Ik zou heel veel woorden kunnen gebruiken om duidelijk te maken waarom deze bakbanaan wafels echt op je ’to make’ lijst horen. Of nog een keer kunnen uitleggen dat mijn liefde voor bakbananen diep zit, heel diep. In plaats daarvan zeg ik alleen maar: ik ben nog lang niet uitgeëxperimenteerd met deze heerlijke tropische vrucht én je gaat zeker weten genieten van deze wafels!
Er zijn online veel recepten te vinden voor bakbanaan wafels, maar dat zijn vooral bananenpannenkoekjesrecepten met alleen bakbanaan en ei als ingrediënten. Ik ben niet zo’n fan van die variant, want ze zijn een beetje ‘nattig’. In deze wafels wilde ik wel graag bloem of desnoods havermout of iets anders zonder gluten toevoegen voor iets meer bite. Maar ik kon niet zomaar een wafelrecept uitproberen en daar bakbanaan aan toevoegen zonder dat dat iets zou veranderen aan de structuur.
Dus ging ik op zoek naar manieren om pannenkoeken om te vormen tot wafels, want daarvan had ik zelf al een recept dat je ook kan vinden op This Girl Can Cook. Door de verhoudingen iets aan te passen, is dat uiteindelijk gelukt! Een heerlijk luchtige, licht zoete wafel met een subtiele bakbanaansmaak. Dat de bakbanaan wafels zo luchtig zijn, komt doordat de eiwitten gescheiden van de dooiers door het beslag gemengd worden, een tip die ik haalde uit dit recept voor zoete aardappel wafels (die gaat uiteraard ook op de ’to make’ lijst :D).
En dan nog wat extra info over het verschil tussen wafels en pannenkoeken. In principe bestaan ze uit dezelfde ingrediënten: bloem, melk, eieren, suiker en boter. Alleen bevatten wafels meer vet en suiker, om ze wat krokanter te maken. Ik zou normaalgesproken geen suiker toevoegen aan een recept met rijpe bakbanaan, maar ik vond dat het de wafels nu niet enorm zoet maakte, dus heb ik het wel in het recept verwerkt.
RECEPT: luchtige bakbanaan wafels
Ingrediënten
- 2 rijpe of zwarte bakbananen
- 100 ml (plantaardige) melk
- 2/30 el/ml (plantaardige) boter - gesmolten
- 1 el (kokosbloesem)suiker
- 2 eieren - gesplitst
- 150 gr bloem
- 0,25 tl zout
- 1 tl kaneel
Ook nodig
Instructies
- Zet je wafelijzer aan.
- Klop de eiwitten stijf.
- Pureer de bakbananen met een staafmixer of vork. Op de eerste manier wordt je beslag heel glad, wanneer je een vork gebruikt, kan je nog stukjes bakbanaan in je beslag hebben.
- Voeg melk, gesmolten boter/olie, suiker en eidooiers toe en meng alles goed (met staafmixer of garde).
- Meng bloem, kaneel en zout en voeg toe aan de natte ingrediënten.
- Spatel dan het eiwit erdoor heen, in drie delen.
- Verdeel het beslag over je wafelijzer en keer de wafels een keer om na ongeveer twee minuten.
- Hou de al gebakken wafels warm in een oven op 50-100 graden.
- Serveer als alles klaar is met baka bana, fruit, noten en/of (ahorn)stroop/honing.
No Replies to "RECEPT: luchtige bakbanaan wafels"