RECEPT: lasagna met antroewa en boulanger

Antroewa. Het zal nooit mijn favoriete Surinaamse groente zijn omdat ‘ie zo bitter is. “Maar dan heb je mijn lasagna met antroewa en boulanger (aubergine) nog niet geprobeerd”, zei mijn vriend toen ik hem net kende. Ik heb de boot lang kunnen afhouden, maar voor de liefde was ik bereid toch antroewa te eten. Mijn vriend moest er ook iets voor terugdoen: zijn Italiaanse gerecht met de Surinaamse twist maken voor This Girl Can Cook. En zo geschiedde. Maar was het een succes?

Wanneer je aangeeft Surinaamse groenten zoals antroewa en sopropo niet te lusten, zeggen Surinamers ALTIJD: “Jaaaa, maar je moet er ook een beetje suiker bij doen voor de smaak.” Tja… denk ik dan. Daardoor word het er allemaal niet gezonder op! En ik vind het eerlijk gezegd ook een beetje vals spelen. De een na laatste keer dat ik antroewa at (ik denk dat het ook pas de tweede of derde keer was dat ik het überhaupt at, schuld van mijn moeder), besloot ik dat ik het NOOIT, maar dan ook NOOIT meer wilde eten. Maar goed, die lasagna met antroewa en boulanger van mijn vriend moest ik wel een keer proberen…

lasagna-met-antroewa-en-boulanger-ingredienten

En zonder nu te klinken als al die mensen voor wie antroewa de allerlekkerste groente op de hele wereld is (lees: mijn vriend), zijn gerecht was dus best lekker! Heel lichtjes proefde ik een bittere nasmaak na elke hap. Maar bij lange na niet de bitterheid van eerder. Ik durf daarom met een gerust hart zijn recept voor lasagna met antroewa en boulanger te delen, ook voor mensen die niet van bittere groenten houden. De truc tegen de bitterheid? Die lees je hieronder in het recept.

Omdat ik niet kook uit pakjes en zakjes (teveel onnodige toevoegingen wat mij betreft), is zowel de pastasaus als de bechamel in dit recept zelf gemaakt. Heb je daar geen trek in of tijd voor, dan zou een kant en klare versie ook een optie zijn. Maar, mocht je hier de tijd voor willen nemen, dan zal je ontdekken dat zelf maken echt lekkerder (en gezonder) is.

 

Ingrediënten voor 1 grote lasagna met antroewa en boulanger:

  • 3-5 antroewa’s (afhankelijk van hoe bitter je de lasagna wil hebben)
  • 1 boulanger
  • 300 gram kip- of rundergehakt
  • 2 takjes verse tijm, fijn gesneden
  • 2 takjes rozemarijn, fijn gesneden
  • 3 blaadjes basilicum, fijn gesneden
  • een halve rode ui, gesnipperd
  • 1 grote teen knoflook, geperst
  • een halve theelepel pimentpoeder
  • peper en zout naar smaak
  • 1 pak lasagnabladen gedroogd of vers (ongeveer 9 bladen)
  • 1 zakje geraspte (belegen of oude) kaas

Ingrediënten bechamel saus:

  • 25 gram ongezouten boter
  • 35 gram bloem
  • 300 ml melk
  • peper en zout naar smaak toevoegen

Hoe je de pastasaus maakt, lees je hier.

Zo ga je te werk:
1: Snij de boulanger en antroewa in fijne plakjes.

lasagna-met-antroewa-en-boulanger-antroewa-snijden
2: Leg ze vervolgens in een zoutbadje (flink wat zout) om de bittere smaak en het overtollige vocht eruit te halen.

3: Breng terwijl ze weken, een steelpan met water aan de kook.

4: Spoel de groenten na 15 minuten af in een vergiet en blancheer ze daarna in de steelpan met water. Leg apart.

lasagna-met-antroewa-en-boulanger-zoutbadje
5: Laat, wanneer je gedroogde lasagnabladen gebruikt, de bladen wellen in warm water (van de kook af). Zo worden ze zacht en zijn ze makkelijk te vormen naar de ovenschaal.

6: Ga verder met het gehakt. Fruit daarvoor ui en knoflook in een pan met wat olie en voeg gehakt toe.

lasagna-met-antroewa-en-boulanger-gehakt
7: Doe de fijngesneden kruiden erbij en bak tot het gehakt rul is.

8: Voeg pastasaus toe en peper en zout toe naar smaak.

9: Verwarm de oven voor op 200 graden.

10: Maak de bechamel door boter op laag vuur te smelten in een pannetje.

11: Meng de bloem er voorzichtig met een garde doorheen en laat op laag vuur 3 minuten garen.

12: Schenk dan langzaam de melk erbij en blijf roeren met de garde. Let er op dat het niet bruin wordt.

13: Breng op smaak met peper en eventueel zout.

