Zelf Twix maken is gegarandeerd punten scoren! Ik moet altijd mijn best doen om ook aan anderen te denken als ik homemade Twix heb gemaakt en opeet. De combinatie van de brosse bodem, de karamellaag van dadels en de romige ganache bovenop is echt verrukkelijk!
Eigenlijk lukte dit recept voor zelfgemaakte Twix de eerste keer al dat ik het probeerde. Na wat aanpassingen, kan ik zeggen dat ik een heerlijk recept heb ontwikkeld, dat je makkelijk kan aanpassen. Wil je geen roomboter in de bodem? Gebruik dan kokosolie. De Twix glutenvrij maken? Kies voor (glutenvrij) havermeel (gemalen havermout). En liever geen vet in de karamellaag? Kook de dadels dan in een pannetje met een paar lepels water tot een zachte pasta.
Een ding wat ik wel altijd doe, is het gebruiken van kokosbloesemsuiker in de koekbodem. Die bodem is in feite shortbread- of zandkoekdeeg. De kokosbloesemsuiker is wat duurder dan normale kristalsuiker, maar geeft zoveel meer smaak! Die is veel dieper en meer karamelachtig.
Zelf Twix maken, is echt heel simpel, maar het duurt wel even omdat de bodem goed moet afkoelen. Daarna is het zo gebeurd!
Ingrediënten zelf Twix maken:
VOOR DE BODEM
- 150 gram meel/bloem of combinatie daarvan
- 80 gram (kokosbloesem)suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/8 tl zout
- 60 gram ongezouten roomboter, gesmolten
VOOR DE KARAMELLAAG
- 200 gram verse (Medjool) dadels zonder pit
- 30 gram zachte kokosolie, niet helemaal gesmolten
VOOR DE CHOCOLADELAAG
Bekijk hier het recept voor de ganache.
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
2: Meng bloem met bakpoeder, zout en suiker.
3: Voeg gesmolten boter toe en meng goed tot je deeg een beetje plakkerig maar niet meer korrelig is en vorm er een bal van.
4: Vet een bakblik goed in of leg een op maat geknipt vel bakpapier in het bakblik (randen van bakpapier moeten boven het bakblik uit komen, zo haal je de Twix er later makkelijker uit). Ik kies voor een bakblik dat niet te groot is, want anders wordt de koeklaag erg dun. Probeer minstens een laag van 1- 1,5 cm te maken. Dit is een goed formaat.
5: Verspreid het deeg over het bakblik en druk het goed aan.
6: Bak de bodem in 15-20 minuten in de oven en laat helemaal afkoelen (eerst buiten de oven, na een tijdje in de koelkast). Het lijkt misschien zacht, maar wordt vanzelf harder/bros.
7: Maal dadels samen met kokosolie tot een gladde pasta in een keukenmachine of met de staafmixer.
8: Smeer de dadelpasta met de achterkant van een lepel of een spatel uit over de afgekoelde koekbodem.
9: Stop het bakblik met bodem en karamellaag weer in de koelkast om hard te worden.
10a: VOOR STUKKEN TWIX: maak de ganache en laat die ongeveer 30 minuten afkoelen (buiten de koelkast). Roer ganache nog eens door en giet zoveel saus over de karamellaag als jou lekker lijkt. Ik hou zelf van een lekker dikke laag van ongeveer 1 centimeter. Ganache die je overhoudt, kun je gewoon invriezen voor een volgende keer. Laat de Twix in zijn geheel weer afkoelen in de koelkast en snijd in stukken als je hem gaat opeten.
10b: VOOR REPEN TWIX: snij (voorzichtig) repen van de Twix en maak dan de ganache. Wentel elke reep met twee vorken in de ganache en laat een beetje uitlekken op een rooster of bord. Laat de Twix-repen in hun geheel hard worden in de koelkast en haal ze kort voor je ze gaat opeten eruit.
Vergeet niet te delen! 🙂

RECEPT: zelf Twix maken
Ingrediënten
VOOR DE BODEM
- 150 gram meel/bloem of combinatie daarvan
- 80 gram kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- 60 gram ongezouten roomboter - gesmolten
VOOR DE KARAMELLAAG
- 200 gram dadels zonder pit
- 30 gram zachte kokosolie - niet helemaal gesmolten
VOOR DE GANACHE
- 200 gram (biologische) slagroom - ongezoet en ongeklopt
- 200 gram pure chocola - minstens 55 % cacao
Instructies
VOOR DE BODEM
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng de bloem met bakpoeder, zout en suiker.
- Voeg de gesmolten boter toe en meng goed tot je deeg een beetje plakkerig maar niet meer korrelig is en vorm er een bal van.
- Vet een bakblik goed in of leg een op maat geknipt vel bakpapier in het bakblik (randen van bakpapier moeten boven het bakblik uit komen, zo haal je de Twix er later makkelijker uit). Ik kies voor een bakblik dat niet te groot is, want anders wordt de koeklaag erg dun. Probeer minstens een laag van 1- 1,5 cm te maken. Dit is een goed formaat.
- Verspreid het deeg over het bakblik en druk het goed aan.
- Bak de bodem in 15-20 minuten in de oven en laat helemaal afkoelen (eerst buiten de oven, na een tijdje in de koelkast). Het lijkt misschien zacht, maar wordt vanzelf harder/bros.
VOOR DE KARAMELLAAG
- Maal de dadels samen met de kokosolie tot een gladde pasta in een keukenmachine of met de staafmixer.
- Smeer de dadelpasta met de achterkant van een lepel of een spatel uit over de afgekoelde koekbodem.
- Stop het bakblik met bodem en karamellaag weer in de koelkast om hard te worden.
- Maak de ganache door de slagroom langzaam te verhitten in een pannetje (het mag niet koken, maar moet wel goed heet zijn!). Haal de pan van het vuur en voeg de in stukken gebroken chocola toe. Laat even staan en roer na een paar minuten tot alle chocola is opgelost en gemengd met de slagroom. Laat de ganache dan ongeveer 30 minuten afkoelen (buiten de koelkast).
- Roer de ganache nog eens door en giet zoveel saus over de karamellaag als jou lekker lijkt. Ik hou zelf van een lekker dikke laag van ongeveer 1 centimeter (ganache die je overhoudt, kun je gewoon invriezen voor een volgende keer).
- Laat de homemade Twix in zijn geheel weer afkoelen in koelkast en snijd in stukken als je hem gaat opeten.
No Replies to "RECEPT: zelf Twix maken"