RECEPT: luchtige Amerikaanse buttermilk biscuits

Vroeger moesten we bij scouting wel eens gedwongen karnemelk drinken omdat we geen melk lustten. Ik vond het verschrikkelijk vies en nog steeds zal ik niet zo een glas karnemelk naar binnen werken. Maar je maakt met de zuiveldrank wel de lekkerste dingen, zoals luchtige American pancakes of buttermilk (karnemelk) biscuits. Het recept voor de pannenkoeken staat al langer op ons blog. Vandaag delen we ook het recept voor authentieke buttermilk biscuits.

Biscuits zijn een soort hartige scones die Amerikanen eten als broodjes bij hun avondeten. Je kan buttermilk biscuits dopen in de jus van een gerecht, maar ik vind ze lekker genoeg om als snack te eten. Zonder iets, of misschien met een beetje gesmolten boter erop, heerlijk! De truc voor perfecte buttermilk biscuits is om al je ingrediënten zo koud mogelijk te gebruiken en je deeg zo min mogelijk te kneden. Als je boter te zacht is, zullen de biscuits minder luchtig zijn en als je te lang kneedt, worden ze taai.

recept de lekkerste Amerikaanse buttermilk biscuits

Het is het handigst om een pastry cutter te gebruiken als je het deeg maakt. Met dat keukengerei ‘hak’ je de boter als het ware in kleine stukjes zonder dat die kan smelten door de warmte van je vingers. Heb je die niet, of wil je die niet aanschaffen, dan heb je nog vier andere opties:
-de pulse stand van een foodprocessor gebruiken;
-met twee messen de boter door de bloem mengen;
-de boter 15-30 minuten in de vriezer leggen en daarna raspen;

-met je vingers de boter door de bloem ‘kruimelen’.

Als je geen karnemelk in huis hebt, maar wel (plantaardige) melk, kan je de buttermilk biscuits ook maken. Voeg dan een zuur (citroen of azijn) toe aan de melk en laat die 10 minuten staan. Per 240 ml melk, heb je 1 eetlepel (15 ml) citroen of azijn nodig. Hier vind je een uitgebreidere beschrijving van het zelf maken van een karnemelk vervanger. De meest geschikte plantmelk hiervoor vind ik sojamelk (die lijkt qua eigenschappen het meeste op dierlijke melk en levert de beste karnemelk op).

Ik heb inmiddels zo vaak buttermilk biscuits gemaakt dat ik weet dat de hoeveelheid vocht, boter en bloem bepalen of je eindigt met knapperige (flaky) of juist op je tong smeltende (soft en pillowy) biscuits. Hoe meer vocht, hoe natter het deeg en dus hoe meer ‘smelt op je tong’. Met dit recept maak je flaky biscuits met mooie laagjes, die heerlijk knapperig van buiten en nog steeds zacht van binnen zijn. Op deze foto (van zoete aardappel biscuits, recept volgt nog!) zie de ‘flakyness’ heel goed.

flaky Amerikaanse buttermilk biscuits recept
De beste manier om die mooie laagjes te krijgen, is door de buttermilk biscuits te ‘vouwen’. Als je daar geen zin in hebt, zijn ‘drop biscuits’ ook een prima manier om ze te maken. Ze hebben dan een wat rustiekere uitstraling en geen laagjes. Drop biscuits maak je met een (ijs)lepel, klik hier voor die methode.

UPDATE 2020: ik ben erachter gekomen dat je het deeg niet te plat moet rollen/drukken, want dan rijzen de biscuits minder goed. Ook rijzen ze beter als je ze een beetje tegen elkaar aanzet op de bakplaat, want dan kunnen ze alleen maar omhoog.

