Een ‘pasteitje met bakkeljauw, kousenband, aardappel en een milde tomatensaus’. Zo stond het op de menukaart van THT, een restaurant in Amsterdam waar ze shared dining hapjes serveren. Bij pastei denk ik in eerste instantie aan Surinaamse pastei met wortel, doperwtjes, (evt.) kip, augurk enz. Ik had bakkeljauw nog nooit in een pasteitje gegeten. Maar het klonk zo aantrekkelijk dat ik het bestelde en het was zo lekker dat ik besloot zelf pasteitjes met bakkeljauw, kousenband en aardappel te maken!
Ik had geen idee wat het recept was van zowel het pasteideeg als de pasteivulling. Wel hebben we inmiddels zoveel recepten voor pasteideeg op This Girl Can Cook staan dat er genoeg te kiezen is. Voor deze pasteitjes met bakkeljauw, kousenband en aardappel gebruikte ik het snelle pasteideeg, maar als je een ander deeg lekkerder/gezonder vindt, kan je dat gerust aanhouden.
De echte uitdaging was natuurlijk de vulling van deze pasteitjes. Wat voor aardappels gebruik je, kook/blancheer je de kousenband wel of niet, welke smaakmakers passen er goed bij en natuurlijk in welke verhouding voeg je alle ingrediënten toe? Het experimenteren kon beginnen! En was snel afgelopen, want eigenlijk was ik bij de eerste poging al tevreden. Het is een goed basisrecept geworden als je pasteitjes met bakkeljauw, kousenband en aardappel wil maken, wat je makkelijk zelf kan aanpassen als je bijvoorbeeld meer kousenband of bakkeljauw dan aardappel wil, of wat extra peper of andere specerijen wil toevoegen.
Om de pasteitjes nog gezonder te maken, dacht ik in eerste instantie dat ze misschien ook wel gemaakt kunnen worden met zoete aardappel in plaats van gewone aardappel. En hoewel dat ook vast wel kan, moet je er wel rekening mee houden dat de vulling dan wat meer ‘moes’achtig is en minder bite heeft. Je zou een deel van de aardappel kunnen vervangen door zoete aardappel om dat een beetje te voorkomen.
Hoe dan ook, deze pasteitjes met bakkeljauw zijn heerlijk als hapje op een feestje, maar ook prima geschikt om mee te lunchen. Je kan ze maken in halve maantjes, maar ook in muffinvorm zoals we deden in ons recept voor vegan Surinaamse pastei.
Ingrediënten pasteitjes met bakkeljauw, aardappel en kousenband (ongeveer 10 pasteitjes):
VOOR DE VULLING:
- 200 gram bakkeljauw(filet)
- 400 gram aardappel
- 150 gram kousenband
- 2 tenen knoflook
- 1 kleine ui
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1/2 -1 madame Jeanette peper
- 1/2 tl pimentpoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- zout en peper naar smaak
VOOR HET PASTEIDEEG:
- 350 gram tarwebloem
- 3/4 tl zout
- 120 ml milde olijfolie, dus GEEN extra virgin
- 120 ml (plantaardige) melk
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
2: Maak eerst de vulling door de bakkeljauw uit te koken. Kook deze een paar keer in heet water dat je na 10 minuten ververst tot het voor jou het gewenste zoutgehalte heeft. Bij mij was dat na 15-20 minuten, ook omdat ik al veel zout van de bakkeljauwfilets had afgeveegd voor het koken.
3: Pluis de bakkeljauw na het koken in kleine stukjes en verwijder dan ook eventuele graten die je tegenkomt.
4: Snij, terwijl de bakkeljauw kookt, de aardappelen in blokjes van 1-2 cm en kook ze in een andere pan tot ze bijna gaar zijn (10 minuten).
5: Was de kousenband en snij de slierten in stukjes van 1-2 cm. Doe de kousenband in een kom waar je heet water overheen giet en blancheer ze kort (zodat ze beetgaar zijn).
6: Fruit in een (koeken)pan ui en knoflook in een beetje olie en voeg dan komijnpoeder toe, net als de aardappelblokjes, kousenband en bakkeljauw.
7: Voeg ook de madame Jeanette, het pimentpoeder, de tomatenpuree en zout en peper naar smaak toe en laat 5-10 minuten pruttelen met een bodempje water. De aardappelen mogen wel een beetje kruimig worden, maar niet helemaal papperig.
8: Maak, terwijl de vulling pruttelt, het pasteideeg.
9: Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan zowel de olijfolie als melk toe.
10: Roer met een vork tot het redelijk gemengd is en stort het dan op een bebloemd vlak.
11: Druk het bij elkaar (niet kneden) tot een mooie ronde schijf. Je kan het nu uitrollen en meteen gebruiken. Het makkelijkst gaat dat door het tussen twee vellen bakpapier te doen.
12: Druk met een schaaltje/kommetje rondjes uit het deeg en rol elk rondje eventueel nog iets dunner uit. Een andere manier om het deeg te verdelen, is door het te delen in 10 gelijke stukken en die stuk voor stuk uit te rollen tot rondjes. Met de eerste manier krijg je strakkere lijnen.