14: Het is nu tijd om de lasagna op te bouwen. Bedek de bodem van de ovenschaal met de gehaktsaus of smeer hem in met boter.

lasagna-met-antroewa-en-boulanger-eerste-laag
15: Bouw vervolgens de lasagna lagen op als volgt: een laag bladen, een laag saus, een laag groenten en een laag bechamel.

lasagna-met-antroewa-en-boulanger-laagjes
16: Doe dit drie keer of tot alles op is, maar eindig sowieso met een laag bechamel. Bestrooi met geraspte kaas.

lasagna-met-antroewa-en-boulanger-bechamelsaus
17: Plaats de schaal in de voorverwarmde oven voor 45-50 minuten (tot de bovenkant goudbruin is).

lasagna-met-antroewa-en-boulanger-uit-de-oven

18: Haal de lasagna uit de oven en laat even afkoelen voor je hem opdient op een bord.

De lasagna is nog lekkerder als je hem een dag van tevoren maakt. Zo trekken de smaken extra goed in elkaar.

Nyan switi!

 
Recept afdrukken

RECEPT: lasagna met antroewa en boulanger

Traditionele lasagna met gehakt krijgt een Surinaams tintje door de verrassende toevoeging van antroewa en boulanger (aubergine).
Gang: Hoofdgerecht
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 25 minuten
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 6 porties
Auteur: Onesy
Traditionele lasagna met gehakt krijgt een Surinaams tintje door de verrassende toevoeging van antroewa en boulanger (aubergine).

Ingrediënten

  • 3-5 antroewa’s - (afhankelijk van hoe bitter je de lasagna wil hebben)
  • 1 boulanger
  • 300 gram kip- of rundergehakt
  • 2 takjes verse tijm - (fijn gesneden)
  • 2 takjes verse rozemarijn - (fijn gesneden)
  • 3 grote of 6 kleine verse blaadjes basilicum - (fijn gesneden)
  • 0,5 rode ui - (gesnipperd)
  • 1 grote teen knoflook - geperst
  • 0,5 tl pimentpoeder
  • peper en zout naar smaak
  • 1 pak lasagnabladen gedroogd of vers - (ongeveer 9 bladen)
  • 750 ml (homemade) pastasaus

VOOR DE BECHAMELSAUS

  • 1 zakje geraspte belegen of oude kaas
  • 25 gram ongezouten boter
  • 35 gram bloem
  • 300 ml melk
  • peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snij de boulanger en antroewa in fijne plakjes.
  • Leg ze vervolgens in een zoutbadje (flink wat zout) om de bittere smaak en het overtollige vocht eruit te halen.
  • Breng terwijl ze weken, een steelpan met water aan de kook.
  • Spoel de groenten na 15 minuten af in een vergiet en blancheer ze daarna in de steelpan met water. Leg apart.
  • Laat, wanneer je gedroogde lasagnabladen gebruikt, de bladen wellen in warm water (van de kook af). Zo worden ze zacht en zijn ze makkelijk te vormen naar de ovenschaal.
  • Ga verder met het gehakt. Fruit daarvoor ui en knoflook in een pan met wat olie en voeg gehakt toe.
  • Doe de fijngesneden kruiden erbij en bak tot het gehakt rul is.
  • Voeg pastasaus toe en peper en zout toe naar smaak.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak de bechamel door boter op laag vuur te smelten in een pannetje.
  • Meng de bloem er voorzichtig met een garde doorheen en laat op laag vuur 3 minuten garen.
  • Schenk dan langzaam de melk erbij en blijf roeren met de garde. Let er op dat het niet bruin wordt.
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Het is nu tijd om de lasagna op te bouwen. Bedek de bodem van de ovenschaal met de gehaktsaus of smeer hem in met boter.
  • Bouw vervolgens de lasagna lagen op als volgt: een laag bladen, een laag saus, een laag groenten en een laag bechamel.
  • Doe dit drie keer of tot alles op is, maar eindig sowieso met een laag bechamel. Bestrooi met geraspte kaas.
  • Plaats de schaal in de voorverwarmde oven voor 45-50 minuten (tot de bovenkant goudbruin is).
  • Haal de lasagna uit de oven en laat even afkoelen voor je hem opdient op een bord.

Extra info:

*De lasagna is nog lekkerder als je hem een dag van tevoren maakt. Zo trekken de smaken extra goed in elkaar.
*Zelf pastasaus maken kan met dit recept.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

3 Replies to "RECEPT: lasagna met antroewa en boulanger"

  • comment-avatar
    Maria 27 november 2016 (13:56)

    Wat een apart recept! Dit wil ik zeker uitproberen, heerlijk.
    Ik heb een heteluchtoven. Moet ik mijn graden aanpassen? Wat is het formaat van deze ovenschaal?

    • comment-avatar
      TGSCC 30 november 2016 (01:26)

      Hoi Maria,
      In een heteluchtoven circuleert de warmte van alle kanten, dus kan je een lagere temperatuur aanhouden. In een elektrische oven heb ik gebakken op 200 graden, dus jij zou de temperatuur moeten verlagen naar ongeveer 180 graden. Ik zou na 40 minuten even kijken hoe de lasagna eruit ziet. Heb je het idee dat de bladen nog niet helemaal zacht zijn, bedek de ovenschaal dan met folie zodat de bovenkant niet aanbrandt.
      De ovenschaal is ongeveer 24 bij 15 cm.
      Laat ons weten hoe het smaakt?
      Groetjes,
      One’sy

      • comment-avatar
        Maria 3 december 2016 (14:24)

        Dankjewel :). Uiteraard zal ik je laten weten hoe het smaakt en of het mij is gelukt 🙂

Leave a reply






Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.