De makkelijkste manier om het deeg zo min mogelijk te bewerken, is door de lap deeg in vierkantjes te snijden ipv in rondjes. Het deeg dat je overhoudt nadat je de rondjes eruit hebt gesneden, verliest namelijk iets van zijn structuur als je het daarna weer bij elkaar vouwt en kneedt. De biscuits die je van die restjes maakt, zullen er waarschijnlijk minder mooi uitzien. De smaak is wel net zo lekker! Of je doet het op de manier hieronder (bron): 

recept American buttermilk biscuits rondjes

Ingrediënten buttermilk biscuits:

 • 125 gram koude ongezouten (vegan) boter
 • 250 gram bloem
 • 1 el (15 gram) bakpoeder
 • 1 tl (5 gram) zout
 • 0,25 tl baking soda
 • 180 ml koude (vegan) karnemelk

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 200 graden.

2: Snij de boter in gelijke blokjes en leg voor 10 minuten in de vriezer / Leg de boter in zijn geheel in de vriezer en rasp hem na 10 minuten in fijne slierten.

ingredienten recept buttermilk biscuits

3: Meng de bloem met zout, bakpoeder en baking soda en voeg de boter toe. Meng die met de pastry cutter of messen door de bloem heen tot je korreltjes overhoudt ter grootte van erwtjes of gebruik een foodprocessor om dit te doen.

deeg recept buttermilk biscuits

4: Voeg de karnemelk toe en meng met een spatel tot alle bloem is opgenomen en je het deeg bij elkaar kan ‘vegen’.

5: Stort het deeg op een bebloemd oppervlak en druk het bij elkaar en plat tot een rechthoekige lap. Probeer het niet teveel te bewerken.

6: Je kunt nu op twee manieren de biscuits vormen:
RUSTIEK: druk het deeg met je handen plat tot een lap en steek er rondjes uit met een glas, koekjesuitsteker of snij er vierkantjes van.
LAAGJES: druk het deeg met je handen plat tot een rechthoekige lap en vouw een derde van het deeg links en rechts naar het midden. Druk het dan weer voorzichtig plat tot een nieuwe rechthoek en herhaal dat nog minstens twee keer.

recept American biscuits deeg vouwen
Klik hier voor meer foto’s van het meermaals opvouwen.

7: Steek er rondjes uit met een glas, koekjesuitsteker of snij er vierkantjes van. Het is belangrijk dat je de uitsteker/het glas niet draait, maar alleen maar naar beneden drukt zodat de biscuits mooi rijzen. Een extra stap die niet per se hoeft, maar wel de kans op mooie laagjes vergroot: stop de biscuits voor 15 minuten in de vriezer.

8: Plaats de rondjes een beetje tegen elkaar aan op een vel bakpapier of bakmat op een bakplaat of in een gietijzeren koekenpan en bestrijk de buttermilk biscuits met wat karnemelk of gesmolten boter voor een mooie bruine kleur.

9: Bak ze 12-15 minuten af in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn. Besmeer de biscuits eventueel nog een keer met wat gesmolten boter.

recept zelf Amerikaanse buttermilk biscuits maken

De buttermilk biscuits zijn het lekkerst vers uit de oven. Als je ze niet meteen opeet, bewaar ze dan ongebakken in de vriezer. Wanneer je ze wil bakken, kan je ze rechtstreeks uit de vriezer in de oven bakken. Voeg dan een paar minuten extra toe aan de baktijd.

Nyan switi!


de lekkerste Amerikaanse buttermilk biscuits recept
Recept afdrukken

RECEPT: luchtige buttermilk biscuits

Bij Amerikaans soulfood denken wij meteen aan luchtige Amerikaanse buttermilk biscuits. Je maakt ze met dit recept heel makkelijk zelf!
Gang: Bijgerecht
Keuken: Amerikaans
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 12 biscuits
Auteur: Onesy
Bij Amerikaans soulfood denken wij meteen aan luchtige Amerikaanse buttermilk biscuits. Je maakt ze met dit recept heel makkelijk zelf!

