RECEPT: knapperige fried chicken wings

Als tieners childen we vaak bij Dewi, Tewa’s beste vriendin. Natuurlijk omdat dat gezellig was, maar we zouden jokken als we ontkenden dat we daar ook kwamen vanwege de kookkunsten van Julia, Dewi’s moeder. Een van de lekkerste dingen die Julia maakte, noemden we ‘Dewi moeder kip’. Knapperige fried chicken wings die ze eerst kookte in bouillon en daarna frituurde.

Zodra die schaal met kip op tafel werd gezet, was het aanvallen geblazen en dat kon ook goed. Julia bakte namelijk geen 2 chicken wings per persoon, maar kilo’s! In tegenstelling tot fried chicken waarbij je de rauwe kip een bloem/paneerlaagje geeft en dan frituurt, worden fried chicken wings eerst gekookt in bouillon en daarna gefrituurd. Hierdoor heeft de kip de smaak van de bouillon opgenomen en omdat het vet ervan loskomt, krijgen de wings een heerlijk knapperige buitenkant door het bakken. Geloof ons, dit wordt een succesnummer als je een lekker hapje wilt serveren!

recept fried chicken wings

Frituren is niet de meest gezonde bereidingswijze, maar je kan de fried chicken wings ook in de oven bakken. Wij hebben dat zelf nog niet geprobeerd met dit recept, dus dat zal je zelf moeten testen. In het kader van zo weinig mogelijk eten weggooien: de bouillon waarin je de kippetjes hebt gekookt, kan je gebruiken als kippenbouillon in andere gerechten. Wij gebruiken bouillon meestal om rijst(vervangers) in te koken of om soep mee te maken. Honderd keer gezonder en lekkerder dan Maggi-blok!

Ingrediënten knapperige fried chicken wings:

  • 2 liter water
  • 1 kilo (biologische) kipkluifjes (vleugels en pootjes)
  • 4 takjes selderij (soepgroente)
  • 4 knoflooktenen, gehalveerd
  • 1 ui, gehalveerd
  • 4 pimentkorrels
  • 10 peperkorrels
  • 1 theelepel 5 spices poeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1/2 eetlepel zout
  • 1 madame Jeanette peper (optioneel)
  • 1 of 2 liter olie om in te frituren

Zo ga je te werk:

1: Voeg in een diepe pan het water, de kruiden, het zout en eventueel de madame Jeanette toe. Proef of je de smaak sterk genoeg vindt, zo niet, voeg extra kruiden/zout toe.

2: Voeg dan ook de kip toe en breng aan de kook. Doe dit afhankelijk van hoe groot je pan is, in twee delen.

3: Zet het vuur, zodra de bouillon kookt, laag en laat de kip nog 15 minuten zachtjes sudderen.

4: Haal daarna de kluifjes met een schuimspaan, zeef of vork uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.

fried chicken wings gekookt recept

5: Verhit ondertussen in een andere (frituur)pan de olie tot 180 graden. De olie is op temperatuur als een stukje brood mooi goudbruin bakt.

6: Bak de kipkluifjes in de olie mooi bruin en knapperig. Voeg niet teveel kippetjes tegelijk toe in de pan, zodat ze genoeg ruimte hebben om mooi te bakken. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier.

fried chicken wings gefrituurd recept

7: Serveer met een lekker sausje zoals (pittige) ketchup of zoete chilisaus of eet ze zonder (net zo lekker).

Nyan switi!


Recept afdrukken

RECEPT: knapperige fried chicken wings

Heerlijk knapperige fried chicken wings krijgen hun smaak door de kip eerst te koken in bouillon en daarna pas te bakken.
Gang: Bijgerecht, Hapje, Snack
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Auteur: TGSCC
Heerlijk knapperige fried chicken wings krijgen hun smaak door de kip eerst te koken in bouillon en daarna pas te bakken.

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 1 kilo biologische kipkluifjes (vleugels en pootjes)
  • 4 takjes selderij - soepgroente
  • 4 knoflooktenen - gehalveerd
  • 1 ui - gehalveerd
  • 4 pimentkorrels
  • 10 peperkorrels
  • 1 theelepel 5 spices poeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel ketoembar - gemalen koriander
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 0,5 eetlepel zout
  • 1 madame Jeanette peper - optioneel
  • 1 of 2 liter olie om in te frituren

Instructies

  • Voeg in een diepe pan het water, de kruiden, het zout en eventueel de madame Jeanette toe. Proef of je de smaak sterk genoeg vindt, zo niet, voeg extra kruiden/zout toe.
  • Voeg dan ook de kip toe en breng aan de kook. Doe dit afhankelijk van hoe groot je pan is, in twee delen.
  • Zet het vuur, zodra de bouillon kookt, laag en laat de kip nog 15 minuten zachtjes sudderen.
  • Haal daarna de kluifjes met een schuimspaan, zeef of vork uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
  • Verhit ondertussen in een andere (frituur)pan de olie tot 180 graden. De olie is op temperatuur als een stukje brood mooi goudbruin bakt.
  • Bak de kipkluifjes in de olie mooi bruin en knapperig. Voeg niet teveel kippetjes tegelijk toe in de pan, zodat ze genoeg ruimte hebben om mooi te bakken. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
  • Serveer met een lekker sausje zoals (pittige) ketchup of zoete chilisaus of eet ze zonder (net zo lekker).

Extra info:

Gooi de bouillon waarin je de kip hebt gekookt niet weg! Deze kan je gewoon gebruiken als basis voor soep, pastasaus of om rijst(vervangers) in te koken.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

2 Replies to "RECEPT: knapperige fried chicken wings"

  • comment-avatar
    Chinazor Ominyi 17 januari 2020 (11:10)

    Since you haven’t tried baking this recipe, I should probably try it out.

    The pictures had me salivating. Would you like to know how my ‘baked’ crispy chicken wings turned out?

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.