Ik weet niet precies waar het aan ligt, maar de bakbananen in tropische landen smaken veel lekkerder dan die in Nederland! Daar kwam ik wederom achter toen ik op vakantie was in Punta Cana (Dominicaanse Republiek). Ik maakte er pannenkoeken met bakbanaan, een heerlijke combi van twee van mijn grote liefdes!
Er zijn veel manieren om pannenkoeken met bakbanaan te combineren: de bakbanaan in plakjes op de pannenkoek leggen en meebakken, de bakbanaan pureren en in het beslag verwerken of de baka bana gebruiken in plaats van stroop of suiker. Omdat de bakbanaan helemaal rijp is, heb je eigenlijk geen andere zoetstof meer nodig om je pannenkoeken mee te beleggen!
Je kan ons recept voor American pancakes gebruiken als je de bakbanaan in plakjes gesneden op of in je pannenkoek wil verwerken. Het verschil met luchtige plantain pancakes waarvan je hieronder het recept vindt, is dat je een egaal beslag hebt waarin de bakbanaan niet zichtbaar is. Uiteraard proef je de baka bana wel! Om dat egale beslag te krijgen, raad ik aan om het te maken met een blender of staafmixer. Maar mocht dat niet kunnen, dan werkt een vork ook prima.
Zoals je hieronder kan lezen, is dit recept niet per se vegan, maar kan je het wel makkelijk plantaardig maken door het ei weg te laten of een eivervanger te gebruiken. Klik hier voor alternatieven daarvoor. Het zou wel kunnen dat je pannenkoeken daardoor iets minder luchtig zijn. Maar qua smaak mis je niets!
Nog meer pannenkoeken en bakbanaan? Check dan ook deze recepten:
- frietjes van bakbanaan
- Javaanse kokosflensjes
- pastelón (‘lasagna’ van bakbanaan met gehakt)
- oliebollen met (bak)banaan
- peanut butter pancakes
- bakbanaan gevuld met bakkeljauw
- bananenchips
- pannenkoeken met bacove
- gezondere baka bana
Ingrediënten pannenkoeken met bakbanaan (10 stuks):
- 2 rijpe of zwarte bakbananen
- 2 eieren/ei-vervangers (optioneel)
- 100 gram havermout
- 50 gram bloem
- 100 ml (plantaardige) melk
- 1/4 tl zout
- 1/2 tl kaneel
Zo ga je te werk:
1a: Met blender/staafmixer: blender de bakbananen (met de eieren) en laat een paar minuten draaien tot je een luchtige/lobbige massa hebt.
1b: Met de hand: prak bakbananen zo fijn mogelijk (en klop met de eieren tot je een luchtige/lobbige massa hebt).
2: Voeg de melk toe en meng weer goed.
3: Voeg ook de droge ingrediënten toe. Je beslag moet de structuur hebben van yoghurt of vla (dus een beetje dik maar wel vloeibaar).
4: Smelt telkens een beetje boter of olie in een koekenpan en bak de pannenkoeken met bakbanaan tot ze mooi goudbruin zijn aan beide kanten. LET OP: vanwege het hoge suikergehalte in de bakbananen branden deze pannenkoeken snel aan! Blijf er dus bij en zet je vuur laag.
5: Dien de pannenkoeken op als ze nog warm zijn met wat fruit of eventueel stroop/suiker of ander beleg.
Nyan switi!
RECEPT: pannenkoeken met bakbanaan (plantain pancakes)
Ingrediënten
- 2 rijpe of zwarte bakbananen
- 2 eieren/ei-vervangers - optioneel
- 100 gram havermout/havermeel
- 50 gram bloem
- 100 ml (plantaardige) melk
- 0,25 tl zout
- 0,5 tl kaneel
Ook nodig
Instructies
Met blender/staafmixer:
- Blender de bakbananen (met de eieren) en laat een paar minuten draaien tot je een luchtige/lobbige massa hebt.
Met de hand:
- Prak bakbananen zo fijn mogelijk (en klop met de eieren tot je een luchtige/lobbige massa hebt).
- Voeg de melk toe en meng weer goed.
- Voeg ook de droge ingrediënten toe. Je beslag moet de structuur hebben van yoghurt of vla (dus een beetje dik maar wel vloeibaar).
- Smelt telkens een beetje boter of olie in een koekenpan en bak de pannenkoeken met bakbanaan tot ze mooi goudbruin zijn aan beide kanten. LET OP: vanwege het hoge suikergehalte in de bakbananen branden deze pannenkoeken snel aan! Blijf er dus bij en zet je vuur laag.
No Replies to "RECEPT: pannenkoeken met bakbanaan (plantain pancakes)"