RECEPT: knapperige Surinaamse witte puntjes

Een tijdje geleden bakte ik van mijn gemaakte brooddeeg geen heel brood, maar puntjes. Toen mijn vriend die proefde, zei hij dat ze hem deden denken aan de knapperige Surinaamse witte puntjes die hij vroeger at in Suriname. Crunchy, maar toch luchtig van binnen. Ik wist meteen dat ik dat recept ook met jou moest delen. Niet alleen omdat de broodjes zo lekker zijn, maar je gaat niet geloven hoe simpel ze zijn om te maken!

In de serie One’sy bakt brood, maar het liefst niet te ingewikkeld, kwam ik een paar jaar geleden een recept voor brood tegen waar ik extreem blij van werd. Het heet ‘5 minutes a day artisan bread’ en het staat in een boek met dezelfde naam. Dat 5 minuten slaat op de tijd die het kost om het deeg te maken. Je kwakt letterlijk alle ingrediënten in een grote bak, roert ze door elkaar en laat het deeg ongeveer twee uur op kamertemperatuur staan. Na die rijstijd verwerk je het deeg tot brood/puntjes/bolletjes of plaats je het in de koelkast voor later gebruik.

no knead bread recept knapperige Surinaamse witte puntjes

Voor je boze reacties achterlaat hieronder: het maken van het complete brood kost natuurlijk geen vijf minuten. Maar waar je normaalgesproken minstens tien minuten moet kneden om een mooi soepel deeg te krijgen, is dit deeg voor knapperige Surinaamse witte puntjes in minder dan de helft van die tijd gereed. Het mooie ervan is dat je het deeg tot twee weken kan bewaren in de koelkast! Maar bij mij heeft het het nog nooit zo lang gered.

Je kan het deeg dus gebruiken om een heel brood mee te maken, maar ook voor bolletjes of knapperige Surinaamse witte puntjes. Je gebruikt het deeg meestal als het uit de koelkast komt, omdat het dan beter te behandelen is. Het is nogal nat deeg namelijk. Maar, wanneer het uit de koeling komt, moet het nog wel 40-45 minuten op kamertemperatuur komen, voor je het kan bakken. Die wachttijd kan je natuurlijk gewoon gebruiken om vast de oven voor te verwarmen (die moet heel heet zijn) en je beleg klaar te maken.

recept knapperige Surinaamse witte puntjes no knead bread

Ik bak de knapperige Surinaamse witte puntjes op een pizzasteen, omdat die nog heter wordt en de puntjes zo lekker snel een krokante laag krijgen. Verder heb je om deze broodjes te maken, ook een braadslee of vuurvaste ovenschaal nodig die je onderin de oven plaatst om stoom te creëren. Die stoom zorgt er ook voor dat je puntjes extra knapperig worden.

Je kan voor dit recept cups gebruiken (het is een Amerikaans recept), maar je kan het ook met een keukenweegschaal doen. Mocht je ook cups gebruiken, kijk dan hier hoe je de cups het beste kunt vullen met bloem. Een aangestampte cup bloem weegt namelijk meer dan een cup waar je de bloem inschept met een lepel (meer lucht). In dit recept is 1 cup bloem ongeveer 141 gram. De eetlepels zijn geen eetlepels die je gebruikt als bestek, maar echte maatlepels.

5 minutes a day bread knapperige Surinaamse witte puntjes ingredients

Ingrediënten knapperige Surinaamse witte puntjes (12-14 stuks):

 • 3 cups (720 ml) warm water (1 cup is 240 ml)
 • 1 eetlepel droge gist
 • 1- 1,5 eetlepel zout
 • 6,5 cup (917 gram) tarwebloem (1 cup in dit recept is ongeveer 141 gram)

Zo ga je te werk:
1: Meng in een grote plastic bak of emmer (met deksel) het water met de gist en het zout.

knapperige Surinaamse witte puntjes bak voor deeg 5 minutes a day bread

2: Voeg dan de bloem toe en zorg dat alles wel gemixt is, maar kneed het niet.

5 minutes a day bread knapperige Surinaamse witte puntjes deeg mengen

3: Laat het deeg op een warme plek ongeveer 2 uur rijzen. Doe het deksel wel op de bak/emmer, maar laat een klein reepje open zodat er wel lucht in en uit kan. Het handigst is als je een deksel hebt met een gat dat open en dicht kan.

5 minutes a day bread knapperige Surinaamse witte puntjes deeg in bak

4: In principe is het deeg na 2 uur rijzen klaar om gebruikt te worden. Maar om het beter te kunnen verwerken, kan je het het beste een nachtje laten staan in de koelkast. Dit komt ook de smaak ten goede.

5 minutes a day bread knapperige Surinaamse witte puntjes deeg gerezen

5: Wanneer je de puntjes wil bakken, pak je de bak uit de koelkast en strooi je wat bloem over het deel van het deeg dat je wil gebruiken (ongeveer de helft). Hou ook een kommetje met wat bloem bij de hand om je handen te kunnen ‘bebloemen’.

