RECEPT: pastei met tayerblad en gehakt

GA NAAR HET RECEPT

Pastei met tayerblad en gehakt maakte ik een paar jaar geleden voor het eerst in Suriname. Toen ik daar een tijdje woonde, besloot ik om eens geen spinazie te kopen in de supermarkt, maar te gaan voor tayerblad. Deze groenten proeven ongeveer hetzelfde, maar als ik moet kiezen, vind ik tayerblad net iets lekkerder, omdat het zachter van smaak is. De pastei met tayerblad en gehakt is een variatie op de spinazietaart die ik in Nederland wel eens at bij de moeder van een vriendin.

In eerste instantie maakte ik die met bladerdeeg, tot ik besloot dat ik ook het deeg zelf wilde maken. Bladerdeeg uit de supermarkt bestaat helaas niet alleen uit bloem, boter, water en zout. Maar mocht je geen zin hebben om je deeg zelf te maken, of minder tijd hebben, dan is (volkoren) bladerdeeg zeker een optie om deze pastei met tayerblad te maken. En mocht je een keer geen tayerblad kunnen vinden, dan is dagublad of spinazie ook een prima vervanger.

recept-hartige-taart-met-tayerblad-ingredienten

De ervaring heeft me ook geleerd dat een mix van witte bloem en volkoren meel het beste deeg oplevert om de hartige taart met tayerblad te maken die toch een beetje gezond is. Maar wil je het deeg toch met alleen volkoren meel maken, voeg dan meer water toe aan het deeg (volkoren meel absorbeert meer vocht, waardoor je deeg droger wordt en makkelijk scheurt). Ook kan je spelen met de smaak van je gehaktkruiden. In dit recept heb ik het een oosters tintje gegeven, maar voel je meer voor Italiaans of een andere keuken, experimenteer er lekker op los! Wat ik ook vaak doe, is de taart maken zonder gehakt, dus alleen met spinazie en feta. Zo maak je er net zo makkelijk een vegetarisch hoofdgerecht van. Of je kan het gehakt vervangen door vegetarisch gehakt.

UPDATE AUGUSTUS 2018: ik ben zo enthousiast over ons snelle pasteideeg dat ik deze pastei met tayerblad en gehakt ook daarmee heb gemaakt. Met dat deeg is de pastei een stuk sneller klaar, maar wel met witte bloem gemaakt in plaats van met (een deel) volkoren meel. In het recept hieronder vind je alleen de bereidingswijze van de half volkoren variant. Wil je het snelle deeg gebruiken, klik dan hier

Ingrediënten pastei met tayerblad en gehakt:
VOOR HET DEEG (genoeg voor de boven en onderkant van twee kleine pasteien, of een grote pastei):

  • 350 gram spelt-/tarwebloem
  • 150 gram spelt-/tarwemeel
  • 1 theelepel zout
  • 250 gram koude roomboter in blokjes
  • 2 eieren
  • 3-4 eetlepels ijskoud water (TIP: plaats wat ijsblokjes in een glas water om het extra koud te maken)

VOOR DE VULLING – TAYERBLADLAAG:

  • 1 kilo tayerblad
  • scheutje (olijf)olie
  • 1 teen knoflook, geperst/fijngesneden
  • witte peper naar smaak

VOOR DE VULLING – GEHAKTLAAG:

  • 500 gram (runder)gehakt/vegetarisch gehakt
  • scheutje (olijf)olie
  • 2 tenen knoflook, geperst/fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 tomaat, gesneden
  • 1-1 1/2 tl gemberpoeder
  • 2 tl pimentpoeder
  • 1 tl zelfgemaakt bouillonpoeder
  • 2 tl 5 spices poeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 2 el ketjap manis
  • 1 1/2-2 el ketjap asin
  • peper naar smaak
  • evt. zout naar smaak
  • 1 blok (biologische) feta/1 zakje geraspte (biologische) oude kaas

Zo ga je te werk:

1: Snij de boter in blokjes en plaats voor minstens tien minuten in de vriezer. Snij de boter in blokjes en plaats voor minstens tien minuten in de vriezer. OF: plaats de boter voor minstens tien minuten in de vriezer en rasp het blok met de grove kant van de rasp tot snippers.