Ingrediënten

 • 125 gram koude ongezouten (vegan) boter
 • 250 gram bloem
 • 1 el bakpoeder - 15 gram
 • 1 tl zout - 5 gram
 • 0,25 tl baking soda
 • 180 ml koude karnemelk - of (plantaardige) melk met azijn of citroen

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Snij de boter in gelijke blokjes en leg voor 10 minuten in de vriezer /  Leg de boter in zijn geheel in de vriezer en rasp hem na 10 minuten in fijne slierten.
 • Meng de bloem met zout, bakpoeder en baking soda en voeg de boter toe. Meng die met de pastry cutter of messen door de bloem heen tot je korreltjes overhoudt ter grootte van erwtjes of gebruik een foodprocessor om dit te doen.
 • Voeg de karnemelk toe en meng met een spatel tot alle bloem is opgenomen en je het deeg bij elkaar kan ‘vegen’.
 • Stort het deeg op een bebloemd oppervlak en druk het voorzichtig bij elkaar en plat tot een rechthoekige lap. Probeer het niet teveel te bewerken.
 • Je kunt nu op twee manieren de biscuits vormen:

RUSTIEK:

 • Druk het deeg met je handen plat tot een lap en steek er rondjes uit met een glas, koekjesuitsteker of snij er vierkantjes van.
   

LAAGJES:

 • Druk het deeg met je handen plat tot een rechthoekige lap en vouw een derde van het deeg links en rechts naar het midden. Druk het dan weer voorzichtig plat tot een nieuwe rechthoek en herhaal dat nog minstens twee keer. Klik in de notities beneden op de link om te zien hoe je het deeg meermaals opvouwt. Steek er rondjes uit met een glas, koekjesuitsteker of snij er vierkantjes van. Het is belangrijk dat je de uitsteker/het glas niet draait, maar alleen maar naar beneden drukt zodat de biscuits mooi rijzen. 
 • Plaats de rondjes een beetje tegen elkaar aan op een vel bakpapier op een bakplaat of in een gietijzeren koekenpan en bestrijk de buttermilk biscuits met wat karnemelk of gesmolten boter voor een mooie bruine kleur.
 • Bak ze 12-15 minuten af in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn. Besmeer de biscuits eventueel nog een keer met wat gesmolten boter.

Extra info:

*De buttermilk biscuits zijn het lekkerst vers uit de oven. Als je ze niet meteen opeet, bewaar ze dan ongebakken in de vriezer. Wanneer je ze wil bakken, kan je ze rechtstreeks uit de vriezer in de oven bakken. Voeg dan een paar minuten extra toe aan de baktijd. Heerlijk om te serveren met fried chicken.
*Klik hier voor foto’s van het meermaals opvouwen van het deeg.
*Als je plantaardige boter gebruikt, kies dan voor een blok boter dat hard blijft zoals echte boter.
*Als je geen karnemelk in huis hebt, maar wel (plantaardige) melk, kan je de buttermilk biscuits ook maken. Voeg dan een zuur (citroen of azijn) toe aan de melk en laat die 10 minuten staan. Per 240 ml melk, heb je 1 eetlepel (15 ml) citroen of azijn nodig. Hier vind je een uitgebreidere beschrijving van het zelf maken van een karnemelk vervanger.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.


Gerelateerde berichten

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

4 Replies to "RECEPT: luchtige Amerikaanse buttermilk biscuits"

 • comment-avatar
  Celien KK 8 februari 2021 (19:09)

  Vegan versie uitgeprobeerd in een keer gelukt en heerlijk ! Super bedankt voor recept

  • comment-avatar
   TGSCC 9 februari 2021 (18:23)

   Jeeeh, super dat ze lekker smaakten Celien! Biscuits zijn the best. 😀 😀

   Groetjes,

   Tewa en One’sy

 • comment-avatar
  Gina Visser 30 september 2021 (13:26)

  Ik heb het een keer met roomboter geprobeerd, we werden te vettig. Margerine is beste.

  • comment-avatar
   TGSCC 7 oktober 2021 (21:15)

   Hoi Gina,

   Als je biscuits vettig zijn, kan dat komen omdat de boter te zacht is. Alles moet echt zo koud mogelijk zijn. Maar ik maak ze ook met plantboter (wel de harde variant en niet de smeerbare) en dat kan inderdaad prima.

   Groetjes,

   One’sy

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a reply


Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.