RECEPT: ovenschotel met bakbanaan en gehakt (pastelon)

Een van de recepten die al een tijd op mijn verlanglijst stond om te maken is pastelon, een Puerto Ricaanse ‘lasagna’ van gekruid gehakt en bakbanaan. Je leest het goed: gehakt en bakbanaan. Niet meteen wegklikken; laat me je eerst uitleggen waarom dat wel degelijk een briljante combinatie is. Dan kan je daarna de ingrediënten in huis halen om zelf pastelon te maken!

De combinatie zoet (bakbanaan) en hartig (gekruid gehakt) vinden sommige mensen heel gek. Maar ze passen eigenlijk heel goed bij elkaar. Denk bijvoorbeeld aan het mengen van zoete en zoute popcorn, een portie chicken and waffles en… salted caramel anyone? Je snapt, pastelon zou je zomaar eens heel lekker kunnen vinden.

recept plantain lasagna pastelon ingredienten

Ik moet eerlijk zeggen dat de meeste voorkomende reactie op mijn voornemen pastelon te maken niet heel enthousiast was. Maar ik heb toch een proefpersoon bereid gevonden om het te proberen. Eerst dacht ik nog dat mijn vriend uit liefde zijn bordje leeg at, maar hij nam de dag erna nog een portie! Wel was ik het met hem eens dat het gehakt iets smeuïger had gekund. Zijn oplossing daarvoor was om het gehakt op smaak te brengen met hoisinsaus.

Dat ga ik nog een keer proberen, maar dat het gehakt nu iets aan de droge kant was, kwam deels omdat ik geen ei en kaas heb toegevoegd aan de bakbanaan lasagna. Doe je dat wel, dan hoef je er geen extra ‘saus’ of ander vocht aan toe te voegen. Ik heb geen ei en kaas gebruikt, omdat ik niet zo’n fan ben van gesmolten kaas en bang was dat het te machtig zou zijn. Maar in het recept hieronder heb ik die ingrediënten wel als optie toegevoegd.

Sowieso is onderstaan recept mijn versie van pastelon, losjes gebaseerd op dit recept van Immaculate Bites. Het ding met pastelon is dat er verschrikkelijk veel versies van zijn. Je kan er onder andere nog olijven, rozijnen, paprika en dadels aan toevoegen. Daarnaast kan je de bakbanaan bakken in een laagje olie (zoals baka bana), frituren, bakken in de oven of koken in de schil. En dan heb je ook nog de pastelon variant waarbij de banaan wordt gepureerd in plaats van in plakken gesneden. Wat jij de lekkerste variatie vindt, zul je dus gewoon moeten proberen. Maar met onderstaand recept voor pastelon, heb je in ieder geval een mooie basis.

recept plantain lasagna pastelon close up

Je kan de pastelon zonder iets erbij eten, maar wij hadden er nog quinoa en geroerbakte groenten naast. Ik denk dat amsoi als groente ook erg lekker is erbij en je kan natuurlijk ook voor rijst of een ander rijstalternatief kiezen. Onze alternatieven voor witte rijst vind je hier.

Ingrediënten pastelon:

  • 4-5 rijpe bakbananen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 1/4-1/2 tl chilipoeder
  • 1/4 tl korianderpoeder
  • 2 tomaten, in blokjes
  • zout en peper naar smaak
  • 3 el water
  • 500 gram (vega/runder/kip/half om half) gehakt
  • 2-3 eieren, geklutst (optioneel)
  • 100 gram geraspte belegen/oude kaas (optioneel)

Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 180 graden.

2: Schil de bakbanaan en snij per bakbanaan 5-6 repen in de lengte.

3: Bak in een laagje olie de plakken aan beide kanten goudbruin en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.

recept plantain lasagna pastelon bakbanaan bakken

4: Fruit in een andere pan de ui en knoflook in wat olie.

5: Voeg komijnpoeder, paprikapoeder, oregano, chilipoeder, korianderpoeder toe en bak even aan.

6: Voeg ook de tomaten toe en daarna het gehakt.

7: Bak het rul en voeg het water toe.

8: Laat even pruttelen en breng op smaak met zout en peper.

9: Vet de bodem van een ovenschaal in met wat boter of olie en leg plakken bakbanaan mooi naast elkaar zodat de bodem niet meer zichtbaar is. Snij ze als dat nodig is, op maat. Als je ei gebruikt, kan je de ‘naden’ van de plakken met wat ei bestrijken zodat het als ‘lijm’ fungeert.

recept plantain lasagna pastelon laagjes maken

10: Verdeel de helft van het gehakt over de bakbanaan-laag en bestrooi desgewenst met kaas.

