RECEPT: overheerlijke zelfgemaakte Twix

GA NAAR HET RECEPT

Zelfgemaakte Twix is een traktatie waar je punten mee gaat scoren. Ik moet altijd mijn best doen om ook aan anderen te denken als ik dit heb gemaakt en opeet. De combinatie van de brosse bodem, de caramellaag van dadels en de romige ganache bovenop is echt verrukkelijk!

Eigenlijk lukte dit recept voor zelfgemaakte Twix de eerste keer al dat ik het probeerde. Na wat aanpassingen, kan ik zeggen dat ik een heerlijk recept heb ontwikkeld, dat je makkelijk kan aanpassen. Wil je geen roomboter in de bodem? Gebruik dan kokosolie. De Twix glutenvrij maken? Kies voor (glutenvrij) havermeel (gemalen havermout). En liever geen vet in de caramellaag? Kook de dadels dan in een pannetje met een paar lepels water tot een zachte pasta.

Roomboter of kokosolie, gluten- of tarwevrij? Deze zelfgemaakte Twix pas je helemaal aan naar jouw wensen

Een ding wat ik wel altijd doe, is het gebruiken van kokosbloesemsuiker in de koekbodem. Die bodem is in feite shortbread- of zandkoekdeeg. De kokosbloesemsuiker is wat duurder dan normale kristalsuiker, maar geeft zoveel meer smaak! Die is veel dieper en meer caramelachtig.

Zelfgemaakte Twix is simpel om te maken, maar het duurt wel even omdat de bodem helemaal moet afkoelen (in de koelkast). Daarna is het zo gebeurd!

Ingrediƫnten zelfgemaakte Twix:

VOOR DE BODEM

  • 150 gram meel/bloem of combinatie daarvan
  • 80 gram (kokosbloesem)suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/8 tl zout
  • 60 gram ongezouten roomboter, gesmolten

VOOR DE CARAMELLAAG

  • 200 gram verse (Medjool) dadels zonder pit
  • 30 gram zachte kokosolie, niet helemaal gesmolten

VOOR DE CHOCOLADELAAG
Bekijk hier het recept voor de ganache
.

Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 180 graden.

2: Meng meel met bakpoeder, zout en suiker.

3: Voeg gesmolten boter toe en meng goed tot je deeg een beetje plakkerig maar niet meer korrelig is en vorm er een bal van.

Zelfgemaakte Twix deeg

4: Vet een bakblik goed in of leg een op maat geknipt vel bakpapier in het bakblik (randen van bakpapier moeten boven het bakblik uit komen, zo haal je de Twix er later makkelijker uit).

5: Verspreid het deeg over het bakblik en druk het goed aan.

homemade Twix deeg in ovenschaal

6: Bak de bodem in 15-20 minuten in de oven en laat helemaal afkoelen (eerst buiten de oven, na een tijdje in de koelkast).

7: Maal dadels samen met kokosolie tot een gladde pasta in een keukenmachine of met de staafmixer.

8: Smeer de dadelpasta met de achterkant van een lepel of een spatel uit over de koekbodem.

9: Stop het bakblik met bodem en caramellaag weer in de koelkast om hard te worden.

10: Maak ganache en laat die ongeveer 30 minuten afkoelen (buiten de koelkast).

11: Roer ganache nog eens door en giet zoveel saus over de caramellaag als jou lekker lijkt. Ik hou zelf van een lekker dikke laag van ongeveer 1 centimeter. Ganache die je overhoudt, kun je gewoon invriezen voor een volgende keer.

12: Laat Twix in zijn geheel weer afkoelen in koelkast en snijd in stukken als je hem gaat opeten.

homemade Twix

Vergeet niet te delen! šŸ™‚


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


RECEPT: zelfgemaakte Twix

Voorbereidingstijd: 5 minuten (bodem), 5 minuten (caramel), 5 minuten (ganache)
Kooktijd: 20 minuten (bodem), 5 minuten (caramel), 10 minuten (ganache), plus 2-3 uur wachttijd
Aantal porties: 18

Ingrediƫnten

  • 150 gram meel/bloem of combinatie daarvan
  • 80 gram (kokosbloesem)suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 60 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • 200 gram dadels zonder pit
  • 30 gram zachte kokosolie, niet helemaal gesmolten
  • 200 gram slagroom, ongezoet en ongeklopt
  • 200 gram pure chocola (55 %)

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 180Ā°C
  2. Meng meel met bakpoeder, zout en suiker
  3. Voeg gesmolten boter toe en meng goed tot je deeg een beetje plakkerig maar niet meer korrelig is en vorm er een bal van
  4. Vet een bakblik goed in of leg een op maat geknipt vel bakpapier in het bakblik (randen van bakpapier moeten boven het bakblik uit komen, zo haal je de Twix er later makkelijker uit)
  5. Verspreid het deeg over het bakblik en druk het goed aan
  6. Bak de bodem in 15-20 minuten in de oven en laat helemaal afkoelen (eerst buiten de oven, na een tijdje in de koelkast)
  7. Maal dadels samen met kokosolie tot een gladde pasta in een keukenmachine of met de staafmixer
  8. Smeer de dadelpasta met de achterkant van een lepel of een spatel uit over de koekbodem
  9. Stop het bakblik met bodem en caramellaag weer in de koelkast om hard te worden
  10. Maak ganache en laat die ongeveer 30 minuten afkoelen (buiten de koelkast)
  11. Roer ganache nog eens door en giet zoveel saus over de caramellaag als jou lekker lijkt. Ik hou zelf van een lekker dikke laag van ongeveer 1 centimeter (ganache die je overhoudt, kun je gewoon invriezen voor een volgende keer)
  12. Laat Twix in zijn geheel weer afkoelen in koelkast en snijd in stukken als je hem gaat opeten

author-avatar

Ik heet Oneā€™sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: overheerlijke zelfgemaakte Twix"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.