13: Schep wat van het bakkeljauwmengsel (dat enigszins afgekoeld is) op de ene helft van het rondje deeg, maar laat de buitenste rand vrij. Bestrijk die rand met een vinger met wat water.
14: Vouw de andere helft er overheen en druk de randen dicht met een vork. Bekijk hier andere manieren om het deeg te vormen en sluiten.
15: Leg de pasteitjes op een vel bakpapier/op een bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei(geel) voor een mooie goudbruine kleur.
16: Bak ze gaar in ongeveer 15-25 minuten goudbruin (de precieze tijd is afhankelijk van hoe groot de pasteitjes zijn/hoe dik je deeg is). Check na 15 minuten wat voor kleur ze hebben.
17: De pasteitjes met bakkeljauw, kousenband en aardappel zijn lekker met zoete chilisaus of een andere hot sauce en kunnen zowel warm als koud gegeten worden.
Krijg je niet alle pasteitjes in een keer op of wil je ze vast maken voor een andere keer? Je kan ze zowel gebakken als ongebakken invriezen. Verleng, wanneer je ze gaat bakken, de baktijd met ongeveer 10 minuten.
BENIEUWD NAAR ONZE ANDERE RECEPTEN VOOR PASTEIDEEG?
- Een gezondere variant van pasteideeg maak je met ons recept voor volkoren pasteideeg.
- Geen dierlijke producten in zowel je pasteideeg als pasteivulling zet je op tafel met ons recept voor vegan pasteideeg en vulling (met 3 variaties voor het deeg!).
- Een pastei met Surinaamse groente (en volkoren pasteideeg) bak je met ons recept voor pastei met tayerblad en gehakt.
Nyan switi!
RECEPT: pasteitjes met bakkeljauw, kousenband en aardappel
Ingrediënten
VOOR DE VULLING:
- 200 gram bakkeljauw filet
- 400 gram vastkokende aardappels
- 150 gram kousenband
- 2 tenen knoflook
- 1 kleine ui
- 1 el tomatenpuree
- 0,5-1 madame Jeanette peper
- 0,5 tl pimentpoeder
- 0,5 tl komijnpoeder
- zout en peper naar smaak
VOOR HET PASTEIDEEG:
- 350 gram tarwebloem
- ¾ tl zout
- 120 ml milde olijfolie - (dus GEEN extra virgin)
- 120 ml (plantaardige) melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak eerst de vulling door de bakkeljauw uit te koken. Kook deze een paar keer in heet water dat je na 10 minuten ververst tot het voor jou het gewenste zoutgehalte heeft. Bij mij was dat na 15-20 minuten, ook omdat ik al veel zout van de bakkeljauwfilets had afgeveegd voor het koken.
- Pluis de bakkeljauw na het koken in kleine stukjes en verwijder dan ook eventuele graten die je tegenkomt.
- Snij, terwijl de bakkeljauw kookt, de aardappelen in blokjes van 1-2 cm en kook ze in een andere pan tot ze bijna gaar zijn (10 minuten).
- Was de kousenband en snij de slierten in stukjes van 1-2 cm. Doe de kousenband in een kom waar je heet water overheen giet en blancheer ze kort (zodat ze beetgaar zijn).
- Fruit in een (koeken)pan ui en knoflook in een beetje olie en voeg dan komijnpoeder toe, net als de aardappelblokjes, kousenband en bakkeljauw.
- Voeg ook de madame Jeanette, het pimentpoeder, de tomatenpuree en zout en peper naar smaak toe en laat 5-10 minuten pruttelen met een bodempje water. De aardappelen mogen wel een beetje kruimig worden, maar niet helemaal papperig.
- Maak, terwijl de vulling pruttelt, het pasteideeg.
- Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan zowel de olijfolie als melk toe.
- Roer met een vork tot het redelijk gemengd is en stort het dan op een bebloemd vlak.
- Druk het bij elkaar (niet kneden) tot een mooie ronde schijf. Je kan het nu uitrollen en meteen gebruiken. Het makkelijkst gaat dat door het tussen twee vellen bakpapier te doen.
- Druk met een schaaltje/kommetje rondjes uit het deeg en rol elk rondje eventueel nog iets dunner uit. Een andere manier om het deeg te verdelen, is door het te delen in 10 gelijke stukken en die stuk voor stuk uit te rollen tot rondjes. Met de eerste manier krijg je strakkere lijnen.
- Schep wat van het bakkeljauwmengsel (dat enigszins afgekoeld is) op de ene helft van het rondje deeg, maar laat de buitenste rand vrij. Bestrijk die rand met een vinger met wat water.
- Vouw de andere helft er overheen en druk de randen dicht met een vork.
- Leg de pasteitjes op een vel bakpapier/op een bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei(geel) voor een mooie goudbruine kleur.
- Bak ze gaar in ongeveer 15-25 minuten goudbruin (de precieze tijd is afhankelijk van hoe groot de pasteitjes zijn/hoe dik je deeg is). Check na 15 minuten wat voor kleur ze hebben.
- De pasteitjes met bakkeljauw, kousenband en aardappel zijn lekker met zoete chilisaus of een andere hot sauce en kunnen zowel warm als koud gegeten worden.
No Replies to "RECEPT: pasteitjes met bakkeljauw, kousenband en aardappel"