2: Meng bloem, meel en zout in een kom door elkaar. Voeg de blokjes boter toe en verwerk ze in de droge ingrediënten met een pastry cutter, twee messen of in een foodprocessor tot ze de grootte hebben van erwtjes. Als je een foodprocessor gebruikt, kies dan de PULSE stand en druk die niet te vaak in om te voorkomen dat je stukjes boter te klein worden. Met je handen de boter verkruimelen is niet handig, want dan smelt de boter sneller.

boter in blokjes volkoren Surinaams pasteideeg pastei met tayerblad

3: Voeg ei en water toe en meng met een spatel tot je ziet dat het deeg klonten begint te vormen. Als er nog teveel droge delen zijn, voeg dan steeds 1 eetlepel water per keer toe tot het deeg wat meer samenhangend is.

klonten volkoren Surinaams pasteideeg pastei met tayerblad

4: Stort het deeg op een licht bebloemd oppervlak en ‘schuif’ het voorzichtig bij elkaar in een bal. Probeer zo min mogelijk te drukken en kneden, maar meer de luchtgaten te dichten door het deeg bij elkaar te brengen.

deeg storten volkoren Surinaams pasteideeg

5: Vorm twee ronde schijven van het deeg en wikkel die in plastic folie. Maak het ene deel iets groter dan het andere. Plaats minstens een half uur in de koelkast.

uitgerold volkoren Surinaams pasteideeg

6: Verwarm intussen de oven voor op 200 graden en ga verder met de vulling door de tayerblad te wassen.

7: Snij de stengels in kleine stukjes en de bladen in reepjes.

8: Fruit de (gesneden of geperste) knoflook in wat olie in een wok en voeg daarna de tayerblad toe. Breng op smaak met wat peper en haal van het vuur af als het gaar is. Als er nog vocht in de tayerblad zit, kan je dat eruit laten lekken/eruit knijpen. Laat de tayerblad afkoelen.

recept-hartige-taart-met-tayerblad-tayerblad-in-pan

9: Fruit opnieuw ui, knoflook en tomaat in wat olie en voeg het gehakt toe. Bak het rul en voeg kruiden, ketjap en peper (en zout) toe. Proef of je tevreden bent met de smaak en breng anders extra op smaak. Voeg niet teveel zout toe, want de feta/kaas is ook al zout! Laat het gehakt een beetje afkoelen en ga weer verder met het deeg.

10: Rol met een deegroller beide stukken deeg op een bebloemd vlak in de vorm die je nodig hebt (rechthoek, cirkel, ovaal). TIP: strooi wat bloem op je plastic folie en plaats dat op je deeg. Zo rol je het deeg makkelijker en met minder kans op kleven uit. Als je merkt dat je deeg te zacht wordt, kan je het weer even in de koelkast leggen om wat steviger te worden.

11: Rol het deeg voorzichtig om de deegroller en leg het in ovenschaal. Zorg dat het deeg zo groot is dat de randen over de ovenschaal heen vallen/in ieder geval zo hoog is dat er nog deeg boven de twee lagen vulling uitkomt.

12: Prik gaatjes in het deeg (zowel de bodem als de zijkanten).

recept-hartige-taart-met-tayerblad-onderkant-gaatjes

13: Vul de bodem met een laag gehakt.

recept-hartige-taart-met-tayerblad-gehaktlaag

14: Voeg daarna tayerblad laag toe en verspreid daarover de feta/kaas.

recept-hartige-taart-met-tayerblad-tayerbladlaag

15: Plaats de bovenlaag op de pastei en leg de randen van de onderlaag daarop. Druk de randen goed aan met een vork. Prik ook in de bovenlaag wat gaatjes, of maak wat inkepingen. Als je nog stukjes deeg over hebt, kun je er leuke vormpjes van maken die je op de bovenlaag legt. Of als je deeg en vulling over hebt, kan je er pasteitjes van maken.

recept Surinaamse pastei met tayerblad en gehakt

16: Bestrijk eventueel met wat losgeklopt ei met water of melk voor een extra bruine kleur. Ik heb dat niet gedaan omdat het deeg al bruin is van zichzelf, maar het kan net zo goed wel.

17: Plaats de pastei voor 35-50 minuten (afhankelijk van de grootte) in de oven tot het deeg mooi bruin gebakken is.

18: Haal de taart uit de oven en snij in stukken nadat ‘ie een beetje is afgekoeld. Serveer met zoete chili saus.

recept-hartige-taart-met-tayerblad-op-bord


BENIEUWD NAAR ONZE ANDERE RECEPTEN VOOR PASTEI(DEEG)?

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdient This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.


RECEPT: pastei met tayerblad en gehakt

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 35-50 minuten (+ 30 minuten wachttijd)
Aantal porties: middelgrote pastei

Ingrediënten pastei met tayerblad

  • VOOR HET DEEG (genoeg voor de boven en onderkant van twee kleine pasteien, of een grote pastei):
  • 350 gram spelt-/tarwebloem
  • 150 gram spelt-/tarwemeel
  • 1 theelepel zout
  • 250 gram koude roomboter in blokjes
  • 2 eieren
  • 3-4 eetlepels ijskoud water (TIP: plaats wat ijsblokjes in een glas water om het extra koud te maken)
  • VOOR DE VULLING – TAYERBLADLAAG
  • 1 kilo tayerblad
  • scheutje (olijf)olie
  • 1 teen knoflook, geperst/fijngesneden
  • witte peper naar smaak
  • VOOR DE VULLING – GEHAKTLAAG:
  • 500 gram (runder)gehakt/vegetarisch gehakt
  • scheutje (olijf)olie
  • 2 tenen knoflook, geperst/fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 tomaat, gesneden
  • 1-1 1/2 tl gemberpoeder
  • 2 tl pimentpoeder
  • 1 tl zelfgemaakt bouillonpoeder
  • 2 tl 5 spices poeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 2 el ketjap manis
  • 1 1/2 –2 el ketjap asin
  • peper naar smaak
  • evt. zout naar smaak
  • 1 blok (biologische) feta/1 zakje geraspte (biologische) oude kaas
  • 30 gram roomboter

