Toen mijn ouders uit Suriname kwamen, vroeg ik met klem om bacoven. Deze banaantjes zijn echt heel geschikt om een gerecht te zoeten zonder andere suikers toe te hoeven voegen. Ik maakte daarom heerlijke pannenkoeken met Surinaamse bacove, waarbij de banaantjes de zoetmaker zijn. En ik kan je zeggen….ze zijn THE BEST!
Op Bali maakte ik voor het eerst kennis met banaan pannenkoeken. Heerlijke pannenkoeken die niet werden gezoet met suiker maar met een suiker uit de natuur: rijpe bananen! Toen ik eenmaal thuis was, experimenteerde ik erop los met de Nederlandse banaan als basis voor pannenkoekjes.
Toen ik die zoete Surinaame bacove proefde, wist ik dat deze smaak fantastisch naar voren zou komen in pannenkoeken. Toen ik de pannenkoekjes eenmaal had gemaakt en ze met vriendlief en baby Ella op at, waren we alle drie helemaal gek op deze pannenkoeken met Surinaamse bacove.
Omdat Ella ook mee at, heb ik gekozen voor volkorenmeel en dat was helemaal geen stoorzender voor de smaak. Je kunt ook ‘normale’ bloem gebruiken, wat wellicht nog lekkerder is! Misschien moet je wel de hoeveelheid vocht aanpassen (minder), omdat volkorenmeel meer vocht opneemt.
Bacoven zijn kleine banaantjes en niet die grote gele en groene die je ook vaak bij de toko vindt (zie foto hieronder). De smaak van de tropische bacove is heel anders dan die van de banaan die we in Nederland kennen: veel zoeter en aardser. Mocht je deze banaan nog nooit hebben gegeten, dan zou je je zeker aanraden om ze eens te kopen bij een tropische winkel. Ze hebben wel een overeenkomst met de grote bananen die we in Nederland eten: hoe meer donkere plekjes, hoe zoeter ze proeven! Voor dit recept wil je ze zo rijp mogelijk hebben, het liefst zwart dus.
Ingrediënten voor pannenkoeken met Surinaamse bacove (ongeveer 10 stuks):
- 4 hele rijpe bacoven (te koop bij de toko)
- 2 eieren
- 150 gram volkorenmeel of witte bloem
- 1/2 eetlepel bakpoeder
- snufje zout
- 4 eetlepels vanilleyoghurt (optioneel)
- 2 druppels vers citroensap
- 200 ml melk
- kokosolie
Zo ga je te werk:
1: Prak de banaantjes fijn of doe ze in de blender om er een glad mengsel van te maken.
2: Gebruik een garde of vork om de eieren goed te kloppen in een kom. Voeg ze bij de bananen en meng goed.
3: Voeg nu de melk, het citroensap en evt. de yoghurt toe.
4: Zeef in een andere kom het meel, bakpoeder en zout.
5: Voeg de droge ingrediënten toe aan het natte mengsel en roer alles goed om. Het moet een glad mengsel zijn.
6: Verhit een koekenpan met een klontje kokosolie om de pannenkoekjes in te bakken.
7: Bak de pannenkoekjes kort, elke zijde maximaal 3 minuutjes zodat ze lekker luchtig blijven.
8: Proef even of je ze zoet genoeg vindt, zo niet dan kun je er wat stroop bij doen.
Nyan switi!
*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie? Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.
2 Replies to "RECEPT: pannenkoeken met Surinaamse bacove"
Rinia 25 mei 2016 (10:57)
Heel lekker, hoor. Ik kies ook meestal zoet van vruchten om lekkers te maken.
TGSCC 26 mei 2016 (15:39)
Hoi Rinia, welke vruchten gebruik je dan?
Groetjes,
One’sy