RECEPT: luchtige bakbanaanbolletjes

Heb je nog een rijpe bakbanaan over? Maak er dan deze luchtige bakbanaanbolletjes mee! In de verschillende Surinaamse keukens zijn aardig wat bereidingen van bakbanaan. We eten de vrucht in plakjes gesneden of geprakt tot balletjes (tomtom), als bijgerecht bij een maaltijd, als snack gehuld in een deegjasje (bakabana), gefrituurd als chips en ook als hoofdgerecht zelf in bijvoorbeeld heriheri.

Maar er ging een wereld voor me open toen ik zag wat er in andere keukens mee gedaan wordt. Verwerkt in een omelet, als ‘hamburgerbroodje’ of ijs bijvoorbeeld, je kunt er echt alle kanten mee op. Op Instagram volg ik de Canadese chef Don Smith (KitchenKing 101) die al zijn bakbanaancreaties deelt. Hij maakt er onder andere noedels, pasteitjes, pizzadeeg, gyoza en donuts mee.

12 glimmende gele bakbanaanbolletjes

Ik leerde hem kennen door zijn bakbaanbroodjes, die hij verkoopt in zijn restaurant. Het was wat trial-and-error, zoals dat vaak gaat met bakken, maar het recept hieronder levert eindelijk de luchtige bakbanaanbolletjes op die ik graag wil delen.

Ingrediënten bakbanaanbolletjes:

  • 1 gekookte bakbanaan (ongeveer 195 g zonder schil, gewogen na het koken)
  • 60 g (plantaardige) boter, gesmolten en ietwat afgekoeld
  • 180 ml lauwwarme (plantaardige) melk
  • 350-375 g bloem
  • ½ eetl. instant gist
  • ½ eetl. suiker
  • ¾ theel. zout

Zo ga je te werk:
Snijd de uiteinden van de banaan af en snijd in vier stukken. Kook ze in de schil in 15 minuten gaar in ruim water. Verwijder de schil en laat afkoelen. Prak de banaan fijn en meng met melk en 30 gram boter (eventueel in de blender of met een staafmixer). Meng 350 gram bloem, gist en suiker in een grote kom en daarna ook het zout erdoor. Voeg de natte ingrediënten toe en meng tot een soepel en elastisch deeg dat wel plakkerig aanvoelt, maar niet aan uw vingers blijft plakken. Dat kan met een keukenmachine, maar ook met de hand. Voeg als dat nodig is nog de laatste 25 gram bloem toe.

Vorm een bal van het deeg en bedek die in een ingevette grote kom met een vochtige theedoek. Laat ongeveer een uur rijzen op een warme plek tot het deeg is verdubbeld in volume. Verdeel het dan in twaalf stukjes. Vorm van elk stukje een strak bolletje dat u daarna op een bebloemd oppervlak in uw handpalm ronddraait zodat alle naden aan de onderkant zijn verdwenen. Plaats in een bakschaal of op een bakplaat met wat ruimte ertussen. Laat ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plek tot het deeg is verdubbeld.

Verwarm tegen het eind van de rijstijd de oven voor op 200 graden. Plaats de bolletjes in de oven en bak ze in ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Bestrijk als ze uit de oven komen met de overige boter. Eet de bolletjes met uw favoriete beleg.


bakblik met bolletjes van bakbanaan en een rijpe bakbanaa linksboven
Recept afdrukken

RECEPT: luchtige bakbanaanbolletjes

Heerlijk luchtige broodjes met de subtiele smaak van bakbanaan
Gang: Ontbijt en lunch
Keuken: Wereldkeuken
Trefwoord: bakbanaan
Bereidingstijd: 2 uur 15 minuten
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Servings: 12 bolletjes
Author: Onesy
Heerlijk luchtige broodjes met de subtiele smaak van bakbanaan

Ingrediënten

  • 1 gekookte bakbanaan - ongeveer 195 g zonder schil, gewogen na het koken
  • 60 gram (plantaardige) boter - gesmolten en ietwat afgekoeld
  • 180 ml lauwwarme (plantaardige) melk
  • 350-375 gram bloem
  • ½ el instant gist
  • ½ el suiker
  • ¾ tl zout

Instructies

  • Snijd de uiteinden van de banaan af en snijd in vier stukken. Kook ze in de schil in 15 minuten gaar in ruim water. Verwijder de schil en laat afkoelen.
  • Prak de banaan fijn en meng met melk en 30 gram boter (eventueel in de blender of met een staafmixer).
  • Meng 350 gram bloem, gist en suiker in een grote kom en daarna ook het zout erdoor.
  • Voeg de natte ingrediënten toe en meng tot een soepel en elastisch deeg dat wel plakkerig aanvoelt, maar niet aan uw vingers blijft plakken. Dat kan met een keukenmachine, maar ook met de hand. Voeg als dat nodig is nog de laatste 25 gram bloem toe.
  • Vorm een bal van het deeg en bedek die in een ingevette grote kom met een vochtige theedoek. Laat ongeveer een uur rijzen op een warme plek tot het deeg is verdubbeld in volume.
  • Verdeel het dan in twaalf stukjes. Vorm van elk stukje een strak bolletje dat je daarna op een bebloemd oppervlak in je handpalm ronddraait zodat alle naden aan de onderkant zijn verdwenen.
  • Plaats in een bakschaal of op een bakplaat met wat ruimte ertussen. Laat ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plek tot het deeg is verdubbeld.
  • Verwarm tegen het eind van de rijstijd de oven voor op 200 graden. Plaats de bolletjes in de oven en bak ze in ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Bestrijk als ze uit de oven komen met de overige boter.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Gerelateerde berichten


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdient This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.


No Replies to "RECEPT: luchtige bakbanaanbolletjes"

    Leave a reply






    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.