5 minutes a day bread knapperige Surinaamse witte puntjes dough close 2

6: Trek steeds een stuk deeg van de rest af (of knip het af) en verwerk het tot een puntje. Leg elk puntje op een stuk bakpapier of herbruikbare bakfolie dat je hebt bestrooid met bloem of maismeel (maismeel is handiger, omdat dat niet wordt opgenomen door het deeg, maar er wel voor zorgt dat je deeg niet plakt aan de folie).

7: Herhaal dit voor alle puntjes (in totaal 6 tot 8) en leg ze met genoeg ruimte ertussen verspreid over het bakpapier neer.

5 minutes a day bread knapperige Surinaamse witte puntjes gevormd

8: Laat het deeg 40 minuten rusten met een vochtige theedoek erover heen.

9: Verwarm de oven voor op 230 graden. Als je een pizzasteen hebt, plaats je die ook vast in de oven op het ovenrek zodat ‘ie goed heet wordt. Plaats daaronder (zo laag mogelijk in de oven) een ovenvaste schaal/braadslee.

10: Maak na de 40 minuten rusten, met een scherp mes een snelle beweging aan de bovenkant van elk puntje om een inkeping te maken. En bestrooi elk puntje met wat bloem.

11: Plaats de puntjes met het bakpapier op de pizzasteen (ik schuif het bakpapier met de puntjes eerst op een andere bakplaat die ik gebruik om ze op de steen te schuiven) en voeg een kommetje water toe aan de braadslee op de bodem.

12: Doe meteen de oven dicht (vanwege de stoom die ontstaat) en bak de puntjes in 30-40 minuten af tot ze mooi lichtbruin zijn.

13: Laat de knapperige Surinaamse witte puntjes even afkoelen en snij ze open om te beleggen.

niet kneden brood knapperige Surinaamse witte puntjes recept

Nyan switi!


knapperige Surinaamse witte puntjes recept niet kneden brood
Recept afdrukken

RECEPT: knapperige Surinaamse witte puntjes

De lekkerste knapperige Surinaamse witte puntjes maak je met deeg dat je niet eens hoeft te kneden! Een makkelijk en vooral heerlijk recept.
Gang: Ontbijt en lunch
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Rijstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 40 minuten
Porties: 12 puntjes
Auteur: Onesy
De lekkerste knapperige Surinaamse witte puntjes maak je met deeg dat je niet eens hoeft te kneden! Een makkelijk en vooral heerlijk recept.

Ingrediënten

 • 720 ml warm water
 • 1 el gist - instant of droog
 • 1-1,5 el zout
 • 917 gram tarwebloem

Instructies

 • Meng in een grote plastic bak of emmer (met deksel) het water met de gist en het zout.
 • Voeg dan de bloem toe en zorg dat alles wel gemixt is, maar kneed het niet.
 • Laat het deeg op een warme plek ongeveer 2 uur rijzen. Doe het deksel wel op de bak/emmer, maar laat een klein reepje open zodat er wel lucht in en uit kan. Het handigst is als je een deksel hebt met een gat dat open en dicht kan.
 • In principe is het deeg na 2 uur rijzen klaar om gebruikt te worden. Maar om het beter te kunnen verwerken, kan je het het beste een nachtje laten staan in de koelkast. Dit komt ook de smaak ten goede.
 • Wanneer je de puntjes wil bakken, pak je de bak uit de koelkast en strooi je wat bloem over het deel van het deeg dat je wil gebruiken (ongeveer de helft). Hou ook een kommetje met wat bloem bij de hand om je handen te kunnen ‘bebloemen’.
 • Trek steeds een stuk deeg van de rest af (of knip het af) en verwerk het tot een puntje. Leg elk puntje op een stuk bakpapier of herbruikbare bakfolie dat je hebt bestrooid met bloem of maismeel (maismeel is handiger, omdat dat niet wordt opgenomen door het deeg, maar er wel voor zorgt dat je deeg niet plakt aan de folie).
 • Herhaal dit voor alle puntjes (in totaal 6 tot 8) en leg ze met genoeg ruimte ertussen verspreid over het bakpapier neer.
 • Laat het deeg 40 minuten rusten met een vochtige theedoek erover heen.
 • Verwarm de oven voor op 230 graden. Als je een pizzasteen hebt, plaats je die ook vast in de oven op het ovenrek zodat ‘ie goed heet wordt. Plaats daaronder (zo laag mogelijk in de oven) een ovenvaste schaal/braadslee.
 • Maak na de 40 minuten rusten, met een scherp mes een snelle beweging aan de bovenkant van elk puntje om een inkeping te maken. Of knip met een schaar een of meerdere inkepingen. Bestrooi elk puntje met wat bloem.
 • Plaats de puntjes met het bakpapier op de pizzasteen (ik schuif het bakpapier met de puntjes eerst op een andere bakplaat die ik gebruik om ze op de steen te schuiven) en voeg een kommetje water toe aan de braadslee op de bodem.
 • Doe meteen de oven dicht (vanwege de stoom die ontstaat) en bak de puntjes in 30-40 minuten af tot ze mooi lichtbruin zijn.
 • Laat de knapperige Surinaamse witte puntjes even afkoelen en snij ze open om te beleggen.