Zo ga je te werk:

  1. Snij de boter in blokjes en plaats voor minstens tien minuten in de vriezer. Snij de boter in blokjes en plaats voor minstens tien minuten in de vriezer. OF: plaats de boter voor minstens tien minuten in de vriezer en rasp het blok met de grove kant van de rasp tot snippers.
  2. Meng bloem, meel en zout in een kom door elkaar. Voeg de blokjes boter toe en verwerk ze in de droge ingrediënten met een pastry cutter, twee messen of in een foodprocessor tot ze de grootte hebben van erwtjes. Als je een foodprocessor gebruikt, kies dan de PULSE stand en druk die niet te vaak in om te voorkomen dat je stukjes boter te klein worden. Met je handen de boter verkruimelen is niet handig, want dan smelt de boter sneller.
  3. Voeg ei en water toe en meng met een spatel tot je ziet dat het deeg klonten begint te vormen. Als er nog teveel droge delen zijn, voeg dan steeds 1 eetlepel water per keer toe tot het deeg wat meer samenhangend is.
  4. Stort het deeg op een licht bebloemd oppervlak en ‘schuif’ het voorzichtig bij elkaar in een bal. Probeer zo min mogelijk te drukken en kneden, maar meer de luchtgaten te dichten door het deeg bij elkaar te brengen.
  5. Vorm twee ronde schijven van het deeg en wikkel die in plastic folie. Maak het ene deel iets groter dan het andere. Plaats minstens een half uur in de koelkast.
  6. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden en ga verder met de vulling door de tayerblad te wassen.
  7. Snij de stengels in kleine stukjes en de bladen in reepjes.
  8. Fruit de (gesneden of geperste) knoflook in wat olie in een wok en voeg daarna de tayerblad toe. Breng op smaak met wat peper en haal van het vuur af als het gaar is. Als er nog vocht in de tayerblad zit, kan je dat eruit laten lekken/eruit knijpen. Laat de tayerblad afkoelen.
  9. Fruit opnieuw ui, knoflook en tomaat in wat olie en voeg het gehakt toe. Bak het rul en voeg kruiden, ketjap en peper (en zout) toe. Proef of je tevreden bent met de smaak en breng anders extra op smaak. Voeg niet teveel zout toe, want de feta/kaas is ook al zout! Laat het gehakt een beetje afkoelen en ga weer verder met het deeg.
  10. Rol met een deegroller beide stukken deeg op een bebloemd vlak in de vorm die je nodig hebt (rechthoek, cirkel, ovaal). TIP: strooi wat bloem op je plastic folie en plaats dat op je deeg. Zo rol je het deeg makkelijker en met minder kans op kleven uit. Als je merkt dat je deeg te zacht wordt, kan je het weer even in de koelkast leggen om wat steviger te worden.
  11. Rol het deeg voorzichtig om de deegroller en leg het in ovenschaal. Zorg dat het deeg zo groot is dat de randen over de ovenschaal heen vallen/in ieder geval zo hoog is dat er nog deeg boven de twee lagen vulling uitkomt.
  12. Prik gaatjes in het deeg (zowel de bodem als de zijkanten).
  13. Vul de bodem met een laag gehakt.
  14. Voeg daarna tayerblad laag toe en verspreid daarover de feta/kaas.
  15. Plaats de bovenlaag op de pastei en leg de randen van de onderlaag daarop. Druk de randen goed aan met een vork. Prik ook in de bovenlaag wat gaatjes, of maak wat inkepingen. Als je nog stukjes deeg over hebt, kun je er leuke vormpjes van maken die je op de bovenlaag legt. Of als je deeg en vulling over hebt, kan je er pasteitjes van maken.
  16. Bestrijk eventueel met wat losgeklopt ei met water of melk voor een extra bruine kleur. Ik heb dat niet gedaan omdat het deeg al bruin is van zichzelf, maar het kan net zo goed wel.
  17. Plaats de pastei voor 35-50 minuten (afhankelijk van de grootte) in de oven tot het deeg mooi bruin gebakken is.
  18. Haal de taart uit de oven en snij in stukken nadat ‘ie een beetje is afgekoeld. Serveer met zoete chili saus.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: pastei met tayerblad en gehakt"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.