Als tieners childen we vaak bij Dewi, Tewa’s beste vriendin. Natuurlijk omdat dat gezellig was, maar we zouden jokken als we ontkenden dat we daar ook kwamen vanwege de kookkunsten van Julia, Dewi’s moeder. Een van de lekkerste dingen die Julia maakte, noemden we ‘Dewi moeder kip’. Knapperige fried chicken wings die ze eerst kookte in bouillon en daarna frituurde.
Zodra die schaal met kip op tafel werd gezet, was het aanvallen geblazen en dat kon ook goed. Julia bakte namelijk geen 2 chicken wings per persoon, maar kilo’s! In tegenstelling tot fried chicken waarbij je de rauwe kip een bloem/paneerlaagje geeft en dan frituurt, worden fried chicken wings eerst gekookt in bouillon en daarna gefrituurd. Hierdoor heeft de kip de smaak van de bouillon opgenomen en omdat het vet ervan loskomt, krijgen de wings een heerlijk knapperige buitenkant door het bakken. Geloof ons, dit wordt een succesnummer als je een lekker hapje wilt serveren!
Frituren is niet de meest gezonde bereidingswijze, maar je kan de fried chicken wings ook in de oven bakken. Wij hebben dat zelf nog niet geprobeerd met dit recept, dus dat zal je zelf moeten testen. In het kader van zo weinig mogelijk eten weggooien: de bouillon waarin je de kippetjes hebt gekookt, kan je gebruiken als kippenbouillon in andere gerechten. Wij gebruiken bouillon meestal om rijst(vervangers) in te koken of om soep mee te maken. Honderd keer gezonder en lekkerder dan Maggi-blok!
Ingrediënten knapperige fried chicken wings:
- 2 liter water
- 1 kilo (biologische) kipkluifjes (vleugels en pootjes)
- 4 takjes selderij (soepgroente)
- 4 knoflooktenen, gehalveerd
- 1 ui, gehalveerd
- 4 pimentkorrels
- 10 peperkorrels
- 1 theelepel 5 spices poeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1/2 eetlepel zout
- 1 madame Jeanette peper (optioneel)
- 1 of 2 liter olie om in te frituren
Zo ga je te werk:
1: Voeg in een diepe pan het water, de kruiden, het zout en eventueel de madame Jeanette toe. Proef of je de smaak sterk genoeg vindt, zo niet, voeg extra kruiden/zout toe.
2: Voeg dan ook de kip toe en breng aan de kook. Doe dit afhankelijk van hoe groot je pan is, in twee delen.
3: Zet het vuur, zodra de bouillon kookt, laag en laat de kip nog 15 minuten zachtjes sudderen.
4: Haal daarna de kluifjes met een schuimspaan, zeef of vork uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
5: Verhit ondertussen in een andere (frituur)pan de olie tot 180 graden. De olie is op temperatuur als een stukje brood mooi goudbruin bakt.
6: Bak de kipkluifjes in de olie mooi bruin en knapperig. Voeg niet teveel kippetjes tegelijk toe in de pan, zodat ze genoeg ruimte hebben om mooi te bakken. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
7: Serveer met een lekker sausje zoals (pittige) ketchup of zoete chilisaus of eet ze zonder (net zo lekker).
Nyan switi!
RECEPT: knapperige fried chicken wings
Ingrediënten
- 2 liter water
- 1 kilo biologische kipkluifjes (vleugels en pootjes)
- 4 takjes selderij - soepgroente
- 4 knoflooktenen - gehalveerd
- 1 ui - gehalveerd
- 4 pimentkorrels
- 10 peperkorrels
- 1 theelepel 5 spices poeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel ketoembar - gemalen koriander
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 0,5 eetlepel zout
- 1 madame Jeanette peper - optioneel
- 1 of 2 liter olie om in te frituren
Instructies
- Voeg in een diepe pan het water, de kruiden, het zout en eventueel de madame Jeanette toe. Proef of je de smaak sterk genoeg vindt, zo niet, voeg extra kruiden/zout toe.
- Voeg dan ook de kip toe en breng aan de kook. Doe dit afhankelijk van hoe groot je pan is, in twee delen.
- Zet het vuur, zodra de bouillon kookt, laag en laat de kip nog 15 minuten zachtjes sudderen.
- Haal daarna de kluifjes met een schuimspaan, zeef of vork uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
- Verhit ondertussen in een andere (frituur)pan de olie tot 180 graden. De olie is op temperatuur als een stukje brood mooi goudbruin bakt.
- Bak de kipkluifjes in de olie mooi bruin en knapperig. Voeg niet teveel kippetjes tegelijk toe in de pan, zodat ze genoeg ruimte hebben om mooi te bakken. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
- Serveer met een lekker sausje zoals (pittige) ketchup of zoete chilisaus of eet ze zonder (net zo lekker).
2 Replies to "RECEPT: knapperige fried chicken wings"
Chinazor Ominyi 17 januari 2020 (11:10)
Since you haven’t tried baking this recipe, I should probably try it out.
The pictures had me salivating. Would you like to know how my ‘baked’ crispy chicken wings turned out?
TGSCC 3 februari 2020 (13:35)
Hi Chinazor,
We also have a baked fried chicken recipe: RECEPT: healthy fried chicken (KFC kip). But let us know how this recipe turns out!
Tewa and One’sy