Extra info:

*Hou er rekening mee dat in de totale kooktijd hierboven geen rusttijd in de koelkast is meegenomen.
*Dit recept is gebaseerd op dit recept.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

HANDIG KOOKGEREI VOOR DIT RECEPT:


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.


author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

12 Replies to "RECEPT: knapperige Surinaamse witte puntjes"

 • comment-avatar
  Geeta Ramlagan 2 juli 2017 (16:20)

  Hallo , ik heb een verzoek.Kunt u eksie koekoe maken. Alvast bedankt.

  • comment-avatar
   TGSCC 4 juli 2017 (14:20)

   UPDATE: ons eksi kuku recept vind je hier.

   Hoi Geeta, een recept voor eksi kuku staat nog op onze wensenlijst. Het liefst maken we daar een verantwoorde variant van (dus met minder suiker en/of vet). Die moeten we nog ontwikkelen, dus het kan even duren voor je die terug vindt. Maar dan laten we het je meteen weten!

   Groet,

   Tewa en One’sy

 • comment-avatar
  Marianne 18 augustus 2017 (21:03)

  Als je het deeg na 2uur rijzen met de deksel op een kiertje een nachtje in de koelkast wil zetten zodat het beter verwerkbaar is moet je dan de deksel ook op een kiertje laten staan of helemaal afsluiten? En kunnen de broodjes ook zonder pizzasteen gebakken worden?

  Groetjes, Marianne

  • comment-avatar
   TGSCC 19 augustus 2017 (14:39)

   Hoi Marianne,

   De eerste paar dagen dat je het deeg in de koelkast hebt staan, moet je wel een kiertje open laten, daarna mag ‘ie dicht. Als je deeg het zo lang redt tenminste! 🙂 Een pizzasteen is niet per se nodig, maar die geeft wel de meeste hitte af, waardoor de korst extra knapperig is. In dit filmpje zie je een aantal alternatieven: https://www.youtube.com/watch?v=J19bsmPSQ30.

   Succes!

   Groetjes,

   One’sy

 • comment-avatar
  Tineke 21 maart 2020 (21:08)

  Ga ik proberen. Ik hoop toch dat het anderhalve theelepel zout is in plaats van anderhalve eetlepel?

  • comment-avatar
   TGSCC 22 maart 2020 (14:51)

   Hoi Tineke,

   Leuk dat je ze gaat proberen! Het is echt 1.5 eetlepel. Op de hoeveelheid bloem is dat niet zoveel hoor. Maar je kan er ook 1 eetlepel van maken.

   Bak ze,

   One’sy

   1,5 tl

 • comment-avatar
  Marius 24 mei 2020 (15:10)

  Ik vind het deeg erg nat, het is erg moeilijk om er een puntje van te maken, zakt namelijk weer in.
  Ook de korst is ontzettend hard, is de temperatuur van 230 graden niet te hoog. Ik heb ze in een oven
  met onder en bovenwarmte afgebakken. De smaak is verder voortreffelijk.

  • comment-avatar
   TGSCC 24 mei 2020 (19:59)

   Hoi Marius, wat vervelend dat ze niet helemaal geslaagd zijn. Dit blijkt een recept te zijn dat net zo vaak lukt als mislukt. Ik ga het binnenkort zelf maar weer eens testen (het is oorspronkelijk niet van ons), om te kijken welke factoren bijdragen aan succes/mislukking.

   Groetjes,

   One’sy

 • comment-avatar
  Timi 29 juli 2020 (01:01)

  Hoi heb vandaag surinaamse puntjes gemaakt.
  ik vind dat het deeg erg plakkerig is . ik kan geen bolletjes maken. ik moest steeds mijn handen met bloem bestuiven.
  en door deze handeling zijn mijn broodjes niet zo luchtig.
  wat kan ik hieraan doen.

  • comment-avatar
   TGSCC 29 juli 2020 (07:42)

   Hoi Timi,

   Het deeg is inderdaad aan de wat nattere kant, maar het hoort niet super plakkerig te zijn. Probeer het nog eens, maar dan met iets minder water? Het kan ook aan de bloem liggen die je gebruikt. De ene soort bloem neemt meer vocht op dan de andere. In ieder geval komt het erop neer dat je bij het mengproces nog dingen kan aanpassen (beginnen met minder water, iets meer bloem toevoegen) zodat je uiteindelijk het deeg niet enorm hoeft te bewerken.

   Succes ermee!

   Groetjes,

   One’sy

 • comment-avatar
  Debby 6 november 2020 (18:22)

  Lekkere broodjes! De baktijd van 40 minuten lijkt me echter meer iets voor een groot, heel brood. Ik heb de broodjes op 230 graden een minuut of 10 gebakken en daarna nog een minuutje onder de grill gedaan voor wat meer kleur en ze waren gaar en lekker knapperig 🙂

  • comment-avatar
   TGSCC 8 november 2020 (17:53)

   Hoi Debby,

   Wow, die waren snel klaar! Bedankt voor het doorgeven, we gaan nog eens kijken of we die tijd verkeerd hebben genoteerd.

   Groetjes,

   Tewa en One’sy

Leave a reply


Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.