RECEPT: krokante hasselback aardappelen uit de oven

Ik weet niet eens meer wanneer ik voor het eerst hoorde van hasselback aardappelen, maar ik wist meteen dat ik ze zeker een keer ging maken! Want aardappels die er zo mooi uitzien, moeten ook lekker smaken toch? Het is wel even een klusje om de hasselback aardappelen te snijden, maar daarna stop je ze in de oven en heb je er geen omkijken meer naar!

Hasselback aardappelen zijn bedacht door een kok uit Zweden die werkte in restaurant Hasselbacken. Inmiddels wordt de naam hasselback ook gebruikt voor andere dingen die je in schijfjes snijdt, zoals wortel, courgette, flespompoen en zelfs kip. Maar in dit recept richt ik me even op aardappelen. Aangezien ik enorm van zoete aardappel hou, heb ik een combinatie gemaakt van gewone aardappelen en zoete aardappelen. Voor de gewone aardappelen heb ik licht kruimige aardappelen gebruikt, omdat ik ervan hou als de aardappel een beetje zacht is. Maar waarschijnlijk kan het met alle soorten licht kruimige en vastkokende. Het resultaat is een heerlijk knapperige buitenkant, en een zachte (kruimige) binnenkant.

hasselback potatoes recept knapperige hasselback aardappelen

Dan nog even over het snijden van de hasselback aardappelen: denk niet, ik weet wel wanneer ik moet stoppen met snijden. Geloof me, dan gaat er minstens 1 aardappel toch helemaal doorgesneden worden. Niet minder lekker, wel minder mooi. Gebruik daarom een handigheidje om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt door twee eetstokjes, houten lepels of een opscheplepel te gebruiken waar je de aardappel op legt.

Hoeveel ruimte je tussen de schijfjes laat zitten, is aan jou. Hou je van knapperig, maak dan heel dunne plakjes, wil je echt aardappel proeven, laat dan meer ruimte over tussen elke inkeping. Ik heb in dit recept de smaken redelijk neutraal gehouden, maar je kan letterlijk alle kanten op met kruiden/smaakmakers. Ik heb ingrediënten als sojasaus, kaas, bacon en nog veel meer voorbij zien komen. Het is echt maar net wat jij lekker vindt.

Ingrediënten krokante hasselback aardappelen uit de oven:

  • 8 (zoete) licht kruimige aardappelen in schil
  • 50 ml olijfolie of gesmolten boter
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl peper (gemalen)
  • 1 tl knoflookpoeder (optioneel)
  • 1 tl uienpoeder (optioneel)
  • 1 tl (gerookte) paprikapoeder (optioneel)
  • 1 tl verse bieslook/tijm/rozemarijn (gehakt)

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 200 graden.

2: Meng de olie/gesmolten boter met zout, peper en overige kruiden.

3: Was de aardappelen goed, dep ze droog en verwijder eventuele plekjes/uitlopers.

4: OPTIONELE STAP VOOR ZOETE AARDAPPELEN: kook de hele aardappels in schil 10 minuten in een pan met water. Laat even afkoelen en dep ze droog.

5: Leg twee eetstokjes of houten lepels neer op een snijplank en leg er een aardappel tussen. Snij met een mes dunne schijfjes met ongeveer 3 mm ruimte ertussen. De eetstokjes zorgen ervoor dat je de aardappelen niet helemaal doorsnijdt. Een andere manier om dit te doen, is door de aardappel op een opscheplepel te leggen.

hasselback potatoes recept hasselback aardappelen rauw

6: Plaats de aardappelen in een ovenschaal en masseer ze in met het olie-kruiden-mengsel. Wrijf de olie met je vinger(s) vooral ook goed tussen de schijfjes in.

hasselback potatoes recept hasselback aardappelen

7: Plaats de ovenschaal in de oven voor 45-55 minuten tot de aardappels helemaal gaar zijn (prik in het middelste met een vork of mes om dat te checken) en de randjes mooi goudbruin.

8: Bestrooi eventueel nog met wat extra zout en verse kruiden en serveer als bijgerecht.

Nyan switi!


hasselback potatoes recept hasselback aardappelen
Recept afdrukken

RECEPT: krokante hasselback aardappelen uit de oven

Hasselback aardappelen zijn aardappelen in een sjiek jasje met een lekker krokante buitenkant en een heerlijk kruimige binnenkant.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Onesy
Hasselback aardappelen zijn aardappelen in een sjiek jasje met een lekker krokante buitenkant en een heerlijk kruimige binnenkant.

Ingrediënten

  • 8 (zoete) licht kruimige aardappelen - in schil
  • 50 ml olijfolie of gesmolten boter
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl peper - gemalen
  • 1 tl knoflookpoeder - (optioneel)
  • 1 tl uienpoeder - (optioneel)
  • 1 tl (gerookte) paprikapoeder - (optioneel)
  • 1 tl verse bieslook/tijm/rozemarijn - (gehakt)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de olie/gesmolten boter met zout, peper en overige kruiden.
  • Was de aardappelen goed, dep ze droog en verwijder eventuele plekjes/uitlopers.
  • OPTIONELE STAP VOOR ZOETE AARDAPPELEN: kook de hele aardappels in schil 10 minuten in een pan met water. Laat even afkoelen en dep ze droog.
  • Leg twee eetstokjes of houten lepels neer op een snijplank en leg er een aardappel tussen. Snij met een mes dunne schijfjes met ongeveer 3 mm ruimte ertussen. De eetstokjes zorgen ervoor dat je de aardappelen niet helemaal doorsnijdt. Een andere manier om dit te doen, is door de aardappel op een opscheplepel te leggen.
  • Plaats de aardappelen in een ovenschaal en masseer ze in met het olie-kruiden-mengsel. Wrijf de olie met je vinger(s) vooral ook goed tussen de schijfjes in.
  • Plaats de ovenschaal in de oven voor 45-55 minuten tot de aardappels helemaal gaar zijn (prik in het middelste met een vork of mes om dat te checken) en de randjes mooi goudbruin.
  • Bestrooi eventueel nog met wat extra zout en verse kruiden en serveer als bijgerecht.

Extra info:

Met hasselback aardappelen kan je letterlijk alle kanten op qua smaak en garnering. Je zou ze bijvoorbeeld nog kunnen bestrooien met geraspte (Parmezaanse) kaas (laatste 10 minuten van de baktijd), of kruiden kunnen gebruiken die ze een Oosters, Italiaans, Surinaams, enz. tintje geven.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

No Replies to "RECEPT: krokante hasselback aardappelen uit de oven"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.