11: Top het gehakt met weer een laag bakbanaan (en bestrijk eventueel weer met ei) en daar bovenop weer een laag gehakt (met eventueel kaas).

recept plantain lasagna pastelon gehakt op bakbanaan laagjes

12: De bovenste laag van de pastelon is wederom bakbanaan die eventueel met ei wordt bestreken en bestrooid met kaas.

recept plantain lasagna pastelon uit de oven

13: Plaats de ovenschaal in de oven en laat 20-25 minuten bakken (tot de kaas is gesmolten).

14: Serveer met rijst(alternatief) en groente.

Nyan switi!

pastelon bakbanaan lasagna plantain recept

Meer recepten met bakbanaan? Hier vind je ze:

Op zoek naar alternatieven voor rijst? Hier vind je 5 vervangers voor witte rijst.


recept pastelon bakbanaan lasagna plantain
Recept afdrukken

RECEPT: ovenschotel met bakbanaan en gehakt (pastelon)

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zuid-Amerikaans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 4 porties
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 4-5 rijpe bakbananen
  • 1 ui - gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook - geperst
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 0,25-0,5 tl chilipoeder
  • 0,25 tl korianderpoeder
  • 2 tomaten - in blokjes
  • zout en peper naar smaak
  • 3 el water
  • 500 gram vega(n)/runder/kip/half om half gehakt
  • 2-3 geklutste eieren - optioneel
  • 100 gram (biologische/vegan) geraspte belegen/oude kaas - optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de bakbanaan en snij per bakbanaan 5-6 repen in de lengte.
  • Bak in een laagje olie de plakken aan beide kanten goudbruin en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.
  • Fruit in een andere pan de ui en knoflook in wat olie.
  • Voeg komijnpoeder, paprikapoeder, oregano, chilipoeder, korianderpoeder toe en bak even aan.
  • Voeg ook de tomaten toe en daarna het gehakt.
  • Bak het rul en voeg het water toe.
  • Laat even pruttelen en breng op smaak met zout en peper.
  • Vet de bodem van een ovenschaal in met wat boter of olie en leg plakken bakbanaan mooi naast elkaar zodat de bodem niet meer zichtbaar is. Snij ze als dat nodig is, op maat. Als je ei gebruikt, kan je de ‘naden’ van de plakken met wat ei bestrijken zodat het als ‘lijm’ fungeert.
  • Verdeel de helft van het gehakt over de bakbanaan-laag en bestrooi desgewenst met kaas.
  • Top het gehakt met weer een laag bakbanaan (en bestrijk eventueel weer met ei) en daar bovenop weer een laag gehakt (met eventueel kaas).
  • De bovenste laag van de pastelon is wederom bakbanaan die eventueel met ei wordt bestreken en bestrooid met kaas.
  • Plaats de ovenschaal in de oven en laat 20-25 minuten bakken (tot de kaas is gesmolten).

Extra info:

*Serveer met rijst(alternatief) en groente.
*Dit recept is deels gebaseerd op dit recept.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

RECEPT: ovenschotel met bakbanaan en gehakt (pastelon)

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Aantal porties: 2-4

Ingrediënten pastelon

  • 4-5 rijpe bakbananen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 1/4-1/2 tl chilipoeder
  • 1/4 tl korianderpoeder
  • 2 tomaten, in blokjes
  • zout en peper naar smaak
  • 3 el water
  • 500 gram (vega/runder/kip/half om half) gehakt
  • 2-3 eieren, geklutst (optioneel)
  • 100 gram geraspte belegen/oude kaas (optioneel)

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de bakbanaan en snij per bakbanaan 5-6 repen in de lengte.
  3. Bak in een laagje olie de plakken aan beide kanten goudbruin en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.
  4. Fruit in een andere pan de ui en knoflook in wat olie.
  5. Voeg komijnpoeder, paprikapoeder, oregano, chilipoeder, korianderpoeder toe en bak even aan.
  6. Voeg ook de tomaten toe en daarna het gehakt.
  7. Bak het rul en voeg het water toe.
  8. Laat even pruttelen en breng op smaak met zout en peper.
  9. Vet de bodem van een ovenschaal in met wat boter of olie en leg plakken bakbanaan mooi naast elkaar zodat de bodem niet meer zichtbaar is. Snij ze als dat nodig is, op maat. Als je ei gebruikt, kan je de ‘naden’ van de plakken met wat ei bestrijken zodat het als ‘lijm’ fungeert.
  10. Verdeel de helft van het gehakt over de bakbanaan-laag en bestrooi desgewenst met kaas.
  11. Top het gehakt met weer een laag bakbanaan (en bestrijk eventueel weer met ei) en daar bovenop weer een laag gehakt (met eventueel kaas).
  12. De bovenste laag van de pastelon is wederom bakbanaan die eventueel met ei wordt bestreken en bestrooid met kaas.
  13. Plaats de ovenschaal in de oven en laat 20-25 minuten bakken (tot de kaas is gesmolten).

Extra info

Serveer met rijst(alternatief) en groente.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: ovenschotel met bakbanaan en gehakt (pastelon)"

    Leave a reply






    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.