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 0,5-1 madame Jeanette peper, in stukken
- peper en zout naar smaak
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 220 graden terwijl je alles in stukken snijdt.
2: Doe alle groenten en de peper samen met de ui, knoflook, kruiden, olijfolie, peper en zout in een ovenschaal.
3: Hussel alles goed om zodat alles bedekt is met olijfolie en de kruiden goed verdeeld zijn.
4: Plaats de schaal in de voorverwarmde oven voor een uur en schep ieder kwartier om.
5: Haal de schaal uit de oven en laat ongeveer 10 minuten afkoelen.
6: Pureer de groenten met een staafmixer of maal ze in een blender.
7: De zelfgemaakte tomatensaus is nu klaar voor gebruik als pastasaus of als basis voor pizza.
RECEPT: pittige tomatensaus met madame Jeanette
Ingrediënten
- 1,5 kilo tomaten - (bijvoorbeeld trostomaten, Roma tomaten of Tasty Tom trostomaten in achten)
- 2-3 puntpaprika’s - (in stukken)
- 1 winterpeen of 2-3 gewone wortels - (in stukken)
- 4 tenen knoflook - (gehalveerd)
- 1 rode ui - (in stukken)
- een paar takjes verse tijm, gerist, dus zonder de tak of 1 theelepel gedroogde tijm
- een paar takjes verse rozemarijn, gerist, dus zonder de tak of 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 2 el olijfolie
- 0,5-1 madame Jeanette peper - (in stukken)
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden terwijl je alles in stukken snijdt.
- Doe alle groenten en de peper samen met de ui, knoflook, kruiden, olijfolie, peper en zout in een ovenschaal.
- Hussel alles goed om zodat alles bedekt is met olijfolie en de kruiden goed verdeeld zijn.
- Plaats de schaal in de voorverwarmde oven voor een uur en schep ieder kwartier om.
- Haal de schaal uit de oven en laat ongeveer 10 minuten afkoelen.
- Pureer de groenten met een staafmixer of maal ze in een blender.
- De zelfgemaakte pittige tomatensaus is nu klaar voor gebruik als pastasaus of als basis voor pizza.
No Replies to "RECEPT: pittige tomatensaus met madame Jeanette"